07-09-2022

Het verenigen van verschillende kasttypen

In deze video liet ik zien dat een volk in een spaarkast geen open broed meer had (wel een gesloten, te kleine moerdop). Daarop besloot ik het volkje door middel van een vereniging met een miniplus-volkje te voorzien van een jonge gemerkte moer. 

Drie dagen later heb ik deze vereniging gecheckt. De samenvoeging is goed verlopen, zoals je kunt zien op de onderstaande foto's. 

(klikken op de foto's)

Gezien het verschil van kast en de voorspelde regen heb ik de miniplusraampjes afgeslagen boven de spaarkast. Uiteraard eerst de nieuwe moer nummer 53 opgezocht. Die zat nog in de miniplus (het warmste deel bovenin de kast), maar de bijen zijn zodanig gemixt dat je de moer zo op de spaarkastramen kan laten inlopen. 

Deze vereniging is dus geslaagd, de krant lag gelezen (deels verpulverd) op de schuifla. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jos Snoek

    07-09-2022 om 20:26

    Hoi Ben,
    Ik ga er vanuit dat je ons geen boodschap wilde meegeven, aangaande kritische VVD'ers

  • Ted van Loon

    07-09-2022 om 23:00

    Hoi Ben,
    Zou je wat meer informatie willen geven over het boek eenvoudiger en duurzamer imkeren met spaarkasten?

    Ha Ted, kijk svp even op www.de vlinder en go.nl
    Daar vind je meer info. Groet, Ben

  • Guy Habraken

    08-09-2022 om 06:44

    Dag Ben, begrijp het niet goed. Je slaat de bijen dan af op de krant en dan terug de miniplus er op. ?

    Ha Guy,
    De mp moest eraf vanwege de voorspelde regen, die anders langs de kleinere mp de spaarkast in zou lopen. Dus drie dagen na vereniging mp en krant eraf en checken waar de moer zit. Moer in spaarkast laten lopen en vervolgens alle mp raampjes afslaan boven de open spaarkast. Overblijvende mp ramen met broed of voer naar een ander mp volkje verhuizen. Groet, Ben

  • Gerard

    08-09-2022 om 08:16

    Hoi Ben
    Kunnen wij in onze topkasten suikerdeeg gebruiken ipv vloeibaar suiker.
    Ondanks de hoeveelheid stokjes vinden we toch de nodige bijen die zijn verdronken
    Groet, Gerard

    Ha Gerard, suikerdeeg vraagt veel meer tijd om opgenomen te worden, dan moet je al begin juli een 15 kilo suikerdeegblok geven. Dus nu gewoon invertsuiker voeren, desnoods met kurken, stro of kleikorrels erin. Verdrinkende bijen zijn vaak oude verzwakte bijen. Maar met een hand stro erin, zou er niets mogen verdrinken. Groet, Ben

  • Maria Rueda

    08-09-2022 om 09:15

    Hallo Ben,
    Ik wil mijn veger weer terug verenigen met mijn hoofdvolk omdat er te weinig broed is in mijn hoofdvolk. Waarschijnlijk is de moer eerst niet goed bevrucht en later vond ik een moerwisselings dop dus de andere bijen zijn niet tevreden met deze moer (en). Er zijn nu misschien 2 slechte moeren in mijn hoofdvolk. Al een paar dagen ben ik op zoek naar de moer(en) in mijn hoofdvolk maar ik heb ze niet kunnen vinden. Waarschijnlijk zit zij in een hoekje ergens te schuilen. Als ik toch zou verenigen zonder de moer(en)weg te halen in mijn hoofdvolk wat is de kans dat mijn goede moer gedood wordt? Is die kans zeer groot of kan ik het wagen?
    Dit is niet gebruikelijk volgens de boekjes maar is het ook een oplossing om veger met goede moer terug te zetten op plek van hoofdvolk en hoofdvolk iets verder weg afslaan met de gedachte dat de moeren niet mee zullen vliegen en gemakkelijker te doden zijn. Of is dit geen goed idee? Of heb jij nog een andere handige oplossing?
    En mijn laatste vraag begrijp ik het goed dat je het beste in de avond kan samenvoegen/verenigen?. Jij hebt het ook over regen, speelt dit ook een rol bij de dag van verenigen?
    Veel vragen deze keer... alvast bedankt voor je tijd en reactie zodat ik verder kan met je advies. Vriendelijke groeten!!

