Het uitlaatbord
Reacties
-
Hester Praet
28-07-2016 om 22:39Ben, hoe gaat het met de varroa bestrijding als je de bijen op eigen honing de winter in laat gaan? Ik heb in juni honing geslingerd en sindsdien slaan de bijen de honing in de NNB kast op, zodat ze straks voldoende honing hebben voor de winter. Kunnen de bestrijdingsmiddelen geen kwaad voor de bijen als dat in hun honingvoorraad terecht komt?
-
Maurits Tax
28-07-2016 om 23:00Dag Ben,kun je uitleggen hoe die uitlaatborden werken? Waarom zouden bijen zich van die heerlijke voedselvoorraden los willen maken? Groet.
-
Meta Last
29-07-2016 om 09:21Dag Ben.
Zou jij op de vraag van Hester Praet een antwoordt kunnen geven? Want daar ben ik erg benieuwd naar.
Gr. Meta. -
Werry Jonker
29-07-2016 om 10:00Hallo Ben,
Ik heb gisteren de afgeveegde "honingbijen" gebruikt om 10 MP+ kastjes te vullen en bij alle kastjes een bevruchte koningin in te voeren. Die kastjes staan nu koel en afgesloten met wat suikerwater.
Mijn vraag: Is er een methode om de kastjes, na enkele dagen op eigen stand te zetten, zonder dat de bijen weer terugvliegen naar eigen volk?
P.S.
In mijn Golzkasten kan ik geen uitlaatbord gebruiken. (helaas) Maar in veeg de bijen met ganzenveer in emmer en besproei ze direct met beetje suikerwater met 3% oxaal. Ze blijven rustig in de emmer en heb geen of nauwelijks bijen bij de honingramen. -
Blogger Ben
29-07-2016 om 10:21Hester, controleer eind augustus nog wel een keer de honingvoorraad, want meestal is die onvoldoende voor de winter. Vaak moet er bijgevoerd worden.
Bestrijdingsmiddelen zie ik als een noodzakelijk kwaad. Je hebt middelen, die wateroplosbaar zijn en andere middelen die vetoplossend zijn. Die laatste worden opgenomen in de was. Mierenzuur bijv. is wateroplossend en komt daarmee in de honing terecht. Thymol (van Thymovar en Apiguard) kan in de was terecht komen.
Aangezien mierenzuur van nature al in honing voorkomt is dit weinig belastend voor de bijen als dit later als wintervoer opgenomen wordt. Het is wel een sterk etsend middel, dus in directe zin is het niet goed voor de bijen. Hive Clean druppelen is m.i. het minst belastend voor bijen en imker. De werkzaamheid is iets minder dan mierenzuur, maar het middel is veel vriendelijker.
Maurits, het gele plastic rondje is een doolhofje voor de bijen. Ze kunnen er wel in, maar niet meer terug. Het bijenvolk vormt een superorganisme dat zich liever niet laat scheiden van het broednest. Vandaar de terugtrekkende beweging van de bijen uit de honingkamer.
Werry, na drie dagen en nachten in het donker zullen de bijen zich grotendeels opnieuw moeten oriënteren op de omgeving. Het grootste deel blijft dus in de MP-kastjes. Het verlies beperkt zich tot enige oudere vliegbijen, hetgeen verwaarloosbaar is. -
Jip7
31-07-2016 om 01:02Beste Ben,
Ik vraag me al een tijdje af of het weghalen van 1 of meerdere honingkamers niet te veel impact heeft op de de ruimte die overblijft voor de bijen in een volk. Ik begrijp dat de volken nu qua grootte afnemen, maar de oppervlakte van de kast neemt behoorlijk af na het wegnemen. Ik kan hier vrijwel niks over vinden op internet of in boeken.
Bij mij is nu ook het moment van het afnemen van de honing aangebroken. Ik heb een flink volk op 2 BK en 1 HK (deze heb ik gister verwijderd).
Gewoonlijk zitten er 20 tot 40 bijen rustig op de vliegplank als ik soms rond een uur of 23.00 nog even bij ze kijk. Sinds gister (na wegnemen hk) zitten er laat op de avond behoorlijk wat bijen (een paar honderd) tegen de buitenkant van de kast aan. Kan het zijn dat ze moeten wennen aan het feit dat ze minder ruimte hebben of hebben ze daadwerkelijk te weinig ruimte en moet ik iets ondernemen?
Zoals gezegd, kan ik weinig vinden over dit onderwerp. Jij hebt jarenlang ervaring en vele volken. Geeft het wegnemen van hk's in dit seizoen nooit problemen of komt het soms wel voor dat een volk te krap komt te zitten?
-
Ben de blogger
31-07-2016 om 11:36Jip, bij mij zitten er na het afnemen van de honingkamers soms wel enige duizenden bijen 's avonds aan de buitenkant van de kast. Overigens zag ik dit verschijnsel gisteravond ook bij een TBH waar helemaal geen raten zijn uitgehaald. Het hoort bij deze tijd van het jaar, de volken zijn op zijn grootst en de dag/nachttemperaturen zijn nog hoog.
Dit verschijnsel komt ieder jaar terug bij goede sterke volken en is over een paar weken weer achter de rug.
Het gebeurt vooral bij kasttypen zonder verhoogde bodem. Dadant- en Segebergerkasten kennen wel verhoogde bodems en bij deze kasten kunnen de bijen meestal wel binnen vertoeven.
De Nederlandse zuinigheid heeft dus tot die lage bodems geleid en zorgen voor de terraszittende bijtjes. Geen echt probleem dus.... -
Irma Johnson
31-07-2016 om 13:06Hou Ben,
Vandaag de 3 kasten gecontroleerd. 1 hoofdvolk, 1 zwerm op 10 ramen en een aflegger op6 ramen.
Ze waren vandaag allemaal niet bijster blij. (Weer?)
Bij het hoofdvolk is de honing geslingerd (hk)
Bk ramenhoning laten zitten: zijn verzegeld. Is dit zat voer?
Aflegger en zwerm: ( vol broed en beetjes honing aan de buitenkant van de ramen)moet ik deze gaan bijvoeren want het leek erop dat ze te weinig hebben? Wanneer is het te weinig?
Ik neem aan dat ALLE volken behandeld moeten worden tegen varroa...ook de zwerm? ( redelijk schoon volk)
Bedankt alvast.
-
Ben de blogger
31-07-2016 om 19:47Irma, in de volgende bijenwerk zal ik ingaan op het voeren/inwinteren. Kort gezegd komt het neer op: een tienramer heeft 14 kg wintervoorraad nodig, een 6-ramer 8 kg en een volk op 2 BK's heeft 20 kg wintervoorraad nodig.
Per medio augustus schat je in hoeveel wintervoer er al in de kasten zit, 1 dm2 verzegeld voer is 370 gram. 1 vol BK-raam is ruim 2 kg. Dan mag je aftrekken van de 8, 14 of 20 kg die je nog moet voeren.
Je moet ook nog weten dat iedere kg droge suiker, die je gebruikt om voer te maken, resulteert in 1,2 kg wintervoer.
Korter kan ik het uitleggen......
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.