Het vullen van apidea bevruchtingskastjes
Reacties
-
Patrick
27-05-2020 om 17:58Hey Ben,
even n vraag over de apidea s.
Ik heb zaterdag mijn kastjes klaar gemaakt,bijen en koningin erin en het voerbakje gevuld.
De kastjes gaan zaterdag 30 mei naar de flevopolder en worden de 13 juni weer opgehaald.
Nu zie ik dat de apifonda al bijna op is.
Slaan ze dit voer ook op of moet er bijgevoerd worden en hoe kan je dat dan doen.
Spuitje met suikerwater 1 oo1 ofzo en dan maar n beetje mikken via t gaatje waar normaal de rijpendop geplaatst wordt.
Het lijkt me niet verstandig om t kast openen.
Ik ga er niet vanuit dat er veel dracht is op de flevopolder en 2 weken is n lange periode.
Groeten,Patrick -
Ben de blogger
27-05-2020 om 18:22Patrick, ik veronderstel dat je niet gevuld hebt met een pond suikerdeeg. De bakjes moeten echt propvol zitten. Dan houden ze het wel drie weken vol. Ik zou de kastjes tegen de schemering op donderdagavond toch openmaken en er een nieuw stuk suikerdeeg bij doen. Nooit vloeibaar voer geven. Groet, Ben
-
Patrick
27-05-2020 om 18:39Ben,
de bakjes zaten toch echt goed vol t/m t Rode roostertje.
Maar goed ,dank voor je advies donderdag maar wat erbij doen en goed opletten dat de koningin er niet uit piept.
Patrick -
Egbert-Jan
27-05-2020 om 19:47Ik heb geleerd dat je alleen bijen uit een honingkamer moet gebruiken. Jij gebruikt zo ook veel vliegbijen (zo te zien).
Egbert-Jan, bijen uit de honingkamer kunnen ook vliegen. Er vliegen altijd wel bijen op bij iets dergelijks. Groet, Ben -
JES HONEY
27-05-2020 om 20:10Dag Ben,
Ik krijg mijn email aan jou via je site gister en vandaag onbestelbaar retour. Ik wilde graag 2 exemplaren bestellen bij jou. Ook het telefoonnummer op de site blijkt niet te kloppen. Wat nu?
Groet,
-
Ben de blogger
27-05-2020 om 20:49Jes, misschien moet je de pagina refreshen want op de pagina van hobby imkerij green spirit zie ik mijn juiste emailadres en telefoonnummer staan. Groet, Ben
-
Margriet K
28-05-2020 om 08:50Beste Ben, ik heb een prangende vraag over iets heel anders. Gisteravond een volk overgezet van 6 naar 10 raams. Het volk was bijzonder agressief en ik had veel last van de pollen uit het lange gras eromheen. Kan het zijn dat de bijen daar ook op reageren? Ze hadden gisteren de hond van de eigenaar van het veld gestoken.
Margriet, was dit een broedaflegger of veger? Misschien een moerprobleem waardoor het zich zo gedraagt?
Mocht je het overzetten later in de avond gedaan hebben, dan kan ook de wind en temperatuurdaling nog een rol gespeeld hebben. Groet, Ben
-
Margriet K
28-05-2020 om 10:20Het is een veger of vlieger (niet opgeschreven helaas) met mooi vers broed. Ze staan beschut dus geen wind, temp was ong. 17 gr. Nogal laag. Zelden zo'n agressief volk gehad. Dus pollen hebben geen invloed? Ik haal ze daar toch maar weg. Durf er geen schudzwerm volkjes neer te zetten.
Margriet, een veger of vlieger behoudt de oude moer, die al overjarig is. Dus aan de genen kan het niet liggen. Misschien is het daar te droog en hebben ze honger. Blijft vaak gissen.
Groet en sterkte Ben -
Dirk (B)
28-05-2020 om 11:59Dag Ben, ik probeer dit jaar mijn eerste koninginnen te kweken en kooi dit WE de eerste moerdoppen in. Ik heb echter nog enkele vraagjes waarop ik nog geen duidelijk antwoord heb:
- hoeveel bijen schep je in een miniplus kastje?