    Ha Maria, meestal zijn wisselmoeren uitstekende moeren, mits ze uiteraard volwaardig bevrucht worden. Indien je wilt samenvoegen, blijft in de regel de sterkste en vaak de jonge moer over. Bij jou zijn er mogelijk 2 van 3 moeren jong, dus valt er weinig over te zeggen.
    Het oude volk compleet afslaan kan met mooi weer, maar de jongste wisselmoer is toch ook al georiënteerd op die plaats, dus die vliegt wel terug. Ik zou dat dus niet doen.

    Verenigen kun je beter overdag doen bijvoorbeeld aan het begin van de middag bij mooi weer wanneer er veel vliegbijen onderweg zijn, alhoewel dat nu zonder dracht nog nauwelijks speelt. De vliegbijen zijn de meest defensieve bijen, dus die kunnen beter buiten zijn. Ik zou bij twee grote volken nog wel een krantje voor de zekerheid toepassen. Groet, Ben
    PS je kunt je veger-moer van tevoren merken, dan weet je volgend voorjaar welke moer er over gebleven is.

  • jan.adrichem@quicknet.nl

    08-09-2022 om 09:48

    Mooie foto's en info over samenvoegen.

  • Hans Bakels

    08-09-2022 om 10:42

    hoi Ben,
    2 vragen.
    1) wij gaan volgend voorjaar (2023) met een topkast beginnen. Hoe kan ik, als dat nodig is een spaarkast zonder moer met een topkast verenigen?
    2) Zijn begonnen met 1 baks imkeren. Bevalt goed maar, a.g.v. verenigen staan die nu op 2 bk. Kan ik dat zo laten en in het voorjaar terug brengen naar 1 bk. of had ik dat eerder moeten doen?
    groet, Hans

    Ha Hans, wanneer je een volk op simplexramen wil verenigen met een volk in een Topkast (ook op simplex dus) dan hang je gewoon de ramen bij elkaar in de Topkast. Wel voerramen bij voerramen en broedramen tegen broedramen.

    Na het nu verenigen van twee eenbaksvolken kun je beter wachten tot eind februari en dan de lege onderbak wegnemen. Soms zitten er nog wat bijen in, maar geen broed, dat zit in de regel bovenin. Gewoon die bijen in een emmer afslaan en snel onder de dekplank uitgieten. Bij goed vliegweer mag je ze ook voor de kast afslaan.
    Groet, Ben

  • Maurits

    08-09-2022 om 10:56

    Ik heb dezelfde vraag als 2) van Hans Bakels.

  • Leo Hazelzet

    09-09-2022 om 12:53

    Hoi Ben, over verenigen gesproken, ik wilde graag een spaarkast broedbak 11ramen en vol overzetten op een warre kast zodat het volk natuurraat kan gaan bouwen, dus ik heb een warre bodem gepakt, plaat erop naar de spaarromp, weer overgangsplaat naar Warre romp als toekomstige broedkamer, daarop honingromp voor de winter.
    Dat lukt niet erg, de honing romp is vol, zelfs nog een tweede (zo’n 24 kilo honing cadeau en 12 kg wintervoer) dus in de warre broedromp geen broed. Toen de warrebroedromp onder de spaarkast romp gezet, t bleef allemaal in de spaarakst romp zitten, het broednest dus.
    Heb jij een suggestie hoe ik dit wel voor elkaar ga krijgen, zodat ik de spaarkast romp er tussen uit kan halen?
    Nu is het maar halfslachtig en wil helemaal over op natuurraat, het honing winnen met een pers was super, ging goed en is eigenlijk makkelijker dan slingeren.
    Ik heb er mooie filmpjes en foto’s van en de opbouw van het raat in een ronde warre romp fantastisch, net zoals bij een korf.
    Nou, ik ben benieuwd naar je reactie!

    Ha Leo, het broednest zit in de nazomer muurvast. Daar zal het volk ook in herfst en winter blijven zitten. Beetje vreemde combinatie van verschillende bakken, maar geen probleem voor de bijen. Stel je plan nog maar een half jaar uit naar het voorjaar. Ik laat ze in het voorjaar juist naar beneden groeien naar het beoogde raamtype. Dus spaarkastbk boven en 2 warrebakken eronder.
    Nadat ze voldoende raat gebouwd hebben, checken of de moer in het warre deel zit en dan 3 weken een moerrooster tussen warre en spaarkast. Daarna spaarkast wegnemen. Groet, Ben

