11-03-2020

Het voorjaar lijkt nu echt te beginnen

Volop zoemende bijen in de tuin, als een wolk dalen ze neer bij de bijenkasten. De meeste werksters zijn vol bepakt met stuifmeel van de boswilg. Met gunstige weersvooruitzichten met 14 graden op de teller lijkt de winter zijn rug toe te keren en kunnen de bijen hun noodzakelijke stuifmeelvoorraden aanvullen. Deze zijn onmisbaar voor het voeden van de larven en voor de net geboren bijen om hun eiwitreserves aan te leggen. In tegenstelling tot honing leggen de bijen slechts beperkte stuifmeelvoorraden aan voor de winter. Ongeveer 1 kilo bijenbrood ten opzichte van een kleine 15 tot 20 kilo honing. Ze weten blijkbaar dat er in de vroege wintermaanden geen broed te verzorgen is, een lesje van miljoenen jaren evolutie. 

Het is niet raadzaam om nu de kasten te openen, tenzij je op basis van observaties er vrijwel zeker van bent dat je te maken hebt met een moerloos of verhongerend volk. Gun ze anders nog twee weken de tijd om nog aan te sterken. 

Geniet maar even van het heerlijke gezoem. In de video kondig ik ook de volgende NBV Q & A aan voor 6 april as. De uitnodiging volgt in Imkernieuws. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Corine

    11-03-2020 om 22:12

    Hoi Ben. Dank voor je leuke filmpje. In het filmpje noem je even dat je een volk in een spaarkast op anderhalve bak als het 15 graden is, de halve bak naar onder gaat zetten. Ik heb ook deze situatie bij een volk waarbij de K in de HK was gaan leggen. (Niet passend moerrooster.) En ik vroeg me al af hoe ik dat weer recht ging breien komend jaar. Is dat het handigste? HK naar onder binnenkort en dan later in het seizoen van HK BK maken en deel raten voor BK-ramen vervangen, langzamerhand alles. Zoiets?

    Corine, ik laat de HK gewoon het hele seizoen onderstaan. Dan wordt die ruimte onder gebruikt voor de tijdelijke opslag van verse nectar en stuifmeel en ontlast daarmee het broednest. Misschien dat ik die h-bak in augustus weer weg haal, zodat het volk op 1 BK overwintert.
    Bij mij was de huidige HK volledig gevuld met honing boven het rooster. Maar aangezien ik meer dan voldoende honing had, heb ik het rooster weggehaald in augustus zodat ze konden overwinteren op hun eigen honing. Ik zet de HK nu naar onderen, omdat ik alleen 3 of 4 BK-ramen wil controleren in het zwermseizoen. In die onderste HK kijk ik vrijwel niet meer. Groet, Ben

  • Robin

    11-03-2020 om 23:35

    Vandaag het zelfde beeld hier.
    Ze brachten ook hier een massa stuifmeel binnen .
    West vlaanderen
    Eindelijk weer wat leven te zien

  • Gert Valk

    12-03-2020 om 09:41

    In Kampen waren ze ook voor het eerst goed stuifmeel van de boswilg aan het halen.
    Ben, is een losse bodem met vliegspleet niet beter voor zulke overwinterde Mini plus volkjes?

    Gert, ja, eigenlijk is dat beter. Maar een aantal MiniPlussen zijn zo uitgerust omdat ze bestemd zijn voor de koninginnenteelt en dan zijn deze rondjes verplicht op de bevruchtingsstations. Groet, Ben

  • Hetty

    12-03-2020 om 10:05

    Wat een heerlijk gezicht en gehoor!
    Ik zie dat je bijna allemaal kunststof kasten gebruikt. Bevalt dat goed?

    Hetty, kunststofkasten bevallen mij goed. De isolatie is veel beter. Uit duurzaamheid principes koop ik vaak ook houten kasten, maar deze isoleren toch minder. Polystyreen gaat ook langer mee dan hout, want het laat zich makkelijk herstellen en schilderen (muurverf). Bij polystyreen kunnen de mieren soms schade aanbrengen en incidenteel ook de specht.
    Maar meestal is dit goed te repareren met een speciale pasta. Groet, Ben

  • Henk P.

