22-07-2017

honing afnemen

 

Het uitlaatbord is een handig hulpmiddel om met name de zomerhoning af te nemen. De dracht is namelijk voorbij en de bijen worden meer defensief. Ieder spoor van honing kan aanleiding geven tot roverij. Daarom dit advies om een honinguitlaatbord te gebruiken voor het afnemen van de volle of halfvolle honingkamers.

Op de foto's kun je zien dat je een dekplank moet gebruiken met aan beide kanten een opstaand randje. De bijen moeten aan beide kant vrij kunnen lopen, anders loop je kans de openingen van het uitlaatplaatje af te dekken en dan wordt het een plakkerige massa bijen, die uiteindelijk zullen stikken. Gebruik een extra houten randje, bijvoorbeeld gemaakt van panlatten. Sommige typen dekplanken zijn al voorzien van een randje aan een zijde.

Ga als volgt te werk:

 • neem de honingbakken af
 • neem het moerrooster weg
 • plaats de dekplank met uitlaatbord (1 opening aan de bovenkant en de 2 kleinere openingen aan de onderkant!!!!)
 • zet de honingkamers er weer op met een nieuwe dekplank (ik laat het plexiglas er gewoon opzitten, want de benodige dekplank neem ik mee van huis)
 • kom 24 tot 48 uur later terug om de honingkamers mee te nemen.

Door deze werkwijze worden de bijen niet gestresst door het afslaan of afvegen en de kans op roverij is nihil. Ga na het afnemen van de honing wel direct voeren, want de honingvoorraad beneden in de broedkamers was bij mij vanmiddag te verwaarlozen.

Na het meenemen van de honingkamers begin ik ook gelijk met de varroabestrijding.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Anoniem

  22-07-2017 om 19:55

  geweldig! Heel duidelijke foto's en uitleg. De tweede keer is het bij mij wel helemaal goed gegaan en wat een uitvinding is zo'n simpel plastic rondje, dan toch.

 • Susanne

  22-07-2017 om 20:27

  Heel wisselend wat ze beneden nog hebben in de broedkamers, zelfs op dezelfde bijenstand.

 • Gerrit

  22-07-2017 om 21:25

  Ik heb vandaag ook uitlaatborden geplaatst onder de honigkamers. Zag ook dat het merendeel van de broedkamers weinig of geen voorraad bevatten. M'n vraag is hoeveel liter suikerwater jij in zo'n situatie bijvoert? En wat is de verhouding suiker(kg) - water(liter)? Is dat 5 - 3,3?

 • Ben de blogger

  22-07-2017 om 21:56

  Gerrit, de verhouding is in juli niet belangrijk. 1:1 en 3:2 is allebei goed. Belangrijker is dat je zorgt dat ze snel weer beide kantramen helemaal vol hebben zitten met ingedikt voer. Dat betekent dat je zo'n 4 tot 5 kilo suiker dient te voeren. Geef ze dit vooral in grote porties.
  Mocht er medio augustus nog voer aanwezig zijn, dan breng je dat gewoon in mindering op de hoeveelheid wintervoer.

 • Ruud

  23-07-2017 om 08:00

  Dracht voorbij?. Begint nu goed met de balsemien...

 • frank

  23-07-2017 om 08:30

  Ben, En behandel je nu dan enkel met hive-clean?

 • Ben de blogger

  23-07-2017 om 08:40

  Frank, ja ik pas een blokbehandeling hive clean toe (3x dus). Vervolgens check ik begin september de natuurlijke mijtenval gedurende 3 tot 5 dagen. Dit is dus de nakontrole op de effectiviteit van de behandeling. Bij meer dan 5 mijten per dag, krijgen ze nog een behandeling met hive clean.
  Ik pas hive clean toe in afwisseling met apiguard of thymovar. Ieder jaar een ander product per bijenstand om resistentie tegen te gaan. Heb ook vele jaren mierenzuur toegepast, maar zag m.i. te veel broedverlies.

 • Anoniem

  23-07-2017 om 20:42

  beste Ben,

  wat te doen als de honingkamer leeg geslingerd is maar per ongeluk weer op de kast gezet is. ( moerrooster ertussen) en inmiddels deels gevuld met suikeroplossing.
  1.Honingkamer eraf halen, in een geheel lege kast de raten plaatsen en de bijen de raten laten leeghalen.
  2.honingkamer op het volk laten staan tot het voorjaar. en dan de lege raten weghalen.....

  rare vraag , rare situatie. veel dank voor je antwoord.

