20-02-2021

Het eerste lente-achtige weer in 2021

Na een week met 6 nachten strenge vorst staan we nu aan het begin van een week met voorjaarsweer. Ik heb zojuist nog de  laatste sneeuw(ijs)ballen naar mijn kleinzoon Daan gegooid. Een heerlijk gevoel om met smeltende sneeuw in de sloten in je t-shirt naar de bijen te kunnen lopen, wat een tegenstellingen. De bijen komen al met redelijk wat stuifmeel binnen van o.a. sneeuwklokjes en elzenbloesem. 

Je kunt het beste de bijen nu met rust laten, laat ze even lekker herstellen en hun stuifmeelreserves aanvullen. Uiteraard      uitgezonderd die gevallen, waarbij je denkt een noodvoedering te moeten toepassen. Hang snel een vol voerraam over vanuit een zware kast of leg een 2,5 kilo suikerdeeg op het volk. Hiermee kunnen ze een kleine maand vooruit.

Vanuit Brabant hoor ik allerlei berichten over ernstige bijensterfte of beter gezegd verdwijnziekte. Een hele nare confrontatie die lege kasten. Medio maart komt er weer een NBV-uitwinteringsenquete via Imkernieuws. Hou deze in de gaten en vul deze svp in, met of zonder wintersterfte. 

In een ander blogbericht heb ik wat informatie verzameld rondom de overgang van spaarkast naar dadantkast. Gezien de beperkte doelgroep zal ik dit blogbericht niet posten. Je kunt HIER klikken naar het bericht of via de blogcategorie dadant-imkeren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • lineke

    20-02-2021 om 17:26

    Hoi Ben, lentekriebels; het nieuwe bijenseizoen gaat weer beginnen. Mijn beide volken vliegen volop dus die zijn voor nu goed de winter door :-)

    Ik heb een vraag over het samenvoegen van deze 2 volken. Ik heb ze van de winter al vlak naast elkaar gezet en de kasten zien er hetzelfde uit. Het ene volk staat op 2 BK en 1 HK en het andere volk op 1BK en 1HK. Tijdens de winterbehandeling heb ik gekeken of ik de onderste BK bij het grote volk weg kon halen, maar ook die bleek vol bijen te zitten, dus dat ging niet. Geen idee hoe het nu is.

    Maar ik wil dus niet het ene volk eenvoudig op het andere zetten, want dan wordt het wel een hele hoge stapel. Kan ik de broedramen uit het kleine volk ook gewoon aan weerszijde van het broed van het grote volk hangen, de volle voerramen uit beide HK's bij elkaar hangen en op die manier de volken samenvoegen?

    Natuurlijk ga ik ook kijken of de onderste BK er onderuit kan, maar ik vrees van niet..

    En een andere vraag; in 1 HK zit deels invertsuiker, dus dat kan ik niet slingeren. Helpt het als ik de HK onderop zet, zodat ze die suiker gebruiken en ik bovenop alleen honing slinger?

    Ik zie je adviezen graag weer tegemoet!

    Groet, Lineke

    Ha Lineke, volken op elkaar zetten kan altijd, al is het in november. Maar broedkamerramen met broed overhangen, kun je beter uitstellen tot midden maart.
    1) Ik zou een schone bodemplank plaatsen met daarop de HK met inverstuiker
    2) vervolgens die ene BK van het zwakke volk hierop in zijn geheel plaatsen en dan de lege ramen hieruit halen
    3) de HK van het grote volk afnemen en even weg zetten
    4) de bovenste BK van het grote ook afdekken en even wegzetten
    5) de bezette ramen uit de onderste bak overhangen in de BK die al op de HK en bodem staat, bak verder compleet maken en eventueel aanwezige broed in het midden plaatsen
    6) de resterende BK van sterk volk hierop plaatsen
    7) hierop een moerrooster en vervolgens de resterende HK plaatsen.
    Nu heb je dus van onderaf gezien: 1 bodem, 1 HK met invertsuiker, 2 BK's, een moerrooster en 1 HK, dekplank en dak.
    Meestal overleeft de sterkste moer.

