16-09-2018

het effect van VarroMed

VarroMed laat op de 2e dag na de behandeling een fors effect op de mijtenval zien. Dit effect houdt nog zo'n 4 tot 5 dagen aan. Het is wel zaak de juiste dosering toe te passen. In bovenstaande grafiek zie je de effecten op de mijtenval na een behandeling op 23 augustus met ongeveer 15 tot 20 ml VarroMed (te weinig) en een behandeling op 29 augustus met 40 tot 50 ml VarroMed. Duidelijk wordt dat de 2e behandeling met de juiste dosering ongeveer 470 mijten laat verdwijnen op 1 dag. Aangezien de dagelijkse mijtenval gezakt was tot onder de 5 tot 10 mijten per dag heb ik de behandeling met VarroMed afgebroken. Het wel of niet/minder of meer behandelen op basis van de mijtenval of de gemeten mijtenbesmetting wordt Integrated Pest Management (I.P.M.) genoemd. Mocht de mijtenval per dag > 10 blijven, dan zou je rustig een 4e of een 5e behandeling kunnen toepassen met VarroMed. Het zelfde geldt voor Apilife Var. 

De bovengenoemde mijtenval betreft het volk dat in het voorgaande blog-bericht te zien was in de video. 

In de afgelopen winter (8 september 2017 tot 29 maart 2018) was de natuurlijke mijtenval in dit volk 4600 mijten. De mijtenval van de afgelopen 2 weken was fors lager dan 12 maanden geleden in dezelfde periode. Waarschijnlijk heeft de stille moerwisseling een groot effect gehad op de huidige mijtenbesmetting. De mijten worden wel ouder maar kunnen zich door de broedstop niet vermenigvuldigen. Mijten verouderen snel en kunnen zich dan nauwelijks meer voortplanten. 

Blijkbaar heeft dit volk een redelijke weerstand tegen virussen of zijn de betreffende virussen minder ziekmakend. Andere volken zouden een besmetting met bijna 5000 mijten misschien niet overleven. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anneke

    17-09-2018 om 09:56

    Ben,
    ivm vakantie heb ik voor de inwintering 1 x Hive Clean gebruikt, en ingewinterd. Inwintering afgerond voor de 11 e september.
    Kan ik na de vakantie, na 25 september, nogmaals Hive clean toepassen?

    Anneke, ja dat kan wel. Hive Clean blijft wel werken. Maar waarom check je niet eerst de mijtenval over 3 tot 5 dagen? Blijft die onder de 5 per dag gemiddeld dan hoef je niet meer te behandelen. Groet, Ben

  • Davy Petit

    25-09-2018 om 13:26

    Beste Ben,

    Heb jij al eens varromed vergeleken met oxaalzuur verdampen. Ik merk namelijk dat varromed zeker geen varroa dood in gesloten broed. En je zeker 40ml nodig hebt per broedkamer om effctief te zijn. Wat zij jou ervaringen tussen beide topassingen varromad enerzijds, oxaalzuurverdampen anderzijds.

    Bedankt,

    D

  • Ben de blogger

    25-09-2018 om 14:28

    Varromed druppelen en oxaalzuur verdampen werken geen van beide in het gesloten broed. Zeker is dat oxaalzuur sublimeren de meest effectieve behandeling is in de vroege winter. Maar het vraagt ook zeker deskundigheid, beschermende maatregelen en apparatuur.
    Vorramed is voor de imker veel gemakkelijker toe te passen.
    Gelet op de bijkomende zaken geef ik in de zomer de voorkeur aan een blokbehandeling met Varromed.

  • Davy Petit

    25-09-2018 om 18:35

    Dag Ben,

    Bedankt voor je antwoord de reden van mijn vraag was omdat ik in een kast ( een broedkamer ) reeds twee maal behandeld had met Varromed en bijna geen mijtenval had en ik behandel de derde keer en er lagen een 30 tal mijten....mogelijk van het uitgelopen broed vermoed ik of denk ik fout. Ik heb ook een oxaalzuurverdamper waar ik door het voedergat boven in de kast gaan dampen naar beneden. Ik ga dit nu verder toepassen. Ik ben dus gaan twijfelen aan de Varromed daar ik ineens wel terug mijtenval had maar ik vermoed van het uitgelopen broed....wat denk jij.

    Bedankt Davy

  • Ben de blogger

    25-09-2018 om 19:01

    Davy, de mijtbesmetting vormt eigenlijk een broedziekte, want doorgaans zitten er veel meer mijten in het broed dan op de bijen. Daarom vallen er bij een beperkte besmetting pas veel mijten na de 3e behandeling, want dan komen de jonge mijten en de jonge dichterlijken in aanraking met de oxaalzuurkristallen.
    Met slechts 30 mijten zou ik de verdamping pas in december uitvoeren en de bijen nu met rust laten. Vallen er in november minder dan 3 mijten per week dan kun je de december behandeling ook overslaan. Groet, Ben

  • Davy Petit

    26-09-2018 om 12:59

    Dag Ben bedankt ik denk dat ik wat over bezorgd ben als beginnend imker !!
    Groet en geniet van je dag !
    D

  • johannes sap

    19-08-2019 om 13:10

    met varromed haal je alleen de mijten van de bijen af... en dat is wel goed, zeker als je de blokbehandeling doet.
    de periode vanaf nu tot december is heel lang, dus het is goed als je de meeste mijten weghaalt......de bijen blijven er sterker door.
    de behandeling in december ... de broedloze periode..... kan het veiligste met de druppelmethode (oxaal)

  • Gert Valk

    21-08-2019 om 12:36

    Ha Ben!

    Ik heb een volk met zeer veel mijten. Deze koningin gaat dus weg. Er lopen ook aardig wat dwv bijen rond. 1e 3dagen na behandelen varromed 2500 mijten! Wat te doen met dit volk? Gewoon doorbehandelen om de 6 dagen of eerder behandelen.

    Gert, dat zijn nog eens ouderwetse aantallen! Gelukkig een uitzondering. Inderdaad moer vervangen. Om de 6 dagen doorbehandelen, desnoods 4 of 5 keer tot de mijtenval onder de 5 mijten per dag komt. Groet, Ben

  • Jelle

    26-07-2022 om 21:08

    Hallo ben,

    Ik zoek met varromed de zomerbehandeling uit te voeren. In de info brochure staat hoeveel ml je moet gebruiken per hoeveelheid bijen. Maar hier twijfel ik over. Ik werk met belgische simplex broedkamers ( 11 ramen per romp ). Sommige kasten winter ik in op 1 romp, sommige op 2. Hoeveel ml zou je bij beide gebruiken?
    Alvast bedankt

    Ha Jelle, ik was altijd zuinig met de dosering van de varroabestrijdingsmiddelen. Bij het gebruik van VarroMed paste ik eigenlijk dezelfde techniek toe als met oxaalzuur druppelen in december. Dus een eenmalige beweging boven de simplex straatjes is voldoende. Ik gaf ze altijd twee behandelingen ipv drie, tenzij er heel veel mijten vielen. Dan kregen ze nog een derde dosis. Ik zou geen verschil maken tussen 1 romps of 2 romps volken.
    De mijtenval is wel belangrijk voor de 2e of 3e behandeling. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.