05-04-2020

Het uitgewinterde TOP-kast volk

Vorig jaar mei heb ik de TOP-kast bevolkt vanuit een zesramer. Het volk presteerde goed, de 15 kilo zomerhoning heb ik ze laten houden. Er is ook veel natuurraat uitgebouwd. Hoe zijn ze onbehandeld de winter uitgekomen? Onbehandeld (geen zomer- en geen winterbehandeling) omdat de mijtbesmetting in september op de bijen voldoende laag was gebleven.

Gisteren het volk en een raam broed gecontroleerd, alles ziet er goed uit. Een sterk volk met ambities zou ik zeggen, kijk zelf maar:

Daarnaast heb ik nog 18 andere volken gecontroleerd, op 1 darrenbroedig volk (afgeslagen voor de kasten) na was alles goed uitgewinterd. Mooie sterke volken, die wel toe zijn aan de voorjaarsdracht. Ik vond de wintervoervoorraad nog maar zeer beperkt. Op dit krap gezette dadantvolk met een broedkamer in koudbouw heb ik een honingkamer in warmbouw geplaatst. Alle voorjaarshandelingen zijn in één keer uitgevoerd. Dat wil zeggen: oude ramen verwijderd, moergoedheid gekontroleerd, broednest krap gezet en eerste honingkamer geplaatst. Uiteraard met uitgebouwde ramen en een moerrooster. Kijk maar mee:

De volgende keer komt de TBH aan bod met een grote voorjaarsschoonmaak-video. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Sietse

    05-04-2020 om 12:42

    Beste Ben, je geeft aan dat je in de dadant kast het voer verwijderd. Ik neem aan dat dit ook voor een spaarkast nodig is zodra er voldoende dracht is? Is dit vooral om ze ruimte in het broednest te geven, of om te voorkomen dat ze wintervoer in de honing kamer brengen?

    Vriendelijke groet,
    Sietse

    Sietse, ik laat aan beide kanten van het broednest 1 raam wintervoer zitten. De anderen gaan eruit bij het plaatsen van de HK. Bij een spaarkast moet je ook altijd twee volle voerramen aanhouden. Twee andere eventueel vervangen door kunstraat tegen het broednest of een bouwraam op positie 2 of 9. Groet, Ben

  • Anton

    05-04-2020 om 16:19

    Beste Ben, wat bedoel je precies met: "ik heb het broednest krap gezet". Moet je er nu juist geen kast boven of onder zetten zodat ze die verder in gebruik kunnen nemen en bouwen?

    Dank voor al je vlogs!!

    Anton, dat krap zetten is een imkertechniek die uitsluitend toegepast wordt in dadantbroedkamers, waarbij gewerkt wordt met heel grote BK-ramen. Bij een spaarkast moet je juist ruimte geven (bijvoorbeeld 2 hk's) voor het afremmen van de zwermdrift. Groet, Ben

  • Cock Hoogeduin

    05-04-2020 om 16:47

    Halo Ben, Waarom in warmbouw?
    Staat de Broed Kamer ook op warmbouw?

    Cock, dit is een techniek die hoort bij Dadantkasten. In de BK Dadant zitten in het voorjaar gemiddeld 7 BK-ramen, dus een groot deel van de BK is leeg. Zou je de HK in dezelfde richting zetten als de BK dus in koudbouw, dan worden uitsluitend de HK-ramen boven de BK-ramen gevuld. De rest blijft leeg. Door de HK 90 graden te draaien worden nu wel de volledige HK-ramen gevuld. Groet, Ben

  • Mack

    05-04-2020 om 18:04

    Hoi Ben een vraagje,

    een van mijn volken vertoont dwv bijen voor het volk. wat vreemd is als je het volk opent zie je 7 ramen met broed, hele broedkamer bezet(11 raams), genoeg voer en ze halen al flink nectar met het mooie weer. betekent 5 a 6 dwv bijen voor de kast en 1 of 2 in de kast bij de inspect zonet bij voorbaat al dat dit volk verdoemd is?