    Mocht je echt willen dan kun je de onderste HK na 4 tot 6 weken wel leeg wegnemen, maar die mag natuurlijk ook blijven staan. Hou wel in de tweede helft van april de zwermdrift ontwikkeling in de gaten, want het geheel zal wel extra sterk zijn. Plaats gerust begin april een 2e HK bovenop, wanneer de 1e HK bezet lijkt. In april ook nog een 3e HK plaatsen als de 2e HK bezet lijkt. Groet en succes, Ben

  • Lippe

    20-02-2021 om 18:32

    Hey ben,
    Hier vandaag ook dolle pret bij de bijen. Ze vlogen vol op en kwamen ook met stuifmeel thuis. Mijn wintersterfte is blijven steken op slechts 1. Geen klagen dus van mijn kant.
    @Lineke, klinkt alsof je 2 sterke volken hebt. Waarom niet eentje verkopen? In deze tijd ben je ze zo kwijt

  • Andrea

    20-02-2021 om 23:29

    Hoi Ben,

    Ik zag in jouw blog van 2019 staan dat je het beste voor 1 maart de bodem schoon kunt maken en de onderste bak eraf als deze leeg is (bij 2 bakken). Nu lees ik hier het advies om ze even met rust te laten. Wat kan ik nu het beste doen? Er toch nog even mee wachten met het risico dat er straks al stuifmeel in de onderste bak zit? En zou ik de bodem eventueel wel al kunnen doen?
    Alvast bedankt!

    Ha Andrea, ik zie het optillen van de bovenste BK terwijl je de dekplank gesloten laat niet als een verstoring van het volk. Dus snel eerst kiepen of te zien of de onderste BK nagenoeg verlaten is en dan verder optillen. Groet, Ben

  • Nicole

    21-02-2021 om 06:58

    Goedemorgen Ben,
    Ik heb een middelgroot volk wat in het midden van 2 BK’s zit waardoor ik de onderste BK straks niet kan wegnemen.
    Wil dat zeggen dat ik ze teveel voedsel heb gegeven met inwinteren waardoor ze niet naar boven verhuizen?
    Alvast bedankt!
    Groet,
    Nicole

    Nicole, nee dat heb je waarschijnlijk niet. Het is gewoon een fenomeen dat vaak voorkomt bij het gebruik van twee BK's. Gewoon een nadeel van een spaarkast met twee BK's.
    Groet, Ben

  • Thijs

    21-02-2021 om 08:44

    Ben, vraagje: hoelang is Apifonda houdbaar ??

    Thijs, er staat een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Meestal is dat twee jaar. Groet, Ben

  • Ed Rietdijk

    21-02-2021 om 09:47

    Hoi Ben,
    Ik heb natuurlijk de hele rustperiode van de bijen door de plexiglas dekplaten heen gezien dat het prima ging maar als je dan ziet dat bij de eerste mooie dag de bijen massaal uitvliegen en met behoorlijk wat stuifmeel binnen komen dan is dat een prachtig gezicht.
    Is het binnenbrengen van stuifmeel een teken dat er alweer een broednest is? Ik zag op de varroa lade ook wasdopjes liggen, zijn dat alweer de eerste nieuwe bijen die uitgekomen zijn?
    Vriendelijke groet uit Schagen, Ed

    Ha Ed, stuifmeel halen wordt geïnitieerd vanwege de teruglopende reserves aan bijenbrood, terwijl het open broed veel voedersap vraagt. Stuifmeel wordt door de jonge uitlopende bijen gegeten om eiwitreserves aan te leggen ten einde voerdersappen te kunnen produceren. Groet, Ben

  • H. Bakels

    21-02-2021 om 10:32

    Niet alleen in Brabant. Hier in Hoorn (nh). 3 volken dood. Dat is ons nog nooit gebeurd.

    Staan je bijen in een landbouwgebied of in dorp of stad?
    Groet, Ben

  • Carolien

    21-02-2021 om 10:48

    Zo mooi om te zien, de imme is de winter door gekomen, mijn twee volken zijn aan het uitvliegen en brengen knal oranje ( crocus) en okergeel (hazelaar) stuifmeel binnen.

  • Gerard Nimeijer

    21-02-2021 om 11:07

    Ook hier in Salland 3 volken dood , bij mij ook nog noopit gebeurd.

