05-06-2022

Hoeveel voorjaarshoning verzamelen de bijen?

De hoeveelheid verzamelde honing is lastig in te schatten omdat er een veelvoud van de opgeslagen honing verbruikt wordt voor het ontwikkelen en instandhouden van het broednest. Toch is de opgeslagen honing een goede graadmeter voor de haaldrift van de bijen. 

Ik was nieuwsgierig naar de honingopslag en heb de honingbakken op een personenweegschaal gezet. Door het gewicht van de honingbak en de lege geslingerde ramen van de volle bakken af te trekken, kun je het netto gewicht aan honing bepalen. Bij deze styropor dadantkasten bedroeg de oogstbare honing bijna 30 kilo per volk. Met mijn volken wordt niet gereisd. Deze volken hebben geen zwermdrift laten zien, zodat je er weinig omkijken naar hebt. 

In specifieke drachtgebieden, zoals het monoflorale koolzaad, kunnen nog hogere opbrengsten behaald worden. Echter een mooie gemengde voorjaarsdracht in een bosrijke omgeving geeft de mooiste en lekkerste natuurzuivere honing. 

De volgende honingweging zal ik doen van een eenbaks simplex broedkamer, daar moet ik van één kast nog steeds de voorjaarshoning afhalen. Kan nog mooi voor de linde begint te bloeien.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Antonio

    05-06-2022 om 13:03

    Hallo Ben,

    Hier ben ik begonnen met het 1 baks imkeren. Wilde even de ervaring delen. Ik heb van mijn beste volk inmiddels 28kg honing geslingerd half mei, maar ze hebben ondertussen ook alweer 2 honingkamers gevuld en grotendeels verzegeld! Zo veel honing heb ik echt nog nooit gehad van een enkel volk. Ik vermoed dat het deels door het seizoen komt, maar toch ook zeker door het eenbaks imkeren. Ik imker overigens in Zuid Limburg.

    Op het moment dat het volk zwermstemming kreeg heb ik de Demaree methode toegepast. Dus eigenlijk hetzelfde als een vlieger, behalve dat de broedkamer boven de honingkamers komt te staan i.p.v. op een nieuwe bodem. Dit is goed bevallen. Tegen het moment dat het broed hier uitgelopen was, gingen ze die broedkamer natuurlijk ook weer vullen met honing. De zwermstemming is tot nu toe ook weggebleven, maar vermoed dat ze later in het seizoen wellicht toch nog een keer in zwermstemming zullen raken.

    Los van de honing opbrengst bevalt het eenbaks imkeren me goed! De inspecties gaan een stuk sneller en makkelijker, en qua zwermstemming merk ik eigenlijk weinig verschil met de volken op 2 broedkamers.

    Antonio, leuk om te horen. Groet, Ben

  • Tomer

    05-06-2022 om 13:12

    Hier een record voorjaarsoogst dit jaar... Ik reis niet met mijn kasten, maar 2 km verder stonden wel koolzaadvelden. Van eind april tot eind mei heb ik per volk gemiddeld 56 kg geoogst (5 honingkamers). De honing is wit en vast, behalve de laatste slingerbeurt. Er staan nu nog een volle HK en 2 lichtere HK's op.
    Momenteel komt er al 2 weken nauwelijks wat bij. De bovenste HK ga ik de komende week slingeren, zodat er ruimte is voor de linde.

    Ha Tomer, gezien de kleur is het vooral koolzaadhoning. Mijn laatste slingerbeurt leverde ook donkere honing op. Blijkbaar al van de luizen? Groet, Ben

  • Serge

    05-06-2022 om 13:19

    Dag Ben,
    Met 8 kasten (spaarkast) Buckfast heb ik 230 kg geslingerd wat op 27,5 kg per kast komt.Ik imker zoals uit je boek op éénbak. Van twee kasten is er een zwerm geweest maar die hadden een koningin van 2020 terwijl de andere van 2021. Ik woon in de Ardennen tegen de Franse grens met loofbos en is dus boshoning. Dus ik ben heel blij met mijn bijtjes.
    Grt Serge

    Serge, mooi resultaat voor eenbaksimkeren. Met overjarige moeren moet je inderdaad vroegtijdig maatregelen treffen. Door de moer te knippen, kun je het verlies van je bijen meestal voorkomen. Groet, Ben

  • Laurens

    05-06-2022 om 18:56

    Heb ong. 50 kg geslingerd van 3 volken. Honingbakken opgezet bij 2 volle simplex broedkamers. Later afleggers gemaakt en de bakken op de vlieger laten staan. Bij mij zitten de wasdekseltjes altijd aan de honing geplakt en zijn ze niet zo mooi wit als bij jou. Het ontzegelen gaat dan ook moeizaam. Is dit enkel te wijten aan het soort honing? Of is er nog een andere oorzaak?

