Het zwermseizoen is zeer vroeg
Reacties
-
Boom
25-04-2019 om 19:46Ha Ben,
Ben jij bekend met 'tanging (bees)'?
Een amerikaans vriendin van mij haar vader had bijen, en zij vertelde mij hierover.
Na wat google speurwerk en youtube video's wel eea gevonden, maar is het mij nog niet helemaal duidelijk hoe het werkt, maar dat lijkt het dus wel te doen?.
Het lijkt er op dat ze een zwerm tot rust krijgen en terug in de kast ook
heb jij enig enig idee, of ken jij dit?
Dit verschijnsel wordt al beschreven in boeken en tekeningen uit de 18e en 19e eeuw. Het bekende slaan met potten en deksels om het zwermen te beïnvloeden. Er is volgens mij geen echt onderzoek naar het resultaat van het maken van geluid tijdens het zwermen. Groet, Ben -
Maria
25-04-2019 om 20:15Bij mij is afgelopen zondag ook een voorzwerm vertrokken uit de kast waarin ik ze had gedaan. Het volk waar ze uitkwamen had maar een paar doppen, geen van allen nog gesloten. Helaas kon ik ze daarna niet meer vinden.
Ik dacht altijd dat de zwerm pas ging als er een gesloten dop was?
Maria, er zijn diverse waarnemingen van eerder zwermen, er zijn wel altijd belegde doppen. Maar overbevolking en (te) hoge temperatuur bevorderen ook het vroege zwermen. Groet, Ben -
Cock Hoogeduin
25-04-2019 om 22:4030 jaar geleden is bij een zwerm de kast uitgegaan op een eitje.
Oorzaak een buckfast volk die veel te weinig ruimte had, daar liggen dan ook de meeste oorzaken van de zwermen, in deze 30 jaar zijn bij mij de zwermen op een hand te tellen en er zijn zelf heel veel volken die het jaar rond geen doppen hebben.
Cock, ik veronderstel dat de warmteontwikkeling in samenhang met de overbevolking mede een trigger is voor het zwermen (naast belegde doppen). Ik heb al eens een zwerm gehad vanuit een overbevolkte drieramer en deze week vertrok er ook een zwerm uit een kast met doppen waarin uitsluitend larfjes lagen. 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit, want je kunt iets over het hoofd zien. Groet, Ben -
j.l.l. Kuijpers
26-04-2019 om 06:10Zou het eigenlijk geen optie zijn om op de 11e dag een koninginne rooster voor de vliegopening te zetten en die enkele dagen laten zitten. Wellicht worden dan de doppen door het volk afgebroken ? Of is dit een hele domme benadering van zwermverhindering. Groet Jan
Jan, het is geen domme benadering, maar wel een zeer dieronvriendelijke, want de moeren en darren raken verstrikt in het moerrooster. Sommige mensen passen deze truc ook toe om de voorzwerm af te stoppen. Niet doen s.v.p. Groet, Ben -
Henri
26-04-2019 om 17:51Over temperaturen, ik heb mijn 3 productievolken onder bomen direct bij een (verkoelend) bos staan. Ik heb in deze vier jaar nog geen zwerm gehad.
Wel met enige regelmaat een stille moerwissel. Zou dit te maken kunnen hebben dat deze volken slechts 2-3 uur in de zon staan? Voor de rest is het daar altijd koeler dan de omgeving. Zij leveren trouwens wel altijd een ruime honing opbrengst...
Henri, kasten in de volle zon ontwikkelen inderdaad veel eerder zwermdrift. Maar er zijn tevens andere factoren, die een belangrijke rol spelen, zoals wel of geen overbevolking en de herkomst/genen van de volken.
Stille wissels komen veel voor maar doordat moeren vaak niet gemerkt zijn, hebben de imkers dit verschijnsel niet in de gaten. Ongemerkt krijg je dus een ander volk met een beetje andere eigenschappen. Groet, Ben -
Andrés
26-04-2019 om 19:08Hoi Ben,
ik heb zondag 2 en donderdag 1 zwerm gevangen. (Lelystad)
Het was voor mij de eerste keer moet ik toe kennen, maar niet de laatste...
