28-07-2016

Het uitlaatbord

Het uitlaatbord

Indien je in juli met vakantie gaat, kun je met een gerust gevoel je bijenvolken achter laten. Aan voer is vanwege de lindedracht meestal geen gebrek. Maar na je vakantie is het hard werken, volken controleren op moergoedheid en honing afnemen, zodat je tenminste begin augustus met de varroabestrijding kan beginnen. 

Bij het afnemen maak ik vrijwel altijd gebruik van bijenuitlaten. Op de linkerfoto zie je een Dadantkast met 3 HK's (waarvan 2 gevuld) met op de voorgrond het uitlaatbord (tevens reisraam) met 2 bijenuitlaten. 1 uitlaat werkt over het algemeen ook voldoende. Op de rechter foto zie je bij beide kasten (Frankenbeuten) dat het uitlaatbord geplaatst is. Na 24 tot 48 uur hebben de meeste bijen zich terug getrokken in de BK en kun je de HK's afnemen en in de auto plaatsen. 

Wat een verschil is dat ten opzichte van honingkamerramen afvegen..... vanmiddag moest ik van 4 kasten de volle honingkamers afnemen van een bijenstand heel ver weg van mijn woonplaats. Bij de eerste twee kasten verliep alles vlotjes, maar na drie bakken honing in de kruiwagen geplaatst te hebben, druppelde er toch honing uit en kregen de bijen er letterlijk de lucht van.

Bij de derde kast werd het al gezellig druk, maar bij de laatste en vierde kast was het blijkbaar feest voor de bijen. Ieder afgeveegd raampje werd na 20 seconden weer ingenomen door tientallen bijen en dan te bedenken dat er 2 volle HK's van bijen ontdaan moesten worden.   Duizenden bijen vergezelden me bij deze klus.

Na 500 meter extra wandelen met de kruiwagen met honingbakken werd het rustiger en kon ik de bakken inladen in de auto. Wat een verademing zijn die uitlaatborden!

Bij deze vier volken, die pal onder de lindebomen staan, was er meer dan voldoende honing in de BK's aanwezig, maar dat is niet overal het geval. Geef in dat geval je bijen direct bij het afnemen van de HK een pak apifonda of geef ze een forse hoeveelheid suikerwater (4 a 5 liter). Deze generatie bijen moet schoon van mijten en goed gevoed zijn. Zij gaan de nieuwe winterpopulatie opbouwen. 

En na het afnemen van de honingkamers.............. direct de varroabestrijding beginnen.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Hester Praet

  28-07-2016 om 22:39

  Ben, hoe gaat het met de varroa bestrijding als je de bijen op eigen honing de winter in laat gaan? Ik heb in juni honing geslingerd en sindsdien slaan de bijen de honing in de NNB kast op, zodat ze straks voldoende honing hebben voor de winter. Kunnen de bestrijdingsmiddelen geen kwaad voor de bijen als dat in hun honingvoorraad terecht komt?

 • Maurits Tax

  28-07-2016 om 23:00

  Dag Ben,kun je uitleggen hoe die uitlaatborden werken? Waarom zouden bijen zich van die heerlijke voedselvoorraden los willen maken? Groet.

 • Meta Last

  29-07-2016 om 09:21

  Dag Ben.
  Zou jij op de vraag van Hester Praet een antwoordt kunnen geven? Want daar ben ik erg benieuwd naar.
  Gr. Meta.

 • Werry Jonker

  29-07-2016 om 10:00

  Hallo Ben,
  Ik heb gisteren de afgeveegde "honingbijen" gebruikt om 10 MP+ kastjes te vullen en bij alle kastjes een bevruchte koningin in te voeren. Die kastjes staan nu koel en afgesloten met wat suikerwater.
  Mijn vraag: Is er een methode om de kastjes, na enkele dagen op eigen stand te zetten, zonder dat de bijen weer terugvliegen naar eigen volk?
  P.S.
  In mijn Golzkasten kan ik geen uitlaatbord gebruiken. (helaas) Maar in veeg de bijen met ganzenveer in emmer en besproei ze direct met beetje suikerwater met 3% oxaal. Ze blijven rustig in de emmer en heb geen of nauwelijks bijen bij de honingramen.

