01-08-2024

Honing afnemen van een eenbaksvolk

Het volk in deze video is vaker in beeld geweest. Het volk staat al vanaf mei 2017 op deze plaats en is sindsdien niet meer behandeld tegen de varroamijt. Het compacte broednest, de kleine cellen (5,1 mm) en het SMR/VSH gedrag van deze bijen zorgen voor een combinatie van een gereduceerde mijtenvoortplanting en het ruimen van vele mijtenfamilies in het broed. Helemaal weg krijg je die mijten nooit. Net als klimaatsverandering moeten wij en onze bijen er mee leren leven. 

Supressed Mite Reproduction staat voor een verminderde mijtenvoortplanting terwijl Varroa Sensitieve Hygiene staat voor het gedrag waarbij bijen met hun geintensiveerde speurzin de toch aanwezige mijtenfamilies in het gesloten broed weten op te sporen en vervolgens op te ruimen. Beide eigenschappen kunnen meer of minder voorkomen. Via de kunst van teelt en selectie kun je dergelijke eigenschapen onderkennen en intensiveren. Daarover later meer.

Een compact broednest ontstaat in een eenbaksbroedkamer - dat kan in een spaarkast maar ook in een dadantkast - met daarboven diverse honingkamers teneinde overbevolking in het broednest te voorkomen. Ondertussen kan het volk het broednest optimaal warm houden, ook in koudere nachten en worden de larven optimaal verzorgd. Het volk hoeft zodoende niet te stressen en een over twee bakken uitgestrekt broednest te verzorgen. Er wordt gezegd dat goed verzorgde larven resulteren in langer levende bijen. Daarnaast zijn er wetenschappelijke papers waarin geconcludeerd wordt dat de varroabestrijding effectiever is in een eenbakskast. Blijkbaar vindt er teveel verdunning plaats in een tweebaksbroednest. 

Dit volk heeft eind juni de eigen koningin gewisseld, inmiddels is er weer een prachtig broednest opgebouwd. Als variant op de laatste video waarbij ik een hoge hk op 2 lage hk's had geplaatst, heb ik bij dit volk een bk met kunstraat op de eerste hk geplaatst. Deze bk is volledig uitgebouwd en voor 80% gevuld met honing. In het voorjaar heeft dit volk ook al 2 hk's vol gesleept. 

De 3e hk heb ik begin juni op het moerrooster geplaatst (na afname van de 2 volle hk's) en daarboven heb ik die BK met kunstraat geplaatst. 

Je kunt dus boven de eenbaksbroedkamer met diverse varianten werken. Het is raadzaam om in het voorjaar te beginnen met een (lage) hk en de tweede hk kan ook beter laag zijn. Na afname van een volle bak voorjaarshoning kun je kiezen voor het terugplaatsen van de geslingerde hk en daarna een 3e en vervolgens eventueel een 4e hk of je gaat werken met een hoge bk als honingkamer. Die hoge bk kun je goed gebruiken om kunstraat te laten bouwen. Deze kun je vervolgens eind juli/begin augustus introduceren als nieuwe broedkamer ter vervanging van de oude ramen. 

Pas op! Zou je nu alle hk's wegnemen, dan moet je direct 3 a 4 liter invertsuiker voeren. Je kunt ook de laatste gevulde hk laten staan tot medio augustus wanneer je echt begint met inwinteren. Op deze manier blijft het broednest altijd voorzien van voldoende voedsel. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Sybrand de Vries

    01-08-2024 om 17:38

    Dag Ben,

    Ik ben dit jaar ook begonnen met eenbaks imkeren (voorheen 1HK en 1BK ) nu vraag ik mij af, als ik eind augustus mijn laatste HK afneem om te slingeren en deze wil opruimen, het volk wel op 1 BK past en dus geen ruimte gebrek krijgt?.... tevens nog een vraag, kan ik niet geheel gevulde HK en dus niet geslingerd honinramen wel zolang bewaren tot volgend jaar wanneer ik HK weer plaats? Bedoel gaat dat niet ten koste van de kwaliteit honing?

