18-05-2016

Het maken van wasdoppen

Het maken van wasdoppen

Bij voorkeur maak ik gebruik van eenvoudige en duurzame hulpmiddelen bij het imkeren. Bij het invoeren van jonge moeren worden meestal Nicot kluisjes gebruikt. Na het uitbreken van het clipje kun je ze weg gooien. 

Een goede methode om een jonge moer in te voeren vormt de afgevlogen broedaflegger, waarin 9 dagen na het maken alle redcellen zijn weggebroken. Het volk verwacht een jonge uitlopende moer. Het invoeren van een jonge (gemerkte) moer via een wasdop gaat vrijwel altijd goed. Hiermee wordt in feite een redcel of moerdop nagebootst. Bovendien is het van eigen natuurlijk materiaal gemaakt, namelijk bijenwas. Hoe maak je wasdoppen?

Kijk naar de volgende korte video. Het eindproduct is eenzijdig gesloten buisje. Voorzie de gesloten kant van ongeveer 6 gaatjes d.m.v. kaasprikkertje en knijp - nadat je de moer erin hebt laten lopen - de open bovenkant over 1,5 cm plat. Door het platte stukje doe je de kaasprikker en zo kun je de wasdop met moer tussen 2 raten in de broedaflegger hangen. De bijen voeren de moer via de gaatjes en bevrijden de jonge moer alsware het hun eigen opgevoede prinsesje. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Frits

    18-05-2016 om 10:29

    Bedankt !! Super idee !!
    Ik ben erg blij met je berichten

  • Anneke

    18-05-2016 om 12:30

    Hoe/wanneer vang je de jonge moer en waarmee merk jij haar? (ik weet dat er verschillende methodes zijn)

  • Juul

    18-05-2016 om 13:13

    Hoi Ben, zo fijn jouw blog, ik heb er veel aan!
    Ik heb nog een vraag over een zwermpje, hangt nu bij de buren heel hoog ( wel 10 meter) in een dennenboom. Een hoogwerker kan er niet komen ( achter het huis op een berg) en een ladder redt het niet. Nu heb ik op het dak van het schuurtje schuin onder de boom een zesramer met 2 ramen voer neergezet in de hoop dat ze daarin trekken. Is dat een goede actie? Of zijn er andere opties? Groet, Juul

  • Werry Jonker

    18-05-2016 om 13:29

    Hallo Ben,
    Ik kijk elke keer weer uit naar je blog, geweldig!
    Vraag:
    Kun je de methode met wasdop ook gebruiken voor bevruchte moeren?
    Groet Werry

  • Anifetty

    18-05-2016 om 14:35

    Helder en duidelijk. Blij mee!

  • Ben de Blogger

    18-05-2016 om 21:08

    Werry, zou ik niet doen met leggende moeren. Daarvoor zou ik toch de langzame methode toepassen met suikerdeeg. Het invoeren van leggende moeren moet bij voorkeur eind augustus en september gebeuren.
    Juul, met voer jaag je ze eerder weg, ze hebben namelijk al voer in hun maag. Een kast met oude raat zou kunnen helpen, maar zet hem dan 150 tot 200 meter verderop. Van nature zoeken ze het liever verderop. Lees Tom Seeley erop na!
    Anneke, ik merk de jonge moeren hier in de werkkamer. De kluisjes neem ik mee naar binnen en dan laat ik ze los. Als lijm gebruik ik 30 sec lijm van Pattex (Gold Gel) en vervolgens druk ik via een natgemaakt lucifertje met het achtereinde het merkplaatje met nummer erop. De verf van merkstiften is er na de winter bijna helemaal af, vandaar......

  • Annelies

    23-05-2016 om 17:21

    Dag Ben,
    We hebben jouw wasdopmethode al in de praktijk gebracht. Gisterenavond werden er in één volk een heleboel koninginnen geboren. Een aantal in laten lopen, Eén Koningin gemerkt en in een wasdop laten kruipen. De wasdop hebben we in een ander moerloos volk gehangen op de manier die jij adviseerde
    Deze methode was voor ons helemaal aantrekkelijk omdat dit moerloze volk zich in een flow hive bevindt met andere maten (langstroth) dan onze andere spaarkasten. Vandaar dat verenigen met de krantenmethode niet zou gaan.
    We laten de kast nu een aantal weken met rust, zodat de bruidsvlucht kan plaatsvinden. Of heb jij een ander advies na het hangen van een wasdop?

  • Ben de Blogger

    23-05-2016 om 22:29

    Annelies, inderdaad prima gedaan en nu 3 weken met rust laten!

  • Annelies

    12-06-2016 om 21:31

    De methode met de wasdop is een geslaagde actie geweest. We zagen veel eitjes.
    De wasdop en cocktail prikker waren niet terug te vinden.
    Hartelijk dank voor de tip.
    Ik heb vanaf nu een aantal wasdoppen op voorraad.

  • laatbloeier

    20-10-2016 om 16:55

    Zo doe ik dit al 3 jaar, ook met bevruchte moeren (in totaal 35 keer gedaan) die ik zo laat inlopen in schudzwermen, 100% gelukt.

  • De Woldimker

    17-07-2017 om 17:53

    Zijn met wasdoppen de ervaringen beter als met Nicot kooitje met suiker prop , ik vraag dit omdat de moeren na het merken meestal in een kooitje zitten , je kunt ze er dan zo in hangen , en makkelijk te vervoeren

  • Anoniem

    17-07-2017 om 20:32

    Woldimker, het werkt beiden goed.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.