31-07-2016

Het reizen naar de heide

Het reizen naar de heide

Naast wielrenners, hardlopers en hondeuitlaters, zie je rond deze tijd mannen in witte pakken verschijnen op de hei, vreemde lui zijn dat...... Altijd weer een gezellige bezigheid om de bijenkasten naar de hei te verplaatsen. De hei staat er mooi bij door de vele regen van het afgelopen seizoen. Sommige imkers waren er al erg vroeg bij dit jaar, want er stonden vanmorgen (31 juli 2016) al tientallen bijenkasten op het Roozendaalse Veld bij Velp, terwijl de heide pas net in bloei komt. 

De vossenbes en de dopheide staan nu wel volop in bloei, dus dat wordt over 5 weken twee keer slingeren. De eerste slingerronde is voor de vossenbes- en dopheidehoning. Deze is vloeibaar (is gewoon lekkere bloemenhoning) en mag niet vermengd worden met de typische (en meer gewaardeerde) heidehoning, Mocht je alle honing toch in een batch persen dan ontstaat er heidemelangehoning.

De echte heidehoning is geleiachtig en is niet direct slingerbaar. Met een ericaborstel dient de honing eerst 'geroerd' te worden, waarna het vervolgens in twee of drie slagen te slingeren is. Het blijft een hele klus, maar het is ontzettend leuk om het actieve bijenseizoen met 5 weken te verlengen! 

Voer de bijen na terugkomst snel met invertsuiker zodat de vrijkomende ruimte in het broednest wordt opgevuld met invertsuiker. Dit wintervoer wordt dan als eerste gebruikt deze winter en later in de winter zullen de bijen de eventuele heidehoning gaan benutten. Hiermee voorkom je roer ten gevolge van de niet verteerbare delen in de heidehoning. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • jasper

    20-08-2020 om 21:14

    Ben is er een mogelijkheid om vanuit zuid holland ook een paar bijenkasten op de hei te zetten of is dat niet toe gestaan?

    Jasper, het is er nu te laat voor. Maar wanneer je lid bent van een NBV-afdeling dan is er vast wel iets te regelen met een andere afdeling op de Veluwe. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.