04-10-2016

Het broednest krimpt

Het broednest krimpt

Afhankelijk van de temperatuursontwikkeling zal het broednest de komende weken langzaam verdwijnen en blijven er lege cellen over voor het later in het jaar vormen van de wintertros. Dit volk heb ik ook op 7 en 21 september gecontroleerd op de omvang van het broednest en voervoorraad. Daarnaast heb ik in dit volk op 29 september voor een collega imker een raam gegoten kunstraat ingehangen om te testen of dit raam goed uitgebouwd en belegd wordt. Er bestaat een gerede kans dat de raat nu niet meer belegd wordt. Om verschillen in het beleggen van natuurraat en kunstraat uit te testen, heb ik 3 rechthoekige gaten van 5 x 10 cm uit het vel kunstraat gesneden. Wordt het niet belegd, dan zien we het vervolg in april 2017. 

Op 7 september had dit volk in totaal 5 1/4 raam broed, op 21 september nog 2,5 raam broed verdeeld over 4 ramen. Nu is het broednest beperkt tot ruim 1 vol raam, verdeeld over 2 raten (5000 cellen). In de kast zijn er nu nog 9 straatjes bezet. Zodra de temperatuur verder gaat dalen zal dit nog 2 straatjes minder worden, vermoed ik. Met 7 straatjes bezet, is dit een mooi volk om goed de winter door te komen en voorspoedig het voorjaar in te gaan. 

Bij mijn andere volken kijk ik niet meer in de volken, maar uitsluitend naar het aantal bezette straatjes. De folie of plexiglas dekplaten maken dit mogelijk. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Wietske

  05-10-2016 om 07:59

  Hoi Ben, dank voor al je uitleg en de bijbehorende filmpjes. Als beginnend imker is dit een geweldige ondersteuning. Zelf imker ik sinds dit jaar in een TBH waarvan de ingang aan de zijkant zit (drie gaten) en onderkant open is met gaas. Ik zit me af te vragen of ik de onderkant in de winter beter kan sluiten in verband met de kou.

 • Ben de blogger

  05-10-2016 om 08:50

  Wietske, de bodem kun je rustig open laten tot 1 februari. In februari is er al weer een broednestje, dat in maart verder zal uitgroeien, tegen die tijd kun je de bodemschuif er beter weer in doen.

 • Frits

  05-10-2016 om 11:05

  Goedemorgen Ben,

  Je zegt dat je nog gaat bijvoeren, maar tot welke temperatuur kun je suikerwater blijven voeren. ??

 • Ben de vlogger

  05-10-2016 om 13:07

  Frits, al mijn volken waren half september al ingewinterd, dit volk echter heb ik i.v.m. de proef met de kunstraat nog wat verdunde honing gevoerd. Ik herhaal dit nog een keer volgende week. Of het opgenomen wordt, is twijfelachtig. Bij kouder en bewolkt weer onder de 12 a 13 graden zullen ze zeker niet meer de voerbak opzoeken.

 • Klaas Noorman

  07-10-2016 om 22:27

  De inwintering van mijn bijen is achter de rug. en alle koningen van mij zijn gemerkt . Elke dag loop ik even naar mijn bijenstal en wat scherts mijn verbazing , een klein zwermpje ,ongeveer cm of 12 rond hangt aan de afdekplank van een compostbak . Hoe is het mogelijk zo laat in de tijd 3 Oktober . Het is zeker geen zwerm van mijn bijen want de koningin was niet gemerkt . Kunt U mij zeggen of dit vaker voor komt zo laat in het jaar ,of is het een speling van de natuur ,ik ga er van uit dat er nagenoeg geen darren meer zijn om de koningin te bevruchten , en zal het volkje mogelijk sterven . Maar voor dit voorval wil ik wel mijn best doen om het te behouden.
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Vriendelijke groet Klaas Noorman

 • Ben de blogger

  08-10-2016 om 10:16

  Klaas, op het imkerforum werd ook melding gemaakt van een zwermpje na 1 oktober. Het is vermoedelijk een nazwermpje uit je eigen volken. Heb je drie weken geleden nog gekeken in je volken of gereisd?
  Er kunnen dan redcellen getrokken zijn door de dood van een (gemerkte) moer van jou. Hij kan ook van een buurman-imker zijn, maar de kans is natuurlijk klein dat die dan bij jou neerstrijkt.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.