17-08-2017

het opbergen van geslingerde ramen

Afgelopen week kon ik eindelijk een punt zetten achter het slingeren van de zomeroogst. Tijdens onze vakantie bleven de bakken op de volken staan en begon ik eind juli met slingeren. In de periode na de lindebloei is er zeker 30 procent gebruikt door de bijen, veel meer dan in andere jaren, maar het is ook bedoeld voor mindere tijden.

Maar wat doe je met al die geslingerde ramen en hoe bescherm je ze tegen de larven van de wasmot? Vroeger zette ik de geslingerde ramen terug op de bijen. Dat gaf vreselijk veel reuring, de bijen werden op het verkeerde been gezet en zochten driftig in de omliggende omgeving naar de drachtbronnen. Dat probleem werd grotendeels verholpen door de bakken er 's avonds in de schemering erop te zetten. Echter het blijft toch een klusje. Heen en weer rijden naar de bijenstand, een week later weer. Kast twee keer openen. Allemaal onnodig.

Dat moet makkelijker kunnen, zeker als je met minder werk hetzelfde doel kan bereiken. De oplossing? Check na het slingeren alle ramen of er broed in heeft gezeten. Gebruik je moerroosters, dan ontsnapt soms de moer langs het rooster en belegt de hk-ramen. Haal dergelijke ramen uit de voorraad en smelt ze om tot was. Wasmotten zijn niet geinteresseerd in ramen zonder voedsel in de vorm van larve- en popvervellingen of stuifmeel. De rest van de schone maar nog natte ramen gaat terug in de bakken en worden vervolgens gestapeld in een koude schuur. Plaats ze niet in een verwarmde berging of een verwarmde garage. Sluit van boven en beneden de stapel hermetisch af. Gebruik indien gewenst ijsazijn in een lege HK bovenop de stapel. IJsazijn vernietigt nosema sporen. 

Deze methode pas ik al tien jaar toe, het kost geen extra tijd of werk en de schade van wasmotten is in die tien jaar te verwaarlozen. Maar pas wel op met het bewaren van de bebroede ramen, smelt deze zo snel mogelijk om in de stoom- of zonnewassmelter. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Geertje

  18-08-2017 om 07:31

  Dag Ben, ik heb dit de afgelopen jaren geprobeerd. Maar er blijft altijd iets van honing in de ramen zitten na het slingeren, dat druipt er dan gedurende de winter uit en geeft een vreselijke zooi. En het restant honing in de ramen gaat naar azijn ruiken, mijn bijen waren daar niet over te spreken toen ik de ramen weer in gebruik nam. Even uitluchten voor je ze weer in gebruik neemt is ook geen optie vanwege die honingresten. Heb jij hier geen last van?

 • Victor

  18-08-2017 om 07:33

  Dag Ben,
  Hier een vraag van een beginnend imker:

  Wat is de achterliggende reden om de bebroede ramen zo snel mogelijk om te smelten?

 • Kees

  18-08-2017 om 08:19

  Dag Ben,
  Behalve azijnzuur wordt ook mierenzuur genoemd als mogelijk ontsmettingsmiddel. Heb jij daar ervaring mee?
  Hebben de bijen daar het volgend jaar minder bezwaar tegen?
  Groet uit Keppel.

 • Arnoud

  18-08-2017 om 09:39

  Dag Ben/Geertje, ik heb geleerd op de basiscursus dat je geslingerde ramen direct in de kast terughangt, na 2 dgn. hebben de bijen de raten helemaal schoon gemaakt voor opslag.

 • Lineke

  18-08-2017 om 10:01

  Hoi Ben, ben weer blij met je blog, want met die vraag zat ik ook net! :-)

  Ik heb de natte geslingerde ramen op zolder gezet, gestapeld met aan de onder- en bovenkant gaas, zodat de wasmot er niet in kan. Op een verhoging, zodat het door kan luchten en hopelijk niet gaat schimmelen, met een dekplank eronder, waar de honing op kan lekken. Denk je dat het zo goed gaat?

  Ik sluit het juist niet hermetisch af, omdat mijn ervaring is dat het dan gaat schimmelen. De zolder is niet verwarmd, maar ook niet echt koud, aangezien het boven een verwarmd huis zit.. Ijsazijn doe ik er ook niet bij, omdat mijn ervaring ook is dat die geur in de restjes honing trekt en de bijen dat niet fijn vinden...