Gr. -
Andres
27-04-2019 om 08:53ps deze zwermen kwamen niet uit mijn kasten...
-
Gaby
29-04-2019 om 17:44Hoi Ben,
Vandaag had ik een leermomentje...als je tijd hebt graag je advies!
Lang verhaal kort:
- Dadant US kast met volledige bezetting en twee honingkamers. Buckfast F1 2,5 jaar oude gemerkte moer (niet geknipt). Zwermdrift was gezien de leeftijd dit jaar te verwachten.
- 25/4 veel afgesloten zwermcellen aan de onderkant van de raten. De kast zat zo gigantisch vol dat ik eigenlijk dacht dat er geen zwerm was afgekomen. Niets gehoord/gezien. Maar goed, uiteraard alle zwermdoppen gebroken.
- Vandaag 29/4 "check double check" uit voorzorg gedaan. Oeps, nu opeens redcellen midden op de raten, dus blijkbaar wel zwerm afgekomen (zeg ik het goed?). Heb nog een teeltkastje met een mooie jonge F1 Buckfast moer aan de leg staan, dus alle redcellen gebroken om ze moerloos te maken.
Mijn vraag:
De bijen en het broed in het mooie en rustige teeltkastje wil ik niet zomaar opgeven, dus kan ik nu met een krant nog verenigen of werkt dat niet met bovenstaand volk (ze zijn nu toch moerloos)? In mijn beleving kan ik gewoon het teeltkastje op een gat in de dekplank zetten met een krant ertussen. Extra rand eromheen ter hoogte van de teeltkast. Daar bovenop het Koninginnenrooster en de twee honingkamers. Kan dit? of zeg je..., liever straks de laatste controle op eventuele redcellen/zwermcellen in de Dadant US kast om te zorgen dat e echt hopeloos moerloos zijn. Daarna de moer uit de teeltkast in een nicot kooitje met klein propje suikerdeeg tussen de broedramen hangen hangen.
Misschien is er nog een andere suggestie? Ik controleer alleen of ik op de goede weg zit voor ik mijn mooie moer om zeep help.
Gaby, je kiest wel de moeilijkste oplossing ;-). In eerste instantie had ik bij het aantreffen van gesloten doppen gezocht naar eitjes. Niet aanwezig: aannemen dat de zwerm met moer vertrokken is en het volk op 1 mooie dop zetten en er 4 weken van af blijven. Alleen honing afnemen ;-).
Goed: de zwermcellen zijn op 25-4 weggebroken. dus aanname: laatste eitjes op 24 of 25 april gelegd. Dus vandaag 4 dagen later, zijn er nog jonge larven. Dat worden weer redcellen. Ik zou op dag 12 na vandaag naar de tuter gaan luisteren en in ieder geval op dag 13 de doppen controleren en moeren in laten lopen.
Ik zou zeker niet verenigen met een moergoed volk, want de bijen verwachten nu geen leggende moer, maar een jonge onbevruchte moer. Je kunt eventueel op dag 9 de redcellen breken en de moer via een Nicot kluisje met suikerdeeg invoeren. Maar dat blijft zeer riskant in zo'n groot volk. Het invoeren van leggende moeren doe je normaal in een afgevlogen broedaflegger.
Dus ik zou kiezen voor doppen breken op dag 13 en pas verenigen in augustus. Groet, Ben -
Gaby
29-04-2019 om 19:06Dank je Ben, je hebt gelijk. Beetje omslachtige methode dit. Het gevolg van mijn denkfout.
Van deze F1 wil ik liever geen F2 laten uitlopen. Volgens mij kan ik het beste alle doppen breken en daarna een raampje met eitjes van een P moer inhangen. Veilig en betrouwbaar.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.