14-02-2017

het voorjaar verjaagt de winter

Nooit eerder zag ik de bijen met stuifmeel binnen komen, terwijl de sneeuw nog in de tuin naast de kasten ligt. De zon verwarmt de kastwand en lokt de bijen naar buiten.

Gisteren werd er ook al gevlogen, blijkbaar zijn de drachtbronnen verkend en kan er vandaag echt gehaald worden, een bijzondere gebeurtenis en keerpunt in het seizoen. Stuifmeel is onmiskenbaar een teken dat er open broed aanwezig is. Voorlopig blijft de kast nog weken dicht. Alleen de bodem kun je verschonen of de lege onderste bak weg nemen (mits de bijen in de 2e bovenste BK zitten). 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Frauke

  14-02-2017 om 20:29

  Ja, vol verbazing zag ik vandaag ook de eerste bijen op de sneeuwklokjes zitten en stuifmeel halen!

 • Erik Schro├źn

  14-02-2017 om 21:29

  Buckfast Bikkels!

 • Greetje

  15-02-2017 om 07:25

  Wat een prachtig gezicht

 • Susanne

  15-02-2017 om 09:26

  Bij mij vlogen de bijen gisteren op winterakoniet, mahonia en sneeuwklokjes. Op de hazelaar zag ik geen enkele bij. Cornus mas bloeit bijna dus daar verwacht ik ze ook, vandaag of morgen.

 • Anoniem

  15-02-2017 om 11:31

  Ha Ben

  Ook hier ,leven in de brouwerij.
  Het kleine volkje leeft ook en met koningin.
  In mijn beschutte tuin klimt de temperatuur razendsnel dus ik durfde het aan even te spieken.Of ze een broednestje heeft ? geen idee .De werksters zaten er strak om haar heen bezig te wezen.Er was maar weinig honing van de wintervoorraad gebruikt.Vraag is eigenlijk laat ik ze hier lekker in zitten of wanneer is t geoorloofd om dit kleine volk over te zetten naar iets groter?Als het gas er straks op gaat is t misschien verstorender dan nu?En vandaag is het heerlijk weer.Wat zou jij doen?
  Groet Tanja

 • Wim Lansdaal

  15-02-2017 om 12:08

  In het oosten is het al gauw warmer dan hier in Noord Holland, maar vandaag op 15 februari zie ik met het middaguur toch ook de eerste bijen naar buiten komen.

 • Ben de blogger

  15-02-2017 om 13:33

  Tanja, ik zou ze laten zitten tot de 2e helft van maart, wanneer de wilgen in bloei komen. Voorlopig groeien ze nu nog niet. Dat gebeurt pas bij langdurige lentewarmte en veel stuifmeel

 • Tanja

  15-02-2017 om 14:39

  Dank je wel Ben.Dat zal ik doen.
  Groet

 • Jan Knol

  17-02-2017 om 11:45

  Van de week met het zonnetje erop komen de bijen volop terug met stuifmeel aan de poten.
  Vanmorgen geprobeerd de onderste broedkamer weg te halen, daar zitten echter honderden bijen in.
  Hoe los ik dat op voor het verwisselen van de onderbak?

 • Ben de blogger

  17-02-2017 om 12:10

  Jan, je kunt beter wachten op een paar dagen met lichte vorst. Dan zitten ze meer geclusterd rondom de tros/broednest. Je hebt tot zeker de eerste week van maart om de onderbak weg te nemen. Het volk groeit in deze weken nog niet.
  Mocht het gaan om 'slechts' honderden bijen, zet dan de weggenomen bovenbak 24 uur op de dekplank met open voergat van de bovenste bak.
  De bijen lopen dan in 24 uur tijd wel terug naar het broednest in de overgebleven bak.