    In ieder geval, ik wil de koningin van dit volk z.s.m. vervangen. ik wil dit doen door een onbevruchte moer in te voeren uit een onbehandelde lijn. ik teel al 2 jaar zelf koninginen vanuit deze lijn en dat gaat prima. mijn vraag is hoe vroeg zou ik dat al kunnen doen?

    Mack, goed dat je naar dit aspect kijkt en de moer vervangt. De eerste generatie jonge bijen wordt natuurlijk extra getroffen vanwege het kleine broednest zo'n drie weken geleden. Met een beetje geluk zijn er vanaf begin mei wel darren beschikbaar, echter de buitentemperatuur moet ook > 20 graden zijn anders vliegen ze niet uit. Ik zou dus met KT wachten tot 20 april. Groet, Ben

  • Luc S.

    05-04-2020 om 21:25

    Hallo Ben
    Ik werk met 10-raams Dadant Blatt en heb rond 18 maart alle volken krap gezet.
    1 raam met voedsel en de rest broedramen. Gisteren op 4 april de overtollige voedselramen (links van het sluitraam) weggenomen en honingzolder geplaatst.
    Rond 8-9 april zou ik controle doen of de bijen al werkzaam zijn in de honingzolder.
    Indien dit het geval is, mag ik een raam met waswafel op rij 2 plaatsen en tegelijkertijd een bouwraam of darrenraam (tegen het sluitraam) plaatsen of moet ik deze handeling in twee keer uitvoeren met een week tussen?
    Bedankt voor uw antwoord.
    Luc

    Luc, helemaal goed zo. Doen dus! Een tot twee weken later zou het raam op positie 2 uitgebouwd en belegd kunnen zijn. Indien dit inderdaad belegd is, dan op positie 3 nog een keer kunstraat plaatsen. Daarna voorlopig niet meer (pas voor het inwinteren in augustus nog twee kunstraten plaatsen).
    Groet, Ben

  • Andreas

    05-04-2020 om 23:54

    Dag Ben,

    Het verbaast me dat er in je TOP-kast onderaan de ramen nog zo'n pak raat wordt aangebouwd; ik dacht obv je eerdere posts dat je kast netjes de raamafmeting + bijenruimte was. Kan je daar over uitweiden?

    Zelf heb ik wel inspiratie opgedaan uit je experiment en ik ben van plan om een gelijkaardige kast te bouwen om te kijken of het me veel tilwerk bespaart. Nu je er een jaar mee gewerkt hebt, zijn er dingen die je zou veranderen aan je ontwerp?

    Groeten,
    Andreas

    Andreas, deze TOP-kast was een prototype waarbij de onderruimte zo'n 11 cm was. Die is nu bij de volgende kasten teruggebracht tot 5 a 6 cm. Volgens andere kasttypen mag die onderruimte 7 cm zijn.
    Het gebruikte moerrooster is ook dunner en groter gemaakt.
    Groet, Ben

  • PimS

    06-04-2020 om 08:49

    Hallo Ben,
    Tot dit jaar zette ik de tweede BK boven de eerste. Per 1 maart haalde ik de onderste BK weg en een paar weken later de nieuwe weer boven. Zo had ik om de twee jaar alle oude raten weer vernieuwd.
    Nu wil ik dit jaar de tweede BK onder de eerste plaatsen. Aangezien de bijen van nature een broednest naar onderen uitbouwen.
    Mijn vraag: aangezien de bijen altijd in de bovenste BK het broednest beginnen, hoe kan ik dan toch de raten in die bovenste kamer vernieuwen? Die raten worden elk jaar steeds bruiner tot zwart.

