Naast wielrenners, hardlopers en hondeuitlaters, zie je rond deze tijd mannen in witte pakken verschijnen op de hei, vreemde lui zijn dat...... Altijd weer een gezellige bezigheid om de bijenkasten naar de hei te verplaatsen. De hei staat er mooi bij door de vele regen van het afgelopen seizoen. Sommige imkers waren er al erg vroeg bij dit jaar, want er stonden vanmorgen (31 juli 2016) al tientallen bijenkasten op het Roozendaalse Veld bij Velp, terwijl de heide pas net in bloei komt.
De vossenbes en de dopheide staan nu wel volop in bloei, dus dat wordt over 5 weken twee keer slingeren. De eerste slingerronde is voor de vossenbes- en dopheidehoning. Deze is vloeibaar (is gewoon lekkere bloemenhoning) en mag niet vermengd worden met de typische (en meer gewaardeerde) heidehoning, Mocht je alle honing toch in een batch persen dan ontstaat er heidemelangehoning.
De echte heidehoning is geleiachtig en is niet direct slingerbaar. Met een ericaborstel dient de honing eerst 'geroerd' te worden, waarna het vervolgens in twee of drie slagen te slingeren is. Het blijft een hele klus, maar het is ontzettend leuk om het actieve bijenseizoen met 5 weken te verlengen!
Voer de bijen na terugkomst snel met invertsuiker zodat de vrijkomende ruimte in het broednest wordt opgevuld met invertsuiker. Dit wintervoer wordt dan als eerste gebruikt deze winter en later in de winter zullen de bijen de eventuele heidehoning gaan benutten. Hiermee voorkom je roer ten gevolge van de niet verteerbare delen in de heidehoning.
Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt