22-03-2019

Het voorjaar begint!

Gisteren was het een zonovergoten dag in de Achterhoek. De temperatuur liep op tot 16 a 17 graden en de bijen kwamen zwaar beladen met wilgenstuifmeel binnen. Zelfs de eerste paardenbloem staat de bloeien en de sleedoorn siert het landschap met witte wolken van bloemetjes. 

Op de bovenstaande foto (5 MiniPlussen op rij) zie je duidelijk de verschillen in haaldrift. 2 bodems liggen vol met verloren stuifmeelkorrels, de andere 3 duidelijk veel minder.

Op de andere bijenstanden heb ik enige tientallen volken gecontroleerd en het viel me daarbij op dat de koude periode van de afgelopen drie weken voorafgegaan door 1 week mooi warm weer duidelijk terug te zien is aan de broednesten. De broednesten waren blijkbaar in die ene mooie week sterk uitgebreid tot 3 a 4 ramen en inmiddels drie weken later bijna volledig uitgelopen. Er liepen veel jonge bijen in het broednest, maar het broed is nu vrijwel 95% open broed. De koude weersperiode heeft een rem gezet op de tweede legronde van de koningin. 

Die ene mooie week heeft wel een grote generatie jonge bijen opgeleverd. De huidige haalbijen zijn nog de oude winterbijen. Gezien de bijenvlucht gisteren zijn de oude winterbijen ook nog volop actief. 

In deze video zet ik een 6-ramer om naar een 10-ramer en controleer ik een bijenvolk in een Dadantkast. Als kadootje mocht ik weer een stille moerwisseling aanschouwen, waarbij de moeder en dochter samen aanwezig waren. In september 2018 had ik de dochter al voor het eerst gezien en ging ervan uit dat moeder al verdwenen was. Maar ze hebben samen de winter overleefd! 

Vandaag is het in heel Nederland mooi voorjaarsweer, een mooie kans dus voor de voorjaarsinspectie. 

PS. In een week tijd kwamen er 100 volgers bij, Peggy: gefeliciteerd je was de 3300ste volger. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Margriet K.

  22-03-2019 om 10:10

  Goedemorgen Ben,
  Gisteren heb ik bij 2 volken kast controle gedaan. Ook daarin was nagenoeg al het broed uitgelopen maar ik zag helemaal geen nieuwe eitjes of larfjes. De koninginnen kon ik niet vinden, zal aan mij liggen. De volken staan in een buitengebied waar de koude/harde wind van de laatste tijd vrij spel had. In de honingkamers die bovenop staan wordt nectar opgeslagen, waarschijnlijk van de wilgen. Ik heb roosters geplaatst zodat het de volgende keer wat gemakkelijker is om te moer te vinden die ik wil gaan merken.

  Margriet, hier hetzelfde beeld, vanmiddag nog een paar volken bekeken. Wel verse nectar in het broednest, maar ook wel eitjes gezien ;-). Groet, Ben

 • Geert

  22-03-2019 om 11:29

  Ben,
  In de Dadantkast zet je twee ramen vol voer buiten het sluitblok om als reserve te dienen. Maar die ramen zitten toch ook nog vol bijen, althans ik heb je ze niet zien afslaan. Die kunnen toch geen kant meer op na afsluiten kast of wel....?
  Groet

  Geert, het sluitblok sluit niet echt hermetisch af. De bijen kunnen zo heen en weer lopen. Dat is juist de bedoeling, bij slecht weer eten ze die reserveramen leeg. Groet, Ben

 • Henk

  22-03-2019 om 11:59

  Hallo ben, lees dat sommiggen nu al een honingkamer geplaatst hebben. Is dat al mogelijk bij sterke volken?

  Henk, bij sterke volken kan dat zeker. Echter het is de vraag of de dracht aanhoudt. Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de temperatuur. Blijft die 12 graden of meer, dan is er volop dracht. Onder de 10 graden en regenachtig, winderig weer heeft het weinig zin om HK's te plaatsen. Groet, Ben

 • Anoniem

  22-03-2019 om 20:06

  Hoi Ben heb vandaag volgens mij een moerloos volk geconstateerd. Er is een klein beetje gesloten broed maar geen open broed te vinden. Het bijenvolk maakt een hels kabaal, veel bijen wapperen met hun vleugels(geen bijendans), dat is de reden dat ik denk aan moerloosheid. Ik heb geen reservekoningin en het volk is nog best groot, 7 bezette ramen dadant. Ik zit er aan te denken om een raam met open broed uit een ander volk te plaatsen. Denk je dat dat enige kans van slagen heeft?

