Het voergebruik in de herfst
Reacties
-
Theo Koelman
14-11-2020 om 21:45Hallo Ben,
Ik heb gisteren twee volken gecontroleerd op broed. Het miniplusvolkje had nog drie ramen met broed waaronder eitjes. In de dadantkast zit een volk op een broedkamer met honingkamer. Hierin vond ik twee honingkamerramen van kant tot kant met broed. Het is in het oosten van het land dus heel anders dan in het westen. Groeten.
Theo, het oosten en zuiden heeft al drie nachten vorst gehad, aan de kust was daar geen sprake van. Groet, Ben -
Bastiaan
14-11-2020 om 23:28Theo, het volk half november verstoren middels een inspectie om enkel erachter te komen of er nog broed en eitjes in zit lijkt mij een onnodige verstoring. Foei.
-
Ed Rietdijk
15-11-2020 om 10:40Hoi Ben,
Ook ik hou het nauwlettend in de gaten en mijn vijf kasten zitten bomvol voer en zijn loodzwaar. Wat mij opvalt is dat de twee volken die ik bij huis op het balkon heb staan om straks in het voorjaar in de TBH kast over te zetten veel actiever zijn dan de drie in het buitengebied. Maar ik heb het volste vertrouwen in hun voorraden al blijf ik wel om de paar weken wel wegen. Vriendelijke groeten uit Schagen, Ed
Ed, de maanden november, december en januari is het voergebruik minimaal. Je kunt ze die maanden gerust in ruste laten ;-). Groet, Ben -
Rob Valkebier
15-11-2020 om 11:26Hi Ben, tot mijn grote verbazing zie ik nog best veel wespen mijn TBH, ongestoord, in en uit gaan. Heb er maar weer een wespenval bij gezet. De Fatsia's zijn na de klimop onze laatste drachtplanten. Ze worden momenteel volop bezocht in het uitzonderlijk warme Limburg.
Rob, waar zit je vliegopening? Het kan zijn dat die op een plaats zit waar niet de meeste bijen zitten. De verdediging is dan niet op orde. De afgelopen dagen en vandaag kunnen weer warmterecords opleveren. Het klinkt vervelend maar we hebben vorst nodig om die laatste wespen te laten sterven.
Hier zie ik ze ook nog steeds rond de kasten vliegen, constant op zoek naar een verzwakte verdediging van de bijenvolken. Door de warmere herfsten zal dit wel gewoon worden. Mogelijk moeten we de bijen helpen met een aanpassing van de vliegopeningen. Ook bij een TBH zouden ze hoger geplaatst moeten worden in de vorm van 4 cm ronde gaten. Groet, Ben
-
Andrés
15-11-2020 om 12:38Over wespen gesproken.
Half oktober vond ik een lege wespen nest aan de onderkant van een van mijn kasten, tegen de bodemrooster aan, met een diameter van zo'n 15cm.
Ook was 20cm naast deze, een klein stukje "bijen" raat gebouwd, hier zat verder niets in.
Ik had deze kasten op de Oostvaardersplassen te Lelystad, ik vond dit na het verplaatsen van de kasten naar de bijentuin.
Gr. Andrés -
Henk Schram
15-11-2020 om 16:41hallo Ben,
Op mijn stand heb ik een jong volk op 2x 8 broedkamerramen op een Beep base staan. In 13 dagen is het totaalgewicht van 57,6 kg. gedaald tot 55.9 kg. Dat is circa 130 gram per dag en wijkt daarom behoorlijk af van de miniplus kastjes. Wat zou daarvan de verklaring kunnen zijn?
gr. Henk
Henk, je hebt het over een jong volk. Mogelijk in juni/juli opgezet met een jonge moer? Dat voergebruik is waarschijnlijk direct gerelateerd aan de aanwezigheid van een redelijk groot broednest. Vind je nog lichter gekleurde mijten op de schuifla? Groet, Ben -
Piet
16-11-2020 om 11:31Hallo Ben, zou je mij kunnen vertellen hoeveel gram een bij per dag eet, en of er verschil in zit gedurende de seizoenen? Ik heb het nodig om te kunnen berekenen hoeveel gif een bij binnenkrijgt met de voeding.
