05-02-2023

Het voorjaar nadert

Het voorjaar nadert

Alhoewel we nog in de winter zitten, komt het voorjaar steeds dichterbij. De maand februari kent altijd wel enige zonnige dagen waarop de bijen ook bij lagere temperaturen zich al buiten wagen. Gisteren was het in het oosten van het land zonnig en werd er flink gekuist (voorjaarsschoonmaak) en kwam er soms ook al wat stuifmeel binnen van de hazelaar. Een mooi moment voor mij om de bodems van 27 kasten schoon te maken en tijdens het aftillen van de kasten de voervoorraad in te schatten. 

Er hoefde niets bijgevoerd te worden. Bij een korrekte inwintering met 14 kilo wintervoer bij een 1 baks spaarkast en tenminste 18 tot 22 kilo bij 2 baks volken of dadant behoort noodvoedering echt tot de uitzonderingen. Een veel gemaakte fout is de aanname dat een can invertsuiker 14 kilo wintervoer oplevert, dat is onjuist. Een can invertsuiker bevat tevens water en na indamping blijft er nog maar 12 kilo wintervoer over. Die twee kilo minder kan - indien alle honing in juli/augustus is afgenomen - in maart of april onder minder goede dracht/weersomstandigheden problemen opleveren. 

Noodvoedering in het prille voorjaar kun je het beste toepassen door een vol voerraam van het zwaarste volk over te hangen naar het lichtste volk. Heb je daarover niet de beschikking leg dan een 2,5 kilo pak suikerdeeg op het voergaat. Maak aan de onderkant van het pak een rond gat met een doorsnee van 8 cm, zodat het suikerdeeg direct op de bijen ligt. Vloeibaar voedsel is niet aan te raden, dit geeft extra stimulans voor broedaanzet, terwijl er geen of te weinig stuifmeel binnen komt. Heb je geen voergat in de dekplank dan kun je het pak suikerdeeg op de bodem van de kast met een open zijkant zo dicht als mogelijk is tegen de met bijen bezette ramen schuiven. 

Over het schoonmaken van de bodems lopen de meningen uiteen. De een doet het, de ander laat het. Bij sterke gezonde volken is het ook niet nodig. Maar dat is moeilijk aan de buitenkant te zien. De combinatie van gewichtscontrole en even naar de gaasbodem kijken, is minuten werk. Op onderstaande foto's zie je dat het soms nuttig kan zijn, de bodems met een plamuurmes schoon te maken. Uiteindelijk zullen de bijen dit klusje in maart ook wel klaren, maar ik ben in uitzonderlijke gevallen de vele dode bijen liever kwijt dan rijk. 

Soms is het gewoon een vieze boel. Na het wegnemen van de dode bijen kan de bodem weer goed luchten en drogen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Hero

    05-02-2023 om 14:44

    Ha Ben gisteren haalden de bijen stuifmeel, de duizenden boerencrocussen werden enorm bevlogen, Ook de erica winterhei in mijn enorme tuin zaten vol bijen, ik denk nu dat ongeveer een uitval heb van 20 procent, maar goed we zijn er nog niet. Groet Hero.

    Ha Hero, op mijn thuislocatie zijn 2 van de 28 volken dood gegaan. De laatste vanwege een te oude moer uit mei 2019. Groet, Ben

  • Gerard

    05-02-2023 om 20:27

    Het viel me op dat teveel bijen niet meer de kast in gingen. Ze lijken verkleumd te zijn. Waarom kunnen ze het laatste stukje niet meer overbruggen?

    Ha Gerard, het omslagpunt tussen leven en dood ligt bij individuele bijen bij 8 graden Celsius. Al vliegend zijn ze nog warm, maar als koudbloedig solitair bijtje koelen ze ontzettend snel af wanneer ze uitgeput voor de kast landen. In de schaduw koelen ze dan snel af tot 8 graden of minder en raken dan in coma. Het is natuurlijk triest om ze aan je einde te komen, maar ze hebben er inmiddels wel 6 wintermaanden opzitten en zijn dus oud en half bejaard. Groet, Ben
    PS in je warme hand of binnenshuis komen ze weer snel tot leven.

