23-06-2015

Het sluitraam

Het sluitraam

In een Dadantkast wordt altijd gewerkt met 1 ongedeelde broedkamer. In de broedkamer kunnen 11 of 12 grote broedramen geplaatst worden, maar in het voorjaar en de zomer hangen er over het algemeen niet meer dan 9 ramen (inclusief bouwraam) in de broedruimte. Een enkele imker gebruikt er meer, maar naar mijn mening zijn onze koninginnen niet vruchtbaar genoeg om alle ramen te beleggen, hetgeen leidt tot extreem veel opslag van honing in de niet bebroede ramen. Om die reden werken de meeste "dadant-imkers" met 9 ramen in de broedkamer.

De overblijvende ruimte wordt afgesloten met een sluitraam oftewel een scheidingsbord. Dit gebeurt dus in iedere dadantkast en niet, zoals ik op het imkerforum las, uitsluitend bij kleine volken. Laatst vergat ik het sluitraam terug te plaatsen tegen het laatste kantraam met als gevolg dat de bijen de vrije ruimte direct gingen benutten voor raatbouw. Met name sterke volken en een goede dracht verleiden de bijen tot uitbreiding van raat en opslag van honing in dit raam.

Dus altijd een sluitraam in een dadantkast gebruiken om warmteverlies van het broednest te voorkomen en vrije raatbouw in de broedkamer tegen te gaan.

Het grote voordeel van de ongedeelde broedruimte met sluitraam is dus de aanpasbaarheid aan de vruchtbaarheid van de koningin in combinatie met de grootte van het volk. De broedruimte is dus flexibel en de imker past maatwerk toe per bijenvolk! Soms hangen dadant-imkers een raam met kunstraat aan de buitenzijde van het sluitraam. Mocht het volk de broedruimte willen uitbreiden, dan beginnen ze met het uitbouwen van dit raam. De imker kan het vervolgens terug plaatsen tegen het broednest aan.

Conclusie: gebruik het sluitraam en vergeet het niet op de juiste plaats terug te plaatsen anders ontstaan er zeer creatieve kunstwerken!.  

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Ben kloosterman

    23-06-2015 om 15:36

    Hoe kunnen de bijen nu aan de andere kant van het sluithaak komen als dit de broedruimte afsluit.Dan zou de moer daar ook kunnen komen.

  • Huub

    23-06-2015 om 17:33

    Het vlieggat blijft ook bij dadant geheel geopend. Daar komen de vliegbijen eventueel bij dat raam buiten het broednest. De moer zal daar niet zo gauw komen. Zij zou via het vlieggat die weg moeten nemen. Maar zij blijft in het broednest.

  • Ben SdC

    23-06-2015 om 21:01

    Het woord scheidingsbord dekt de lading beter dan de term "sluitraam", want er wordt helemaal niets afgesloten. Het raam geeft de bijen aan alle kanten de gelegenheid om er langs te lopen. Het raam scheidt de ruimte in 2 delen en vormt hiermee toch een rem op de bijen om naast het laatste raam natuurbouw te plegen.

  • Ben kloosterman

    23-06-2015 om 21:14

    Is nu duidelijk.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.