    Ha Laurens, het ligt niet aan de honing, maar aan de eigenschappen van het ras of het specifieke volk. Bij Buckfast is geselecteerd op de witte verzegeling, die ontstaat door een beetje lucht onder de wasdeksel. Jouw bijen vullen de cellen dus met Iets meer honing. ;-). Groet, Ben

  • Henk

    05-06-2022 om 21:23

    Ik imker nu zes jaar met meerdere volken. Maar deze kilo's haal ik bij benadering nooit met mijn huis tuin en keuken bijen.
    Of ik die iets verkeerd, of luie bijen of slecht gebied of visserslatijn. Heel me even op weg.

    Ha Henk, om visserslatijn te vermijden, heb ik de video gemaakt. De buckfastbij en carnicabij zijn al tientallen jaren geselecteerd op oa haaldrift en honingopbrengst. Hierdoor zorgen ze dus ook beter voor zichzelf, haaldrift staat los van het oogsten door de imker. Groet, Ben

  • Monique

    06-06-2022 om 07:29

    Ben, bedankt weer voor je informatieve bericht.

    Qua honingopbrengst en aantal kasten lijkt het soms wel een wedstrijd, óók voor de hobbyimker: wie heeft de hoogte honingopbrengst en de meeste kasten.
    Andere soorten zijn de dupe bij het leegtrekken van de omgeving door onze mini-bio-industrie….. van het hobbyimkeren.
    Een hobby hoeft geen verdienmodel te zijn maar kan met een respectvolle houding naar soorten die we niet zien en die ook nectar nodig hebben.

    Ha Monique, de bijen en andere insecten leven al tientallen miljoenen jaren in harmonie met elkaar. Tussen alle dierensoorten bestaat een vorm van concurrentie, maar feitelijk is dit een natuurlijk evenwicht. Tot de mens kwam en de natuur terug gedrongen werd. Voor een hogere productie gebruiken we bestrijdingsmiddelen, die ziekmakend is voor vele insecten. Sommige boeren verpachten hun vroegere weilanden voor de lelie- en gladiolenbollenteelt. Puur voor de export en het financiële gewin. Ondertussen kan er in deze velden geen insect meer leven.
    De mens is dus de grootste bedreiging voor de insecten en daarmee alle insecten etende vogels.
    Die 10.000 imkers met 100.000 bijenvolken in Nederland zijn een zegen voor alle vruchtendragende gewassen. Ze vormen geen concurrentie voor de andere insecten, hooguit voor een paar veel voorkomende generalisten. In de vorige eeuw waren er 260.000 bijenvolken in Nederland. Er was toen ook veel meer natuur. Ieder weiland was voor de komst van kunstmest nog natuur.... Laten we ons vooral richten op meer echte natuur, zodat er meer ruimte ontstaat voor behoud van diversiteit en meer insecten. Groet, Ben

  • Marinus

    06-06-2022 om 13:05

    De reactie van Monique herken ik ook. Vaak betrap ik mezelf er ook op als nieuwe imker, dat de honing opbrengst voor de imker belangrijker lijkt dan voor onze bijen. Natuurlijk moet in de lente de koolzaad honing op tijd geslingerd worden, omdat deze anders keihard kristalliseert in de honingraat. Maar ik tendeer er vaker naar ook honing niet te oogsten, om deze voor de bijen in de winter te behouden. Als we 20 kg suikerwater in augustus voeren zou je eigenlijk ook 10-15 kg honing kunnen laten zitten of teruggeven. Ben benieuwd hoe daar verschillend over gedacht wordt. Ieder heeft zijn of haar eigen filosofie bij het imkeren. Dat heb ik wel ontdekt in de eerste twee jaren van deze fascinerende hobby. Erg leuk.

    Ha Marinus, veel imkers laten een volle honingkamer of volle bk-ramen achter als wintervoer. Zo heeft iedereen zijn eigen aanpak en dat maakt deze hobby ook zo interessant. Goed dat er keuzen zijn en dat iedereen in vrijheid die keuzen zelf kan maken. Groet, Ben

  • Hero

    06-06-2022 om 19:35

    Dag Ben, hier 3 buckfastproductievolken die 83 kg voorjaarshoning opleverden. Groet Hero.

  • Micha Griffioen

    07-06-2022 om 14:35

    Dank weer voor alle informatie, ik heb er steeds weer heel veel aan!
    Nog even een vraag over de honingoogst: waarom moet de honing geroerd worden met een driekante stok? Kan het niet ook gewoon met een roestvrijstalen platte staaf? En trekt de honing door al dat roeren niet gauw extra vocht aan?

