20-07-2023

Het gebruik van MiniPlussen

Op verzoek van enige blogvolgers volgt hier een video over het gebruik van MiniPlussen. 

Ben Som de Cerff. hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Wilma

  20-07-2023 om 21:28

  Hallo Ben. Als je de miniplus 3 dagen donker zet, hoe geef je ze dan water/hoe besproei je ze dan?

  ha Wilma, ik zet ze niet in het donker. Ik maak 3 of 4- raams broedafleggers, geef ze wat extra jonge bijen mee en laat ze gewoon buiten staan. Uiteraard open. Ik maak de afleggers 8 of 9 dagen voor de geboorte van de jonge moeren. Groet, Ben

 • Kees van den Engh

  20-07-2023 om 21:36

  Weer wat geleerd Ben. Bedankt!

 • Wilma

  21-07-2023 om 13:51

  Hoi. Broedafleggers in mini plus met dadantramen gaat niet. Misschien dat ik miniplusraampjes in een dadant kan hangen in de hoop dat ze die dan nog uitbouwen én beleggen? Wordt kort dag!

  ha Wilma, je kunt natuurlijk wel een schudzwerm huisvesten in een miniplus. Twee tot drie pollepels bijen met een moer in een kluisje met suikerdeeg en dan wel 3 nachten binnenhouden. ipv folie kun je met gaas afdekken om water te kunnen geven. groet van Ben

 • Hero

  22-07-2023 om 11:30

  Ha die Ben, Doordat ik met natuurbouw werk krijg ik veel darrenraat, kan ik dat beter voor het inwinteren verwijderen.? Het lijkt me een belemmering voor het wintervolk? tevens viel me op dat de jonge moeren dit jaar het zeer lang over deden tot ze begonnen te leggen, hoe was dat bij jou.? in mijn honingkamers zit nog veel honing, als ik een dekplank leg tussen broedbak en honingkamers zullen de bijen dat dan naar hun broedkamer slepen? Ik had zo veel honing dit jaar dat ik dat overige wat nu nog in de volken zit graag aan de bijen terug geef. maar ik wil ze wel overwinteren op hun broedbak.Ik kan ze ook niet overwinteren omdat ik met gescheiden honingkamers werk. 3 vragen alvast bedankt voor advies ,groet Hero.

  Ha Hero, ik zou het darrenraat, dat nu toch geen functie meer heeft, oogsten voor de schone was.
  Wat voor type kast gebruik je? Dadant blatt? Misschien is het makkelijker om de hk onder de bk te plaatsen. Dan hebben ze veel meer tijd om het te benutten dan met een dekplank. Ik denk niet dat ze het verhuizen, uiteraard wel gebruiken.
  Bij mij begonnen de jonge moeren snel te leggen. Ook de moeren van het bevruchtingsstation. Uit onderzoek blijkt dat bij een gedeeltelijke bevruchting het wel 2x zo lang kan duren voordat de moeren gaan leggen. Sta jij met je bijen op het fruit in het voorjaar? Groet, Ben

 • Margriet K.

  22-07-2023 om 20:57

  Dag Ben, ook bij mij duurde het heel lang voordat nieuwe moeren aan de leg gingen. Ik hing broedraampjes in de kasten, er werd stuifmeel gehaald, maar er werden geen doppen gemaakt en er kwam maar geen nieuw broed. Ik woon niet zo ver van de Achterhoek.
  De meeste volken hebben bij het fruit in de Betuwe gestaan en dat geeft vaker problemen vooral als ze er langer dan 3 weken staan. Ondanks controles tussendoor.

  ha Margriet, er zou wellicht een verband kunnen bestaan met de voeding van de bijen. Het stuifmeel of nectar zou gecontamineerd kunnen zijn met tijdelijke gevolgen voor de larven. Wanneer je van deze generatie larven overlarfd, zou dit consequenties kunnen hebben voor de jonge moeren. Vorig jaar waren er ook regelmatig meldingen over slechte aanparing van de moeren. Ik zal Hero eens vragen of hij ook op het fruit staat met zijn bijen. Misschien kun je eens kijken naar het tijdspad van de KT. Groet, Ben

 • Gerhard

  23-07-2023 om 09:47

  Ha Ben,
  Ik heb een miniplus kasje met een moertje dat aan de leg is, maar er zitten veel te weinig bijen in om haar te verzorgen. ik heb ook geen extra raampjes met gesloten broed van een ander volkje. hoe krijg ik meer bijen in het miniplus volkje. Kan ik het moertje met bijen in een kluisje doen en een nieuwe schutzwerm maken in de miniplus doen en vervolgens het moertje in het kluisje er bij doen. Groet, Gerhard.

