21-04-2018

Het controleren van de speeldoppen

De eerste zwermen worden al weer gemeld. Waarschijnlijk zijn deze volken de bekende zwermduivels of hebben ze misschien te krap gestaan? Jammer zo'n vroege voorzwerm tijdens de voorjaarsdracht. De bijen kunnen het aanleggen van de reservevoorraad wel vergeten. 

Vanmorgen zochten tientallen imkers uit de Achterhoek hun geluk door het plaatsen van hun volken op de koolzaadvelden in Duitsland. Ook hier weer een lastige keuze want de appel staat net in bloei, daarnaast bloeit ook de paardenbloem uitbundig. Veel wordt er hier niet gevlogen op de paardenbloem, blijkbaar is de keuze zo groot dat andere bloemsoorten aantrekkelijker zijn. 

Gistermiddag heb ik onderstaande video geschoten van de controle op speeldoppen in een dadantkast, zoals te verwachten is met Buckfastbijen was er nog geen sprake van zwermdrift. Het plaatsen van de 2e HK bleek ook noodzakelijk. Nu de bijen druk bezig zijn in de 1e HK, kan er kunstraat geplaatst worden in de BK. Over een week waarschijnlijk het 2e raam met kunstraat. In augustus volgen er nog twee.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Mirjam

  21-04-2018 om 22:12

  Beste Ben, waarom zet je de tweede HK boven op de eerste HK? Ik dacht om te voorkomen dat zij de honing weer naar boven brengen dat je de nieuwe HK direct op de BK moet zetten.

 • Mirjam

  21-04-2018 om 22:39

  Ah, lees zojuist het antwoord in je vorige blog

 • Ko Eversdijk

  21-04-2018 om 23:14

  Dag Ben, Het geluid van deze video is niet altijd even goed opgenomen. Af en toe kan ik het niet volgen. Bijvoorbeeld bij de uitleg tussen houten en styropor kast. Je hebt het dan over een voordeel. Maar ik kan niet volgen wat er dan een voordeel is.
  En bij het verhaal over de lijnolie heb je het over iets wat je alleen bij de basiscursus doet voor de cursisten. Maar wat dat dan is, kan ik niet volgen.
  Normaal heb ik hier eigenlijk geen problemen mee. Misschien stond de microfoon niet goed. Misschien mogelijk om hier wat aandacht aan te geven?
  M. vr. groet Ko

  Ko, ligt aan de microfoon van mijn Go Pro camera. Ik kan de microfoon niet harder zetten, misschien kun jij de luidsprekers in je laptop op vol vermogen zetten?
  Ik zal de Nikon camera weer gebruiken, maar die heeft een issue met de scherpstelling.... groet, Ben

 • Gerard

  22-04-2018 om 08:54

  Beste Ben,

  Mijn complimenten voor deze duidelijke uitleg met beelden.
  Hartelijk dank

 • cobie hartog

  22-04-2018 om 10:20

  hallo Ben,
  Heerlijk elke keer informatie van jou te krijgen.
  ik heb twee spaarkasten op mijn moestuin in een moestuinencomplex
  in je uitleg over de Dadantkast heb je het over de honingkamers, maar het koninginnerooster zie ik niet. Hoe blijft de koningin weg uit de honingkamer in de dadantkast.
  Dat koninginnerooster lijken mijn bijen niet fijn te vinden.
  Over je handen insmeren met ongekookte lijnolie heb ik ook geleerd in mijn cursus.. en ook veel gedaan, sinds ik gestoken ben draag ik toch maar handschoenen, omdat ik erg gevoelig reageer op bijensteek.

  Cobie, het moerrooster zat aan de onderkant van de HK vastgekit.... Groet, Ben

 • Julian

  22-04-2018 om 14:40

  Beste Ben,

  Vandaag een interessante observatie bij een van mijn volken. Het is een groot volk wat de bovenbak volledig bezet. Vorige week heb ik de honingkamer erop gezet met volledig kunstraat, dus zonder moerrooster. Toen ook een nieuwe broedkamer met kunstraat eronder gezet.

  Tot mijn verbazing hebben ze met de honingkamer helemaal niets gedaan. De onderbak daarentegen is helemaal uitgebouwd en volgestouwd met honing en stuifmeel.

  Heb jij een idee waarom ze met de honingkamer niets gedaan hebben en de onderbak volledig volgestopt hebben?

