14-05-2018

Hoeveel mijten zitten er medio mei op de bijen?

Als onderdeel van de selectie op mijn teeltmoeren heb ik afgelopen winter de mijtenval van zo'n 16 volken gedurende 200 dagen geteld. Op grond daarvan zijn 2 teeltmoeren geselecteerd voor de teelt van nieuwe koninginnen dit voorjaar. 

Beide moeren lieten - overigens zonder enige vorm van zomer- of winterbehandeling - gemiddeld 1,1 mijt per dag vallen in de herfst en winter. Van deze twee volken plus twee andere volken heb ik vorige week een bijenmonster genomen van ongeveer 200 bijen. In de twee monsters van de geselecteerde moeren waren geen mijten te vinden. Dit sluit dus goed aan met de geringe mijtenval gedurende de herfst en winter.

In het derde monster trof ik nu een mijtenbesmetting aan van 1%. Dit volk was in december wel behandeld met oxaal vanwege de zeer hoge mijtenval. Het vierde monster is afkomstig van een overjarig 4,9 mm volk, dat nu op zes randjes MiniPlus staat. Het volk is vanaf januari 2017 niet meer behandeld en had een redelijk lage mijtenval gedurende de afgelopen herfst en winter. De mijtenbesmetting op de bijen is op dit moment 4,45% (twee keer bemonsterd). 

Voorjaar 2017 was de mijtenbesmetting op de bijen veel lager, maar liep het wel op naar 11,9% in september. Ik ben benieuwd naar de ontwikkeling van de mijtenbesmetting de komende maanden. Inmiddels heb ik 8 volken op 4,9 mm Dadant US raat. De volken doen het goed en halen goed honing. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Henri

  18-05-2018 om 17:58

  Dit is hét onderzoek waar iedere imker toch blij van moet worden.
  Ik vraag me af Ben, of er in de toekomst bevruchte koninginnen te koop zijn van deze volken?
  Dat zou een eerste stap kunnen zijn om imkerstanden te voorzien van volken die minder of zelfs geen varoa belasting ondervinden.

 • Ben de blogger

  19-05-2018 om 10:07

  Henri, niet te vroeg juichen. ik ben nog maar twee jaar bezig met dit onderzoekje en de selectie. Het zal nog maar moeten blijken of de mijtenpopulatie beperkt blijft op 4,9 mm raat. Maar het is leuk en tijdrovend werk. Uiteraard zijn er straks larfjes verkrijgbaar van deze lijn, maar eerst bewijzen dat het echt werkt! Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.