M.vr.gr. Piet
Piet, volgens mijn bron: het boek The Biology of the Honey Bee van Mark L. Winston gebruikt een werkster (A.M. ligustica) die in rust is 0,7 mg honing/uur en een vliegende bij 11,5 mg/uur (onderzoek Olearts, 1956: Heinrich, 1979c). Per larf wordt 125 - 145 mg pollen en 142 mg honing geconsumeerd. Een volk gebruikt jaarlijks 60 - 80 kilo honing (Weipple 1928, Rosov 1944 en Seeley 1985a) en 15 tot 55 kilo pollen (Eckert 1942, Ribbands 1953, Hirschfelder 1951, Louveaux 1958 en Seeley 1985a). Wellicht kun je op basis hiervan enige berekeningen maken. Groet, Ben
Groet, Ben -
Lippe
16-11-2020 om 15:14Hey Ben,
Goed dat je hier aandacht aan geeft. Ik merk dat er een hoop imkers zijn die twijfelen aan hun eigen inwinteren. Echt nergens voor nodig. Nu nog weer gaan voeren of voor de zekerheid in februari al gaan bijvoeren brengt alleen maar schade toe. Schade in de zin van volken die op te volle natte ramen zitten in de winter door overvoeren of te vroeg het broednest stimuleren, terwijl er een gebrek is aan vers stuifmeel. Vóór 1 oktober 15 kilo erin en dan redt ieder volk zich in de regel.
Zelf had ik er 2 of 3 vd 12 die een hoop wintervoer nog in broed hadden omgezet en die moest ik half oktober nog een paar kilo extra geven. Een tussentijdse check uitvoeren door de kast te liften adviseer ik zeker om dit soort verrassingen te voorkomen, maar dan moet het ook goed zijn.
Als ik lees dat er nog steeds mensen zij die hun volken opentrekken in deze tijd dan jeuken me de handen boven het toetsenbord.
Behoudens het oxalen in december gaan mijn kasten niet eerder open dan dat het weer minimaal 15 graden, windstil is en een zonnetje schijnt half maart ongeveer. Bijvoeren slechts indien het volk achterin de kast boven tegen folie aan zit. Dit is nog niet voorgekomen.
Lippe, we zitten op exact dezelfde lijn, het zouden mijn woorden kunnen zijn ;-). Blijkbaar vergeten sommige imkers om het invoeren - wanneer ze klaar zijn - nog eens te controleren in de vorm van kast liften. Open maken schaadt alleen maar, nergens voor nodig. Ik denk dat 20% vanwege overijverige moeren te veel voer omzetten in broed. Laat je dit zo dan moet je of ingrijpen in maart of je volken verhongeren. Meestal zijn dit ook nog eens de sterkste volken of de volken met hele jonge moeren.
20% van de wintersterfte vindt plaats vanwege te oude moeren. Dit kan allemaal voorkomen worden.
Groet, Ben
-
Paulus
16-11-2020 om 17:50Hoi Ben, bij mij wordt ook nog volop gevlogen en zelfs tot vorige week nog wat stuifmeel binnengebracht. Ik zit tegen een frambozenkweker aan en dit jaar worden deze gefaseerd geoogst zodat enkele late soorten nog bloemen hebben, anders zou ik niet weten waar ze op vliegen. De klimop is hier al voorbij (Nijnsel buitengebied).
Is het slim om wellicht ook eerder te starten met varoa bestrijding welke je normaal tussen kerst en nieuw uitvoert?
Ha Paulus, Indien er bij jullie al nachtvorst geweest is, dan kun je eind november wel behandelen mits ze op de wintertros zitten. Er komen deze week ook nog 3 dagen met koude nachten, op basis hiervan kun je vanaf 10 december gaan behandelen mits ze op de tros zitten. Ik ga ervan uit dat je oxaal druppelt. Na de kerst is aan de late kant, want dan kan er al weer een broednest aanwezig zijn. Groet, Ben
PS mochten er nu gemiddeld 1 of minder mijten per dag vallen, dan kun je het oxalen overslaan
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.