28-01-2019

het voergebruik in de winter

(Foto is van collega-imker Renee)

Vanmiddag heb ik 8 MiniPlus-kastjes aan de digitale kofferweegschaal gehangen om de tussenstand van het voergebruik in deze winter op te maken. Er stond een ijzig koude wind buiten, zodat de bijen zich niet lieten verstoren en lekker op de wintertros bleven zitten. Er kwam geen bij naar buiten. Ze zijn allemaal met zo'n 8 kilo wintervoer ingewinterd. Dat wil zeggen na indamping waren de complete kastjes 12,2 kg, de inhoud inclusief bijen woog volgens mijn berekening 4,2 kilo, dus bleef er 8 kilo wintervoer over. 

Vanmiddag bleek dat het gemiddelde voergebruik in de afgelopen 4 maanden (vanaf 1 oktober) 2 kg per volk bedroeg, dus 1 pond wintervoer per maand. Dat is 2 ons minder dan het gemiddelde van vorig jaar, maar toen had ik er meer "grootverbruikers" tussen zitten. De reden voor het lagere voergebruik kan de lagere mijtenbesmetting zijn. De gemiddelde dagelijkse mijtenval van de 8 MP-volkjes bedroeg vanaf 22 september 3,7 mijten per volkje, terwijl van een vergelijkbare groep in de winter van 2017/2018 de gemiddelde mijtenval nog 10,3 mijten bedroeg. 

In de vorige winter leek er een direct verband te bestaan tussen een hoge mijtenval en een hoog voergebruik en andersom. Toen concludeerde ik dat de mijtbesmetting stress veroorzaakt, met hoger voergebruik als gevolg. De mijtenval is deze herfst/winter in deze volkjes een factor 3 lager. Ze zijn dan ook voortgekomen uit de 2 P-moeren met de laagste mijtenval. Blijkbaar zet dit zich door in het nageslacht.  

In februari 2018 lag het gebruik op 1,125 kg per volkje en in maart op 1,75 kilogram. Ik hoef me dus geen zorgen te maken met de resterende 6 kg wintervoer per volkje op dit moment. In tegenstelling tot vorig jaar hoef ik dit jaar niet bij te voeren, het startgewicht van 12 kg per complete MiniPlus blijkt goed te zijn. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henk Rotteveel

  28-01-2019 om 19:58

  Dag Ben,
  Misschien heb je al eerder over MiniPlus -kastjes gehad.
  Het is mij dan ontgaan. Zou je mij een korte beschrijving willen geven, of een verwijzing. Bij voorbaat dank.

  Henk, kijk onder het bericht: https://www.bijenhouders.nl/blog/het-inwinteren-van-miniplus-volkjes

  dit bericht staat in de categorie Koninginnenteelt. Groet, Ben

 • Jee Pee

  31-01-2019 om 17:15

  Nice foto Ben, de FLIR one (plus) is een nice gadget en prachtig voor dit soort toepassingen > Keep posting :)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.