14-12-2017

het voergebruik in 12 weken

Van 10 MiniPlus-volkjes hou ik het voedselgebruik sinds 20 september in de gaten. Iedere 4 weken weeg ik de complete kastjes met een zogenaamde kofferweegschaal. Die overigens ook makkelijk is om volle emmers met honing te wegen. Van deze volken hou ik ook de dagelijkse mijtenval bij.

Het gemiddelde gebruik per volkje over de afgelopen 12 weken was 3 kilogram wintervoer, dus 1 kg per 4 weken. De uitersten lopen uiteen tussen 1,35 kg en 4,8 kg per 12 weken. Dat zijn dus hele grote verschillen.

Indien we kijken naar de relatie tussen het voergebruik en de natuuurlijke mijtenval, dan zien we dat het voergebruik het minste is bij de volken met de laagste mijtenval en het voergebruik is het hoogste bij de volken met de hoogste mijtenval. Dat verschil kan oplopen tot 3 kg per volk per 12 weken.

Naar mijn mening kan dit verschil verklaard worden door:

  • de volken met veel mijten hebben waarschijnlijk ook het grootste broednest;
  • de volken met veel mijten houden ook het broednest het langste in stand; tot begin november vond ik nog jonge mijten op de schuiflade, hetgeen op de aanwezigheid van broed wijst;
  • de mijten veroorzaken stress in de volken, dit leidt tot een hoger voergebruik.

Overigens kan de relatie tussen veel mijten en veel voergebruik ook op toeval berusten. Over een jaar wil ik dit onderzoekje herhalen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Bart

    14-12-2017 om 12:55

    Momenteel heb ik in een kast waarin ik voor de Ox. behandeling veel mijten had, al terug eitjes op de onderlegger gevonden. Betekent dit dat voor deze kast de "winterstop" al voorbij is?

  • Ferry Bantjes senior

    14-12-2017 om 13:13

    Hoi Ben, dat is geen toeval want ik weeg mijn grote volken nu voor het 2e jaar elke 4 weken (in de winterperiode) en ik zie precies hetzelfde de meeste volken gebruiken rond de 1 kg per maand maar er zijn 2 volken bij die al rond de 2 en 1 zelfs 3 kg hebben gebruikt en dat zijn ook de volken met de meeste mijtval. De laatste 2 winterperiodes was het gemiddelde voergebruik van de 14 productie volken rond de 9 kg met 2 uitschieters een volk had maar 7.5kg gebruikt en een ander volk had 12kg gebruikt. Ik houd alles bij in een speciaal programma en dat genereert mooie diagrammen enz. Helaas kan ik dat hier niet laten zien.

  • Ben de blogger

    14-12-2017 om 14:02

    Ferry,
    Leuk om van jou deze bevestiging te vernemen.
    Bart,
    Nee, de bijen hebben blijkbaar nog geen zin om een broednest te verzorgen. Nog te vroeg. Moeren blijven vaak enigszins doorgaan met leggen, maar het volk heeft het altijd voor het zeggen.

  • Jak Veendam

    14-12-2017 om 14:45

    leuk bericht zo weet je zo ongeveer waar je uitkomt met je voorraad in de lente, trouwens het is hier vier graden en de bijen vliegen in en uit, niet alle kasten trouwens
    vreemd

  • Ben de blogger

    14-12-2017 om 15:10

    Jak, zag ik ook vandaag bij een enkele kast. Onder de deksel gekeken en die waren ook compleet van de tros af, bij 4 graden! Inderdaad vreemd. Wellicht een herschikking van voer richting de kern van de tros?

  • Dirk

    14-12-2017 om 18:54

    Ben & Ferry,
    Voor de kolonies met hoge varroabesmetting -> Mogelijks moet er eens een onderzoek zijn naar de (co)relatie van het voederverbruik en de herinvasie/herbesmetting van (grote) volken op het eind sept./begin okt. --> waardoor er een uitval is van het broed, waardoor de Q tegen de natuurlijke cyclus langer aan de leg moet blijven om toch maar de 'kritische massa' van winterbijen te bereiken, waardoor het volk gedwongen wordt een relatief groot broednest op T° te houden??? Onlangs nog iets van gelezen in "Bijenhouden 2007"

  • Ina Hobbelink Doorduin

    15-12-2017 om 11:08

    Leuk, zo'n bericht terwijl de bijen overwinteren en in de gaten gehouden worden.

    Fijne feestdagen en Licht op je pad, Ina.

  • Gert Valk

    18-12-2017 om 10:08

    Hoi Ben,

    Mijn 5 volken weer behandeld met hive clean. Na goede ervaringen met vorige jaar.
    In de nazomer behandeld met apilife var.
    Nu 1 volk niet behandeld, het had een mijtenval van 2 per week.
    Op 9 december behandeld bij 3 graden. Vloog in totaal 1 bij op. mijtenval gemiddeld in 1 week op 85 mijten variërend tussen de 20 en 225 mijten.
    Ik kijk om de 3 dagen op de schuiflade. Wat mij opvalt is dat er 3 weken geen wasplaatjes zijn gevallen en dat er nu bij 2 volken ineens weer wasplaatjes vallen. Betekend dit dan direct dat er weer een broednestje ontstaat?
    Hartelijke groet!

  • Ben de blogger

    18-12-2017 om 10:34

    Gert, toevallig constateerde ik vorige week ook al een volk met een zeer warme plexiglas dekplaat, die zit dus zeker in het broed. Maar wasplaatjes hoeft niet perse op broed te duiden, maar het zou dus wel kunnen. Gewoon met je hand aan de dekplank/plaat voelen en je weet het. De komende 2 weken wordt zacht winterweer voorspelt met 8 graden overdag. Dan gaan de bijen weer los zitten en krijgt de moer weer ruimte om te lopen en te leggen. Begin januari zullen er wel meer volken in het broed zitten.

  • Gert Valk

    18-12-2017 om 17:55

    Bedankt ben,
    Ik zou het erg leuk vinden als je eens een blogbericht wilt schrijven over wat je allemaal uit de bodem lade af kan lezen.
    Ik zie bijvoorbeeld varroamijt maar ik zie ook wel eens hele kleine beestjes ik schat dat deze een vijfde zijn van een varroamijt Wat zouden dit kunnen zijn? Verder heb je verschillende soorten kleuren mul enz.
    Ik heb namelijk het idee dat je heel veel van deze lade kan lezen..
    Hoop dat je er een keer wat tijd voor vrij kan maken. erg leuk die blogs!

  • Ben de blogger

    19-12-2017 om 09:38

    Gert, ik zal eens wat foto's gaan nemen van het microleven op de schuiflade, maar ik ben bijendeskundige en geen entomoloog. Mochten die wel onder de volgers zitten, dan hoor ik graag de naam van dergelijke beestjes.

  • Frank Sijtsma

    19-12-2017 om 14:36

    Interessante blog, Ben. Bij mij heeft 1 volk aanzienlijk meer varroa dan de andere 5. Ik zal dit volk de komende weken extra in de gaten houden op gewicht. Thanks.

  • Ben de blogger

    19-12-2017 om 15:31

    Frank, dit ene volk uitsluiten bij de verdere teelt. De natuur een beetje helpen met selectie.

  • Ameaviomyday

    09-10-2018 om 19:31

    Compression est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la flanerie de votre corps.
    https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-super-active-2/

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.