    Ha Micha, je mag het ook met andere rvs roerstaven roeren. Je moet dit wel doen om de kristallen klein te houden en de honing goed te mengen zodat het gelijkmatig kristalliseert en Crèmehoning wordt. Je hoeft niet bang te zijn voor extra vochtigheid. Wanneer je marmerachtige verkleuringen in de honing ziet, moet je het in potten doen. Groet, Ben

  • Erik

    08-06-2022 om 09:06

    hoi Ben,

    Door koninginneteelt heb ik nu op 5 posities na twee volle honingkamers op een volk en heb ik al geslingerd. Ik had eerder iets gelezen dat bijen niet voorbij volle HK's naar een lege erboven lopen. Moet ik dan steeds een lege onder de volle zetten straks bij de zomerdrachtstraks ? Of kan ik ze beter verdelen over de vrij lege HK's van de andere drie volken?
    Ik had als experiment een raampje speciaal voor raathoning gekocht. Ze hebben vrijwel alle raampjes, ook nieuwe raampjes, verzegeld maar niet het raathoningraampje. Heb ik gewoon pech?

    Groet en dank als altijd

    Ha Erik,
    Bijen brengen de nectar niet voorbij verzegelde honing omhoog. Bij volle niet verzegelde honing heb je daar geen last van. Raathoning winnen is vooral een kwestie van sterke volken en veel dracht. Ze moeten voor raathoning ok niet overdreven veel ruimte in de hk's hebben. Groet, Ben

  • Johannes

    09-06-2022 om 22:11

    Goeden avond Ben

    Ik heb drie weken geleden honing geslingerd maar nu is het crème wit maar niet zo wit als koolzaad honing en het ruikt ook niet als koolzaadhoning wat kan dit zijn de kasten staan nl bij mij thuis in het dorp

    Bijvoorbaat dank

    Ha Johannes, in een dorp staan altijd veel fruitbomen, esdoorns, soms paardenkastanjebomen en paardenbloemen te bloeien. Het zal wel mooi lekkere mix geworden zijn. Eet smakelijk! Groet, Ben

  • Lambert

    09-06-2022 om 22:50

    Het is komende maandag drie weken geleden dat ik een tuter verwachte in mijn afvlieger, maar die kwam niet. Bij controle waren alle redcellen weg (afgebeten). Ik vermoed nu dat er een jonge K in het volk zit en zou dit graag willen controleren. Ergens schreef je dat controle pas na vier weken kan, maar waarom niet eerder, bijvoorbeeld na drie weken?

    Ha Lambert, na drie weken heeft de koningin vaak alleen nog maar wat eitjes gelegd. Die honderden eitjes of zeer kleine jonge larfjes kun je vaak slechts terug vinden. Dat vergt veel zoekwerk en dus verstoring. Een jonge kan op die verstoring soms gestresst reageren, met een kleine kans op inballen. Een week later is het eerste broed vlak gesloten en zie je heel makkelijk dat alles goed zit. Groet, Ben

  • Miel

    10-06-2022 om 18:35

    Hallo Ben, ik had een vraag over een ander onderwerp. Ik zou graag een tweede volk willen (ben nog niet zo ervaren). Nu wilde ik hiervoor een broedaflegger maken. Is het nog een geschikte tijd om dit te doen? Het gaat hier om een tienraams bijenvolk, waarvan de meeste ramen nu goed bezet zijn.

    Ha Miel, je kunt het volk nog heel goed splitsen in twee volken. Daarmee is de kans om honing te oogsten wel verkeken. Dus het is een keuze tussen 1 volk en wellicht honing of 2 volken zo der honing.

    Bij splitsing kun je tijdelijk twee zesramers vullen met ramen en bijen. Zet het volk zonder koningin op de oude plaats en het deel met moer een meter verderop. Over 13 dagen heb je een nieuwe moer en 3 tot 4 weken daarna mag je het volk met de jonge moer weer controleren. Voer beide 6 ramers maar vooral het verplaatste deel met oude moer met een pak suikerdeeg. Groet, Ben
    Ps schrijf je vooral in voor een basiscursus

  • Leon

    15-06-2022 om 13:03

    Zijn er regels over tot welke datum.honing , voorjaars honing genoemd mag worden?
    Ik kan hier niet echt iets over vinden.
    Hoor het graag

    Ha Leon, het is gebruikelijk om de honing door de bijen binnengehaald tot 1 juni voorjaarshoning te noemen. Daarna volgt de zomerdracht van witte klaver, braam, vuilboom, linde, dopheide en tamme kastanje etc. Deze mix noemen we zomerhoning. Groet, Ben

  • JP Slootmans

    19-08-2022 om 18:37

    Hallo Ben, hoeveel moet volgens jouw ervaring een Frankenbeute Dadant US kast wegen na het inwinteren, dus midden september?
    Ik werk normaal met 12 ramen in de BK, maar voor het inwinteren haal ik er twee uit en plaats een sluitbord.

    Ha JP, dat weet ik alleen van miniplussen, maar ik heb nog nooit een Frankenbeute gewogen. Je kunt beter de voorraad medio augustus inschatten en dan aanvullen tot 18 tot 20 kilo wintervoer. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.