07-08-2020

Het vaststellen van stuifmeelreserves

Op 12 juli heb ik de vorige controle uitgevoerd (https://youtu.be/LXF1N9z_vNA) bij deze spaarkast. Vandaag kun je bij 32 graden een ei bakken op het zinken dak. Daarom is een goede isolatie aan de binnenkant van het dak noodzakelijk, dat geldt voor nu maar ook in de winter. 

De stuifmeelvoorraad is volstrekt onvoldoende in deze kast, wellicht speelt het warme weer een rol of vergt het uitlopende broednest van acht simplexramen gewoon veel vers stuifmeel en blijft er niets over om in de vorm van bijenbrood (gefermenteerd stuifmeel) op te slaan. Ter compensatie voer ik eenmalig Candipolline bij, maar veel ervaring heb ik hier nog niet mee. Afwachten hoe dit uitpakt, zelf ben ik geen groot voorstander van het bijvoeren van volken met kunstmatige preparaten.  

Het tweede volk in een dadantkast check ik vanwege de slechte stuifmeelvoorraad van het eerste spaarkastvolk. Dit volk blijkt gelukkig wel voldoende voer in de vorm van honing en stuifmeel rond het broednest te hebben. In dit volk is mooi het ruimgedrag van Varroa Sensitieve Hygiene-bijen te zien. Zij knagen de cellen waarin zich poppen en mijtenfamiles bevinden open om de reproductie van de mijten te verstoren. 

Ben Som de Cerff, docent koninginnenteelt en hobbyimker

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • ivo

  07-08-2020 om 16:05

  Beste Ben,
  Over stuifmeel gesproken....
  Momenteel staat de honingboom (Sophora japonica) weelderig in bloei. Vlakbij mijn kast staat een reuze exemplaar van meer dan 200 jaar oud. Over deze boom vindt je enerzijds dat het een ideale late drachtplant is met veel nectar en stuifmeel, en anderzijds dat het stuifmeel giftig zou zijn voor bijen. Moet ik me zorgen maken?
  Dank. zomerse (35.6 ┬░C) groeten.

  Beste Ivo, er zijn blijkbaar ergere stuifmeelleveranciers, die ook op dit moment bloeien zoals de bittere boterbloem. Zie het nieuwe blogbericht, bedankt voor je foto's! Groet, Ben

 • patrick Caesteker

  07-08-2020 om 18:46

  Aan Ivo een bijenboom van 200 jaar oud, daar zou ik toch graag eens een foto van zien, kan dat via Ben?

  Patrick, zie het nieuwe blogbericht. Groet, Ben

 • Djoeke van Zwetselaar

  08-08-2020 om 08:29

  Dag Ben,
  Zou je mij kunnen adviseren over het volgende:
  Deze week zou ik met de bijen naar de heide gaan in de Treek bij Amersfoort.
  De planning was vorige week de varioabehandeling te doen maar door de hitte is dat niet uitgevoerd..
  Zal ik wachten met reizen tot de behandeling Is afgerond, of de behandeling op de heide uitvoeren.
  De honing die de bijen daar halen is voor hun eigen verbruik in de winter.
  Ik wacht je antwoord af, vriendelijke groeten,
  Djoeke

  Djoeke, de heidehoning is niet bij uitstek de honing om volken op te overwinteren. Zomerhoning wel. Bij een lange winterzit - maar die hebben we eigenlijk niet meer - kunnen ze last hebben van veel reststoffen in de heidehoning, die niet verteren en zich ophopen in de darm.

  Het is "not done" om tijdens de dracht te bestrijden, dus dan maar na de heidedracht, maar dit is feitelijk te laat. Imkeren is ook plannen, dus in de toekomst vroeg de zomeroogst afnemen en dan is er medio juli voldoende tijd voor een zomerhandeling voor het reizen naar de heide.
  Helaas zittten we in het huidige klimaat zo maar weer in een hittegolf. Groet, Ben

 • Korneel Claeys

  08-08-2020 om 09:01

  Hallo Ben, kan je eigenlijk teveel aan stuifmeel geven/bijvoederen? Stel dat je bijen hebt die wonen in een gebied met weinig stuifmeeldracht, dan kunnen ze het zeker niet halen denk ik dan. Of is deze stelling onzin?

  Korneel, volgens mij kun je inderdaad te veel stuifmeelvervangers voeren. Een scheve verhouding met nectar geeft een onevenwichtige voeding en dat is ook weer niet goed. Natuurlijke stuifmeelproducenten zijn uiteraard het beste. Indien een standplaats structureel tekorten geeft, dan maar verkassen naar een andere omgeving. Bijenvolken doen het niet overal goed. Mensen denken dat wel vaak. Helaas. Groet, Ben

 • Gait

  08-08-2020 om 09:32

  Ik heb net een bijenboom geplant bij mijn bijenstal. Ben benieuwd naar het antwoord v.w.b. De giftigheid van het stuifmeel van die boom.

