21-09-2018

Het ruimgedrag

Soms tref je in de winter onderdelen van bijen aan op de schuiflade. Meestal is dit het gevolg van bezoek door spitsmuizen, die dode bijen op de gaasbodem ontleden en deels opeten. De afgelopen dagen vond ik bij verschillende volken delen van witte poppen op de schuifla, waarschijnlijk een gevolg van hygienische bijen, die een afwijkende geur waarnemen in een broedcel met een pop, waarop een mijtenfamilie zit.  

Op deze foto's zijn de onderdelen te zien (klikken op de > om meerdere foto's te zien):

 

Gistermiddag was voorlopig de laatste mooie zomerse dag, dus een mooie kans om het broed van dit volk te bekijken. Op de 2 ramen met overwegend gesloten broed trof ik inderdaad 2 cellen broed aan waar in de verzegeling een gaatje zat. Je hebt bijen, die afwijkingen in het broed determineren en daarnaast andere bijen, die de opengemaakte broedcellen ruimen. Blijkbaar hebben deze bijen een betere neus voor broedafwijkingen. 

Deze waarnemingen kun je doen door gedurende 3 tot 5 dagen je schuifla te observeren. Wel eerst schoonvegen en 2 vellen wit A4 papier neerleggen op de schuifla. Blijft de mijtenval in september onder de 5 mijten per dag, dan is de mijtbesmetting onder controle.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt 

Deel dit bericht

Reacties

  • Niall O'Donovan

    21-09-2018 om 17:27

    Beste Ben, ik had zoiets laatste: heel veel lege witte omhulsels/ onderdelen van bijen op de lade. Duurde even voor dat ik door had dat het (geruimde) poppen waren, nooit eerder gezien. Het gebeurde na een behandling met Api life var, toen het heel warm was. Te warm, waarschijnlijk; poppen bezweken? Ik heb ook mijn vraagtekens bij de effectiviteit van API life var: de bijen hadden de lichte wafels gewoon naar buiten gewerkt. De wafels lagen naar een paar dagen buiten op de vliegplank !! Jouw ervaring met Api var?

  • Ben de blogger

    21-09-2018 om 18:34

    Hi Niall, Apilife Var kun je beter niet gebruiken bij hoge temperaturen richting de 30 graden. Dan veroorzaakt het broedschade, waardoor de dode poppen geruimd worden. Ik heb het middel bij zo'n 20 volken toegepast dit jaar (vorig jaar 10) bij 20 tot 25 graden en mij beviel het goed. Een enkele keer werd een stukje Apilife Var ingepakt in propolis. Maar de mijten vielen uitbundig. Groet, Ben

  • karin

    23-09-2018 om 14:54

    Hallo Ben,
    ik vind het moeilijk om een verschil te zien tussen "hagelschot" (zoals bij sjoemelraat ) en doorgedreven hygiënisch gedrag. Kan je duidelijk verschil zien in de geruimde raten?

  • Ben de blogger

    23-09-2018 om 17:14

    Karin, het verschil is alleen maar te zien aan de geruimde pop-onderdelen op de gaasbodem. Bij hagelschot worden hele jonge larfjes geruimd. Fotografisch heb ik ook wel eens het verschil tussen net gesloten cellen en 10 dagen later bekeken. Dan zie je ook geruimde cellen, je weet echter niet of een mijtenfamilie de reden was voor ruimen. Echt VSH kun je alleen via broedonderzoek vaststellen. Bij VSH blijven de poppen met mijten zonder nakomelingen intact, de poppen met complete mijtenfamilies worden geruimd.

  • Wimker

    29-09-2018 om 21:33

    Hallo Ben, aan het begin van je filmpje had je het even over mini plus kastjes.
    Wanneer en waarom gebruik je als imker deze kastjes?

  • Ben de blogger

    29-09-2018 om 22:19

    Wim, in deze kastjes kun je goed reservemoeren of raszuivere teeltmoeren overwinteren en gewoon aanhouden. De raszuivere moeren kunnen hier minder eitjes in leggen, dus blijven ze vaak ook langer leven om voor nateelt te zorgen.
    Ik heb bij deze volkjes geen mijten bestreden en kan via het dagelijks tellen van de mijtenval de beste moeren selecteren voor de teelt komend jaar.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.