Het vaststellen van stuifmeelreserves
Reacties
-
ivo
07-08-2020 om 16:05Beste Ben,
Over stuifmeel gesproken....
Momenteel staat de honingboom (Sophora japonica) weelderig in bloei. Vlakbij mijn kast staat een reuze exemplaar van meer dan 200 jaar oud. Over deze boom vindt je enerzijds dat het een ideale late drachtplant is met veel nectar en stuifmeel, en anderzijds dat het stuifmeel giftig zou zijn voor bijen. Moet ik me zorgen maken?
Dank. zomerse (35.6 °C) groeten.
Beste Ivo, er zijn blijkbaar ergere stuifmeelleveranciers, die ook op dit moment bloeien zoals de bittere boterbloem. Zie het nieuwe blogbericht, bedankt voor je foto's! Groet, Ben -
patrick Caesteker
07-08-2020 om 18:46Aan Ivo een bijenboom van 200 jaar oud, daar zou ik toch graag eens een foto van zien, kan dat via Ben?
Patrick, zie het nieuwe blogbericht. Groet, Ben -
Djoeke van Zwetselaar
08-08-2020 om 08:29Dag Ben,
Zou je mij kunnen adviseren over het volgende:
Deze week zou ik met de bijen naar de heide gaan in de Treek bij Amersfoort.
De planning was vorige week de varioabehandeling te doen maar door de hitte is dat niet uitgevoerd..
Zal ik wachten met reizen tot de behandeling Is afgerond, of de behandeling op de heide uitvoeren.
De honing die de bijen daar halen is voor hun eigen verbruik in de winter.
Ik wacht je antwoord af, vriendelijke groeten,
Djoeke
Djoeke, de heidehoning is niet bij uitstek de honing om volken op te overwinteren. Zomerhoning wel. Bij een lange winterzit - maar die hebben we eigenlijk niet meer - kunnen ze last hebben van veel reststoffen in de heidehoning, die niet verteren en zich ophopen in de darm.
Het is "not done" om tijdens de dracht te bestrijden, dus dan maar na de heidedracht, maar dit is feitelijk te laat. Imkeren is ook plannen, dus in de toekomst vroeg de zomeroogst afnemen en dan is er medio juli voldoende tijd voor een zomerhandeling voor het reizen naar de heide.
Helaas zittten we in het huidige klimaat zo maar weer in een hittegolf. Groet, Ben
-
Korneel Claeys
08-08-2020 om 09:01Hallo Ben, kan je eigenlijk teveel aan stuifmeel geven/bijvoederen? Stel dat je bijen hebt die wonen in een gebied met weinig stuifmeeldracht, dan kunnen ze het zeker niet halen denk ik dan. Of is deze stelling onzin?
Korneel, volgens mij kun je inderdaad te veel stuifmeelvervangers voeren. Een scheve verhouding met nectar geeft een onevenwichtige voeding en dat is ook weer niet goed. Natuurlijke stuifmeelproducenten zijn uiteraard het beste. Indien een standplaats structureel tekorten geeft, dan maar verkassen naar een andere omgeving. Bijenvolken doen het niet overal goed. Mensen denken dat wel vaak. Helaas. Groet, Ben -
Gait
08-08-2020 om 09:32Ik heb net een bijenboom geplant bij mijn bijenstal. Ben benieuwd naar het antwoord v.w.b. De giftigheid van het stuifmeel van die boom.
-
Stefan Waanders
08-08-2020 om 11:02Dag Ben,
Ik zag dat jij 't koninginnerooster verwijdert. Loop je niet 't risico dat de HK (ook) belegd wordt? Ik zou dat willen voorkomen.
