07-05-2016

Het maken van de starter

Het maken van de starter

Gisteren heb ik samen met collega-imker en cursist Bart een starter gemaakt voor de eerste fase (24 uur) van de koninginnenteelt. In een 3-raams kastje met opzetrandje (de starter) worden vooral jonge bijen van ongeveer 5 tot 8 ramen geveegd. Na 2 uur (dan voelen ze zich echt moerloos) krijgen de bijen jonge larfjes in een opzetrandje prinsessenlarfjes te verzorgen. Na 24 uur zijn er vele larfjes goed doorvoed en verzorgd en kunnen ze overgebracht worden naar een pleegvolk. Dit laatste mag een moergoed volk zijn, op voorwaarde dat de koningin niet bij de larfjes mag komen, want dan ruimt ze de larfjes op.

Vanmorgen bleken er 22 van 32 larfjes goed aangenomen (verzorgd) te zijn in de starter. De 22 larfjes zitten nu in een pleegvolk. Op woensdag 18 mei worden de koninginnen geboren. 

In deze 6 video's zie je de stappen, die we gisteren doorlopen hebben. Tijdens het eerste filmpje was er helaas veel wind, dat wordt later gelukkig minder. Op mijn You Tube kanaal kun je de overige stappen van de koninginnenteelt terug vinden. Je kunt ook mijn boek, dat mede gebasseerd is op NBV-Bijenwerk erop nalezen. Hierin staan ook de QR-codes van de You Tube video's van mij en anderen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    07-05-2016 om 14:14

    Ik gebruik al heel veel jaren de jenter, voor het overlarven, Ik heb ook het Nicot sisteem om de moer in op te sluiten. Het is mij nooit gelukt om de moer in dit sisteem eitjes te laten leggen. Wat moet er met het sisteem gebeuren om te laten beleggen. met het jenter sisteem heb ik geen enkelprobleem.

  • Willem

    07-05-2016 om 15:20

    Beste Ben,
    Hartelijk dank wederom voor je prachtige en leerzame lessen. Helaas kan ik een groot deel van je uitleg niet of heel moeilijk verstaan door de wind. Ik stel voor een crowdfunding te starten voor een windvrije microfoon voor jou.
    Wie doet er mee?

  • erik

    07-05-2016 om 16:52

    Hallo Ben,
    Kan je de hk op een bodem zetten op de zelfde plek, larven laten aanblazen en na 24 uur de Broedbak weer verenigen? lijkt me minder verstoring van het volk. in 3 ramer altijd risico voor het warmlopen.

  • Ben de Blogger

    07-05-2016 om 18:35

    Jan, ik larf over direct uit de werksterraat. De larfjes doe ik vervolgens in Nicot dopjes.
    Willem, dank je. Maar ik gebruik de ingebouwde microfoon in de camera.
    Erik, volk af laten vliegen op de hk kan ook, maar sla dan vooral ramen open broed af, die leveren de voedsterbijen. Met uitsluitend de hk bijen, zal de aanname beperkt zijn.

  • Jan van Cadsand

    08-05-2016 om 14:34

    ik larfde vroeger ook rechtstreeks over, in zelf met was gemaakte dopjes. en heb daar nog les in gegeven. Ik ben nu 75 jaar, en zelfs met een goed verlicht vergrootglas haal ik niet meer het resultaat van de jenter. maar ook het nicot sist. moet belegd kunnen worden, maar hoe ? wat voor omlarven met de hand ben ik nu te oud !

  • Frank Moens

    09-05-2016 om 09:37

    Een geweldige serie instructiefilmpjes!

  • Tomer

    26-05-2016 om 12:19

    Ik heb op dezelfde manier mijn koningin gemerkt met een stift, maar de kleur was er de week erna al af. Is het de bedoeling dat je de verf even in open lucht laat drogen?

  • Ben de Blogger

    26-05-2016 om 20:55

    Tomer, ja even de verf laten drogen, anders likken de bijen het er meteen van af. Op den duur slijt er wel weer vanaf (volgend voorjaar nauwelijks meer te zien...). Gelijmde plaatjes zijn beter, maar lastiger aan te brengen (zeker in de buitenlucht).

  • Werry Jonker

    24-06-2016 om 21:09

    Hallo Ben,
    Volgens jouw advies een starter gemaakt, na 24 uur waren 32 van de 35 aangenomen.
    Omdat ik de doppenplaat van perspex heb gemaakt, zag ik snel welke werden aangenomen. Trosje bijen om het dopje. Enkele nog een nieuw larfje gegeven.
    Vraag:
    Nu wil ik over 4dagen nog overlarven voor Ameland.
    Kan ik dezelfde (prima) starter nog gebruiken? En zo ja, wat moet ik ermee doen? Voeren?
    Ik heb 4 aangenomen larfjes in de starter laten zitten om ze rustig te houden.
    Met vriendelijke groet,
    Werry

  • Ben de Blogger

    24-06-2016 om 23:14

    Werry,
    Leuk innovatief idee die perspex plaat met gaten voor de dopjes! Kan ik een foto ervan krijgen?
    Goed dat je ze 4 dopjes hebt laten houden. 4 dagen is vrij lang, want de voervoorraad en watervoorraad is beperkt in een 3-ramer. Moet echter voor 7 dagen toereikend zijn, mits het raam met stuifmeel en met voer goed gevuld was. Je moet wel de vier aanwezige doppen 's morgens vroeg er al uithalen en in de middag pas overlarven, anders voelen ze zich zelf niet moerloos.
    Er bestaat een risico op eileggende werksters in de starter, door afwezigheid van moer en broed kunnen die jouw teelt verzieken met hun eitjes. Neem een gokje! De volgende dag kunnen altijd nog een nieuwe starter maken.

