10-06-2016

Het Scalvini kluisje

Het Scalvini kluisje

Op de linker foto zie je de voorkant van het kluisje en op de andere foto de dichte achterkant. Om het kluisje te plaatsen moet je een blokje raat uitsnijden, dan past het kooitje er precies in. Aan de voorkant zit een openingsdopje, waardoor je de te vervangen koningin kunt plaatsen. Na 9 dagen is al het broed gesloten en kun je de moer vervangen door middel van een nicot kluisje. Plaats in de maanden mei, juni en juli wel het Nicot kluisje met het clipje nog dicht. Na 3 dagen kun je het clipje weg breken en vervangen door suikerdeeg. Uiteraard voor het plaatsen van het Nicot kooitje de oude moer weg nemen. Terug naar het Scalvini kluisje, het bijzondere van het kluisje is: a) dat er ondiepe werkstercellen inzitten, die wel belegd worden, maar door de ondiepte ook weer geruimd worden door de werksters b) de werksters kunnen in het kluisje komen om de moer te verzorgen.

Hierdoor voelt het volk zich niet moerloos, want de feromonen verspreiden zich nog gewoon door het volk. 

Een heel andere functie van het kooitje zou wellicht kunnen zijn het reduceren van de mijtbesmetting. De (open)broedloze periode heeft gevolgen voor de fertiliteit van de mijten, ze worden wel ouder maar kunnen zich niet vermenigvuldigen. Laat je de moer 24 dagen opgesloten zitten, dan zitten vervolgens alle mijten op de bijen.

Je kunt dan de werkelijke mijtbesmetting vast stellen d.m.v. de poedersuiker methode, maar je kunt daarna ook bij een te hoge besmetting de mijten bestrijden met bijvoorbeeld Hive Clean of oxaalzuur. Doordat de moer kan blijven leggen en de bijen haar blijven verzorgen, zal ze na vrijlating weer gewoon doorgaan met eileggen en bouwt ze weer een nieuwe generatie jonge bijen op. 

Op dit moment probeer ik het kooitje uit in twee volken en moet ik de mijtbesmetting nog kontroleren, dus daarover later meer.

Het leek me een leuke innovatie om te delen. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    11-06-2016 om 08:47

    Inderdaad leuke innovatie, maar heb nog een paar vragen om te checken of ik het goed begrijp. In het Scalvini kluisje zit de oude moer? In het nicot kluisje komt de nieuwe moer. Dit nicot kluisje kan het best na 24 dagen in het volk worden geplaatst i.v.m. de mijtenbestrijding? Het Scalvini kluisje wordt dan -met oude moer- uit het volk gehaald? Heb ik het zo goed begrepen? Hartelijk dank voor deze blog. Heel fijn om te lezen.

  • Frans Maenhout

    11-06-2016 om 10:27

    Kan men, ivm varroabestrijding, niet evengoed de moer opsluiten in een arrestraam, na 3 weken dat raam met broed verwijderen, en dan behandelen?

  • Blogger Ben

    11-06-2016 om 10:41

    Frans, in een Scalvini kooitje kan de moer zoals gebruikelijk eitjes blijven leggen, zodoende blijft haar feromoonproductie ook op peil. In een arrestraam is ze met 3 dagen uitgelegd en stopt ze volledig met leggen. Da's een groot verschil.

  • Ben de Blogger

    11-06-2016 om 10:44

    Anoniem, je hebt het goed begrepen. Bij vervanging van de oude moer hoef je geen 24 dagen te wachten, dat kan al na 9 dagen. Echter voor een goede varroabestrijding moet je inderdaad 24 dagen wachten. Anders spelen de mijten verstoppertje.