 • Hans

  23-07-2017 om 23:34

  Ben, ik wil in augustus de zomerhoning oogsten. Kan ik ook zo'n uitlaatbord gebruiken bij een kunststofkast? Zijn deze te koop in Wageningen?

 • Ben de blogger

  23-07-2017 om 23:50

  Hans, ik zie dat ze bij Holtermann.de wel te koop zijn. Zie op hun website bij de Segebergerkast. Ik neem aan dat jij een Segebergerkast hebt? Misschien heeft het Bijenhuis ze ook, hiermee kun je navraag doen.
  1280 Segeberger Komfort Zwischenboden
  6-fach nutzbar, aus Holz, mit Falz,
  Drahtrahmen und Bienenfluchten.
  Einsetzbar auch als Oberlüfter,
  Oberflugloch, Futtergitter und
  Fluchtschied 29,90 € 'Segeberger Komfort Zwischenboden' bestellen

  1281 Segeberger Komfort Fluchtschied
  aus Holz, mit Flugloch und zwei kleinen Bienenfluchten
  zur Honigentnahme, ohne Drahtrahmen 23,90 € 'Segeberger Komfort Fluchtschied' bestellen

  1284 Segeberger Bienenflucht
  aus Holz mit Falz, ohne Flugloch,
  bestehend aus Holzrahmen mit
  Spundplatte und großer 8er Bienenflucht

 • Anoniem

  24-07-2017 om 21:04

  Beste, voor mijn segebergerkast heb ik als uitlaatbord een dadantdekplaat 12-raams gebruikt (€10,50). Dit werkte perfect.

  Veel van mijn honingraampjes zijn nog niet verzegeld. Ik wil ze niet nat opslaan en de honing wil ik aan de bijen teruggeven. Wat kan ik nu het beste doen. De honingkamer onder de broedkamer plaatsen? En voor hoeveel dagen. Of zijn er nog andere mogelijkheden?

 • Ben de blogger

  24-07-2017 om 22:23

  Jannetje, niet verzegelde honing kan echt wel goed zijn voor consumptie. Maar als je het aan de bijen wil geven, plaats dan je honingkamer naar beneden, dus onder de broedkamer. De bijen zullen het in de komende weken wel naar boven brengen en het rondom het broednest opslaan. Je kunt de HK daar gewoon laten en per 1 maart de lege bak wegnemen.

 • frank

  25-07-2017 om 08:36

  Ben, 3 x behandelen. Om de hoeveel dagen dan?

 • Ben de blogger

  25-07-2017 om 09:23

  Frank, dag 1, 6 of 7 en 13.

 • Ben de blogger

  25-07-2017 om 09:27

  Anoniem, n.a.v. je bericht van 23-7: je kunt het beste de deels weer gevulde honingkamer naar beneden verplaatsen dus op de bodem en onder de broedkamer. De bijen halen de honing/wintervoer er dan uit en verplaatsen het naar boven. HK kun je rustig laten zitten tot 1 maart volgend jaar.

 • Kees

  26-07-2017 om 22:01

  Dag Ben, ik heb zo'n bijenuitlaat gebruikt in een van de twee gaten in een Dadant Zwischenboden. Na 36 uur was de honingkamer zo goed als bijvrij. Wat een genot, de bijen van Rutger (zonder uitlaat) waren erg "roverig", bij mij dus probleemloos de HK af kunnen nemen. Door de diagonale plaatsing van de openingen in de "Boden" past mijn grote voerbak er jammer genoeg niet op.

 • Ben de blogger

  26-07-2017 om 22:28

  Kees, je kunt je dichte 6 l. voerbak ook zo op de BK-ramen zetten met een lege HK erom heen. De bijen gaan vaak wel tegen de wanden van je lege HK zitten. Maar als je klaar bent met voeren dan schud je de bijen er weer af.

 • Anneke

  02-08-2017 om 19:49

  Hoi Ben,

  Mijn bijenkasten zou ik graag naar mijn huis willen verplaatsen maar de afstand is net een dikke 4 km hemelsbreed.
  Lukt dit toch op bv een koude en regenachtige dag ?
  of kan het wel als het oktober/november is ?
  Of kun je bijen eigenlijk beter helemaal niet verplaatsen in de winter?