  A., een raam open broed in hangen is altijd goed. Komen er geen redcellen dan is de moer toch aanwezig. Indien je vandaag een raam open broed in hangt, wordt de moer de 5e april geboren. Eind april zijn er wel darren beschikbaar, mits het voldoende warm is buiten, zullen ze ook al vliegen. Gewoon doen dus. Groet, Ben
  PS dat heftige kabaal kan ook ontstaan vanwege afkoeling of te veel rookgebruik.

 • Wim(ker)

  22-03-2019 om 20:40

  Hallo Ben, Ik wil graag wat advies.
  Mijn beide volken zijn op het eerste gezicht goed de winter door gekomen. Vandaag met het mooie weer heb ik de voorjaarinspectie gedaan, en 1 volk had brias maar vrijwel geen voer meer en het andere volk had heel veel honing maar ik heb geen broed gezien, dus geen Koningin.
  Ik heb even wat ramen voer in het 1e volk gehangen en uit dit volk 1 raam met wat broed in het 2e volk gehangen.
  Nu mijn vraag, is het verstandig om beide volken samen te voegen tot 1 groot sterk volk?
  Beide volken staan sinds een paar weken op 1 broedbak.

  Wim, vanwege de kou kan het volk uit het broed zijn gegaan. Maar de 2 broedbakken op elkaar zetten, is natuurlijk altijd goed voor een grote honingopbrengst. Zet het volk met broed maar boven op de andere, dan komt de honing daar weer boven. Wel gelijk rooster plus HK plaatsen en over 10 a 14 dagen een 2e (ook om ruimte te geven). Wel vroeg een vlieger maken, dan gaat het honing halen gewoon door. Zo'n groot volk komt namelijk snel in zwermdrift. Groet, Ben

 • Gert Valk

  22-03-2019 om 20:49

  Hoi Ben,
  Wat doe je met de 2 koninginnen. Laat je ze gewoon samen, tot er vanzelf 1 verdwijnt?
  Het viel mij vandaag op dat er al best wat darren rond liepen in de volken. Erg vroeg toch!?
  Bedankt voor je mooie blog bericht.
  Dat einhengen o.i.d. begrijp ik nu ook beter.
  Ik wist niet goed wat ik met mijn combi ramen met voer moest doen. Maar dat wordt nu wel duidelijk voor me.
  Groet!

  Gert, de 2 moeren laat ik inderdaad rondlopen, alhoewel de blauw gemerkte moer een P-moer is. De grootmoeder uit 2015 van de meeste moeren van mijn stand, want ze houdt de mijten redelijk onder controle. Bij mij ook in 1 volk 2 darren zien lopen. Kwestie van sterkte en vitaliteit.
  Groet, Ben

 • Danny

  22-03-2019 om 22:00

  Hoi Ben,

  Tijdens de eerste controle gisteren kwam ik 2 voerramen tegen met enige schimmelvorming aan de onderkant. Het ging hier dan voornamelijk om de buitenste ramen. Hier zat echter ook een broedraam bij waar enige schimmelvorming op zat. Wat nu te doen met deze ramen? het stuk met schimmelraat wegsnijden of het complete raam verwijderen ? Of kan t zijn dat de bijen dit zelf opruimen ?

  Daarnaast kwam ik ook al een aantal gesloten darrencellen tegen waarvan ik dacht dat t nog oude cellen waren van vorig seizoen. Dat was echter niet het geval. Tijdens het open peuteren van een cel bleek er een levende dar in te zitten die al bijna klaar was. Tevens ook al diverse gesloten broed met werkster bijen gezien. Eitjes en larfjes echter niet.

  Danny, de beschimmelde delen drogen wel in en dan knagen de bijen deze delen helemaal weg. Dus niet echt een probleem om te laten hangen. Gewoon later een moment opzoeken dat ze leeg zijn en vervangen kunnen worden. Darrenbroed is niet abnormaal, teken van vitaliteit. Ik heb al de eerste 2 darren zien rondlopen in een zeer sterk volk. Groet, Ben

 • Wim(ker)

  22-03-2019 om 22:19

  Hallo Ben, Ik wil graag wat advies.
  Mijn beide volken zijn op het eerste gezicht goed de winter door gekomen. Vandaag met het mooie weer heb ik de voorjaarinspectie gedaan, en 1 volk had brias maar vrijwel geen voer meer en het andere volk had heel veel honing maar ik heb geen broed gezien, dus geen Koningin.
  Ik heb even wat ramen voer in het 1e volk gehangen en uit dit volk 1 raam met wat broed in het 2e volk gehangen.
  Nu mijn vraag, is het verstandig om beide volken samen te voegen tot 1 groot sterk volk?
  Beide volken staan sinds een paar weken op 1 broedbak.