    Gerard, staan de bijen in een dorp/stad of in een landbouwgebied? Groet, Ben

  • Han Holdijk

    21-02-2021 om 11:13

    Gisteren de bodems schoon gemaakt, bij een volk heel veel dode bijen, een beperkt aantal was nog wel actief, zodra het kan een aflegger toevoegen,, ( eind april ) omdat bij het beperkte plukje bijen geen koningin werd waar genomen..groet, Han

    Han, je kunt beter streng zijn en deze paar ramen met bijen toevoegen aan een ander volk. Indien het slechts een handvol bijen betreft, zou ik het ergens anders solitair opstellen en verder met rust laten (passieve euthanasie). Dit volkje moet je niet via extra broed nog een nieuwe moer laten telen. Groet, Ben

  • Dick de Goede

    21-02-2021 om 12:10

    Hallo Ben,
    Ook hier wou ik gistermorgen de onderbak weghalen, deze zat echter met ruim 5 ramen bezet en de bovenste met 7 ramen, wat is nu een goede methode?
    Groetjes, Dick

    Dick, wacht nog even tot half maart en hang dan de ramen met broed uit de onderste BK over tegen het broed in de bovenste BK. De overblijvende ramen uit de onderste BK controleren en zwarte donkere ramen naar de zonnewassmelter en nog mooie ramen of ramen met veel stuifmeel bewaren voor kunstzwermen of broedafleggers.
    Groet, Ben

  • Manon

    21-02-2021 om 12:13

    Dag Ben, genieten inderdaad. De 4 volken die ik heb ingewinterd vliegen vol energie. Ik heb een vraag: ik ben overgestapt op imkeren met één broedbak (spaarkast). Wanneer en hoe ga ik aan de slag met raten vernieuwen in de broedkamer? En wanneer gaat de eerste honingkamer erop?
    Groeten uit Brabant, Manon

    Ha Manon, ik zou de bijen deze week lekker met rust laten en ze laten bijkomen van de winter. Dan loopt de eerste generatie jonge bijen uit de komende 3 weken. Vanaf half maart kun je kijken door het folie/plexiglas naar de bezetting. Zodra er 9 a 10 ramen bezet zijn, kan er bij mooi weer een moerrooster plus de 1e uitgebouwde hk op. Je kunt dan tevens kijken of er overdreven veel verzegeld voer beneden zit (meer dan twee ramen) of een leeg beschimmeld kantraam. Vervang er 1 of 2 door kunstraat. Altijd tegen het broedraam. Geen darrenraam plaatsen vanwege de beperkte ruimte.
    Hou de HK door het folie in de gaten, zodra je redelijk wat bijen ziet aan het eind van de middag in de 1e HK, dan kun je bij mooi blijvend weer (dracht dus) de 2e hk erop zetten (eventueel met kunstraat, mag ook uitgebouwd zijn).
    Etc. Vanaf half april eens gaan kijken in de BK of er belegde zwermcellen te zien zijn en zo ja: een vlieger maken. Groet, Ben

  • Imme

    21-02-2021 om 12:57

    wat een vragen.... knap hoor hoe Ben met geduld antwoord. veel antwoorden (vind ik) kunnen beginnende imkers ook vinden in de boeken. maw. eerst ook zelf goed lezen en onderzoeken voor je je vraag dumpt. In het hoge noorden vliegen door het warme weer de volken uit. maar er valt nog nauwelijks iets te halen. daardoor zwerven ze wat over de erven van de terp en zitten ze op mensen hun kleding ( krijg er berichten over ) ze zijn zoekende maar vinden niets of nauwelijks iets. dat is ook BIJ zonder....ik ben benieuwd hoe ze deze periode gaan overbruggen.

    Imme, dank je voor het advies, ik hoop dat ze het lezen ;-). Hier in het buitengebied zie ik tijdens de eerste drie dagen dat ze vliegen hetzelfde beeld, zoeken, zoeken, zoeken en na drie dagen komen ze dan met stuifmeel van elzen binnen. Groet, Ben

  • Tom.

    21-02-2021 om 13:38

    3 volken dood in brabant
    Landbouw gebied
    gedeeltelijk door verkeerde bestrijding van de mijt denk ik

    Tom, meestal is er sprake van een verminderde weerstand/gezondheid van de bijenvolken waardoor de virussen hun slag kunnen slaan. Landbouwgebieden leveren vaak te weinig en te eenzijdige dracht op, waardoor volken kunnen verzwakken.

