17-10-2016

Het krimpende broednest

De afgelopen weken werd de daglengte snel korter en de nachten kouder. De bijen bewegen zich steeds rustiger over de raten en gaan in de komende weken langzaam over tot de winterzit. Gisteren was het plotseling weer nazomers warm met temperaturen van 19 a 20 graden en werd er nog redelijk gevlogen. Veel valt er op de meeste plaatsen niet meer te halen. Door het mooie weer van de afgelopen weken zijn de voorraden voldoende om de winter te overbruggen. Mits er voldoende winterbijen aanwezig zijn, zullen de volken het voorjaar ook weer halen. Bij wijze van uitzondering heb ik nog twee volken gecontroleerd. Op deze video is een volk in een spaarkast te zien.

Drie weken na het intreden van de vrieskou zal het broednest nagenoeg uitgelopen zijn en worden de volken behandeld met oxaalzuur. Dat is tevens een mooi moment om de sterkte nogmaals te checken. Die laatste check is veelzeggend voor de overlevingskansen van het wintervolk. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  17-10-2016 om 12:30

  Is het bij die oxaalzuur behandeling nog steeds mogelijk om te verenigen,ben?

 • Ben de blogger

  17-10-2016 om 12:50

  Indien je twee zwakke volken tegen komt in december heb je niet zo veel te verliezen. Ik zou ze alsnog bij elkaar plaatsen. Twee plus twee is vier en twee plus drie is vijf. Ze maken samen meer kans om de winter uit te komen.
  In het voorjaar had je ook moeten verenigen als ze zo klein zijn..... Middelmatige volken, dus 4 of 5 straatjes in december zou ik gewoon niet veranderen, maar kleiner..... Samenvoegen.
  Ik heb het hier uitsluitend over oorspronkelijk grote volken, middelmatige broedafleggers en late zwermen met jonge moeren komen meestal de winter wel door.

 • Ferry

  17-10-2016 om 13:16

  Ben
  Kun je een buckfast en een bastaard volkje verenigen?

 • Ben de blogger

  17-10-2016 om 15:51

  Ferry,
  In principe wel, ze zullen nu niet meer zo snel stille wisselcellen aanzetten, alhoewel er altijd een kleine kans blijft bestaan. Het is beter om de bastaard moer in augustus te vervangen door een BF moer, dan kan ze haar eigen nakomelingen nog opkweken voor de winter. Nu blijft ze tot het voorjaar tussen niet verwante werkster vertoeven, dat zou in het voorjaar tot een (te vroege) wissel kunnen leiden.

 • Wim Mulder

  24-10-2016 om 22:07

  Hoi Ben,

  Allereerst was ik blij met je blog, ik had precies dezelfde ervaring, was verrast te zien hoe snel het volk nu kleiner is geworden. Nog iets leuks, met groet Wim

  ken je deze site. Deze man heeft een bed gemaakt op de horizontale bijenkast. In de Oekraïne is dit zelfs als hotelfaciliteit beschikbaar.
  http://www.horizontalhive.com/how-to-build/bee-bed-sleep-hive-plans.shtml

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.