  ha Gerhard, ja dat kan. Ik zou de moer in een kluisje met een beetje suikerdeeg zonder clip doen. Terughangen in de mp. Vervolgens twee simplexramen open broed afslaan in een emmer en deels laten afvliegen. Van de overblijvende bijen twee soeplepels toevoegen aan de mp. Na een week controleren. Groet, Ben

 • Hero

  23-07-2023 om 15:37

  Dag Ben, ik werk met 15 raams kasten in warmbouw, simplexramen met daarop 4 of 6 honingkamers ,gescheiden honingkamers van 7 raampjes, tot nu toe is de honingopbrengst gemiddeld 50 kg per volk. Voor Margriet en Ben ik ga niet naar het fruit, zit hier op de hondsrug een hoog gelegen gedeelte van drenthe met hoge droge zandgronden, Heb een zeer goede voorjaarsdracht, dit jaar weer een een enorme pseudoacasia dracht, soms gevolgd door bladhoning en soms met heide honing. Waarom de jonge moeren zo traag aan de leg kwamen heb ik na 40 jaar imkeren ook geen verklaring voor. Groet Hero.

 • Margriet K.

  23-07-2023 om 17:02

  Dag Ben en Hero, mijn volken hebben bij het fruit veel honing gehaald. Ze stonden bij de peren en appels, hebben tussendoor moeten wachten tot de appels bloeiden (te koud). Dat was vorig jaar ook zo. Van een imker hier in de buurt hoorde ik vorig jaar dat hij ook problemen had met koninginnen die of verdwenen of niet aan de leg gingen. Het zal een raadsel blijven. De volken leven nog en ik voer ze al bij omdat een deel naar de heide gaat. Ze halen nu dikke kluiten zwart stuifmeel en ik heb geen idee waar dat vandaan komt. Misschien van de heide waarvan hier een beetje in de buurt staat.

 • Margriet K.

  23-07-2023 om 17:16

  Nog een opmerking Ben, dit jaar had ik heel weinig darrenbroed in de speciale broedramen. Ik denk nog geen derde van de hoeveelheid van vorig jaar.

  ha Margriet, bedoel je in de bouwramen? Wellicht hadden ze eerst behoefte aan meer werksters?
  groet, Ben

 • Margriet K.

  23-07-2023 om 21:43

  Ja, ik bedoel bouwramen.

 • Philippe

  24-07-2023 om 00:59

  Ben, wat is het nut om een volk in miniplus te houden als je 5, misschien wel 6 randjes op elkaar zet? Is dat volk dan niet net zo groot als in een spaarkast?

  En ik had nog een vraag in je vorige blog staan. Ik hoop dat je die ook kunt beantwoorden.

  Groet, Philippe

  Ha Philippe, het broednest beslaat vaak maar 2 randjes, de 2 randjes daarboven bevatten honing en de onderste is meestal voor de tijdelijke opslag van nectar en stuifmeel. Dus bij elkaar is er toch sprake van een kleiner broednest. Dus wordt de raszuivere moer enigszins geremd in het leggen van eitjes en gaat ze daarmee langer mee en zijn de eitjes vitaler. groet, Ben

 • Ton Boolman

  24-07-2023 om 20:43

  Hoi Ben, ik heb onlangs een viertal volkjes uit apidea overgezet naar miniplus. Ieder met 2 raampjes voer, een raampje kunstraat en de apidea raampjes daartussen. Die wil ik nu ieder gaan samenvoegen met een randje broed/voer uit een ander miniplus torentje.
  In een van jouw eerdere blog heb je wel eens beschreven dat je dat in het najaar met het minste risico kunt doen. Vanaf wanneer is de beste tijd om dat te doen, en als ik het nu al zou doen, kan dat dan, en zo ja, kan ik dan het beste er een krant tussen doen?
  Het zijn voor mij waardevolle koninginnen, dus ik ben wat voorzichtig.

  Ha Ton, je kunt het wellicht eerst omdraaien, namelijk een raampje uitlopend broed bij de MiniPlus-Apidea volkjes bijhangen zonder opzittende bijen. Dat geeft ze al een boost. Over drie weken (medio augustus) kun je dat nog eens doen en in september kun je dan met een krantje verenigen. Groet, Ben

 • Ton Boolman

  26-07-2023 om 13:11

  Ach ja natuurlijk, zo logisch. Dank je wel voor de tip.

