24-05-2016

Het uitlaatbord en ontzegelmes

Het uitlaatbord en ontzegelmes

Heb je de voorjaarshoning al van de volken gehaald? Ik heb de eerste koolzaadhoning vandaag geslingerd en op de volgende bijenstand de uitlaatborden geplaatst. Echt een aanrader deze borden met uitlaatopeningen, waardoor de bijen terug lopen naar beneden. Na 24 uur hebben de meeste bijen de volle honingbak verlaten en kun je de bakken meenemen zonder de bijen af te hoeven vegen. Zowel op spaar- als op Dadantkasten pas ik ze toe.

Op de foto links zie je een rand onder de bovenste honingbak, dit is het uitlaatbord. De onderste HK is gedeeltelijk gevuld en mag dus blijven staan als reserrvevoer. Mogelijk worden ze tijdens de Pseudoacaciabloei verder afgevuld. De Pseudoacacia begint hier in de Achterhoek net te bloeien, maar zonder hoge zomerse remperaturen geven ze geen nectar.   

Dit jaar pas ik voor het eerst een (verwarmd) ontzegelmes i.p.v. een ontzegelvork toe, ik moet zeggen: dat gaat een stuk sneller. De afgesneden waslaag met honing valt in een RVS-druiprek zodat de uitgelekte honing daarna via een snijkraan afgetapt kan worden. De resterende zegeltjes geef ik 's avonds in 6 l voerbakken terug aan de bijen. Die maken de zegelwas droog, zodat die de zonnewassmelter in kan. Het levert prachtige zuivere was op. 

Van verschillende kanten hoor ik dat de honing erg 'droog' is dit voorjaar. Het mooie weer en de lage luchtvochtigheid van de afgelopen weken heeft hiervoor gezorgd. Het watergehalte is slechts 16 tot 17%. Dat betekent dus lang houdbare honing. Nadeel is wel dat het uiterst traag door de dubbele zeef loopt, zeker met dit koude weer. 

Moet je de voorjaarshoning nog afnemen, neem dan vooral de honing 's morgens af en op deze koude dagen. De huidige koude dagen zorgen ervoor dat er geen verse 'natte' nectar in de honingramen is opgeslagen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Mathilde

    25-05-2016 om 07:01

    Hier een reactie van een meekijkende dame bij een beginnende imker....
    Wanneer weet je precies wanneer je kunt gaan slingeren? Natuurlijk als er voldoende volle raten zijn in de HK, maar wanneer maak je de keuze voor slingeren. Ik lees her en der namelijk ook slingeren als de raten nog niet (volledig) zijn verzegeld...
    Sorry voor deze beginnersvraag ;-)

  • Ben de Blogger

    25-05-2016 om 08:08

    Mathilde, er zijn 3 manieren om vast te stellen of de honing voldoende rijp is (dus een voldoende laag watergehalte heeft, zodat het niet snel zal gaan gisten): 1. vrijwel alle cellen zijn mooi verzegeld (2/3 van alle raat dient verzegeld te zijn); 2. je voert de stootproef uit bij niet verzegelde honing, d.w.z. je stoot de opzittende bijen van de honingramen af. Indien er nog spettertjes verse honing/nectar uit de ramen komen, dan terug hangen, de honing is nog niet rijp (te nat dus). 3. je gebruikt een refratometer, hiermee kun je het water% bepalen. Dit kun je al doen bij de onverzegelde honing.
    In uitzonderlijke gevallen kan verzegelde honing ook een hoger water% hebben, denk aan heidehoning en honing uit de tropen. De refratometer is de meest nauwkeurige meting, maar de stootproef geeft ookvoldoende houvast!

  • Jacqueline

    25-05-2016 om 11:14

    Hoe ziet een uitlaatbord eruit?

  • Ben de Blogger

    25-05-2016 om 21:34

    Jac, zie http://www.bijenhouders.nl/bijenwerk/wat-te-doen-in-welke-periode/bijenwerk-2015-mei-juni#honingafnemen

  • tomer

    01-06-2016 om 12:20

    Mag de honingzolder met voorjaarshoning ook blijven staan tot in juli, zodat er maar 1x moet geslingerd worden? Of is er dan een kans dat de honing niet meer gemakkelijk uit de raten komt?

  • Ben de Blogger

    01-06-2016 om 13:39

    Tomer, de kans is zeer groot bij voorjaarshoning dat deze in de raat kristalliseert indien je deze laat zitten tot medio juli. Uiteraard is dit afhankelijk van de binnengehaalde nectar (glucose/fructose verhouding). Dit verschilt per locatie, maar voorjaarshoning kristalliseerd in de regel snel.

  • anoniem

    08-06-2017 om 08:54

    Even een vraagje , ik heb voorjaarshoning die nog niet goed is ! wat doe ik daar dan mee ?? als ik de raten in de honingkamer laat zitten , gaan deze als die vermengd worden met de zomerhoning dan ook eerder kristalliseren ? of toch slingeren ? en zelf maar opeten ?

  • Ben de blogger

    08-06-2017 om 09:36

    Anoniem, lees svp het laatste blogbericht over de lindebloesem. Voer de stootproef uit, je voorjaarshoning moet nu echt oogstbaar zijn. De honing hoeft niet perse verzegeld te zijn om voldoende ingedampt te zijn! Dus oogsten en niet laten vermengen met de zomerdracht i.v.m. de snelle kristallisatie van voorjaarshoning. Wellicht dat het nu al verzegeld in de raten zit....

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.