    12-03-2020 om 10:21

    Beste Ben,

    Begin deze week heb ik enkele kasten geopend. Ik kon nauwelijks broed ontdekken. De boosdoener is volgens mij het gebrek aan stuifmeel. De omgeving is enkel lansbouwgebied.
    Nu heb ik korrels op de latten gestrooid gemengd met honing. Wat denk je zal het stuifmeel door de bijen verwerkt worden?. Als jij een andere oplossing weet, houd ik me aanbevolen.
    Groet

    Beste Henk, ik denk dat je gelijk hebt. Zonder binnenkomende stuifmeel zijn ze snel door hun reserve bijenbrood heen en krimpt het broednest. Je kunt ze in zo'n geval Ultrabee of Candipol Gold bijvoeren, dit zijn stuifmeelvervangers. Indien je echte stuifmeelkorrels gebruikt dan moet dat wel van eigen geoogste korrels zijn, want de stuifmeelkorrels verkrijgbaar in de handel komen uit het buitenland. Het risico op inslepen van Amerikaans Vuilbroed is daarmee aanwezig. Groet, Ben

  • Sander

    12-03-2020 om 12:10

    Hej Ben, super leuk filmpje en hier in Groningen zijn ze ook volop stuifmeel aan het halen geweest met het mooie weer. Korte vraag. Ik heb de bijen op 1 Bk de winter door gehad. Wat is het beste moment om er een 2e Bk onder te gaan zetten?

    Hej Sander, je moet vooral de bijen het je laten vertellen, met andere woorden zodra je ziet dat de bijen eraan toe zijn. Zie je door het folie dat ze 9 of 10 ramen bezetten, dan kun je zonder de kast te openen er een bak met kunstraat onder zetten. Zitten ze nog op 7 of 8 straatjes dan nog 1 tot 2 weken wachten. Groet, Ben

  • Dick

    12-03-2020 om 22:30

    Hallo Ben, je raadt het af om nu de kasten te openen. Ik neem aan vanwege de lage temperatuur. Of heb je een andere reden om ze nu lekker met rust te laten en de voorjaarsinspectie nog even uit te stellen. Groet, Dick

    Hallo Dick, de reden om de bijen nog even met rust te laten is drieledig. 1) de buitentemperatuur is tenminste 20 graden lager dan de broednesttemperatuur. Dit leidt bij het uitnemen van broedramen tot snelle afkoeling van het broed.
    2) door de overgang van de winter- naar de voorjaarspopulatie zitten veel volken in een verzorgingsdip van het broed, er zijn weinig broedverzorgende bijen.
    3) door de kou en een mogelijk te kort aan vers stuifmeel hebben de bijen de afgelopen weken mogelijk weinig broed aangezet, dat versterkt het effect van de bovenstaande punten.
    Daarom breng je met het openen van de volken begin maart meer schade aan dan wanneer je dit uitstelt tot eind maart/begin april. Wacht zeker op een zonnige windstille dag eind maart. Groet, Ben

  • Tomer

    13-03-2020 om 00:36

    Ook hier hetzelfde prachtige beeld van bijen die volop stuifmeel binnenbrengen. En met het mooie weer op komst zal er nog goed kunnen gevlogen worden. Er zal nu ook wel nectar gehaald worden van de boswilg neem ik aan, dus geen zorgen meer over de wintervoorraden.

  • Lidie

    13-03-2020 om 14:41

    Er vliegen bij mij al enkele darren. Kan het dat alles vroeger is en daarom al darren?
    Of moet ik me zorgen maken over de koningin. Het volk is wel rustig

    Lidie, soms overwinteren er enkele darren. Maar het kan ook duiden op een te laat uitgevoerde moerwisseling, waarbij de moer onbevrucht is gebleven. Dit leidt dan niet tot het onrustige gedrag van moerloosheid. Bij 15 graden voorzichtig een raam broed lichten en kijken naar bultbroed of vlakbroed.
    Groet, Ben