  • Werry Jonker

    12-06-2016 om 19:06

    Hallo Ben,
    Lijkt me een handige innovatie.
    Wel een paar vragen:
    Is het een alternatief voor de mierenzuurbestrijding in eind juli/augustus?
    24 dagen broedloos geeft wel een flinke dip in de groei van het volk. Is dat nadelig?
    Is het ook een manier voor zwermverhindering?
    Vriendelijke groet
    Werry

  • Ben de Blogger

    12-06-2016 om 19:28

    De moer kluizen en na 24 dagen de mijten bestrijden met oxaalzuur druppelen of verdampen is natuurlijk een atlernatieve bestrijdingsmethode. Indien je die in juli uitvoert, dan is het een beter alternatief voor mierenzuur. In juli, augustus en september kan er mits er voldoende dracht is nog wel een redelijk broednest opgebouwd worden. Maar zonder dracht heb ik grote twijfels en is de kans groot op een dip.
    Nee, het is geen manier van zwermverhindering, want in 1 van mijn probeervolken ontstonden toch zwermcellen (blijkbaar al belegd voor het opkooien). Ik heb ze nu weg gebroken dus volgende week kan ik het resultaat zien.
    De consequenties van het kooitje moeten in de praktijk nog uitgeprobeerd worden. Dat ben ik dus nu aan het doen op kleine schaal.

  • Rodger Devos

    01-07-2016 om 12:46

    Waar kan je voordelig zo'n Scalvini kluisje aankopen ?

  • Ben de blogger

    01-07-2016 om 13:01

    Rodger, Voordelig zijn ze niet, maar Holtermann verkoopt ze. Via het Bijenhuis kun je ze ook ongetwijfeld verkrijgen.

  • Jurjen Liekelema

    13-07-2016 om 18:13

    Het Scalvini-kooitje is voor €12,50 te verkrijgen bij Imkerij De Linde (webshop).

  • Dirk Melsens

    03-10-2016 om 00:45

    Het Scalvini-kooitje gebruikte ik dit jaar om de koningin van een steek lustig volkje te vervangen omdat dit in zo'n soort volkjes "blijkbaar" moeilijker is.
    In het kooitje lagen idd. eitjes toen ik het wegnam na die 9 dagen dat de koningin op arrest zat en toen ook geen doppen gevonden in de rest van de kast.

    Na 8 à 9 weken kon ik vanaf het begin van de operatie terug in T-shirt en zonder loopschoenen aan de bijen werken, ongeveer 1 Augustus.


  • Jeroen de Heer

    01-12-2018 om 18:41

    Ben, hoe waren de resultaten?


    Jeroen, door het opsluiten van de moer, krimpt de hoeveelheid beschikbare larven voor de mijten. De laatste generatie larven wordt dus enorm belaagd door mijten, hetgeen leidt tot een extreme hoeveelheid DWV-bijtjes. Ik heb na 3 weken het volk 3 x behandeld met Hive Clean en de moer weer los gelaten. Daarna knapte het volk enorm op en werd er weer gezonde en grote vlakken broed aangelegd.
    Die DWV explosie vond ik wel ernstig, maar ze zijn er over heen gegroeid dankzij de Hive Clean behandeling. Groet, Ben

  • Louis

    10-01-2019 om 22:02

    Ben .. zou oxaal verdampen tijdens de periode met nog open broed na het plaatsen van de moer in het scalvinikooitje helpen om de aantasting en DWV te verminderen.


    Louis, een DWV-infectie kan zich explosief ontwikkelen in het gesloten broed. DWV is het gevolg van een ernstige mijtenbesmetting van het broed. Indien je de mijten bestrijdt via sublimeren, zal de DWV-besmetting een paar weken later verminderen of verdwijnen.
    Het is wel zaak om de moeren van DWV-gevoelige volken te vervangen. Groet, Ben

  • Maxim

    06-08-2021 om 09:51

    Ben,

    Ik heb net over het scalvini kluisje gelezen, maar ik zie geen vervolg in een van jouw blogs.
    Kun jij mij vertellen of je tevreden was over deze kluisjes en of ze gebracht hebben wat je ervan verwachte?
    Het idee is goed, maar werkt deze ook?

    Ha Maxim, het werkt. Het geeft je een broedloos moment om te bestrijden. Daarentegen is het wel tegennatuurlijk en gaan er wel 10% van de moeren verloren. Dus bij mij blijven ze voorlopig buiten gebruik. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.