  Ik vind het zo`n gedoe om de kasten tijdelijk verder weg te brengen. Kun je mij advies geven wanneer ik toch 4 km toch in 1 keer kan overbruggen zonder logeeradres ?

 • Ben de blogger

  02-08-2017 om 21:06

  Anneke, ik zou ze gewoon nu om 9.00 in de avond verplaatsen. Ruim 4 km is redelijk ver. Om die paar honderd bijen, die misschien toch terug vliegen, kun je misschien tijdelijk een 6 raams volkje op de oude plek parkeren. Na een paar dagen je zesramer controleren. Is die even sterk gebleven, dan gewoon ook meenemen. Anders 2 maandjes laten staan.

 • Hans

  19-08-2017 om 19:33

  Hallo Ben,
  Ik heb nogal agressieve bijen, zeker in deze tijd van het jaar. Het bord met uitlaat was geniaal! Ik heb een dadantplaat met uitlaat bij het bijenhuis besteld voor mij segebergerkast. Woensdagavond geplaatst (dat was een hel!) en vanmorgen 2 HK's afgenomen en geslingerd. 20 kg donkere honing!
  Een half pak apifonda en 1 bakje apiguard teruggezet.
  Bedankt, dit maakt het leven een stuk aangenamer!

 • Gert Valk

  30-05-2018 om 06:54

  Hoi Ben,
  Toch maar een bericht in dit blog bericht plaatsen. Ik vind het ontzettend fijn dat ik af en toe eens een vraag kan stellen. Ik merk dat op een hoop vragen veel imkers op de vereniging geen antwoord kunnen geven. Bij jou gelukkig nog altijd antwoord gehad;) Grote dank!
  Mijn 5 volken staan op dubbel broed. En hebben drie honingkamer grotendeels verzegeld. Ik wil ze graag allemaal slingeren omdat de Linde Dracht volgende week begint.
  Kan ik ondanks de warme dagen 36 uur van tevoren de bijen uitlaten plaatsen? Of zal dit De Zwerm Drift enorm aanwakkeren.
  Dus woensdagavond bijenuitlaten plaatsen.
  Vrijdagochtend slingeren. Vrijdagmiddag terugplaatsen.
  Alvast bedankt. Hartelijke groet!

 • Ben de blogger

  30-05-2018 om 09:04

  Gert, mijn methode zou zijn: de minst gevulde HK op het rooster plaatsen (reservevoer) daar boven op een lege hk desnoods met kunstraat, daarboven op de uitlaat en de 2 volste HK's.
  Volgende keer kun je dan dit proces herhalen zodra de 1e hk vol is en er voldoende honing in de 2e hk zit. Dan gelijk 3e hk plaatsen.
  Bij jouw methode zal er een enorme baard ontstaan voor de kast en neemt de stress erg toe en wellicht ook de zwermdrift, maar dit is meer genetisch bepaald. Groet Ben

 • karin

  04-07-2019 om 14:02

  Hoi Ben, hoop dat je dit nog leest. Wij gaan morgen honing afnemen, de kast zit zo vol, ook in de broedkamers zit veel honing. Moet je dan nog bijvoeren? Lijkt me overbodig, ze worden er misschien wel rustig van na de stress van het afnemen. Wat is je advies hierbij?
  En wordt de kast niet te vol met bijen als je de honingbakken er afhaalt, hier maak ik mij zorgen over. kan je ook hierover advies geven, dank je, Karin

  Karin, je bent aan de vroege kant, want de tamme kastanje bloeit nog volop. Ik neem aan dat je 2 HK's afneemt? Je zou er 1 terug kunnen plaatsen en die vlak voor de varroabestrijding kunnen afnemen. Hiermee voorkom je het ruimte probleem en kunnen de bijen ook de nectar rond het broednest naar boven verplaatsen. Anders wordt de broednest te klein voor de nodige winterbijen. Bijvoeren, zeker niet met dit mooie weer! Groet, Ben

 • Margje

  10-07-2019 om 20:07

  Hallo Ben, we willen 1 honingkamer met honing voor de bijen laten. Is het mogelijk om de honingkamer tijdens de winter bovenop de spaarkast te laten staan?

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.