 • Paul

  26-07-2023 om 17:33

  Dag Ben, ga honingslingeren. Imker op een bak. Andere jaren zet ik de hk niet meer terug. Wilde dat dit jaar wel doen ivm grote volk en wintervoer dat ze dan nog kunnen opslaan in de hk. Zet die bovenop. Zou ik er dan nog een moerrooster tussen doen? Het is bijna augustus.

  ha Paul, ik zou als je dat echt nodig vindt, de hk onder de bk plaatsen. Dan krijg je geen suiker in je hk en kun je deze eind februari weer wegnemen. Maar terugplaatsen is niet echt nodig. Mocht je het wel doen, dan zeker zonder rooster. maar bovenop is onverstandig ivm het suiker. groet, Ben

 • Anton vV

  28-07-2023 om 11:47

  Ha Ben,
  Als je dan zo’n toren van vier (of meer) randjes MiniPlus met een P-moer hebt staan, kan ik me voorstellen dat er in het voorjaar ook een zwermstemming ontstaat en dat je die wilt afremmen. Of je wilt het volk splitsen om van de P-moer een fijne F1-nakomeling voor een nieuw volkje te creëren zonder het proces van overlarven en koninginnenteelt.
  Wat is de slimste handelswijze om de zwermstemming te onderdrukken en/of een F1-volkje te maken?
  Gr. Anton

  ha Anton, als je zonder overlarven toch f1's wil telen, kun je beter de zwermstemming juist aanmoedigen door ze krap te houden. Dan komen er vanzelf zwermcellen en dan splits je gewoon het 4 rands torentje in 4 nieuwe kastjes met ieder 1 of 2 mooie zwermcellen. Groet, Ben

 • Dieter

  30-07-2023 om 09:41

  Ben,

  Ik ben dit jaar net gestart en heb oa een miniplusvolkje (1 rand) overgezet op simplex spaarkast.
  Momenteel zit koningin op spaarkast broedkamer en staat miniplus op moerrooster bovenop om het uitlopende broed nog helemaal te kunnen benutten.

  Kan ik op een manier na 21 dagen de miniplus ramen laten leeg eten (vermoed dat deze vol met honing komen te zitten) zodat ik de uitgebouwde ramen volgend jaar opnieuw kan gebruiken?

  Ik heb bijvoorbeeld ook topkast met nog ruimte achterin.
  Kan ik raam per raam hier achterin leggen om te laten leegeten?

  Mvg Dieter

  Ha Dieter, je kunt inderdaad alle mp raampjes afschudden en ze daarna schuin tegen de laatste ramen van de Topkast parkeren. Dan eten ze die als eerste leeg in de Topkast. Soms laat ik daar gewoon zitten tot het volgende voorjaar, maar je kunt ze soms al in de herfst leeg wegnemen. Groet, Ben

 • Pim Schnitker

  08-08-2023 om 10:24

  Beste Ben,

  Op de gebruiksaanwijzing van thymovar staat dat het geschikt is voor miniplus. Helaas staat de dosering er alleen bij voor spaarkast, dubbele broedbak en voor dadant bij. Weet u hoeveel thymol per miniplus rand gegeven mag worden? De gebruiksaanwijzing geeft namelijk ook aan dat broed binnen 4 tot 10 cm geruimd kan worden. Is thymol dan wel een geschikt product voor een miniplus kastje?

  Groet Pim

  ha Pim, je kunt een leeg randje bovenop zetten met op de toplatten in het randje eronder twee blokjes hout van 4 cm. Daarop leg je dan de Thymovar. Dat hoeft alleen als het broed tot bovenin zit.

  Bij drie of vier randjes kan je 2 halve plaatjes gebruiken en bij een tweerands volk 2 x éénderde plaatje. Bij een éénrands mp zou ik niks doen. Groet, Ben

 • Paul

  04-03-2024 om 20:03

  Ha Ben, hoeveel rompen heb je eigenlijk nodig om een bijenvolk permanent in een miniplus te laten gedijen? En dan inclusief 1 romp voor voeropslag. Of moeten dat er 2 zijn? Gr Paul

  Ha Paul, ik overwinter mijn nieuwe volken in mp op 2 randen. Echter in het voorjaar en zomer groeien ze wel door naar 6 randen als je er geen broedafleggers uithaalt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.