15-09-2016

het persen van heidehoning

     
     
     
  • De heidehoning wordt uit de raten gesneden (netto gewicht per vol Dadant honingraam is 2 kg)
  • Daarna worden de stukken raat in de persbak gelegd. Om de persbak heb ik de originele RVS-bak met uitlaatje vervangen door een lekbak, gemaakt van een invertsuiker can. Hierdoor loopt de geleiachtige heidehoning beter naar beneden
  • Vervolgens wordt de heidehoning opgevangen in een lekbak
  • Vanuit de opvangbak wordt de honing in een honingemmer met nylon gaas gegoten
  • Na het uitlekken kan het nylon gaas (gemaakt van een nieuwe panty) opgerold worden op een stok, zodat alle heidehoning door het nylon geperst wordt.
  • De laatste honing wordt met de hand "gewrongen"
  • De getoonde wastaart is afkomstig van 6 dadant honingramen. 

Dit proces en de toegepaste hulpmiddelen is o.a. gebaseerd op ideeen van bevriende imkers!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    18-09-2016 om 18:16

    Hoi Ben, het is jammer dat de foto's bij deze en andere blogs niet te vergroten zijn. Wat mij betreft een verbeterpuntje voor je zeer gewaardeerde werk!

  • Ben de blogger

    18-09-2016 om 18:28

    Op mijn smartphone en Ipad zijn ze heel eenvoudig te vergroten. Op de PC kun je op je rechtermuisknop drukken en dan klikken op "afbeelding in een tabblad openen", daarna kun je hierop inzoomen door het beeldscherm te vergroten. Je kunt de foto's ook opslaan en daarna vergroten.
    Maar met een Ipad of smartphone kan je dus direct de foto's vergroten.

  • Anoniem

    19-09-2016 om 01:56

    Bedankt voor je reactie. De door jou beschreven manier had ik reeds geprobeerd. Ik vind de resolutie dan laag om bijvoorbeeld een moer of de inhoud van raat te herkennen oid. Misschien ligt het ook aan mij.

  • Frank Moens

    19-09-2016 om 08:57

    Sinds vorig jaar hanteer ik dezelfde methode. Na de eerste keer persen, maak ik het geperste blok los in brokken om vervolgens het geheel weer een keer te persen. De ervaring is dat in het midden de honing geen weg naar buiten kan vinden. Na de twee pers volgt nog weer een derde.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.