    Zeer gezonde vitale volken hebben veel meer weerstand en kunnen hogere belastingen van mijten/virussen ook weerstaan zonder dood te gaan. Groet, Ben

  • Gerard Boswinkel

    21-02-2021 om 18:59

    Een andere noodsituatie: Een moerloos volk verenigen met een zesramer met moer. Tijdens dit verenigen zag ik dat de zesramer nog maar net begonnen was met het aanzetten van broed. Ik zag eitjes en een paar 2 dags larven

  • Martin Overmars

    21-02-2021 om 19:27

    Heb net als Han n klein volkje dat slecht is uitgewinterd,en kan geen koningin ontdekken,ik wil eigenlijk dit volkje verenigen met n ander klein maar moergoed volkje,maar loop ik geen risico dat er n leggende werkster al in de maak is?momenteel zie ik geen broed in het kleine volkje

    Martin, dat gebeurt niet in de winter. Dus voeg ze gerust samen, of sla ze met mooi af voor een andere kast. Groet, Ben

  • H. Bakels

    22-02-2021 om 09:26

    Hoi Ben.
    De volken staan in een relatief nieuwe wijk in Hoorn. Ging 5 jaar prima. Bij collega imker in Hem (dicht bij Hoorn) ook 2 volken dood. Heel raar hadden nog voer genoeg.
    Groet
    Hans Bakels

    Hans, ook niet gereisd met de volken?
    Het zal toch een virale infectie zijn, mogelijk via de varroamijten. Wanneer heb je de zomerbehandeling gegeven en waarmee? Groet, Ben

  • Aart

    22-02-2021 om 10:39

    Hoi Ben,
    Heb een volkje in een styropor 6-ramer. Kan die nu al over naar een grote kast?

    Ha Aart, het is beter te wachten tot het moment dat de groei van het volk er weer flink in zit. Op dit moment worden volken eerder nog iets kleiner vanwege de sterfte van de oude winterbijen.
    Wacht dus even tot begin april, dan kunnen ze gezond doorgroeien in een grotere kast en hebben ze meer bijen om het broednest warm te houden. Groet, Ben

  • Hans Bakels

    22-02-2021 om 12:05

    Hoi Ben
    Niet gereisd, en ook niet behandeld. Dat doen we al 5 jaar niet. En dat willen we ook niet.

    Hans, vooral de sterkte in de gaten houden in juli/augustus. Indien die te snel achteruitgaat, dan 2 volken verenigen. Groet, Ben

  • Jolanda

    22-02-2021 om 15:07

    Hallo Ben
    1 volk verloren , 2 HK ramen met voer hadden ze nog, bijen allen aanwezig.
    Op 2 andere volken voor de vorst beide een pak Apifonda gegeven
    nu lijkt het of ze dat aan kleine stukjes door het varroarooster laten vallen en soms via de vliegopening naar buiten werken
    Hebben ze genoeg voer en willen ze het niet of knoeien ze gewoon?

    Hartelijk bedankt voor de vele nuttige info
    Groet Jolanda

    Ha Jolanda, 2 hk's reservevoer is echt te weinig. Ze hadden nog rondom in het voer moeten zitten. 2 HK's is maar 2 kilo, terwijl ze nu nog wel 6 tot 8 kilo nodig hebben tot 1 april.
    Apifonda droogt soms iets uit aan het oppervlakte en dat knagen ze weg, er kan ook nog iets gekristalliseerde honing in de raten zitten. Dat knagen ze ook weg. Groet, Ben

  • Margeo

    22-02-2021 om 20:40

    Hoi Ben Ik heb 1 kast dood (verdwijnziekte).Kan ik de voeder ramen van die kast nog gebruiken.
    Mvg Margeo

    Ha Margeo, dat kan wel, mits er geen dode bijen in de raten zitten. Maar dat wel wel niet bij verdwijnziekte. Groet, Ben

  • Hero

    22-02-2021 om 20:55

    beste Ben al mijn buckfastvolken hebben de winter overleeft en zijn in goede conditie, dus ik heb volken over. trouwens ik geloof niet in virussen , want het zijn geen levende organismen , ziekte onder mensen of onder onze bijen is toe te schrijven aan het verzwakte systeem van een organisme door ongezonde omstandigheden, zoals je zelf al noemt , door landbouwgebieden zonder dracht, de bekende dode groene oase , alles in dit leven heeft te maken met je omstandigheden, goed of slecht, dus ook voor onze bijtjes. maar in onze overbevolkte wereld is het niet gemakkelijk om de juiste omstandigheden te creeren. groet Hero.