  • Bert

    14-03-2020 om 19:16

    Hoi Ben!
    Ik heb een afleger gekregen die van 6 voor het inwinteren naar 3 ramen is geslonken.
    In December was de mijten val gigantisch, dus dit zal de redn zijn geweest.
    Nu wordt er geen stuifmeel gehaald in dit volk terwijl de kast ernaast zoals op het filmpje volop binnenhaalt, dus er is genoeg te halen. Af en toe zie ik een bij uitvliegen .
    Nu dacht is ik dat ze moerloos waren, aangezien ze ook redelijk aggressief zijn: de eerste ontsnapte Bij stak me meteen in de hand. Dus ik heb de kast vanmiddag in de volle zon dus geopend: Alleen voer, geen stuifmeel, broed en een koningin. Kast dus weer dicht, maar hoe kant dit? Heeft dit volkje nog eneige kans? Of beter samenvoegen? Afwachten wat de koningin gaat doen de komende weken?

    Bert, je hebt dus gevonden: voer, broed, bijen en een koningin? Alleen geen broed? Ik zou nog twee weken afwachten, niet verenigen, want je kent het probleem in dit volk nog niet voldoende. Het kan zijn dat door gebrek aan stuifmeel/bijenbrood er geen broed ontwikkeld wordt. Twee afwachten dus... Groet, Ben

  • Margje

    18-03-2020 om 19:43

    Hoi Ben, de bijen staan bij mij op 1 bk. Ongeveer 7 tot 8 straatjes bijen. Afgelopen dagen zag ik dat ze raat bouwen bovenop de latten , tegen het raam aan. Is het nu tijd om een bk met kunstraat onderop te plaatsen?

    Margje, vanwege die 7 tot 8 zou ik nu eerst een raam zonder broed en geen/weinig voer vervangen door een raam kunstraat tegen het broednest en een week later een tweede aan de andere kant va het broednest. Die twee uitgehaalde bk-ramen plaats je in het midden van een bk met kunstraat en die plaats je onder de huidige bk. Ik zou dat over 7 tot 10 dagen doen. Misschien kun je tegen die tijd ook een 1e HK met uitgebouwde raat plaatsen indien de kersen/peren bijna beginnen te bloeien. Groet, Ben

  • Margje

    19-03-2020 om 10:46

    Dankjewel voor je antwoord. Als ik het raam nu ga vervangen, moet ik dus de kast openmaken en dat raam afslaan. Het is vrij koud, 8 a 9 graden. Is dat wel verstandig?

    Margje, inderdaad even wachten op een windstil zonnig moment de komende dagen/week. Groet, Ben

  • Remon

    19-03-2020 om 19:37

    Hoi ben, de bijen zitten momenteel op 8 a 9 straten. Ook op de latten zijn ze al aardig aan het bouwen. Ik heb geen uitgebouwde Hk ramen, is het dan verstandig om de HK al eerder te plaatsen zodat de ramen uitgebouwd worden voor de dracht begint?

    Remon, zodra de temperatuur weer in de lift gaat en de bijen vliegen goed kun je honingbak met kunstraat wel plaatsen. Vanwege kunstraat zonder moerrooster, zodra ze lekker aan het bouwen zijn, pufje rook geven en het moerrooster eronder schuiven. Zie je dat ze op alle hk-ramen bezig zijn, 2e hk er bovenop plaatsen. Groet, Ben

  • Wim R

    15-08-2020 om 20:42

    Ben, ik reageer op deze blogpost omdat ik een vraag heb rond de reactie van Corine (1e reactie). Je schrijft dat je de onderste Honingkamer in augustus eventueel weghaalt zodat de bijen op 1BK inwinteren. Wat zijn hier de criteria waarmee ik rekening kan houden om eventueel ook mijn kasten in te winteren op 1 BK? Dank Vg Wim

    Wim, de belangrijkste criteria zijn de grootte van het volk en de plaats en omvang van het broednest. Soms zit het broednest verspreid over twee bakken, nou dan houdt het op. Soms is het volk in augustus nog zo extreem groot dat het niet past in 1 BK.
    Vaak passen nieuwe volken wel in 1 BK en soms passen overjarige volken nog niet in 1 BK. Het is dus maatwerk per volk.
    Soms heb ik hk-ramen met stuifmeel over, ook een goede reden om die nog onder te plaatsen. Eind februari kun je onderbakken in de regel wel wegnemen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.