  • Jos Stroet

    05-02-2023 om 20:28

    Ja de bijen hebben het maar druk volop in de sneeuwklokjes

  • Jan JANSEN

    06-02-2023 om 13:22

    Dag Ben,
    de bodemsschoonmaken staat deze week ook op mijn programma daar het een prachtige week gaat worden. Als ik het goed begrijp lift jij alles even van de bodem, last boven etc wel gesloten houden, schoonmaken en weer herplaatsen.

    Ik geef al jaren in februari 2.5kg suikerdeeg, bevalt mij erg goed en is een maart altijd weer op.

    Groeten, Jan.

    Ha Jan, is het een optie om tijdens het inwinteren meer voer te geven? Dan hoef je in februari niet bij te voeren. Overigens bij jou in Frankrijk is februari hetzelfde als hier in maart. In maart hebben we hier de wilg. Bij jou eind februari? Groet, Ben

  • Johan

    06-02-2023 om 17:46

    Helaas heb ik 66% uitval. 6 van mijn 9 dubbele kasten met duizende bijen dood op de bodem. Varao3x behandeld met Varmed eind augustus - september, sommige kasten hadden zelfs geen varobelasting. Geen dwv en nosema te bespeuren. 1ste week van januari oxaal behandeld en dan gezien dat 5 kasten totaal ingestort waren. Gisteren de 6de kast ook zo gevonden. UGENT ingeschakeld voor hopelijk verdere analyse. Iemand een mogelijke verklaring? Dank voor input

    Ha Johan, koppel je de uitkomsten van het onderzoek van UGENT hier terug? Erg naar voor je, maar toch ook interessant. Het enige dat ik zie als verbeterpunt is de te late start van de varroabehandeling. Die zou al eind juli moeten beginnen. Mogelijk heeft een stuifmeeltekort door de extreme droogte vorig jaar juli/augustus een rol gespeeld bij de opbouw van het eiwitvetlichaam. De dracht kan sterk variëren per imker/bijenstand. Groet, Ben

  • Jan JANSEN

    06-02-2023 om 18:20

    Dag Ben,
    de bodemsschoonmaken staat deze week ook op mijn programma daar het een prachtige week gaat worden. Als ik het goed begrijp lift jij alles even van de bodem, last boven etc wel gesloten houden, schoonmaken en weer herplaatsen.

    Ik geef al jaren in februari 2.5kg suikerdeeg, bevalt mij erg goed en is een maart altijd weer op.

    Groeten, Jan.

  • Marcel

    06-02-2023 om 18:38

    Beste Ben,

    Ik zou graag een aantal volken willen overzetten naar 4,9 mm, maar ik kom niet echt verder dan 5,1 mm. Ook zou ik graag een aantal volken willen overzetten naar meer Varroa resistente bijen.
    Kun je me wegwijs maken? Waar kan ik overlarven van meer resistente bijen? Zou ik ergens een volk op 4,9 mm kunnen aanschaffen?
    Ik hoop van je te horen.

    Vriendelijke groeten,
    Marcel

    Ha Marcel, VSH-eigenschappen beginnen zich langzaam uit te breiden in de buckfast-, carnica- en zwarte bijen. Daarvoor moet je je wel aansluiten bij een rasvereniging. Via die weg zijn er wel mogelijkheden om van beter hygiënisch of VSH-materiaal over te larven.
    Om over te schakelen naar 4,9 mm zou je vooral in drachtarme perioden een raam kunstraat 4,9 in kunnen hangen. Maar je hebt gelijk, dat lukt niet in alle volken.
    Je kunt proberen om te starten met uitgebouwde oude 4,9 raten van een andere imker. Hierin maak je een veger. Na 7 weken laten afvliegen en je houdt alleen jonge kleine bijen over en kunt ze 4,9 mm kunstraat geven. Groet, Ben

  • Erik

    06-02-2023 om 21:43

    Hoi Ben.
    Ik ben helaas ook 2 volken verloren, waarschijnlijk te klein ingewinterd.
    Het volk in de Topkast heeft last van roer, er zitten ontlasting strepen op voorzijde. Hoe pak ik dat aan?
    De topkast bodem "even" schoonmaken is wel een probleem.