  • Leo Hazelzet

    10-09-2022 om 06:48

    Hoe eenvoudig kan een antwoord zijn en zeer welkom, dat ik daar nu zelf mee heb lopen worstelen. Ik ben tevreden over de gang van zaken en wacht tot februari met de ombouw, top.
    Vreemde combinatie in de bak opbouw? Wat ik graag wil is in combinatie met Voedselbossen, (eetbaar landschap) bijen terugbrengen in de natuur, dat doe ik samen met een bosbouwer en bodemdeskundige en nog een heel traditionele imker ( die wel wil experimenteren)
    Ik heb nu 5 warre waarvan 1 ronde en die laatste is de eerste stap naar een holle boom en dan wat kan volgen. Ons gevoel zegt dat gedomesticeerde hybride bijen niet zomaar terug kunnen in de natuur en zelfstandig doorleven (hetzelfde als dat je een kippenstal openzet met 20.000kippen, dan leeft er een week later niet veel meer van laat staan 600 varkens).
    Die bijen moeten dus terug begeleid worden en dat probeer ik met mijn kransje voor elkaar te krijgen, echte aanrader. Discussie met honing imkers die maar blijven ingrijpen in hun gedoetje vs zelforganisatie van bijen en dat faciliteren en dat is wauw. Het gekke is dat de bijen heel rustig leven en ik voldoende honing mag ontvangen als cadeau. (Ik stel zelfs nu dat het meer is dan ‘ingrijp en stuur’ imkeren.
    Ben, zou je hier iets op willen zeggen?

    Ha Leo, wacht liever tot de tweede helft van maart voor de ombouw, dan zit de groei spirit/flow weer in de volken en bouwen ze graag nieuwe raat.

    Ik herken wat je schrijft over de zelforganisatie van bijen. Dat merk ik ook bij de overgang naar kleine cellen en het stimuleren van het opruimgedrag bij te hoog oplopende mijtbesmettingen. Door preventief steeds in te grijpen, ontneem je bijen de kans om het zelf te leren. Die natuurlijke ontplooiing van het bijenvolk moet je juist stimuleren. Dus minder ingrijpen en meer ondersteunen. Ik pleit dus vooral voor het Darwiniaans imkeren, zoals beschreven door Tom Seeley en door mij verwerkt in het imkerboek Eenvoudiger en duurzaam imkeren in Topkast en Spaarkast.

    De warrekast is een interessante kast, echter door de slanke verticale opbouw ontstaan er verticaal grotere temperatuurverschillen. Ik denk dat de warmtehuishouding in bijenkasten veel te weinig aandacht krijgt, terwijl het misschien wel de spil is waar alles om draait bij gezonde en vitale bijenvolken. Vandaar de herintroductie van de horizontale Topkast. Door van verticaal naar horizontaal te gaan, kun je het bijenvolk het hele jaar goed observeren en hoef je nauwelijks in te grijpen. Zwermdrift is er nagenoeg niet en de warmte blijft behouden en is zonder veel stress voor de bijen te handhaven. Misschien zou je de Topkast ook eens naast je Warrekasten uit kunnen proberen. Ik blijf het prettig vinden om - indien nodig - toch de ramen met broed en bijen te kunnen bewonderen. Groet, Ben



  • mark

    23-09-2022 om 10:45

    Hoi Ben, ik ben inmiddels al 5 volken kwijt door de wespen. Vlieggat op 2 cm. Wat doe ik met de ramen vol stuifmeel.? Kan ik die bewaren, of heeft dat geen nut? Dank wederom. Groet Mark

    Ha Mark, wat triest. Kun je iets meer vertellen over de volken, de moeren en kasttypen? Want dit is toch wel heel gortig.
    Je kunt de stuifmeelramen invriezen en dan volgend voorjaar weer gebruiken. De kwaliteit loopt wel terug.
    Maar beter dan dat het opgevreten wordt door de stuifmeelmijt. Groet, Ben

  • mark

    24-09-2022 om 11:41

    Hoi Ben, het merendeel stond/staat op simplex 1 broedkamer, maar ook enkele op 2. Mijn grootste productievolk met 2 BK en 4 HK, was na afname honing en aanvulling wintervoeding ook in een oogwenk weg. Dus een supersterk volk! De vlieggaten teruggebracht naar 2 cm. Alle 12 van de 15 kasten hadden een goed leggende F1 moet van 2022. Carnica. Bij de kasten was de moer niet meer aan de leg. Wellicht door het mierenzuur. Heb daar nog een nieuwe F1 opgezet. Het vreemde is dat alles gevoerd was, en dat het letterlijk na 1 dag kijken gewoon helemaal leeg was!! Ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Dat wordt nog wat na de winter. Wat mij wel opviel dit jaar waren de wespen. Ik was in de tuin bezig en toen hoorde ik veel gezoem een week of 3 geleden. Dacht een zwerm. Maar het bleken tienduizenden wespen te zijn, die op de luizen van de knotwilgen afgingen. Boom ernaast idem, en de andere 10 (grote) knotwilgen ook. Heb geen nesten kunnen vinden.