 • Tomer

  23-03-2019 om 00:12

  Dat einengen (krap zetten door ramen voer weg te nemen) bij dadantkasten doe ik ook, maar pas zo drastisch wanneer de honingkamer erop gaat. Nu te krap zetten geeft sneller zwermstemming volgens mij, of niet? Er zitten bij mij 6 a 7 ramen vooral open broed in de kasten en 3 a 4 ramen gedeeltelijk gevuld met voer en stuifmeel. 1 raam voer heb ik er per kast uitgehaald en een uitgebouwd raam of een bouwraam gegeven naast het broednest.

  Tomer, het bouwraam moet je bij Dadant altijd tegen het sluitbord plaatsen (ik gebruikte een HK-raam daarvoor). Ik laat 1 raam voer/stuifmeel aan beide kanten van het broednest zitten en 2 reserveramen in de open ruimte. Er zit trouwens weinig stuifmeel in de kasten, helemaal geen bijenbrood meer. Gevolg van 3 weken slecht weer.
  Over een week bloeit de kers hier en gaan de HK's erop. Ik haal dan de reservevoerramen in de open ruimte weer weg.
  Groet, Ben

 • Hassan

  23-03-2019 om 00:28

  Als nu het broednest helemaal vol zit is het dan mogelijk om hetzelfde van de 2e laag ook een broednest van te maken om het volk te vergroten of heeft dat geen zin 2 broednesten op elkaar.
  Mvg

  Hassan, ik plaats altijd een 2e bk of een hk onder de 1e. Zodat het broednest naar beneden kan uitbreiden. Het blijft wel 1 broednest. Groet, Ben

 • Anoniem

  23-03-2019 om 09:26

  Ok helder, ik vroeg me alleen het volgende af: als je een raam broed in een moerloos volk stopt doe je dit dan met opzittende bijen of juist niet?

  A., maakt niet uit, als de moer er maar niet op zit. Daarom schudden of vegen de meeste imkers ze vooraf af. Groet, Ben

 • Gait

  23-03-2019 om 09:36

  Hoi Ben,
  Gisteren voorjaarsbeurt gegeven aan mijn volken. Ik overwinter altijd op twee bakken. Nu treft ik vrij veel ramen met voer aan. Kan ik die laten zitten in de onderbak of moet ik er nu al een aantal uithalen?

  Gait, je kunt ze wel laten zitten. Tijdens minder goed weer perioden wordt het wel leeg gegeten de komende maanden. Groet, Ben

 • Jolanda

  23-03-2019 om 09:54

  Dank voor de tips en uitleg.
  Gisteren ook broed in moederloos volk gehangen.

  Jolanda, ik heb mijn twijfels of alle BLOG-volgers, die geen eitjes of larven kunnen vinden en concluderen dat de moer verdwenen, het bij het juiste eind hebben.
  Maar met het inhangen van een raam open broed zal dat wel blijken.... volgens mij zijn er veel moeren gewoon gestopt met leggen tijdens de kou van de afgelopen 3 weken. Groet, Ben

 • Frank27

  23-03-2019 om 19:40

  Zo goed die blogs! Heb het mooie weer gebruikt om mijn 9 volken te controleren. Alle 9 volken sterk met heel veel bijen maar met heel weinig broed. Goed om te lezen dat jij (en anderen) datzelfde beeld zien. Thanks!