    Ha Hero, een verzwakte weerstand door slechte voeding is vaak de aanleiding tot wintersterfte. Maar de oorzaak ligt wel bij een bacteriële of virale infectie. Zouden de volken gezond zijn geweest dan zouden ze er geen last van hebben en gewoon de winterse omstandigheden overleven.
    Groet, Ben

  • Henk

    23-02-2021 om 18:49

    Hoi Ben, zou het “ verdwijnen “ van bijen ( dode volkeren) ook te maken kunnen hebben met de Aziatische varroamijt ?
    En heb je hier in Nederland al over gehoord of alleen nog in Duitsland?
    En wat er tegen te doen ?

    Ha Henk, ik denk dat je de Aziatische hoornaar bedoelt. Die is hier nog maar incidenteel waargenomen. Is wel doorgedrongen tot België. Wel een grote bedreiging voor de komende jaren.
    Groet, Ben

  • Gail

    23-02-2021 om 23:45

    Hoi Ben,

    Ik heb dit jaar voor het eerst 4 volken verloren. De kasten waren leeg en er was genoeg eten. Ik heb alle behandelingen gedaan. Een collega imker uit mijn buurt heeft ook 3 volken verloren.

    De kasten staan in Rijsbergen , Hoeven en Etten-leur. Wij zijn kleine hobby imkers.

    Mvg Gail

    Ha Gail, triest. Half maart volgt er een uitwinteringsenquete via Imkernieuws. Iedereen met en zonder sterfte graag invullen. Groet, Ben

  • Henk

    24-02-2021 om 10:26

    Hallo Ben, nee ik bedoelde , de uit Azie ingeslopen Varroamijt !!
    Las dat in een artikel, de universiteit in Hohenheim , doet er onderzoek naar !!

    Henk, heb je een linkje? Groet, Ben

  • karin

    24-02-2021 om 17:16

    Ik dacht dat destijds de varroa sowieso vanuit Azië geïmporteerd was, via import bijen. De Aziatische bijensoorten zouden een zekere tolerantie hebben tegen de mijten, waarmee ze samen geëvolueerd zijn. Maar de onze natuurlijk niet, vandaar de grote problemen voor onze volkeren.

    Karin, in 1984/1985 is de varroamijt destructor Nederland binnen gekomen. Rond 1950 zijn ze in Azië overgestapt van de Apis ceranae of op de Apis Mellifera. Groet, Ben

  • Henk

    24-02-2021 om 22:20

    nl.tso-stockholm.com/articles/gesundheits-news/mittel-gegen-bienensterben-forschung-entdeckt-neues-medikament-gegen-parasiten.html

    Henk, de Aziatische varroamijt is in 1985 in Nederland aangekomen en zit sinds 1987 in al onze bijenvolken. Het onderzoek dat je aanhaalt is al weer twee jaar oud en gaat over een medicijn dat via het suikerwater van bijen toegediend zou moeten worden aan de mijten. Het is een antidepressivum. In geen duizend jaar zou ik dat aan het voer van de bijen toevoegen. Ze lijken wel niet wijs om zoiets te beproeven. Groet, Ben

  • Christian

    25-02-2021 om 00:37

    Dag Ben. Mijn volken hebben voor de eerste maal overwinterd op 1,5 bak spaarkast. Ze zijn allen nog in leven en halen actief stuifmeel. Aan het gewicht te oordelen hebben ze nog meer dan genoeg voer. Maar de BK staat onder en de HZ boven. Dus de onderste bak wegnemen kan ik niet. Ik neem aan dat het te vroeg is om de bovenste HZ weg te nemen maar wanneer doe ik dat best? Of verplaats ik hem naar onder als uitbreiding van de broedruimte?
    Vriendelijke groeten, Christian

    Ha Christian, ik heb ook een paar van dergelijke samenstellingen. Ik wacht nog 2 a 3 weken en medio maart ga ik bij mooi weer de bovenste hk naar onderen plaatsen. Mits de BK voldoende is bezet met bijen, zodat de onderste HK wel aansluit op het broed van de BK. Vervolgens kun je - mocht je dat willen - na zo'n 4 weken de onderste hk waarschijnlijk weg nemen. De onderbak halen ze meestal leeg. Indien de BK medio maart goed is bezet (9 a 10 ramen) dan gaat er wel een moerrooster plus uitgebouwde HK op. Groet, Ben

  • ivo

    25-02-2021 om 17:36

    Goedemiddag.

    ter info

    Sinds het eerste artikel uit 2018 zijn er nog een aantal artikels verschenen over LiCl tegen Varrao.

