18-10-2018

Het broednest na een Indian Summer

Terwijl we hier spreken over een Indian Summer is de eerste sneeuw in Canada al weer gevallen. We duiken nu echter de herfst in, gisteren was het nog genieten met temperaturen van boven de 20 graden. Wat zijn de effecten van deze warmte op de bijen? Kijk zelf maar naar deze video. Je kunt 'm vergelijken met de video van 20 september jl. Er zijn dus inmiddels 4 weken verstrekken. Toen had het volk nog 2 ramen met broed. 

De omvang van het broed is dus iets terug gelopen en de voorraad stuifmeel is sterk vergroot. Er zijn nog volop lege cellen aanwezig voor de wintertros straks en de bezetting is sterk genoeg om goed de winter door te komen. Dit volk had per 28 september 2,1% mijtbesmetting op de bijen. Vanaf 28 augustus tot op heden vielen er gemiddeld 7,4 mijten per dag op de schuiflade. Dit volk heeft vanaf haar ontstaan in juni 2017 nog geen enkele varroabehandeling ondergaan. Het volk en de schuifla liggen wel continue onder het vergrootglas ;-). 

Ben Som de Cerff, hobyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Henk

    19-10-2018 om 08:47

    Mooie uitleg. Goed om te zien dat ondanks het warme weer het volk sterk krimpt.


    Henk, dit volk zit al een maand op z'n wintersterkte. Het huidige broednest vervangt nog de laatste zomerbijen uit augustus. groet, Ben

  • Luc Verachtert

    19-10-2018 om 09:28

    Bijen oriënteren zich op de zon om te foerageren, daar zijn we van overtuigd. Maar blijkbaar beseffen we niet dat de natuur zich ook op het daglicht oriënteert voor zijn gedrag door het jaar. Het broednest krimpt, omdat de dagen korter worden, niet omdat het kouder wordt.


    Luc, inderdaad verliest de zon snel hoogte. De instraling van de hoeveelheid licht wordt in rap tempo minder en de bijen gaan ook over in winterrust. Groet, Ben

  • Aad Bregman

    19-10-2018 om 09:33

    Ik ben altijd stomverbaasd om te zien dat je met je blote armen in de bijen werkt. Als ik dat doe word ik verrot gestoken.Hoe doe jij dat?


    Aad, probeer toch eens een Buckfast-volkje uit. Het is een verademing om 'vrij' te kunnen werken met blote armen en handen. Groet, Ben

  • Hans Mohrmann

    19-10-2018 om 10:38

    Geen bestrijding is vooruitgang. De bijen weten het immers beter.

  • Peter

    19-10-2018 om 11:22

    Beste Ben,
    Mooi om te zien dat de folie omhoog gewerkt wordt door het volk.
    Heb je dit ook mee gemaakt met houten afdekplaten?

    Peter, bij houten dekplanken is het gewicht te zwaar.

  • karin

    19-10-2018 om 16:16

    Hallo Ben,
    ik heb nog een aantal geslingerde ramen en ramen met een klein beetje honing in, kan ik die nu bovenop een volk zetten om te laten uitlikken, of is het risico roverij uit te lokken nog te groot?


    Karin, ik zet mijn geslingerde ramen altijd nat weg in de schuur. Maar als jij de bakken met ramen tegen de schemering op de dekplank zet met een open voergat, dan zijn ze over 2 dagen wel leeg gehaald. Door ze er 's avonds pas op te zetten, ontstaat er geen roverij meer.

  • hero

    20-10-2018 om 19:15

    Na 35 jaar imkeren kan ik zeggen dat bodemventilatie voor de bijen zinloos is! Het is voor de imkers gemakkelijk om te controleren op de varroamijt, maar zoals iedereen weet stijgt warme vochtige lucht, daarom zouden de imkers meer aandacht moeten besteden aan dakventilatie ,te hoge luchtvochtigheid is funest voor een volk in de winter. Broeder Adam heeft eens gezegd dat de bijen het best overwinteren in zijn krakkemikkige kasten, omdat ze binnen droog bleven. Ben als afsluiter deze vraag, als ik de varoa laden controleert bruisen de bijen vaak op,maakt dat niets uit voor het wintervolk? Goed weekeinde,groet Hero.

