20-09-2016

het DWV-virus

 

Mocht je een laatste inspectie uitvoeren op voervoorraad, broednest en volksgrootte hou dan vooral de verhouding in de gaten tussen de omvang van het broednest en de bezetting met bijen. Van nature loopt de bezetting in augustus en september sterk terug omdat de kort levende zomerbijen uitvallen en met een veel kleinere bezetting vervangen worden door langlevende winterbijen. Mocht echter vanwege een ernstige mijtenbesmetting 40% van het nieuwe broed dood of aangetast door het DWV-virus ter wereld komen, dan zie je de bezetting achteruit hollen. Dit overkwam mij gisteren bij een controle van dit volk. 

Dit al jaren enorm grote volk, dat al drie jaar geen zwermcellen aangezet had, was vanwege zijn sterkte een uitstekende basis voor een mijtenexplosie. Er vielen er duizenden na de zomerbehandeling, maar blijkbaar was het broed al ernstig aangetast door virussen, die de mijt als gastheer gebruiken. 

Let dus vooral eens op de jonge bijen, die je op de ramen tegenkomt, zie je meerdere DWV-bijen, dan moet je op je tellen passen. De moer lijkt vaak vanwege de uitval van DWV- en dood geboren bijen extra aangezet te worden tot het instandhouden van een redelijk groot broednest, hetgeen het probleem nog eens verergert omdat er onvoldoende verzorgende bijen zijn en omdat verzorgende bijen geen langlevende winterbijen worden.

Er vanuitgaande dat de mijtenpopulatie inmiddels gedecimeerd is en de nog levende bijen gezond zijn, zou je dit volk nog samen kunnen voegen met een ander gelijkwaardig volk. Samen kunnen ze misschien nog wel genoeg langlevende winterbijen op de been brengen. Je kunt deze interventie ook nog uitstellen tot eind oktober om te bezien hoe de volksgrootte dan is. Produktievolken, die minder dan 5 straatjes bezetten, zou ik zeker alsnog verenigen. Samenwerken maakt sterk!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • D.j. Aalvanger

    20-09-2016 om 15:42

    Dag Ben,

    Hetzelfde kwam ik drie weken geleden tegen bij twee van mijn volken en heb gelijk een mierenzuur 85% behandeling toegepast op al mijn volken thuis. Van drie waren de schuifladen behoorlijk bruin. Op dit moment ben ik aan het afvoeren, 85 % zit in de volken. Hierna nog een behandeling.

  • Mathijs

    20-09-2016 om 15:49

    Dag Ben,
    Ik snap niet waarom je een volk met veel mijten zou verenigen. Ik heb het er met twee imkers over gehad en 1 van hun verenigd niks (heeft 60 volken en zeer weinig wintersterfte). En met de ander kwam ik tot de conclusie dat als ik het met een ander volk zou verenigen dat (nagenoeg) schoon is, ik dat volk besmet en ik van 2 volken 0 volken maak. Als ik niet zou verenigen zou ik van 2 volken 1 volk maken, ervan uit gaande dat het besmette volk de winter niet door komt. Ik dacht aan verenigen met een 6 of 7 ramer.
    Groeten Mathijs.

  • Ben de blogger

    20-09-2016 om 19:27

    Mathijs, mijn aanname is dat 95% van de mijten inmiddels dood zijn (de omstandigheden zijn dit jaar gunstig voor een correcte behandeling). Dus de resterende bijen zouden gezond en bijna mijtvrij kunnen zijn, maar indien ze met te weinig zijn, overleven ze de winter niet.
    Omdat ik die 4 a 5000 bijen niet dood wil laten gaan, verenig ik dit volk eind oktober met een ander kleiner volk, zodat ze samen wel overleven. Dit systeem heb ik vaker met succes toegepast.
    Doe je niets dan liggen ze in januari dood op de bodem. Dat wil ik ik juist voorkomen.

  • Ferry

    21-09-2016 om 21:32

    Ik vraag me weleens af wanneer te stoppen met voeren ivm grootte van het broednest.
    Broedramen worden zo volgesjouwd dat ik voor ruimtegebrek begin te vrezen. Ik heb me voorgenomen een paar weken rust in te bouwen zodat ef nog wat plek overblijft.
    Niet echt het onderwerp van de blog, maar ik ben benieuwd naar je mening

  • Ben de blogger

    21-09-2016 om 21:53

    Ferry,
    Ik ga morgen nog een video posten (staat nu al op mijn You Tube kanaal) waarin ik een volk controleer op voer en broed. 2 weken geleden ook gedaan, er is in 2 weken 4 a 5 kilo voer bijgekomen rondom het broednest zonder te voeren. Je moet stoppen als ze 14 kg hebben bij een 1 BK volk. Er moeten 5 handgrote plekken overblijven zonder wintervoer.

  • Maria

    22-09-2016 om 12:16

    Als je eind oktober verenigt heb je dan niet veel voerramen over? Elk volk heeft dan toch al een volledige wintervoorraad?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.