  • Werry Jonker

    24-06-2016 om 23:38

    Hallo Ben,
    Bedankt voor je snelle reactie.
    Ik neem het gokje en laat je het resultaat weten.
    Kan foto van perspexplaat niet in dit bericht plakken.
    Maar kijk op mijn website: www.blijmetgolzkast.nl
    onder Koninginnenteelt en dan koninginnenteelt met overlarven.
    Groet Werry

  • Werry Jonker

    29-06-2016 om 18:25

    Hallo Ben,
    Ik zou nog even laten weten of een starter van 5 dagen oud nog werkt.
    Voer genoeg en ook activiteit genoeg, maar slecht resultaat. Het ligt waarschijnlijk aan de larfjes.
    Omdat het overlarven voor de laatste periode is voor Ameland, vandaag maar geen risico genomen en nieuwe starter gemaakt en opnieuw overgelarfd van een beter raam. Ziet er nu beter uit.

  • Ben de Blogger

    29-06-2016 om 22:01

    Werry, ik denk dat de spirit eruit gaat na zoveel dagen. Ze hebben er geen zin meer in. Inderdaad lekker fris beginnen met een nieuwe starter. Da's a;tijd het beste. Succes met de derde ronde.
    Ik had bij de 1e ronde 10 uit 12 goed. Zaterdag komt de 2e ronde terug. Mij benieuwd!

  • Werry Jonker

    05-07-2016 om 20:09

    Hallo Ben
    Ook de derde ronde ging niet goed.
    Maar vandaag 21 mooie moeren geboren van een eerdere overlarving.
    Vraag:
    Kan ik daar 4 van gebruiken voor Ameland volgende week vrijdag?
    En zo ja, hoe doe ik dat?
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    05-07-2016 om 20:49

    Werry,
    Vandaag (dinsdag) geboren, volgende week zaterdag naar Ameland? Da's 11 dagen later. Dat kan nog wel. Wel jonge bijen in de apidea's doen, 3 nachten in de schuur parkeren en daarna met moerrooster aan de buitenkant open zetten. Aan de binnenkant een darrenrooster bevestigen. Op de avond voor vertrek naar Ameland checken op de aanwezigheid van de moeren (dus wel merken). Maak voor de zekerheid 6 volkjes klaar, dan heb je er zeker 4 voor Ameland. Duidelijk?

  • Werry Jonker

    05-07-2016 om 22:02

    Hallo Ben,
    Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoord.
    Op de Apidea's zitten nu standaard op de buitenkant een Alustrip met 2 darrengleuven geschroefd.
    Als ik daar nu overheen een stukje kunststof moerrooster bevestig met tape, krijg ik dan niet hetzelfde effect?
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    05-07-2016 om 22:39

    Werry, geen roostertjes over elkaar, want dan kan er ook geen bij meer in of uit. Gebruik eerst je K-rooster en vervang de avond voor het vervoer (tijdens kontrole aanwezigheid moer) het K-rooster voor een D-rooster.

  • Werry Jonker

    04-05-2017 om 10:26

    Voor de start van de koninginnenteelt 2017 nog een vraag over de starter: als ik nu de starter op basis van MP (2 broedkamers, zie hierboven) vul met 6 ramen van een Golzkast, (spaarkast formaat, 90 graden gedraaid) met voldoende bijen en voldoende stuifmeel en voer, is het dan mogelijk om de aangeblazen larfjes in de starter uit te laten bouwen tot de doppen gesloten zijn en dan de doppen in Nicotkooitjes in de broedstoof te zetten?
    Met vriendelijke groet, Werry
    P.S. Heb je het door mij bestelde boek al gestuurd?

  • Ben de blogger

    04-05-2017 om 11:50

    Werry, in 2 bakjes MP kunnen niet zo heel veel bijen. Ik denk dat het aantal te verzorgen larven zal tegenvallen.
    Ik prop vaak de bijen van 2 bakken spaarkast in 1 bak spaarkast om die als starter/pleegvolk te gebruiken.

  • Ben de blogger

    04-05-2017 om 11:51

    Werry, ik zit te wachten op de herdruk van de boeken, ze kunnen ieder moment afgeleverd worden, dus svp nog even geduld

  • Werry Jonker

    04-05-2017 om 13:30

    Hallo Ben
    Bedankt voor je snelle reacties.
    Als jij 2 bakken spaarkast in 1 bak spaarkast propt, gebruik je dan de starter ook als pleegvolk? En doe je de doppen in de broedstoof?
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    04-05-2017 om 14:57

    Werry, ik gebruik deze methode inderdaad als starter- en pleegvolk. Ik geef ze 40 larven en laat er na 24 uur 20 in zitten. Ik gebruik geen broedstoof. Maar weet dat het larvale stadium het allerbelangrijkste is om topmoeren te telen.

  • Dirk

    12-05-2023 om 09:43

    Ik larf max. 3 x over in een starter, de vierde dag gaat het niet meer, zelf de 3 de keer is al minder. Volgende week zal ik op een andere manier overlarven, nl. in de honingzolder die gescheiden is met het broednest door een separator, vooraf worden heel wat jonge bijen uit de broedkamer in de honingzolder gedaan. Benieuwd wat het resultaat zal zijn.

    Ha Dirk, ik bedoelde een echt startervolk/pleegvolk met 10 dadantramen bijen en broed, die iedere week een raam gesloten broed erbij krijgt. Hier kun je wel zes weken KT doen en iedere 4 dagen nieuwe larven inhangen.
    In de honingkamer kun je slechts een beperkt aantal larven inhangen, tenzij je de hoeveelheid bijen fors vergroot. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.