05-06-2023

Het plaatsen van de bijenuitlaat

Het plaatsen van de bijenuitlaat

Vorige week zaten er twee van de drie honingkamers bovenop die ene spaarkastbroedkamer vol met grotendeels verzegelde voorjaarshoning. Omdat ik toen besloot om deze week die twee hk's af te nemen, heb ik vorige week een vierde HK met uitsluitend kunstraat geplaatst. Deze heb ik als 2e kamer geplaatst, dus onder de twee volle hk's. 

Vandaag ben ik weer naar die bijenstand gegaan met weer een HK met kunstraat bij mij. In deze video zie je dat ze de vorige week geplaatste kunstraat al voor 80% uitgebouwd hebben. Aangezien ik twee volle kamers mee wil nemen, plaats ik dus nu die 3e HK met kunstraat als 3e kamer met daar bovenop een dekplank met bijenuitlaat en daar bovenop de twee bijna volle hk's. Zo houden de bijen constant drie honingkamers.

Het beste kun je zoiets in de ochtend doen, dan heb je de minste last van verse nectar, die soms nog iets in de kantramen terecht komt.

Dit volk, is hetzelfde eenbaksvolk, waar ook al 2 broedafleggers vanaf gehaald zijn. Inmiddels is daar niets meer van te zien, behalve dat 60% van de raten in de BK splinternieuw zijn. Vorig jaar haalde dit volk 75 kilo honing. Daar heeft het niet onder geleden, net zo min van het feit dat dit volk sinds haar ontstaan in 2017 nooit meer behandeld is tegen de varroamijt. 

Door omstandigheden zijn er de vorige keer ten onrechte veel alert mails verstuurd, excuses daarvoor. In het laatste bericht over de Aziatische Hoornaar heb ik net ook de presentatie als link naar een PDF bestand van deze presentatie opgenomen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Haico

  06-06-2023 om 13:12

  Wat is de motivatie bij bijen om raten uit te bouwen en kun je dit stimuleren als ze niet willen? Het ziet er op je filmpjes altijd fantastisch uit, maar het lukt mij niet altijd om raat uitgebouwd te krijgen. Waarschijnlijk spelen er altijd vele factoren waarom ze iets wel of niet doen, maar krijg er niet altijd de vinger achter. Heb je tipt voor mij (en andere imkers met dezelfde problemen)?

  ha Haico, voor het bouwen van raat zijn drie factoren belangrijk: 1. werklui oftewel veel huisbijen, 2. grondstof oftewel veel dracht, zonder dracht (nectar) wordt er niet gebouwd en 3. de juiste planning. In het vroege voorjaar is de bouwdrift groot, na het afkomen van een voorzwerm ook. Die momenten zou je kunnen benutten om natuurraat te laten bouwen. groet, Ben

 • Sander

  09-06-2023 om 06:48

  Ha ben,

  Ik probeer mn koninginnen te merken, maar de nummertjes worden er vrij snel weer afgewerkt door de bijen. Ik wil s andere lijm proberen. Heb je hier nog tips voor?

  Gr sander

  Ha Sander, de bijgeleverde lijm is inderdaad niet betrouwbaar. Een uitstekende permanente kleving geeft Pattex Gold Gel (secondenlijm). Vooral Gel vorm is belangrijk want die is iets dikker en goed aan te brengen op het borststuk. Verkrijgbaar bij 123inkt. Groet, Ben

 • DuaneMoink

  14-06-2023 om 13:44

  Hello
  I need to

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.