 • Stefan Waanders

  08-08-2020 om 11:02

  Dag Ben,

  Ik zag dat jij 't koninginnerooster verwijdert. Loop je niet 't risico dat de HK (ook) belegd wordt? Ik zou dat willen voorkomen.

  Tropische groet,

  Stefan

  Stefan, in mijn omgeving is er weinig tot geen dracht meer en krimpt het broednest. Ik ben dus niet bang voor het beleggen van de HK-ramen. Bovendien krijgen ze van mij een paar liter invertsuiker en dat stoppen ze wel direct in de ramen boven het broednest. Daarmee is het verkeken voor de moer, die alleen de kern van het broednest nog in stand houdt. Groet, Ben

 • Peter

  08-08-2020 om 11:16

  De vraag van Stefan Wanders die heb ik ook ,dus ben benieuwd naar het antwoord.

  Groet Peter.

 • Natasja

  08-08-2020 om 15:04

  Goedemiddag Ben een vraag over de candipolline is 1 pak genoeg voor 1 volk, en plaats je deze dan gewoon boven de latten van de volle hk waar ik ze mee wil laten overwinteren en zou dit bij evt twijfel geen kwaad kunnen om het te geven aan de bijen?

  Natasja, ik zou een half pak geven (overdwars door het midden snijden, zodat je een dunnere plak krijgt, en alleen toedienen wanneer je geen stuifmeel vindt in de ramen). Je kunt het pak bovenop de toplatten van de hk leggen met de opengesneden kant onder. Het kan in deze tijd geen kwaad want ze kunnen altijd water en andere voedingsalternatieven vinden in de natuur. Het is bedoeld om schaarste aan stuifmeel op te vangen.
  Maar het blijft een supplement, dus als er stuifmeel/bijenbrood aanwezig is in de ramen, geef je dan niets. Natuurlijk stuifmeel is veel beter!
  Groet, Ben

 • Jolanda

  08-08-2020 om 18:27

  Hallo Ben,
  In mijn Segeberger kasten zit er veel stuifmeel in de 2e onderste BK, geen voer beetje broed nog
  Kan ik de stuifmeelramen dan naar de 1e BK verplaatsen als daar ramen aan de zijkanten geen broed meer hebben ?
  Wil n.m. de winter in met eigen honing dus 1 HK en 1BK

  Bedankt voor je leerzame blogs !
  Groet Jolanda

  Jolanda, geen probleem als je lege kantramen uit de bovenste BK omruilt voor ramen met voer vanuit de onderste BK. Het gesloten broed is binnen 12 dagen vanzelf verdwenen. Groet, Ben

 • Leendert Wisman

  10-08-2020 om 13:37

  Na het verenigen van twee volken ( 1 was broedloos) vroeg ik me af of ik zelf de reorganisatie van de BK raampjes moet doen, of doen de bijen dat gewoon even zelf? Met andere woorden verslepen ze ook oud bijenbrood nu naar het broednest? Honing en nectar zullen ze wel verslepen neem ik aan. Bedankt voor al je nuttige blogs!

  Leendert, bijenbrood en stuifmeel wordt nooit versleept, maar dat is ook niet nodig want in de maanden (februari en maart) dat ze bijenbrood eten, is de temperatuur weer wat hoger zodat ze daar weer naar toe kunnen lopen los van de wintertros.
  Het broednest en honing ordenen ze wel zelf. Groet, Ben

 • Mia VM

  10-08-2020 om 23:47

  Dag Ben , vraagje.; mijn bijen hebben ook een geen stuifmeel. Ik zie op internet verschillende soorten candipolline. Candipolline gold , candipolline gold special, en nektapoll. Is er verschil en welke raad je aan ?
  dankjewel.

  Mia, ik heb helaas geen ervaring met andere merken dan Candipolline gold. Volgens mij is Nektapoll geen echte stuifmeelvervanger, maar ik weet het niet zeker.
  Mijn 250 gram, die ik vrijdag gaf, is inmiddels opgegeten. Ik zal straks eens kijken of er ook iets opgeslagen is. Misschien wordt het alleen direct gebruikt en zie je het alleen terug in een groter broednest, dat is ook niet mijn bedoeling. Want die larven moeten ook weer gevoerd worden. Dan bereik ik het tegengestelde. Groet, Ben

 • Mia VM

  11-08-2020 om 23:03

  Ik wacht graag je bevindingen af.

  Mia, zie het laatste blogbericht met video van hetzelfde volk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.