- als alle kastjes gevuld zijn en je hebt nog jonge bijen over, verenig je ze dan weer met een ander volkje, en hoe doe je dat dag?
- wanneer 'oogst' je de koninginnen, direct na het uitlopen van de doppen of blijven ze nog langer in de kluisjes (hoe lang)?
- wanneer merk je de jonge koninginnen?
- als je de koninginnen direct in een volkje invoert, gebruik je hiervoor een kluisje en welk soort?
Al bedankt voor je reactie. Altijd prettig om je feedback te krijgen!
Groeten, Dirk
Dirk,
In een miniplus moet je twee dikke soeplepels bijen doen. De meeste imkers gebruiken vaak broedafleggers in miniplusformaat.
Overgebleven bijen sla je gewoon af in een volk met meerdere honingkamers. Gewoon dekplank eraf en bijen erop gieten.
Direct na het uitlopen haal ik ze eruit en controleer de poten en merk ik ze.
De twee soeplepels bijen gooi ik erin (bij mij dus 1 lepel in de apidea) en je doet gelijk de moer erbij. De bijen merken haar nog niet op als moer, dan komt pas na iets later.
Groet, ben
-
Thorben
28-05-2020 om 12:00Hoi Ben,
Gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid. Wat doe je eigenlijk met de bijen in de apideakast als de koningin in een ander volk is ingevoerd?
Groet Thorben
Thorben, er bestaat opzetbakjes, waarin je 5 raampjes kan hangen. Zo maak ik dus twee of drie torentjes, die ik overwinter. Of ik bind twee raampjes vast aan een latje en hang deze in een miniplus. Groet, Ben -
Ben de blogger
28-05-2020 om 13:55Jan, vervang telfort door delta in het mailadres.
-
Cindy
28-05-2020 om 23:01Dank je wel Ben voor je uitleg en weer een mooi filmpje!
-
ivo (B)
29-05-2020 om 16:19Beste Ben,
naar aanleiding over uw opmerking aan Margriet. Heeft het zin om met de droogte (die alvast nog een week gaat duren) via de voerbak water te voorzien voor de bijen?
Dank en groeten. Ivo
Ivo, nee dat heeft zeker geen zin. Ze vinden in de natuur altijd wel water, al is het alleen maar ochtenddauw of het water dat in de nectar zit. Ik bedoelde met droogte dat er weinig nectardracht zou kunnen zijn. Groet, Ben -
Patricia & Greg
29-05-2020 om 17:17Beste Ben,
Dit is onze tweede jaar met bijen – vorig jaar ging het mis en ons volkje heeft het niet gered.
Nu hebben we 2 nieuwe carnica volken, een is heel sterk maar het tweede heel zwak (weinig groei, weinig bouwlust, onregelmatige broed). Dus willen we de zwakke koningin vervangen. We overwegen twee opties:
De koningin meteen er uit halen, na 9 dagen de redcellen afbreken en een raam larven uit het sterke volk er inhangen en wachten/hopen dat ze er nieuwe redcellen er van maken. Hier is het vrij duidelijk wanneer er een nieuwe moer zal zijn (ca 22dagen van nu, als ze meteen redcellen maken). We doen verder niets en laten de bijen zelf kiezen welke moer ze willen, toch?
Wachten op zwermcellen in het sterke volk (tot nu toe niet gehad), op dat moment het zwakke koningin er uit te halen en enkele (ramen met) zwermcellen over te zetten in het zwakke volk. Nadeel hiervan is, dat we niet weten wanneer en of dat gaat plaatsvinden.
Zou jij een van deze methodes aanbevelen? Of andere tips?
Alvast bedankt,
Patricia & Greg
Ha samen, mooi dat jullie het verschil zien in beide volken en de zwakke willen verbeteren door de moer te vervangen. Haal de moer er maar uit en na 7,8 of 9 dagen kun je redcellen breken en een raam open broed van de andere moer inhangen.