Tropische groet,
Stefan
Stefan, in mijn omgeving is er weinig tot geen dracht meer en krimpt het broednest. Ik ben dus niet bang voor het beleggen van de HK-ramen. Bovendien krijgen ze van mij een paar liter invertsuiker en dat stoppen ze wel direct in de ramen boven het broednest. Daarmee is het verkeken voor de moer, die alleen de kern van het broednest nog in stand houdt. Groet, Ben -
Peter
08-08-2020 om 11:16De vraag van Stefan Wanders die heb ik ook ,dus ben benieuwd naar het antwoord.
Groet Peter. -
Natasja
08-08-2020 om 15:04Goedemiddag Ben een vraag over de candipolline is 1 pak genoeg voor 1 volk, en plaats je deze dan gewoon boven de latten van de volle hk waar ik ze mee wil laten overwinteren en zou dit bij evt twijfel geen kwaad kunnen om het te geven aan de bijen?
Natasja, ik zou een half pak geven (overdwars door het midden snijden, zodat je een dunnere plak krijgt, en alleen toedienen wanneer je geen stuifmeel vindt in de ramen). Je kunt het pak bovenop de toplatten van de hk leggen met de opengesneden kant onder. Het kan in deze tijd geen kwaad want ze kunnen altijd water en andere voedingsalternatieven vinden in de natuur. Het is bedoeld om schaarste aan stuifmeel op te vangen.
Maar het blijft een supplement, dus als er stuifmeel/bijenbrood aanwezig is in de ramen, geef je dan niets. Natuurlijk stuifmeel is veel beter!
Groet, Ben -
Jolanda
08-08-2020 om 18:27Hallo Ben,
In mijn Segeberger kasten zit er veel stuifmeel in de 2e onderste BK, geen voer beetje broed nog
Kan ik de stuifmeelramen dan naar de 1e BK verplaatsen als daar ramen aan de zijkanten geen broed meer hebben ?
Wil n.m. de winter in met eigen honing dus 1 HK en 1BK
Bedankt voor je leerzame blogs !
Groet Jolanda
Jolanda, geen probleem als je lege kantramen uit de bovenste BK omruilt voor ramen met voer vanuit de onderste BK. Het gesloten broed is binnen 12 dagen vanzelf verdwenen. Groet, Ben -
Leendert Wisman
10-08-2020 om 13:37Na het verenigen van twee volken ( 1 was broedloos) vroeg ik me af of ik zelf de reorganisatie van de BK raampjes moet doen, of doen de bijen dat gewoon even zelf? Met andere woorden verslepen ze ook oud bijenbrood nu naar het broednest? Honing en nectar zullen ze wel verslepen neem ik aan. Bedankt voor al je nuttige blogs!
Leendert, bijenbrood en stuifmeel wordt nooit versleept, maar dat is ook niet nodig want in de maanden (februari en maart) dat ze bijenbrood eten, is de temperatuur weer wat hoger zodat ze daar weer naar toe kunnen lopen los van de wintertros.
Het broednest en honing ordenen ze wel zelf. Groet, Ben -
Mia VM
10-08-2020 om 23:47Dag Ben , vraagje.; mijn bijen hebben ook een geen stuifmeel. Ik zie op internet verschillende soorten candipolline. Candipolline gold , candipolline gold special, en nektapoll. Is er verschil en welke raad je aan ?
dankjewel.
Mia, ik heb helaas geen ervaring met andere merken dan Candipolline gold. Volgens mij is Nektapoll geen echte stuifmeelvervanger, maar ik weet het niet zeker.
Mijn 250 gram, die ik vrijdag gaf, is inmiddels opgegeten. Ik zal straks eens kijken of er ook iets opgeslagen is. Misschien wordt het alleen direct gebruikt en zie je het alleen terug in een groter broednest, dat is ook niet mijn bedoeling. Want die larven moeten ook weer gevoerd worden. Dan bereik ik het tegengestelde. Groet, Ben
-
Mia VM
11-08-2020 om 23:03Ik wacht graag je bevindingen af.
Mia, zie het laatste blogbericht met video van hetzelfde volk. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.