 • Ben de blogger

  18-08-2017 om 10:01

  Geertje, de film honing die achterblijft, gaat enigszins gisten. Er ontstaat dus een beetje alcohol. Leg een dekplank op de grond waarop je de bakken stapelt. Dan is alleen de dekplank nat van de honing. De bijen nemen de nog natte ramen juist extra snel in gebruik in het voorjaar en maken ze keurig schoon.
  Victor, bebroede ramen zijn aantrekkelijk voor de wasmot, ze eten juist van de achtergebleven popvervellingen.
  Kees, mierenzuur is veel agressiever dan ijsazijn. Niet doen dus. Vinden de bijen ook ;-).
  Arnoud, ik ben een luie imker ;-), zoals Pia Aumeier dat ook zegt en daarom sla ik de nat geslingerde ramen zo op in de schuur. Dat schoonmaken door de bijen is niet zinvol. Het zou kunnen leiden tot roverij van zwakke volken.

 • Anneke van Pelt

  18-08-2017 om 10:37

  Ben hoe herken je roverij? Hoe zie je dat het vreemde rovers zijn die de kast binnengaan?

 • Henk de Wit

  18-08-2017 om 10:45

  Ik laat de natte geslingerde ramen al jaren door de bijen schoonmaken. Ik zet ze echter niet terug op de kasten maar zet ze in stapels op een flinke afstand van de stand. Het is er dan een of twee dagen erg druk maar dan zijn ze ook schoon. Ik doe de ramen dan 24 tot 48 uur in de diepvries (-18) en verzamel ze dan in grote plastig bakken welke hermetisch gesloten zijn.
  Zo werk ik al meer dan 10 jaar en dat gaat uitstekend. Wel is het zo dat ik geen bebroede ramen bewaar. Die gaan de smelter in.

 • Anoniem

  18-08-2017 om 13:15

  netjes een toren gemaakt,goed gesloten in de blokhut..Boven in 8 inlegkruisjes op elkaar geplakt,zodat het ijsazijn er goed in door dringt. maar na 2 dagen veeeel bijen in de blokhut. Ze hadden het toch ontdekt. mijn fiets staat daar ook.
  Dus die ruimte is niet afgesloten. Andere afgesloten ruimte moeten zoeken. nu gaat het goed.

 • Renée van Diessen

  18-08-2017 om 14:37

  In die Monatsbetrachtungen van Guid Eich 2009 op seite 41 staat het uitgelegd hoe je de honingramen kunt laten uitlikken door de bijen bovenop het volk, maar met een lege honingkamer ertussen.Dit moet plaats vinden in de tijd dat er kans bestaat op roverij.De bijen brengen in paniek de honing naar beneden en je kunt de ramen droog opruimen.
  Er zit natuurlijk wel een folie of een plank tussen.
  De folie aan een hoekje terugslaan of het gat in de plank open maken.

 • Ben de blogger

  18-08-2017 om 14:42

  Lineke, gebruik je horgaas want de wasmot is erg klein? Indien je ramen echt onbebroed zijn is de kans op wasmot te verwaarlozen, echter een zolder blijft aantrekkelijk voor wasmotten.
  Henk, met het buiten plaatsen van je ramen trek je wel alle bijen uit de omgeving aan. Eventuele besmettelijke ziektes kunnen zo makkelijk overgedragen worden. Door je ramen op -18 te bevriezen dood je inderdaad alle wasmotlarven.
  Anneke, roverij herken je direct. De bijen lijken wel gek en dringen met honderden tegelijk de kast in.

 • wdvill

  19-08-2017 om 10:57

  Dat van de roverij kan ik beamen Anneke. In plaats van gestructureerd in en uit te vliegen langs de vliegopening hangt er een horde bijen nerveus heen en weer voor én rond de kast. Ze stromen massaal naar binnen. Haal je de dekplank er af, zie je door het afdekglas dat bijen geweldig nerveus heen en weer lopen.

 • Hendrie

  19-08-2017 om 14:34

  Hallo Ben,

  Ik heb een andere vraag m.b.t.tot de honingkamer(s).
  Ik heb een spaarkast met twee honingkamers.Een met broed en een met alleen nectar en wat verzegelde honing.Kan ik ze alle twee erop laten staan voor de bijen zelf of moet ik de bovenste er toch afhalen en wat mee ''doen''?of straks in september naar onder verhuizen(alle twee of een?)Alvast bedankt!Hendrie

 • Ben de blogger

  19-08-2017 om 17:41

  Hendrie, de bovenste hk kun je het beste snel helemaal naar beneden plaatsen. De andere hk laten staan.

 • Hendrie

  20-08-2017 om 08:36

  Goedemorgen Ben,
  Toch nog een aansluitende vraag.De bovenste honingkamer naar onderen ,moet ik de honing ook open krabben of regelen de bijen het zelf?Alvast weer bedankt!en ben erg blij met je blog!