 • Blogger Ben

  29-07-2016 om 10:21

  Hester, controleer eind augustus nog wel een keer de honingvoorraad, want meestal is die onvoldoende voor de winter. Vaak moet er bijgevoerd worden.
  Bestrijdingsmiddelen zie ik als een noodzakelijk kwaad. Je hebt middelen, die wateroplosbaar zijn en andere middelen die vetoplossend zijn. Die laatste worden opgenomen in de was. Mierenzuur bijv. is wateroplossend en komt daarmee in de honing terecht. Thymol (van Thymovar en Apiguard) kan in de was terecht komen.
  Aangezien mierenzuur van nature al in honing voorkomt is dit weinig belastend voor de bijen als dit later als wintervoer opgenomen wordt. Het is wel een sterk etsend middel, dus in directe zin is het niet goed voor de bijen. Hive Clean druppelen is m.i. het minst belastend voor bijen en imker. De werkzaamheid is iets minder dan mierenzuur, maar het middel is veel vriendelijker.
  Maurits, het gele plastic rondje is een doolhofje voor de bijen. Ze kunnen er wel in, maar niet meer terug. Het bijenvolk vormt een superorganisme dat zich liever niet laat scheiden van het broednest. Vandaar de terugtrekkende beweging van de bijen uit de honingkamer.
  Werry, na drie dagen en nachten in het donker zullen de bijen zich grotendeels opnieuw moeten ori├źnteren op de omgeving. Het grootste deel blijft dus in de MP-kastjes. Het verlies beperkt zich tot enige oudere vliegbijen, hetgeen verwaarloosbaar is.

 • Jip7

  31-07-2016 om 01:02

  Beste Ben,
  Ik vraag me al een tijdje af of het weghalen van 1 of meerdere honingkamers niet te veel impact heeft op de de ruimte die overblijft voor de bijen in een volk. Ik begrijp dat de volken nu qua grootte afnemen, maar de oppervlakte van de kast neemt behoorlijk af na het wegnemen. Ik kan hier vrijwel niks over vinden op internet of in boeken.
  Bij mij is nu ook het moment van het afnemen van de honing aangebroken. Ik heb een flink volk op 2 BK en 1 HK (deze heb ik gister verwijderd).
  Gewoonlijk zitten er 20 tot 40 bijen rustig op de vliegplank als ik soms rond een uur of 23.00 nog even bij ze kijk. Sinds gister (na wegnemen hk) zitten er laat op de avond behoorlijk wat bijen (een paar honderd) tegen de buitenkant van de kast aan. Kan het zijn dat ze moeten wennen aan het feit dat ze minder ruimte hebben of hebben ze daadwerkelijk te weinig ruimte en moet ik iets ondernemen?
  Zoals gezegd, kan ik weinig vinden over dit onderwerp. Jij hebt jarenlang ervaring en vele volken. Geeft het wegnemen van hk's in dit seizoen nooit problemen of komt het soms wel voor dat een volk te krap komt te zitten?

 • Ben de blogger

  31-07-2016 om 11:36

  Jip, bij mij zitten er na het afnemen van de honingkamers soms wel enige duizenden bijen 's avonds aan de buitenkant van de kast. Overigens zag ik dit verschijnsel gisteravond ook bij een TBH waar helemaal geen raten zijn uitgehaald. Het hoort bij deze tijd van het jaar, de volken zijn op zijn grootst en de dag/nachttemperaturen zijn nog hoog.
  Dit verschijnsel komt ieder jaar terug bij goede sterke volken en is over een paar weken weer achter de rug.
  Het gebeurt vooral bij kasttypen zonder verhoogde bodem. Dadant- en Segebergerkasten kennen wel verhoogde bodems en bij deze kasten kunnen de bijen meestal wel binnen vertoeven.
  De Nederlandse zuinigheid heeft dus tot die lage bodems geleid en zorgen voor de terraszittende bijtjes. Geen echt probleem dus....

 • Irma Johnson

  31-07-2016 om 13:06

  Hou Ben,
  Vandaag de 3 kasten gecontroleerd. 1 hoofdvolk, 1 zwerm op 10 ramen en een aflegger op6 ramen.
  Ze waren vandaag allemaal niet bijster blij. (Weer?)
  Bij het hoofdvolk is de honing geslingerd (hk)
  Bk ramenhoning laten zitten: zijn verzegeld. Is dit zat voer?
  Aflegger en zwerm: ( vol broed en beetjes honing aan de buitenkant van de ramen)moet ik deze gaan bijvoeren want het leek erop dat ze te weinig hebben? Wanneer is het te weinig?
  Ik neem aan dat ALLE volken behandeld moeten worden tegen varroa...ook de zwerm? ( redelijk schoon volk)
  Bedankt alvast.

 • Ben de blogger

  31-07-2016 om 19:47

  Irma, in de volgende bijenwerk zal ik ingaan op het voeren/inwinteren. Kort gezegd komt het neer op: een tienramer heeft 14 kg wintervoorraad nodig, een 6-ramer 8 kg en een volk op 2 BK's heeft 20 kg wintervoorraad nodig.
  Per medio augustus schat je in hoeveel wintervoer er al in de kasten zit, 1 dm2 verzegeld voer is 370 gram. 1 vol BK-raam is ruim 2 kg. Dan mag je aftrekken van de 8, 14 of 20 kg die je nog moet voeren.
  Je moet ook nog weten dat iedere kg droge suiker, die je gebruikt om voer te maken, resulteert in 1,2 kg wintervoer.
  Korter kan ik het uitleggen......

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.