 • Hero

  23-03-2019 om 19:57

  Dag Ben, had vorige week 1 volk met 1 dode moer op de vliegplank, waarschijnlijk stille moerswisseling, dit volk is het enigste volk met darrenpoppen op de vliegplank dus een nieuwe onbevruchte moer? helaas kon ik gisteren niet werken in mijn bijtjes omdat ik moest werken. ze hebben mij verteld dat 2 moeren in de winter elkaar accepteren ,maar in het voorjaar wordt er 1 afgestoken, is dat de beslissing van de bijen of gaan de moeren vechten en is het hun beslissing? groet Hero

  Hero, de darrenpoppen kunnen ook nog van je oude moer zijn (zonder sperma). Dus hoop houden!
  Volgens mij sterft de oude moer vanzelf. Doordat ze nauwelijks nog eitjes legt, is haar feromoonproductie minimaal, waardoor ze ook niet meer verzorgt wordt als volwaardige K. Groet, Ben

 • Andrés

  25-03-2019 om 22:04

  Hallo Ben,
  ik lees dat jij de 2de bk onder zet. Echter heb ik zaterdag deze boven gezet om de onderste bk volgend jaar weg te nemen zodat ik de raat voor 50% kan vernieuwen.
  Ik kon niet langer wachten omdat de volk te groot werd voor 1bk.
  Heb ik hier goed aan gedaan?
  Ik wil volgende weekend alle volken na gaan lopen, die staan nog op 1bk. Ook wil ik op deze ene volk een hk alvast erop zetten, kunnen ze gaan bouwen... M.v.g. nog een volger ;-)

  Andrés, een BK met kunstraat plus een HK met kunstraat bovenop zetten wordt natuurlijk te veel voor de bijen.
  Daarom plaats ik de 2e BK onder en de 1e HK boven. Dan kunnen ze het broednest net als in de natuur naar beneden uitbreiden en de HK direct boven het broednest benutten voor honingopslag. Jij loopt met die 2e BK boven kans op veel honing in die 2e BK. Ik verwissel de 2e en 1e BK in juni zodat ik volgend jaar februari/maart de oude raten kan wegnemen. Kijk nog eens naar deze video:
  https://youtu.be/C_oYsyB1PvM
  Groet, Ben

 • Anneke

  26-03-2019 om 14:29

  Ben, je schrijft dat je bij het opzetten van de HK de nog overgebleven ramen met voer eruit gaat halen. Later schrijf je bij iemand dat de volle voerramen wel leeg gegeten worden....
  Vraag 1 Maar als je de HK erop zet, brengen ze dan het wintervoer (suiker) ook niet naar de HK ?
  Vraag 2 Als ik de HK erop zet, waar kan ik dan het beste nog mijn volle voerramen bewaren ? Voor een evt. aflegger of zwerm...

  Anneke, ik weet niet of jij met Dadant of spaarkast werkt. Als ik in de video zeg dat ik reservevoerramen weg neem bij het plaatsen van een HK dan heb ik het over een dadantkast.
  vraag 1. De bijen laten het verzegelde wintervoer met rust of ze eten het als er geen open voer meer is of geen dracht meer is. De kans op verslepen tijdens de voorjaarsdracht is nihil.
  vraag 2. Hang die ramen, die je uitneemt, gewoon in een leeg afsluitbaar kastje. Inderdaad later handig voor broedafleggers of zwermen. Mocht ik ze niet nodig hebben, dan hang ze terug na het afnemen van de zomeroogst. Dan eten ze het wintervoer weer snel leeg.
  Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  26-03-2019 om 18:02

  Hallo Ben, een van mijn volken blijkt alleen bultbroed te bevatten. Het was wel een F1 moer van vorig jaar die vorige zomer goed aan de leg was...Maar misschien is ze toch vervangen of is er iets met haar gebeurd. Nu moet ik het volk denk ik verenigen, maar kan dat op dezelfde bijenstand? En maakt het uit welk volk er verhuist?
  En als je er een raam BRIAS uit een ander volk bij zou hangen (hoewel mijn andere volken niet veel hebben op dit moment..), zouden de bijen haar dan gaan vervangen?

  Anneke, wel eerst de darrenbroedige moer opzoeken en laten hemelen. Daarna kun je de ramen met bijen overhangen naar volken, die wel enige versterking mogen hebben. Daarna kastje leeg slaan/vegen en weg nemen. de bijen bedelen zich wel in. Je kunt ook de inhoud compleet bij een ander volk hangen (zonder K uiteraard).

  Jouw andere optie werkt niet, de bijen vinden een darrenbroedige moer ook goed zolang ze maar feromonen produceert. Groet, Ben

 • atlas2

  31-03-2019 om 15:51

  Dag Ben,
  Heb TBH kast gekocht, Hoe maak jij de raten hiervan bijenvrij? slaan immers zoals bij de spaarkastramen e.d. kan niet, dan zou de raat er af kunnen vallen. Blijft dan alleen eraf vegen over?

  Atlas2, inderdaad met een kalkoenveer/ganzenveer of vegertje. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.