    Hero, na 3 jaar dagelijks (herfst en winter) mijten tellen op de schuiflade heb ik geen nadelen gezien in de volksontwikkeling. Ik denk dat het vergelijkbaar is met onze deurbel, ik schrik altijd 2 seconden en dan gaat het leven weer verder. Groet, Ben

  • Henny

    22-10-2018 om 21:56

    Hallo Ben,

    Over de vriendelijke Buckfast bij: kun je een Buckfast koningin invoeren in de Carnica volk?


    Henny, het spijt me, gaat niet. Andersom ook niet. Dus beginnen met een compleet afleggervolkje met F1 Buckfast en van daaruit uitbreiden. Groet, Ben

  • Henny

    23-10-2018 om 12:48

    Beste Ben,
    Ik was er al bang voor. Bedankt voor je antwoord!
    Groetjes, Henny

  • Jeroen de Heer

    24-10-2018 om 21:26

    Ben,
    Een volk niet behandelen tegen varroa durf ik nog niet aan. Ik heb Carnica bijen, ook zachtaardige bijen en fijn om mee te werken.
    Maar hoe doe je dat met de zwermverhindering?
    Dit huidige volk met die specifieke koningin geeft dus bijen die goed of beter met het varroa probleem en de gerelateerde bijenvirussen kan omgaan.
    Ze zullen een keer gaan willen zwermen.
    Dan vervang je de moer. Die wordt dan in de meeste gevallen bij de meeste imkers op de eigen stand bevrucht. Je bent dan weer terug bij af.
    De eigenschappen zijn dan voor de helft gewijzigd. De kans is groot dat die specifieke genen, welke met de varroa kan omgaan, zijn verdwenen of verminderd zijn.
    Dit is voor de kleine imkers onder ons, inclusief mijzelf, niet te voorkomen lekker het mij. En dat is constant achter de feiten aanlopen en weer op nul beginnen.
    Hoe is dat dan op eigen stand op te lossen?
    Dit is wat ik niet begrijp en geen oplossing voor weer binnen het behandeling vrij imkeren.
    Ik kan daarvoor ook geen bedrijfsmethode vinden zonder overlast te veroorzaken.

    Gewoon steeds laten zwermen en zien welke volken er na de winter over zijn en daarmee verder gaan. Dat werkt niet voor de buurtbewoners en de zwermen zullen zelf geen goed huis vinden om zich te huisvesten zonder hulp.


    Jeroen, je hebt gelijk dat standbevruchting in de regel weinig tot niets bijdraagt aan de verbetering van de genen. Daarom ga ik jaarlijks met 8 of 16 dochters van mijn beste twee P-moeren (met laagste mijtenval) naar een bevruchtingsstation.

    Die dochtervolken monitor ik in de herfst en winter op de natuurlijke mijtenval. De laagste leveren weer de nieuwe teeltmoeren op voor het volgende jaar.

    Ik kies altijd voor 1 of 2 bevruchtingsstations met een goede hygiënische lijn (darrenvolken) of in de toekomst een VSH-lijn. Op Vlieland staan ook goed hygiënische darrenvolken met een Beebreed achtergrond.
    Als kleine imker kun je met een paar imkers samen werken en zo een grotere populatie P-moer volken aanhouden op grond waarvan je de beste kan kiezen op grond van de mijtenval.

    Via aanparing op de bevruchtingsstations mag je ervan uitgaan dat de overige eigenschappen gehandhaafd blijven.
    PS van zwermdrift heb ik met mijn Buckfast-volken weinig last, mochten er toch bij uitzondering belegde doppen worden aangezet dan maak ik een broedaflegger van dit volk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.