13-11-2018

Het oxalen komt er aan

Het afgelopen weekend bleven de temperaturen in vrijwel heel Nederland 's nachts onder nul. Zelfs op Terschelling was er gisteren vorst aan de grond. Mocht de 14-daagse weersvoorspelling correct zijn, dan is er sprake van een stabiele koude periode. Dat zou kunnen betekenen dat we vanaf het weekend van 8 december de oxaalzuurbehandeling uit kunnen voeren. Met dagtemperaturen onder de 5 graden kun je dan goed druppelen en boven de 5 graden zou je kunnen vergassen. Dat laatste is echter niet zonder risico's voor de imker/behandelaar. In de oxaal-video kun je de bereiding van oxaalzuur en het druppelen bekijken. Dus noteer zaterdag 8 december vast in je agenda, bij < 6 graden overdag kun je goed druppelen.

Vanmorgen zaten de bijen rustig op de wintertros en kon je goed de grootte van de volken beoordelen (de Winter APK-check). Van 3 polystyreen dadantkasten nam ik vanmorgen de volgende foto's:

 

Bij 4 straatjes of minder is er sprake van een zwak volk, bij 5 of 6 straatjes heb je een middelmatig volk en bij > 6 straatjes heb je een sterk volk. In dit geval zie je op de foto's: ZE-12 is een middelmatig volk en ZE-NW en ZE-20 zijn redelijk sterke volken. De lengte van de straatjes was respectievelijk maximaal 23 cm, 30 cm en 33 cm. De volken zitten alle drie rechts vooraan in de kast, dit betekent dat er aan de achterkant van de ramen nog voldoende voer aanwezig is. Deze volken zijn dus voldoende sterk om de winter te overleven. Pas bij 4 straatjes of minder is er sprake van een zwak volk en kun je overwegen - indien je meerdere zwakke volken hebt - om die alsnog te verenigen. Doe dit dan op een iets zachtere dag, zodat de paar bijen, die dan opvliegen toch weer naar binnen kunnen vliegen. 

Overigens vielen er dit en vorig jaar uit de volken ZE-12 en ZE-20 vele duizenden mijten gedurende de herfst en winter. Het lijkt er echter op dat deze volken virustolerant zijn en slechts niet ziekmakende virussen bevatten. De zeer hoge mijtenval kunnen de volken blijkbaar in dit specifieke geval goed doorstaan. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • hero

  19-11-2018 om 13:24

  dag Ben, ik zie veel condens vocht op jouw foto,s waar het volk zich bevind onder de plexiglas of plastic? zelf hou ik daar niet van. maar ik had een vraagje, de vliegspleten van mijn volken zijn met 2\3 verkleint, had dat gedaan voor rovers en de vele wespen, maar wat zou jij nu doen? ze weer volledig open zetten?, ook in het verband met condensvorming? vriendelijke groet Hero.


  Hero, je ziet op de foto's alleen condens druppels aan het plastic folie hangen op de plaats waar GEEN bijen zitten. Dit kan dus geen kwaad. Ik zou de vliegopeningen sterk verkleind houden om 'inwaaiende' kou te voorkomen en om muizen buiten te houden. De bijen hebben trouwens ook nog vocht nodig om hun wintervoorraden aan te spreken. Groet, Ben

 • De Woldimker

  19-11-2018 om 17:07

  Hoi Ben , waarom word er met het bepalen van de volks sterkte geen rekening gehouden met het ras , neem aan dat Buckfast grotere wintervolken heeft als Carnica.


  W., de manier waarop de in Nederland gehouden volken hun warmtehuishouding regelen is niet gebonden aan een ras of ondersoort. Daarom mag je de drempelwaarde v.w.b. de sterkte om een Nederlandse winter (met enige dagen strenge vorst) te overleven voor de verschillende rassen gelijk stellen.

  We weten dat het ras Carnica ontstaan is in een landklimaat (koude winters) en we weten dat de Zwarte Bij in de regel iets kleinere volken laat zien. Bastaarden hebben van alles iets meegekregen. Echter uit uitwinteringsenquêtes is gebleken dat de sterkte van volken na 1 november veel zegt over de overlevingskansen van een volk. Bij 4 of minder straatjes worden de overlevingskansen i.v.m. o.a. de thermoregulatie voor alle rassen minder. De sterkte zegt namelijk ook veel over de gezondheid en hiermee heb je ook het verband met mijtbesmetting en virussen. Dit alles speelt een rol.
  De beoordeling in straatjes is daarvan een resultante. Ik kan het helaas niet eenvoudiger maken. Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  19-11-2018 om 17:21

  hallo Ben, mogen het aantal straatjes in een Dadant kast gemiddeld minder zijn gezien de grootte van de ramen?


  Anneke, ik ging daar in het verleden wel vanuit. Maar bij nader inzien is de trosgrootte bepalend voor het aantal straatjes en dan wordt de raammaat minder relevant. Indien je het exacter wilt doen, zou je tevens de diepte en lengte van de trosdoorsnee mee moeten nemen. Door de BK te kiepen kun je ook de onderkant van de straatjes bekijken. Echter dat wordt voor de meeste imkers veel te ingewikkeld. Daarom een eenvoudige maatstaf: het aantal straatjes, mits de tros boven in de BK zit uiteraard. Nog voor jouw beeld: ik heb de lengte van mijn langste Dadant-straatjes erbij vermeld. Wanneer je gaat oxalen, dan moet je toch goed kijken naar het aantal straatjes. Die waarneming is voldoende voor de kwalificatie zwak, middelmatig of sterk. Groet, Ben

 • Marcel

  20-11-2018 om 08:08

  Ben, goedemorgen. Ik twijfel of ik moet gaan oxalen. Mijten val is 2 per dag, wat zou jij doen? Moet je een miniplus ook oxalen. Vr gr Marcel

  Marcel, laat ik je 2 antwoorden geven. De eerste als docent bijenteelt: ja, bij meer dan 1 mijt per 2 dagen moet je behandelen. De tweede als persoonlijke mening: bij 2 mijten per dag en GEEN zichtbare DWV-bijen zou ik niet behandelen. De herfstbehandeling is een preventieve behandeling om zo schoon mogelijk het voorjaar in te gaan. Indien je het volk extra in de gaten houdt volgend jaar dan kun je de behandeling bij 2 mijten per dag in november ook wel achterwege laten. Maar wees voorbereid op een progressieve mijtengroei volgend jaar! Groet, Ben

 • Henk

  21-11-2018 om 17:56

  Ik heb het volk op twee BK (bovenste voer). De bijen zitten niet bovenin, dus ik kan niet zien waar ze zitten (en hoeveel er zijn). Hoe kan ik effectief oxalen? De bovenste bak weghalen? Stel dat ze onderin de bovenste bak zitten?

  Henk, ik heb hier ook 2 van die volken, die dieper in de kast zitten. Ik zal in de eerste week van december een video maken van de oxaalbehandeling en een blog/vlog publiceren.
  Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.