    Pim, er zijn twee mogelijkheden:
    1. als je een sterk volk hebt dan zullen vlak voor de lindedracht beide kamers in gebruik zijn met broed en zou je beide broedkamers om kunnen wisselen van positie;
    2. die wisseling kun je ook na het afnemen van de zomeroogst doen, dan geef je gelijk 5 liter invertsuiker en dan ontwikkelt het broednest zich in de nieuwe bovenste BK;
    Groet, Ben

  • Ineke

    06-04-2020 om 09:22

    Ben,
    Ik heb dus een groot volk bijen overgehangen in deze voor mij nieuwe kast..
    Maar wanneer kan je dan het koninginnen! rooster gaan plaatsen en is er dan wel plek voor het maken van honing. Op deze kast komen toch geen honingkamers te staan. ?? want voor mij is het tillen van kasten te zwaar. groet Ineke

    Ineke, als de voorjaarsdracht goed op gang komt - dat merk je wel aan de nectar lekkende BK-ramen - dan kun je het moerrooster plaatsen achter of nog net iets in het broednest (bijvoorbeeld twee ramen broed achter het moerrooster). In de overige ramen achter het moerrooster komt de honingopslag. Ramen geven naar behoefte (bezetting).
    Na drie weken is het broed achter het moerrooster uitgelopen en heb je ook een aantal verzegelde ramen honing.
    Mocht je eind april/mei broedramen met belegde zwermcellen tegen komen, dan kun je die samen met een raam voer verplaatsen naar de achterkant van de kast of naar een andere zesramer. Zet de zesramer naast de TOP-kast zodat de vliegbijen terug keren naar de TOP-kast. Hiermee moet je de zwermdrift kunnen onderdrukken. Groet, Ben

  • janus

    06-04-2020 om 10:40

    mooie info, alweer, Ben.
    Ik kijk al heel erg uit naar je filmpje over de TBH. Kan je er iets in vertellen over raatvernieuwing in een TBH?
    Groetjes,

  • Gerard Morsink

    06-04-2020 om 13:32

    Goedemiddag Ben.

    Gisteren om 1.00 uur had ik een bultje bijen op de vliegplank. Wat kan dat betekenen? Heb een kwartier staan kijken. Veel poets gedrag er omheen. 2uur later was alles weer normaal.
    Bedankt

    Gerard, misschien hebben ze een indringer proberen in te ballen? Soms zie je een hommelkoningin bij de vliegopening.
    Groet, Ben

  • Mack

    06-04-2020 om 13:38

    Hoi Ben als je bij een inspectie een aantal ramen met duidelijke bijenuitwerpselen bij een inspectie vind moet je deze dan meteen weghalen?

    Mack, indien er nog broed of voer in zit, kun je wel laten zitten. Maar zodra ze leeg zijn dan toch maar omsmelten. Misschien ook op termijn de moer vervangen. Groet, Ben

  • Christel

    06-04-2020 om 17:09

    Be,
    Waarom maak je de ramen en het folie schoon?
    Ik had t idee dat de bijen dat doen om het folie "hoog" te houden zodat er ruimte ontstaat tussen de ramen en het folie en ze makkelijk van t ene raam naar het andere raam lopen.

    Als ik t schoon maak, zit t binnen mum van tijd weer vol.
    Is t erg dat t dan oude was/propolis is?

    Christel, ik maak de toplatten en het folie 1 x per jaar schoon om het moerrooster goed op de toplatten te kunnen leggen en het doorzicht te houden door de folie op de HK. Groet, Ben

  • Christel

    06-04-2020 om 17:14

    n.a.v. je antwoord op 1e vraag van Sietske: Begrijp ik t goed dat als je meer dan 1 voerraam naast elke kant van het broednest hebt zitten (spaarkast), dat je die voerramen er dan uit moet halen en vervangen door een kunstraat raam en dan rooster en HK er bovenop zetten?

    Als je meer dan 2 volle voerramen hebt, waarom moet je die dan verwijderen voordat je de HK plaatst?

    Dus die teveel voerramen vervang je door kunstraatramen die je tegenaan het broednest plaatst en 1 volle wintervoerramen plaats je aan de buitenkant (op positie 1 en 10)?