 • menko van der leij

  20-08-2017 om 08:39

  je kan ze toch ook in de vriezer doen?

 • Ben de blogger

  20-08-2017 om 08:46

  Hendrie, doen de bijen zelf wel. Open krabben geeft veel te veel reuring, met kans op roverij.
  Menko, ja dat kan. Maar dat is een persoonlijke keuze.

 • Werry Jonker

  20-08-2017 om 21:28

  Ik doe de honingramen van mijn Golzkasten in een aparte kast waarin ze kunnen overwinteren. Ik heb geen zolder, maar zet ze op een onverwarmde slaapkamer. Wel vaak schimmel en gisten.
  Per ongeluk had ik een kast iets open staan, waardoor er maar een paar bijen tegelijk naar binnen/buiten konden. 20 meter van de bijenstal.
  En zie, dat gaat heel rustig, zonder veel "reuring".
  Als dat goed gaat, is dat misschien een methode?
  Groet Werry

 • Ben de blogger

  21-08-2017 om 12:40

  Werry, waarschijnlijk is de opening van je kast slechts ontdekt door de speurbijen van 1 ander volk.

 • Jantje

  01-07-2021 om 23:04

  Dag Ben,
  Ik heb maar op 1 kast een hk staan, kan ik na het slingeren de ramen verdelen over de andere kasten om zo de roverij tegen te gaan. bv in elke kast een hk erop met elk 3-4 geslingerde ramen.
  Jantje

  Ha Jantje, verstandiger is om de geslingerde hk in de schemering terug te zetten op hetzelfde volk als waar de hk vanaf kwam. Dan merk je er verder niets van. Groet, Ben

 • Meertje

  25-07-2021 om 13:12

  Hi Ben,

  Wat is de beste optie op geslingerde hk te bewaren. Ik heb een vochtige warme schuur. Een zolder waar het warm wordt als de zon erop staat, of een overkapping buiten van de houtopslag. Daar zouden ze ook droog en beschut kunnen staan, maar is wel buiten.

  Ha Meertje, als het maar om 1 hk gaat, kun je 'm misschien goed inpakken in een vuilniszak? Je moet 'm vooral goed afsluiten om roverij en wasmotten tegen te gaan. Hij mag wel iets warmer staan maar niet in de zon. Je kunt bij 1 hk ook deze hk onder de bk's parkeren. Eind februari weer weghalen. Groet, Ben

 • Jasper

  14-09-2021 om 21:32

  Ik heb veel ramen die uigebouwd zijn, veel oude ramen sommige met oud broed, en waar wasmot larven en poppen opzitten. Mag ik deze was ook nog smelten in een stoomwassmelter om te hergebruiken? Of moet ik deze weg doen?

  Of kan ik ze teruggeven aan de volken, als ze behandeld zijn met 1 of ander middel. En welke beveelt u aan.

  Groet
  Jasper

  Ha Jasper, asap in de stoomwassmelter doen. De kwaliteit heeft er niet onder te lijden. In Duitsland propageren ze zelfs om oude bouwramen met darrenbroed erin te doen. Lijkt me niet echt diervriendelijk en ethisch verantwoord, maar de kwaliteit van de was is uitstekend.
  Groet, Ben

 • Jasper

  15-09-2021 om 18:44

  Asap ?
  Heb op google gekeken, maar ik kan het niet vinden. Kan u mij vertellen waar ik het kan bestellen?

  Ha Jasper, sorry, asap is as soon as possible, dus zo snel als mogelijk de ramen smelten. Groet, Ben

 • Pascale Kerkhof

  15-03-2022 om 19:57

  Hallo Ben,
  Ik heb dit weekend in mijn afgesloten bakken met daarin honingramen wasmot ontdekt. De motten zijn allemaal dood want ze hebben de hele winter daarin gelegen. Nu heb ik de ramen schoongemaakt van larven ed maar er blijven nog kleine donkere puntjes achter in de honingramen. De ramen heb ik ook hardhandig leeg geklopt. De kleine puntjes blijven erin zitten. Kan ik deze honingramen nu toch weer gebruiken of moet er nog iets anders mee doen?

  Ha Pascale, die zwarte stipjes zijn poepjes van de wasmotlarf. De bijen ruimen die wel op. Geen probleem. Groet, Ben

 • Jan Wuyts

  26-06-2022 om 16:32

  Pure honing ramen zijn niet aantrekkelijk voor de wasmot
  Ken zelfs imkers die na dat de bijen de ramen hebben proper gemaakt ze gewoon onder een afdak hangen en geen last hebben van de wasmot

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.