18-01-2022

Het groeien en krimpen van de mijtenpopulatie

Dit bericht is een update over mijn behandelvrije-kleine cellen-bijenvolken. Dus vooral een bericht voor de meer ervaren imkers.

Intro: Vanaf 2016 volg ik de natuurlijke mijtenval in de nazomer, herfst en winter van twintig tot dertig bijenvolken. Op dit moment allemaal onbehandelde bijenvolken op kleine cellen wel te verstaan, overigens zonder noemenswaardige winterverliezen. Laat ik je vooral waarschuwen om dit experiment niet zomaar na te doen. Je moet de mijtenbesmetting door verschillende onderzoekstechnieken (schudmethode, broedonderzoek en mijtenval) goed monitoren om winterverliezen van volken te voorkomen.  

De natuurlijke jaarcyclus van bijen en mijten: Wat wel interessant is om waar te nemen is dat de natuurlijke cyclus van de mijtenpopulatie vertraagd hetzelfde beeld geeft als de aantallen bijen in de bijenvolken. Bijenvolken groeien in het voorjaar en zomer tot gemiddeld 35.000 bijen, terwijl in de winter er ongeveer eenderde overblijft dus ongeveer 12.000 bijen. Vanaf de zomerzonnewende begint het broednest te krimpen en daalt de bijenpopulatie ook met een vertraging van de broedduur van 3 weken. In de tweede helft van juli en augustus wordt de krimp zichtbaar. Die krimp zet door tijdens het ontstaan van de langlevende winterbijen en het verlies van de kortlevende zomerbijen. Eind oktober/begin november is het broednest nagenoeg verdwenen en is de winterpopulatie aan bijen gevormd.

De mijtenpopulatie volgt de krimp van het broednest. Van alle mijten zit 70 tot 80% min of meer permanent in het broed, uiteraard met korte onderbrekingen na het uitlopen van de moeder en de mijtennakomelingen. Ongeveer 20 tot 30% bevindt zich op of beter gezegd letterlijk onder de bijen (foretische fase). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van de mijtenpopulatie in de winter overleeft wanneer er niet bestreden wordt.  

Broed en mijtenaantallen zijn aan elkaar gerelateerd: Op grond van tellingen van de natuurlijke mijtenval, die je hieronder ziet staan, lijkt het alsof de mijtenpopulatie wanneer het broednest verdwijnt zich door krimp aanpast aan de broedloze omstandigheden. Onderzoekers hebben ook het tegengestelde bewijs gevonden, namelijk een extra groot broednest in de zomer zorgt voor een extra toename van de mijtenpopulatie. Een compact broednest zet dus een rem op de mijtenaanwas. 

Bijen- en mijtenpopulatie krimpen in nazomer en herfst: Uit mijn tellingen blijkt dat de mijten op een natuurlijke manier vooral in de maanden september en oktober verdwijnen via de schuifla. De mijtensterfte komt al in de loop van augustus op gang en daalt in november tot geringe aantallen. Bij laag besmette volken is de mijtenval na november verwaarloosbaar klein (zie tweede foto).

Virussen zijn bepalend voor de wintersterfte: Wanneer er sprake is van een middelmatige mijtenbesmetting, die echter belast zijn met bijvoorbeeld DWV-virussen, komt een natuurlijke vermindering van het aantal mijten vanaf september veel te laat. De vorming van gezonde winterbijen wordt hierdoor verhinderd en het volk is ten dode opgeschreven. De eventueel aanwezige DWV-virussen zorgen voor de wintersterfte. Zorg er dus voor dat je de zomerbehandeling na eventuele afname van de zomerhoning uiterlijk voor eind juli begonnen bent. Dit draagt bij aan gezonde winterbijen. Uit de laatste NBV-wintersterfte enquete bleek dat de sterfte het hoogste was onder de imkers, die laat in augustus of pas in september begonnnen waren met bestrijden. De schade is dan al aangericht en deze is niet omkeerbaar. 

Teelt en selectiedoelen: Indien je - via teelt en selectie en onderzoek via de pintestmethode op het hygienische gedrag van bijen - de virusdruk sterk kan reduceren, heb je dus minder te vrezen van de mijten.

De mijtendruk kan je overigens verkleinen door gericht te selecteren en aan te paren met darren van lijnen, die ruim- en groominggedrag vertonen. Op de bevruchtingstations komen steeds vaker VSH- en hoog hygienische darrenvolken te staan. De teelt en selectie zou zich vooral moeten richten op toename van het hygienisch gedrag en de afvlakking van de mijtentoename in bijenvolken. In plaats van een groei tot 8.000 of meer mijten, zou deze zich moeten begrenzen tot 1.000 tot 2.000 mijten en uiteraard het liefst veel minder. 