    Christel, het moet niet perse, maar ik heb goede moeren, die veel eitjes willen leggen. Twee keer twee kilo reservevoer is bij mooi weer voldoende en ze bouwen nu de ramen met kunstraat geplaatst tegen het broed prachtig uit en beleggen het direct. Zo lang de moer kan blijven leggen, ontstaat er ook niet snel zwermdrift.
    Groet, Ben

  • Christel

    06-04-2020 om 17:19

    Ik heb ook een TOPkast.
    Je schrijft:
    "het moerrooster plaatsen achter of nog net iets in het broednest (bijvoorbeeld twee ramen broed achter het moerrooster)."
    Maar als die bijen zijn uitgelopen, dan kan de moer deze ramen niet opnieuw bezetten, dus waarom zou je het rooster IN het broednest willen plaatsen?

    Christel, ik kijk ook naar de grootte van het broednest. Heeft ze al 8 of 9 ramen vol met broed dan hang ik het moerrooster na broedraam 7 of 8. Dan zorgt ervoor dat de bijen de loop naar achteren door het moerrooster makkelijker nemen. Ik ben niet zo dol op zeer grote broednesten. Meestal zorgen die ook voor een explosie van mijten. Daarom hou ik met name in deze kast het broednest compact (Darwiniaans imkeren van Tom Seeley). Met een beperking van het broednest komt de focus ook meer te leggen op het aanleggen van voorraden.

    Uiteraard kun je ook het moerrooster weg laten en eens kijken hoe dan de verhouding wordt van broed en honingopslag. Groet, Ben

  • Victor

    06-04-2020 om 19:44

    Hi Ben,

    Ik zie dat je in het 1e filmpje waar je de topkast controleert, een leeg BK raam plaatst met een 3-hoekige lat bovenin...Ook zie ik dat er ijzerdraad in dit raam is gespannen.Hebben de bijen een last van het ijzerdraag bij het maken van de nieuwe raat?

    Ha Victor, nee. De draad komt precies in de bodems van de cellen. Ze merken er niets meer van. Het geeft extra stevigheid zodat het verse raat minder snel breekt wanneer je het broed observeert. Groet, Ben

  • Christel

    06-04-2020 om 21:11

    DANK Ben!
    T blijft een avontuur ;-). Aan de ene kant vervang je honingramen door kunstraat zodat de moer lekker veel eitjes kan leggen en de zwermdrift afneemt, anderzijds wil je het broednest compact houden, waardoor de zwermdrift meer toeneemt denk ik.
    Het is een delicaat balanceren lijkt het!
    Hoe dan ook: dank voor al je ijver en geduld om de soms vele vragen te beantwoorden!

  • André Hakvoort

    07-04-2020 om 07:34

    Dag Ben,

    Een vriend van me heeft afgelopen jaar wat gevulde honingramen bewaard om eventueel nu als voerraam aan een afleggen oid te geven.

    Dit blijkt niet nodig te zijn, maar kan hij deze ramen nu nog slingeren voor honing voor eigen gebruik?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    André, zo lang de honing niet gekristalliseerd is in de raten, kun je het slingeren en consumeren. Groet, Ben

  • linda

    07-04-2020 om 08:45

    Hoi Ben,
    Ik ben een 1e jaars imker en het proces wat nu begint is dus nieuw voor mij. Ik imker in een TBH met een Buckfast volk.. Zondag 5 april de kast voor het eerst open gemaakt en heb 11 ramen met broed... ze zijn de winter dus goed doorgekomen.. Ik neem geen honing af en imker voor de bijen. Ik wil de bijen niet laten zwermen want in deze woonwijk is dat geen optie. Wat kan ik doen om dit te voorkomen. Ik heb maar ruimte voor 1 kast in de tuin.. en ken ook niemand met een TBH... graag advies..
    Alvast bedankt

