Het eerste goud
Reacties
-
Annet
21-05-2015 om 10:16Ik vind het geweldig om deze blog te lezen. Leer er veel van! Bedankt.
-
Susanne
21-05-2015 om 11:10Ik ben bij elk bericht weer aan het smullen!
-
jan van cadsand
21-05-2015 om 12:28Het eerste gedeelte ben ik mee eens, tot aan het moment dat het gaat kristalliseren, Maar dan moet je met b.v. een boormachine met een roer mechanisme, de honing minstens 20 minuten roeren, dan krijg je Crème Honing.
-
Renée van Diessen
21-05-2015 om 15:49Wij genieten enorm van je blog.
Het warmere klimaat in jouw omgeving verteld ons steeds wat er bij ons nog gaat gebeuren.
Bij ons bloeit nu de wilde kastanje en de esdoorn maar ook de appel staat nog volop in bloei.
Vandaag hadden we de eerste zwermen.
-
Ben SdC
21-05-2015 om 19:20Hier zag ik vandaag ook nog een paar late appels in bloei staan en uiteraard ook nog de paardenkastanje, Het was een mooie haaldag voor de bijen. Ook ik had mijn eerste voorzwerm vanmiddag, dankzij het knippen van de moer kon ik de beller melden dat ze vanzelf weer naar huis zouden gaan. Hij wilde het niet geloven..... Toch even langs gereden en de moer (blauw nummer 61) liep met 5 bijtjes op circa 70 cm voor de kast in het gras. Doppen gebroken en moer weer in de kast gelaten. Volgende week dinsdag ga ik een forse broedaflegger maken om de zwermdrift er echt uit te krijgen. Gelukkig was de schrik bij de buren snel voorbij, dankzij het knippen heeft de moer haar "home sweet home" weer terug.
-
Frans Maenhout
22-05-2015 om 09:05Volledig eens met Jan van Cadsand.
Aan de finesses herken je de oude rot in het vak! -
H C Gerkema
22-05-2015 om 22:18Is er kans op acaciahoning,van een van de imker's bij u in buurt ik heb op kersen gestaan maar was tekoud jammer ik kom uit Klaaswaal
-
Ben SdC
23-05-2015 om 17:44In de Achterhoek is inderdaad de kans aanwezig om acaciahoning te oogsten, maar dan moet het wel echt warm worden!
-
Cor van den Berg
23-05-2015 om 19:50Leuke uitwisseling. Alle honingkamers zitten vol, bij enkele volken twee op elkaar. Maandag slingeren en wachten totdat de acacia open gaat . Nieuwe ronde...
Heb last van een F1 buckfast van vorig jaar, een vervelende 'prikker'. Tijdens het gras maaien doen ze er nog een schepje boven op. De natuur laat zich niet dwingen.....blijf toch maar door imkeren.....met de buckfastbij ! -
Niels de Graaf
08-06-2015 om 21:51Kan je ook teveel roeren en je honing daarmee verpesten eigenlijk?
Ik heb mijn koolzaadhoning 2x dgs geroerd gedurende 3 dagen, en het is mooi parelmoer/marmer.maar het lijkt veel zoeter te zijn geworden? Of is dat ontwenning en moet ik meer honing gaan eten?? -
Ben SdC
09-06-2015 om 08:21Je kunt nooit te veel roeren. Misschien wordt de smaakervaring anders als de honing gekristalliseerd is?
-
Mathijs
26-06-2015 om 22:47Niels de Graaf en aben SdC,
Ik merk dat honing, vloeibaar, gekristalliseerd en crème, van dezelfde imker, van hetzelfde volk en van het zelfde jaar, alle drie anders smaken. -
Anoniem
21-05-2017 om 13:18Beste Ben, ten eerste wil ik je bedanken voor je fijne blog. Enorm leerzaam en ik kan niet wachten totdat je weer iets plaatst.
Mijn vraag: ik wil juist geen crèmehoning hebben van de voorjaarshoning. Wat moet je dan doen? Hoe vaak moet je per dag roeren en na hoeveel dagen mag je de potten vullen?
Voorjaarshoning kristalliseert sneller. Ligt de oorzaak dan niet meestal dat er toch suikerwater door de bijen is toegevoegd. Dat de honing niet 100% honing is. Ze slepen het voer, dat nog over is van de winter, naar boven in de HK, zodat ze meer ruimte hebben.
Mijn laatste vraag: als 1 honingkamer gevuld is, maar je wilt de raampjes nog niet weghalen, mag je de bakken dan gewoon wisselen? Dus de volle HK boven en de lege HK boven de BK? Wat zijn de voor - en nadelen?
-
Ben de blogger
21-05-2017 om 17:39J., grappig...deze blog was van 21 mei 2015. Ik vertelde dat ik de eerste 3 emmers voorjaarshoning geslingerd had. Dat heb ik vanmorgen 21 mei 2017 ook weer gedaan. Dat voorjaarshoning snel kristalliseert, heeft helemaal niets met het wintervoer te maken. Nectar bestaat grotendeels uit glucose en fructose. In het voorjaar is als gevolg van bepaalde planten zoals o.a. wilg en paardenbloem het glucose gehalte hoger dan in zomerhoning. Het hoge glucose gehalte zorgt voor een snelle kristallisatie. Dit kun je niet voorkomen.
Indien je niet roert, kan de honing hard worden, met roeren blijft het nog smeuïg. We noemen dit cremehoning. Dit wordt beter gewaardeerd dan harde honing, die slecht smeerbaar is.
Je andere vraag : als de eerste half gevuld is, zet je de tweede hk er al op. Wacht je te lang tot vrijwel alles verzegeld is, dan moet je inderdaad de tweede hk onder zetten, anders slepen de bijen de nieuwe honing niet naar boven. Dat doen ze wel als je tijdig je tweede hk helemaal boven plaatst.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.