 • Renee

  17-02-2017 om 14:47

  Hallo Ben, onze (oude) Topbarhive heeft een dichte bodem. Er valt voor ons dus niet echt iets aan onderbakken weg te halen/schoon te maken nu. In onze nieuwe (nog lege) TBH hebben we een gaasbodem en lades gemaakt. We willen het volk uit de oude kast over zetten in de nieuwe maar natuurlijk doen we dat pas als de buitentemperatuur het toelaat. Dat duurt dus nog even. Is er uberhaupt iets te doen nu, voor volkjes in een TBH met dichte bodem? Wij denken zelf 'lekker laten zo voorlopig', maar wellicht heb je nog tips? Groet, Renee

 • Ben de blogger

  17-02-2017 om 15:07

  Renee, lekker rustig toch? Wachten op een mooie dag in de 2e helft van maart of 1e helft april en dan de overtollige voerramen en lege ramen eruit halen. Begin april hebben ze aan 2 a 3 voerramen voldoende reserve en dan tegen het broednest 2 lege toplatten hangen voor de bouw van nieuwe raat.

 • Werry Jonker

  18-02-2017 om 15:13

  Hallo Ben,
  Woensdag 14 februari vlogen ze volop en zag ze op sneeuwklokjes en toverhazelaar.
  Op de varroaplank zag ik naast de mul, kleine sneeuwwitte dotjes liggen bij 3 volken.Stuifmeel van de sneeuwklokjes?
  Nog 2 andere vragen>
  Ik heb 2 dode volken (half december,100bijen/kast naar wageningen gestuurd, nog geen bericht), wat doe ik met de raampjes met erg veel voer?
  Gelukkig heb ik 6 ramers met nieuwe F1, wanneer zet ik die in de productiekasten?
  Moet ik eerst de 6ramer op de plaats van de productiekast zetten, of er bovenop?
  Groet Werry

 • Ben de blogger

  18-02-2017 om 16:17

  Werry, ik denk dat die kleine sneeuwwitte dotjes uitgeruimd gekristalliseerd wintervoer is. Proef maar eens als je het weer ziet.
  Persoonlijk gooi ik ramen vol met voer van dode volken altijd weg in de kliko (zie mijn laatste blogbericht over verdwijnziekte). Maar dat doet niet iedereen. Ik neem het zekere voor het onzekere. De lege uitgebouwde ramen of met een beetje voer doe ik in de stoomwassmelter.
  Je kunt bij mooi weer (> 15 graden) in de tweede helft van maart de zesramers wel overhangen in 10-ramers. Kasten kun je - nu ze ingevlogen zijn - maar 50 cm per dag verplaatsen.
  Je kunt dus straks beter de 10-ramers verhuizen naar de plek van de 6-ramer.

 • Werry Jonker

  19-02-2017 om 14:42

  Hallo Ben,
  De dotjes geproefd, iets zoet, wel erg zachte substantie.
  Ik kan de Golzkast niet verhuizen naar de 6 ramer (Mini+). Maar ik kan de 6 ramer wel in kleine stapjes naar de Golzkast verplaatsen in 2e helft van Maart. Is dat ook een optie?
  Groet Werry

 • Ben de blogger

  19-02-2017 om 17:13

  Werry,
  Zodra de bijen dagelijks vliegen kun je de 6-ramer ook dagelijks een stukje verplaatsen. Een kwestie van tijd, maar ze komen uiteindelijk naast elkaar te staan. Daarna kun je de ramen overhangen. Moeten ze niet 90 graden gekanteld worden om in de Golzkast te kunnen plaatsen?

 • Werry Jonker

  19-02-2017 om 21:41

  Bedankt voor je advies.
  De ramen van de Mini +(2 broedramen op elkaar) zijn 90 graden gekantelde spaarkast ramen. De Mini+ is dus een 6 ramer.
  En diezelfde ramen passen ook in de Golzkast, zowel in de broedkamer, als in de honingkamer. De ruimte in de Golzkast kan ik aanpassen met een scheidingswand.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.