    Linda, heeft de TBH een tweede vliegopening aan de andere kant? Dan zou je daar een broedaflegger kunnen maken zodra er belegde zwermcellen aanwezig zijn. Wel de overige zwermcellen uit het grote volk met moer weg blijven breken en niets overslaan, anders komt er toch een zwerm. Groet, Ben

  • Dirk

    07-04-2020 om 09:57

    Goedemorgen Ben,
    Ik heb vorige week een 2de BK (spaarkast) onder de 1e geplaatst. Is het verstandig om een koninginnenrooster te plaatsten tussen de 2 BK's zodat het broednest beperkt blijft tot de bovenste BK en de onderste BK gebruikt wordt voor opslag stuifmeel ruimte voor de bijen?

    Dirk, nee dat moet je zeker niet doen, want dan zit alles op slot (moer en darren). Het broednest zal zich slechts langzaam uitbreiden naar beneden en soms helemaal niet. Vooral ruimte geven in de vorm van honingkamers, zodra de 1e honingkamer redelijk gevuld is. Groet, Ben

  • Sander

    07-04-2020 om 14:44

    Dag Ben,
    Waarom plaats je geen koninginnenrooster?

    Sander, de TOP-kast staat in een hoogstamappel boomgaard en deze bloeien nog niet. Dus nog twee weken wachten. Groet, Ben

  • pollen

    07-04-2020 om 15:04

    Hoi Ben.
    Wat knap dat je iedereen aandacht geeft met antwoorden.
    Ik heb bij 1 van mn volken op dubbele broedkamer de onderste weggehaald opgeschoond en er vervolgens bovenop gezet. Nu: onder wat broed en boven nu leeg. Was dat wel verstandig ? zal ik de kamers alsnog omdraaien of toch maar laten staan. Verder zit er bijna geen voer voorraad in. wel wat broed in alle stadia en de koningin gespot ( prachtig!) ze vliegen goed omdat het mooi weer is. moet ik nu apifonda bijgeven?

    Pollen, jouw werkwijze is het reguliere advies, maar ik hou liever de bezette broedkamer boven en de niet bezette bak beneden. Dan behouden de bijen makkelijker de warmte in het broednest. Zit er geen voer meer in de kantramen?
    Met deze warmte zal er wel verse nectar binnen komen, over een paar dagen even kijken. Wanneer er dan nog geen reserve aanwezig is, dan tijdelijk een pak suikerdeeg op het voergat.
    Groet, Ben

  • Jan Buijs

    08-04-2020 om 14:41

    Hoi Ben, waarom moeten de reserve voerramen eruit ? Wat gaat er mis als je ze buiten het sluitbord laat hangen in de Dadant?

    Ha Jan, de bijen hebben blijkbaar een voorkeur om de honing beneden op te slaan. Laat je dus reservevoerramen, die nog deels leeg zijn, daar hangen dan maken ze daar hele dikke spekraten van (4 kg per stuk). Die 8 kilo wil je natuurlijk boven in de honingkamer hebben. Want wat moet je bovendien met een mix van (suiker)wintervoer en echte honing? Groet, Ben

  • Neco

    09-04-2020 om 11:18

    Dag Ben,
    Je zei bij dadantkast, dat je voerramen eruit moet halen voordat je honingbak op zet.
    Wat is de reden daarvan?
    Ik haal zelf ook de voerramen eruit en zet honingbak erop als er voldoende nectar binnen komt.
    Ik wil zeker zijn dat ik puur honing slinger. of maakt dat niets uit als je voerramen erin laat zitten?
    Grt,

    Neco, als je de overtollige voerramen links van het sluitbord laat zitten dan slepen de bijen ze vol met honing. Honing moet naar de honingkamer. Er blijven beneden wel 2 voerramen tegen het broednest aanhangen. BK-ramen slinger ik nooit. Groet, ben

  • Bijen

    08-05-2020 om 16:33

    Waar kun je zo'n kast krijgen?

  • ben de blogger

    09-05-2020 om 09:40

    www.topbarhive-imker.nl/topkast-2.0.html

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.