Grafiek 1: de dagelijkse mijtenval van 20 aug 2021 tot 18 januari 2022 van de vier meest besmette volken

Grafiek 2: de dagelijkse mijtenval van dezelfde periode van de minst besmette volken

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan Luesink

    20-01-2022 om 07:41

    Wellicht ook interessant is ook het onderzoek dat Liebig al sinds de 80’er jaren doet. Hij telt de mijtenval en relateert deze ten opzichte van de sterkte van het volk na het inwinteren en uitwinteren en de hoeveelheid voer. Daarbij toont hij dan de wintersterfte.

    Ha Jan, Interessante data van Liebig. Veelal wel gekoppeld aan vaak meervoudig bestrijden van de mijten. Toch valt het mij op dat slechts weinig volken van de Liebig volken een extreme mijtenval laten zien. Het zou interessant zijn met de minst belaste volken behandelvrij verder te imkeren, eventueel met IPM. Groet, Ben

  • Jantje

    20-01-2022 om 21:12

    Dag Ben
    Het lijkt me ergens ook logisch dat ze dat doen. Als de mijten te hoog liggen gaan ze toch een volk vernietigen waardoor zij zelf ook geen leven van bestaan meer hebben en dan ook ten ondergaan. Hoe meer bijen, hoe meer varroa. Hoe minder bijen, minder varroa. Geen bijen geen varroa.
    of is deze coclusie tekort door de bocht
    mvg
    Jantje

    Ha Jan, je conclusies zijn wel goed. Alleen moet je bijen vervangen door broed. Meer broed, meer bijen. Minder broed, minder mijten. De groei van de mijtenpopulaties in voorjaar en zomer wordt meer ingegeven door de evolutie.
    Extreem snel groeiende populaties gaan samen met de gastheer dood, dus blijven er op de lange duur minder extreem voortplantende mijtenpopulaties over.
    Het ontstaan van een natuurlijk evenwicht tussen gastheer en parasiet zorgt ook een vertraagde mijtengroei. Door de mijten wel te behandelen (95% doden) selecteer je echter op de sterkste mijten, die zich weer snel herstellen in aantallen. Dus op de lange termijn is bestrijden een heilloze weg. Via teelt en selectie en anders imkeren moeten we het evenwicht herstellen tussen bijen en mijten. We moeten er mee leren leven, de bijen ook trouwens ;-). . Groet, Ben

  • Gerard

    21-01-2022 om 22:44

    Ik neem aan dat je bedoelt WEL behandelen (95% doden) en daarmee selecteren op de sterkste mijten?!

    Verder interessant en helder verhaal, bedankt!

    Ha Gerard, inderdaad, gelijk aangepast. Dank je. Groet, Ben

  • Cees

    22-01-2022 om 14:23

    Dag Ben,
    Parasiteren mijten ook op de koningin, en richten daardoor schade aan?

    Ha Cees, nee dat is zeer uitzonderlijk. Er zit een stofje in de koninginnengelei die afstotend werkt op varroamijten. Groet, Ben

  • Nelleke Schuurman

    22-01-2022 om 17:44

    Goedenavond, eind december heb ik twee kasten behandeld met oxaalzuur. Toen ik tien dagen geleden controleerde op mijten, zag ik grote hoeveelheden eitjes op de onderschuif liggen. Dat had ik niet eerder gezien. Er lagen overigens ook veel dode mijten. Ik heb de plank schoongemaakt en gisteren weer gekeken. Weer aanzienlijke hoeveelheden eitjes. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Ik dacht voertekort, maar dan stopt de moer toch meestal met leggen. Misschien eierleggende werksters? Maar waarom verwijderen ze die eitjes dan? Vandaag heb ik de kast opgetild. Ik vond hem erg licht en heb er dus toch maar een pak deeg opgelegd. Ik zag in de kast zo snel geen darren, wat je zou verwachten bij eierleggende moeren. Weet jij wat het kan zijn? Groet, Nelleke Schuurman

    Ha Nelleke, kijk eens naar de foto in dit blogbericht https://www.bijenhouders.nl/blog/de-schuiflade-lezen daar zie je ook eitjes op de schuifla. Het volk wil blijkbaar gezien de kou of het gebrek aan vers voer nog niet zo'n groot broednest verzorgen. Ze ruimen dan gewoon het te veel aan eitjes op. Waarschijnlijk gaat dit verschijnsel wel weer over de komende weken. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.