  Julian, je spreekt over een sterk volk. Was je misschien een beetje aan de late kant met de 1e HK? Zat er toevallig al een verzegelde rand honing boven het broednest? Dat vormt namelijk een barrière om de verse honing verder naar boven te brengen. Overigens is het wel natuurlijk dat bijen naar onderen toe uitbreiden. Overigens plaats ik altijd uitgebouwde raat in de 1e HK. Juist vanwege de opslag van de honing. De 2e kan met kunstraat. Groet, Ben

 • Lily

  22-04-2018 om 15:59

  Bedankt voor het filmpje en de berichten. Ik volg je 'methode' grotendeels. Heel fijn! Ik heb 2 segeberger kasten, het sterkste volk had ik vorige week al een 2e HK gegeven, omdat de 1e al voor 50% gevuld was. Nu vroeg ik mij alleen af wanneer ik een 2e BK kan/moet geven? Vorig jaar heb ik begin mei een 2e BK eronder gezet, maar deze is nauwelijks in gebruik genomen.

  Lily, een 2e BK onder geven kun je eigenlijk niet te vroeg doen. Afhankelijk van de sterkte van het volk doen ze er soms niets mee. Plaats wel 2 uitgebouwde raten in het midden van de te plaatsen onderbak, dan nemen ze die sneller in gebruik. Groet, Ben

 • Julian

  22-04-2018 om 19:09

  Beste Ben,

  Bedankt voor het antwoord. Ik was inderdaad wat aan de late kant ivm vakantie. Heb de HK er pas vorig weekend opgezet en er zat al wel een rand verzegelde honing boven het broednest. Heb als beginnend imker nog geen uitgebouwde honingraten.

  Heb je nog een trucje om ze wel het te laten uitbouwen? Wellicht een broedraam met broed in de honingkamer hangen?

  Julian, je kunt met je kastbeitel de verzegelde honing boven het broednest op de middelste 2 ramen open krabben, zodat ze het broednest naar het moerrooster toe uitbreiden. Daarna brengen ze de honing ook wel weer naar boven. Je moet gewoon een weekje geduld hebben. Groet, Ben

 • Karin

  22-04-2018 om 19:49

  Beste Ben,

  Bedankt voor jouw leerzame blogs.
  Ik heb een Spaarkast. Ik heb ergens begin maart mijn honingkamer, die ik in de winter onder de broedkamer had staan, bovenop dd broedkamer geplaatst. Gisteren heb ik dd kast voor een tweede keer geïnspecteerd en de bijen bouwen nu lukraak, dus niet mooi recht in de honingkamer. Twee ramen zitten ook aan elkaar vast. Daarnaast hebben ze vanuit de broedkamer naar de honingkamer gebouwd. Bij het weghalen van de honingkamer heb ik het broednest denk ik doormidden gehaald en kwamen bovenop de broedramen larven bloot te liggen. Ben, weet jij wat ik hier niet goed doe? Alvast hartelijk dank voor je reactie! Groet Karin.

  Karin, is er iets mis met de afstand tussen de HK en de BK. De tussenruimte moet minder dan de 'bijenruimte' van 8 mm zijn. Waarschijnlijk is de ruimte groter en bouwen ze er raat. Dus de afstandsrepen in de BK hoger zetten of in de HK lager. Misschien moet je toch een extra raam plaatsen in de HK, soms maken de bijen bruggetjes (dwarsstukjes). Je werkt toch met Dadant? Groet, Ben

 • Tom T

  22-04-2018 om 20:11

  Hallo Ben,
  In je blog bespreek je de Frankenbeute, uitvoering Dadant. Heb je ervaring met meerdere Dadant uitvoeringen zoals Dadant Blatt, DB plus?

  Tom, de verschillen zijn niet groot. Het scheelt slechts ongeveer een centimeter in de breedte en hoogte, dus het imkeren is hetzelfde. Groet, Ben

 • karin b

  23-04-2018 om 10:53

  Ben, ik imker op DB+, de binnenruimte is exact even groot als de gewone DB kast, maar er passen 11 broedramen in, de bijenruimte is iets kleiner tussen de ramen (3.4) zodat er een extra raam in past.

 • Karin

  23-04-2018 om 19:48

  Ben, dank voor je reactie. Ik werk niet met Dadant, maar een simplex Spaarkast die ik kant en klaar gekocht heb bij een imker. Je mag er dan toch vanuit gaan dat de afstanden goed zijn? Weet jij wat ik met de ramen van de hk moet doen die ze helemaal tegenelkaar aangebouwd hebben zonder tussenruimte? Alvast weer bedankt voor jouw reactie.

  Karin, de afstandsrepen moet de imker er vaak zelf in vastzetten, dus kan de hoogte afwijken. Soms worden bakken bijgekocht, dat kan allemaal verschillen geven in de afstanden in de hoogte van de ramen. Ik denk dat je de ramen in de HK voorzichtig moet los snijden of lossteken met je kastbeitel. Maar dan moet je alleen maar doen als de raten echt aan elkaar vast zijn gebouwd. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.