    Ha Mark, volken zonder goede moer laten volken allerlei taken uit hun handen vallen. De belangrijkste daarvan is wel de verdediging. Zodra er geen moer is, is het gebeurd bij deze extreme wespenplaag.
    Verzwakte volken - bijvoorbeeld door een ernstige mijtenbesmetting - kunnen ook slachtoffer worden. Ook deze volken kunnen zich niet goed verdedigen.
    Waren je 5 verdwenen volken moerloos? Misschien o.a. door het mierenzuur. Groet, Ben

  • mark

    24-09-2022 om 15:19

    Hoi Ben, bijna alle kasten hadden een nieuwe F1 moer van een goede lijn die ik al jaren gebruik, en waren goed aan de leg. Het vreemde is dat gewoon in 1 of 2 dagen ALLES weg was. Van bijen, voer open broed. Moet nog een Pmoer uit een 6 ramer verenigen. Heeft 2,5 raam broed, de rest voer. Maar denk dat ik beter wat langer kan wachten tot de wespen minder zijn? Anders ben ik die misschien ook nog kwijt.....

    Ha Mark, ik zou die P-moer maar lekker in die zesramer laten zitten, wel zo veilig. Vraag je jezelf niet een klein beetje af of het verdedigend vermogen van de werksters wel voldoende is?
    Bij inbraak ligt het niet aan de inbreker, maar wel aan de beveiling. Blijkbaar is die dit jaar erg slecht. Kan natuurlijk aan de extreme wespendruk liggen, maar grofweg 10 volken hadden er geen last van en 5 wel. Het hoeft ook niet aan je P-moer te liggen, maar het kan ook aan de rondvliegende darren liggen. Overigens gaat de kwaliteit van de eitjes van zeer oude p-moeren wel iets achteruit. Groet, Ben

  • mark

    25-09-2022 om 11:31

    Hoi Ben, dat zou misschien wel de oorzaak kunnen zijn. Ik hen nu een nieuwe jonge P-moer in de 6-ramer zitten. Hopelijk hou ik nog iets over.....

    Ha Mark, beperk de vliegopening met schuimrubber tot een doorgang van 1 bij. Dat maakt het nog minder aantrekkelijk voor wespen. Groet, Ben

  • mark

    26-09-2022 om 14:02

    Hoi Ben, ga ik doen. Dank je!

  • Hans Polman

    22-03-2023 om 13:57

    Hi ben,

    Zou je nog een blog kunnen wijden hoe je het beste in deze tijd, maart, een klein volk, waar een goede koningin inzit, kan verenigen met een groter volk waar je de koningin uit wilt verwijderen,
    info svp over hoe raten hangen, met krant?, wie in bovenste bak, in de middag met zon verenigfen etc
    Dank

    Ha Hans,
    De procedure in maart en april is als volgt: ervan uitgaande dat je volken van hetzelfde ras (ondersoort) wilt verenigen.
    Je zoekt de oude koningin op en neemt deze weg. Heb je voldoende ruimte in deze BK dan hang je de ramen broed met bijen en moer uit de andere kast direct tegen het broed in de BK aan, aangevuld met voerramen.
    Heb je geen ruimte in de BK dan neem je de moer weg en zet bovenop dit volk het andere volk. Zonder krant dus.
    Twee weken later kun je deze twee bakken controleren en beslissen of je met 2 BK's of 1 BK wilt verder imkeren. Dit verenigen kun je het beste doen op een zonnige windstille middag met temperaturen boven de 15 graden. Groet, Ben

  • Renée

    04-08-2023 om 21:47

    Hi Ben,
    Ik heb momenteel twee volkjes in 1 Topbarhive. Deze zou ik willen verenigen maar kan dit wel?(gezien de afstand tussen de twee vliegopeningen)
    groetjes,
    Renée

    ha Renee, ja gewoon samenvoegen, broednesten tegen elkaar aan. De twee vlliegopeningen tijdelijk allebei open laten staan. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.