Na 12 dagen hoor je de tuter en op dag 13 kun je eventueel doppen breken en moeren in laten lopen na 16.00 uur. Drie tot vier weken later controle van de jonge moer. Volgend jaar moet dit volk het dan beter doen. Groet, Ben -
Luc S.
30-05-2020 om 14:14Hallo Ben
Indien u de onbevruchte koningin de dag nadien aan het apidea kastje toevoegt, op welke manier doe je dat dan?
Grtj en bedankt voor de info
Luc
Luc, ik voeg de jonge moer er in de schuur of binnen aan toe. Vooral om het eventueel wegvliegen van de moer uit te sluiten. In het afdekfolie van de apidea zit een klepje. Dat klepje open ik terwijl ik ondertussen erin blaas zodat de bijen weglopen. Dan stop ik mijn vinger in dat gaatje en laat vervolgens de moer uit de krulspeld lopen zodanig dat ik haar via een kiertje bij mijn vinger naar binnen laat lopen. Ze kruipt graag naar het donker dus dat gat in de regel makkelijk. Groet, Ben -
Patricia & Greg
30-05-2020 om 14:54Bedankt Ben. Zojuist de moer eruit gehaald!!
-
Jaap van Donkelaar
31-05-2020 om 14:08Beste Ben, n.a.v. de Housel-positionering in jouw artikel in Bijenhouden juni 2020 over de overgang naar kleine broedcellen: Begrijp ik het goed dat je de Y-kant van de kunstraat aan de buitenkanten van de kast plaatst? Dus als je vanuit het centrum kijkt zie je zowel links als rechts de omgekeerde Y.
Jaap, helemaal goed begrepen! Groet, Ben -
Luc S.
31-05-2020 om 16:53Hallo Ben
Bedankt voor de info.
Normaal laat ik de doppen 5 dagen in de broedstoof. Dan maak de Apidea kastje klaar met bijen uit een honingzolder en steek er direct een dop uit de broedstoof in. Dan 3 dagen fris en donker plaatsen.
Maar bij gebrek aan tijd en wanneer de dop in de broedstoof al is uitgelopen is dit een goede oplossing.
Grtj
Luc
Luc, ik controleer graag mijn moeren op grootte, kleur en compleetheid van de voetnapjes. Daarnaast wil ik uitsluitend gemerkte moeren in de bevruchtingskasten, anders dicht ik bepaalde eigenschappen toe aan een moer, die in werkelijkheid misschien wel een vreemde moer is.
Ook moeren kunnen zich vergissen in hun kastje, dat merk je juist als je ze merkt. Groet, Ben
-
karin
02-06-2020 om 13:24hallo Ben,
ivm de Houselmethode, is het zo belangrijk dat de omgekeerde Y naar de buitenzijde zit? Of gaat het er vooral om dat alle ramen met dezelfde kant vanuit het midden georiënteerd worden? Ik had het dus fout begrepen blijkbaar, de mijne zitten allemaal met de Y naar het midden -:(
Karin, leuke vergissing ;-). Volgens de theorie moet de raatkant met Y naar buiten gericht worden.
Ik doe het wel, maar of het iets uitmaakt? Ik weet het niet.
Wanneer ik geen zwermdrift zie of de bijen blijven altijd rustig, dan denk ik: zie je wel het helpt ;-). Maar dit is geen terechte conclusie. Groet, Ben -
Lindar
06-06-2020 om 21:04Vult u de zwermbox met bijen uit één volk of meerdere volken?
Lindar, uit meerdere volken uit de honingkamers.
Groet, Ben -
Michelr
23-05-2021 om 17:15Goede middag Ben,
Het ligt misschien voor de hand om tijdens het transport van de kielerkastjes een (span)bandje te doen. De meeste spanbanden hebben een lengte vanaf 2,5mtr waarvan ik dan een stuk af zal kunnen knippen. Ben eigenlijk benieuwd wat jij hiervoor gebruikt
Ha Michel, ik heb geen Kielers alleen maar apidea's. Hiervoor heb ik houten frames waarin 8 kastjes passen. Met 2 plaatjes multiplex zet ik ook 4 apidea's vast met een reisriem. Overtollige stuk dubbel eromheen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.