    Gr.Erik

    Ha Erik, mijn Topkasten hebben een afneembare bovenkant of beter gezegd: ik kan de bak van de bodem tillen. De bodem zit met 2 haken aan beide zijden gekoppeld aan de zijkanten.
    Op zich hoeft een beperkt aantal poepstrepen op de voorkant geen ramp te zijn. Het hoort weliswaar niet. Erger wordt het wanneer ook de ramen onder gepoept zijn. Vaak is het dan te erg en is de kans op ineenstorting groter. Zelf eenmaal meegemaakt in een TBH met muizennest, bleek later. Te veel storing en stress. Groet, Ben

  • Johan

    06-02-2023 om 23:12

    Ben...alvast bedankt voor je wijze raad. Ik koppel zeker de resultaten van UGENT terug.
    Veel groetjes uit Tielt West- Vlaanderen.

  • Frank

    07-02-2023 om 13:44

    Dag Ben,
    Ik kreeg een vraagje van een bevriende imker of
    “Veldbonen goede bijenplanten zijn”? Ik kon daar geen antwoord op geven. Wellicht weet jij dat wel!?
    Groet, Frank

    Dag Frank, ik heb in een grijs verleden wel eens op de veldbonen gestaan in de omgeving van Almere Hout. Maar de bijen gaven de voorkeur aan Luzerne dat er naast stond. Veldbonen staan dus wel bekend als drachtplant. Maar het is niets vergeleken met bijvoorbeeld koolzaad. Groet, Ben

  • Frans Gielen

    10-02-2023 om 15:27

    Ben
    Ik probeer de resultaten van mijn varroa telling van de afgelopen 14 jaar bij gemiddeld 12 ingewinterd bijenvolken als bijlage ter informatie op te sturen.
    Kun jij mij jouw e-mail adres sturen.

    Gedaan Frans, groet, Ben

  • Maarten

    12-02-2023 om 09:50

    Ik heb een dichte topplank zonder voergat.
    Kan je hier eenvoudig een 8cm gat in het midden maken om het om te bouwen naar een plank waardoor je voer kan aanbieden?

    Ha Maarten, ja inderdaad. Maar niet nu, want dan gaat er veel te veel warmte verloren. Groet, Ben

  • Henk

    12-02-2023 om 10:35

    Is het mogelijk / verstandig om (te) kleine volken te verenigen in deze tijd?

    Ha Henk, ja dat kan je doen. Beter tijdig ingrijpen dan dood laten gaan. Die afweging moet je maken. De eenvoudigste manier is bk's op elkaar zetten met de bezette ramen boven elkaar. Groet, Ben

  • Sebas

    15-02-2023 om 20:28

    Goedenavond, ik las al vaker iets over bijvoeren met banaan. Nu lees ik weer iets van een imker uit de VS, hij geeft zelfs aan dat het voor alles en nog wat beter is. (Sweetstingersok op instagram)
    Hoe sta jij hier tegenover? In mijn kennissenkring is niemand hier bekend mee.
    Alvast bedankt! (Geldt voor alle leuke nieuws items)

    Ha Sebas, het is bekend dat wielrenners broodjes met banaan en honing naar binnen werken, omdat banaan en honing een geweldige energie boost geeft. De helft van het gewicht van een banaan bestaat uit suiker. Dus kun je de bijen net zo goed suikerdeeg voeren, want banaan is gewoon suiker. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.