Het uitlaatbord en ontzegelmes
Reacties
-
Mathilde
25-05-2016 om 07:01Hier een reactie van een meekijkende dame bij een beginnende imker....
Wanneer weet je precies wanneer je kunt gaan slingeren? Natuurlijk als er voldoende volle raten zijn in de HK, maar wanneer maak je de keuze voor slingeren. Ik lees her en der namelijk ook slingeren als de raten nog niet (volledig) zijn verzegeld...
Sorry voor deze beginnersvraag ;-)
-
Ben de Blogger
25-05-2016 om 08:08Mathilde, er zijn 3 manieren om vast te stellen of de honing voldoende rijp is (dus een voldoende laag watergehalte heeft, zodat het niet snel zal gaan gisten): 1. vrijwel alle cellen zijn mooi verzegeld (2/3 van alle raat dient verzegeld te zijn); 2. je voert de stootproef uit bij niet verzegelde honing, d.w.z. je stoot de opzittende bijen van de honingramen af. Indien er nog spettertjes verse honing/nectar uit de ramen komen, dan terug hangen, de honing is nog niet rijp (te nat dus). 3. je gebruikt een refratometer, hiermee kun je het water% bepalen. Dit kun je al doen bij de onverzegelde honing.
In uitzonderlijke gevallen kan verzegelde honing ook een hoger water% hebben, denk aan heidehoning en honing uit de tropen. De refratometer is de meest nauwkeurige meting, maar de stootproef geeft ookvoldoende houvast! -
Jacqueline
25-05-2016 om 11:14Hoe ziet een uitlaatbord eruit?
-
Ben de Blogger
25-05-2016 om 21:34Jac, zie http://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/wat-te-doen-in-welke-periode/bijenwerk-2015-mei-juni#honingafnemen
-
tomer
01-06-2016 om 12:20Mag de honingzolder met voorjaarshoning ook blijven staan tot in juli, zodat er maar 1x moet geslingerd worden? Of is er dan een kans dat de honing niet meer gemakkelijk uit de raten komt?
-
Ben de Blogger
01-06-2016 om 13:39Tomer, de kans is zeer groot bij voorjaarshoning dat deze in de raat kristalliseert indien je deze laat zitten tot medio juli. Uiteraard is dit afhankelijk van de binnengehaalde nectar (glucose/fructose verhouding). Dit verschilt per locatie, maar voorjaarshoning kristalliseerd in de regel snel.
-
anoniem
08-06-2017 om 08:54Even een vraagje , ik heb voorjaarshoning die nog niet goed is ! wat doe ik daar dan mee ?? als ik de raten in de honingkamer laat zitten , gaan deze als die vermengd worden met de zomerhoning dan ook eerder kristalliseren ? of toch slingeren ? en zelf maar opeten ?
-
Ben de blogger
08-06-2017 om 09:36Anoniem, lees svp het laatste blogbericht over de lindebloesem. Voer de stootproef uit, je voorjaarshoning moet nu echt oogstbaar zijn. De honing hoeft niet perse verzegeld te zijn om voldoende ingedampt te zijn! Dus oogsten en niet laten vermengen met de zomerdracht i.v.m. de snelle kristallisatie van voorjaarshoning. Wellicht dat het nu al verzegeld in de raten zit....
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.