    Het lijkt best werkzaam te zijn tegen Varrao. Bij toedienen aan water komt het product wel in de voedselketen terecht, wat te mijden is.
    Het blijkt evenwel ook effectief te zijn wanneer het op strips aangebracht wordt.

    Li wordt inderdaad bij manische depressie gebruikt. Over het effect op een sociaal complex systeem zoals een bijenkolonie vind ik niet meteen literatuur. Het blijkt wel wespen minder agressief te maken en heeft een effect op het dag-nacht ritme van vliegen.

    Ivo, ik zou geen medicijnen bestemd voor mensen in het bijenvolk willen toepassen. Ik zie de koppen al in de krant verschijnen over gedrogeerde bijen.
    Ik begrijp geen eens dat men experimenten hiermee doet. Echt zonde van het belastinggeld. Groet, Ben



  • Bert

    25-02-2021 om 19:44

    dag Ben, ik schrik van het bericht van Ivo !! je reactie is duidelijk en ( bewust ) ingetogen neem ik aan. Dit moeten we m.i. volstrekt afwijzen.

  • José

    01-03-2021 om 09:04

    Ja... lekker voorjaar hier in Haute Savoie .
    Ik was al blij dat alle volkjes weer buiten waren .
    Totdat ik zag dat er bruine vlekjes op de bodemla
    lagen ... ik dacht meteen aan NOSEMOSE
    Kan ik dit bestrijden of de natuur laten gaan..?
    Prettige dag

    Ha José, gestippelde strepen poep op de buitenkant van de kast wijst op Nosema. Maar ronde vlekjes is gewoon hoge nood. Ze hebben vele weken binnen gezeten. Met vers stuifmeel herstellen de bijen snel van de winterzit. Groet, Ben

  • mark

    01-03-2021 om 13:27

    13 volken in gewinterd, 5 over..... Vorig jaar ook al. Nooit problemen gehad, ben zelfs terug gegaan naar minder volken. Mensen die ik help hebben geen verliezen. Vorig jaar al gezegd dat ik ermee stop. Is niet leuk meer op deze manier. Ben door gegaan op advies van velen, en door het winnen van de beste honing van Europa, en 2e van de wereld. Maar als het komend jaar weer zo is, dan is het klaar hier.

    Ha Mark, ik hoop dat je het letterlijk neemt "is het klaar hier". Want ik veronderstel dat het ligt aan je bijenstandplaats. De bijenstandplaats is belangrijker dan het bijenras. Aangezien de blogvolger bent, ligt het niet aan je nieuwsgierigheid om nieuwe kennis op te doen.
    Groet, Ben

  • Lineke

    30-03-2021 om 20:08

    Hoi Ben, ik heb je advies van hier vandaag helemaal bovenaan opgevolgd. Bij nader inzien bleek de onderste BK van het grote volk helemaal leeg te zijn dus die heb ik helemaal weggehaald en vervolgens de BK's van beide volken samengevoegd tot 1 BK. De HK met invertsuiker heb ik op jouw advies onderop geplaatst. Maar ik was wat verbaasd dat die nog helemaal vol zit. Is dat dan echt nog de invertsuiker, hebben ze die dus nog niet nodig gehad? Of is er nu toch al nectar voor ze te halen? En zou die HK dan dus over 4-6 weken leeg moeten zijn zodat ik hem weg kan halen? Loop ik niet het risico dat ze de invertsuiker weer in de bovenste HK opslaan?

    Toch nog een boel vragen zo, maar het belangrijkste; met beide volken ging het goed. 2-3 ramen met BRIAS en dus nog ruim voldoende voer en ook stuifmeel.
    Groet, Lineke

    Ha Lineke,
    Ze hebben ongetwijfeld al verse nectar gehaald. Er komt bijna 1 kilo per dag binnen met dit mooie weer. Dus de afgelopen week hebben ze gemiddeld 3 tot 4 kilo nectar gehaald.

    Die voorraad in de onderste hk zullen ze deels gebruiken en eels verhuizen naar het broednest wanneer er niets binnenkomt op koude dagen. Ze slaan het op in en rond het broednest, ook wel boven het broednest.
    Maar goed, dit verschijnsel gebeurt in ieder volk in het voorjaar. Het gaat om kleine hoeveelheden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.