    Met vriendelijke groet,

    Sybrand de Vries

    Ha Sybrand, meestal ontstaat er geen ruimtegebrek, maar mocht jij dat wel vinden - soms is er een paar dagen sprake van baardvorming - dan zet je toch de geslingerde hk onder. Probleem opgelost. Wat bedoel je met het bewaren van niet geslingerde ramen?
    Als je niet slingert, laat je de volle hk er gewoon bovenop staan zonder moerrooster. Groet van Ben

  • Pieter C

    01-08-2024 om 21:28

    Ik ben dit jaar ook bezig een kast op 1BK te houden. Ik merk de dat onderste HK (net boven het moerrooster van de BK) nooit echt vol met verzegelde honing raakte, en ook dat ze er stuifmeel in opslaan. Omdat het net boven het broednest is dus.
    Mijn plan / variant , na je boek te lezen en blogs te volgen:
    - onderste HK heb ik niet geoogst , blijft nu op de BK met moerrooster.
    - binnenkort bijvoeren zodat die HK quasi helemaal gevuld is.
    -tegen oktober zet ik de HK onder de BK (zonder moerrooster voor geval een koningin wissel zou plaatsvinden komende maanden). Zo zit broednest bovenaan lekker warm.
    - rond maart de HK weer op de BK, met moerrooster.

    Zo hebben bijen geen plaatsgebrek en hoef ik geen halfrijpe honing met stuifmeel te slingeren of weg te gooien.

    Goed plan ?

    Dag Pieter, helaas, slecht plan. Want de bijen eten zich in de winter omhoog en niet naar beneden. Dus kun je beter nu al de hk met stuifmeel- en honingrestanten onder plaatsen voordat je gaat inwinteren. Uiteraard zonder moerrooster. De komende 2 a 3 maanden zullen ze de reserves in de hk opeten. Volgend jaar maart weer wegnemen en bovenop het rooster plaatsen. Groet, Ben

  • Erik

    02-08-2024 om 10:13

    Hallo Ben.
    Als ik wil inwinteren op eigen honing, dan een volle kamer bovenop?
    Ik heb ook nog verschillende, niet verzegelde hk. Kun je deze slingeren en aan andere volken voeren als wintervoer.
    Ander vraagje. Een jonge leggende koningin ,kun je die nu nog aan een ander volk geven?
    Gr. Erik

    Ha Erik, ja een volle hk bovenop als wintervoer. Ik zou de niet verzegelde ramen verzamelen in een hk en boven op een volk zetten als wintervoer. Mits het gewicht de moeite waard is anders onderop parkeren. Zonodig medio augustus aanvullen met invertsuiker als wintervoer. Slingeren en verdund voeren is dubbel werk voor imker en bijen, dus niet doen. groet van Ben

  • Marila

    02-08-2024 om 14:38

    Hoi Ben, 3 Volken staan dit jaar op anderhalve broedkamer; 1 broedkmr + 1 honingkmr als broedkmr eronder. Is wel goed bevallen. Gisteren zijn we gestart met de mierenzuurbehandeling. Daarna controle en beginnen met invertsuiker. Vraag: moeten we de halve broedkamer (hk) met broed onderop laten staan of bovenop de broedkamer (bk) zetten voor het inwinteren?

    Ik zou ook een moerrooster tussen beide kamers kunnen plaatsen. Dan loopt op een gegeven moment alle broed uit en zou je die halve bk weg kunnen halen vóór het inwinteren. Wat zou jouw voorkeur hebben?

    Heel erg interessant ook dit seizoen weer jouw adviezen en blogs te volgen.

    Bedankt!

    Dag Marila, niets doen is het beste. Gewoon hk onder laten staan ZONDER rooster en na de winter eventueel wegnemen of omruilen tegen schone ramen. Groet van Ben

  • Henk Oplaat

    02-08-2024 om 14:54

    Ben, collega s, even een reactie cq aanvulling bij het stukje van Pieter, mijn stelling is al jaren, die bak waarmee je in het voorjaar wilt starten zet je bovenop bij het inwinteren en stel je samen bij het aanvangen van het wintervoer geven. Wat daaronder staat is niet belangrijk, het broednest zit toch bovenin. De oudste raten zet ik aan de buitenkant, zijn ze in het voorjaar beschimmeld, niks aan de hand, in de smelter.
    ik heb ook wel eens zonder kantramen overwinterd, maar er zijn altijd enkele voorlijke volken die je dan verrassen met wildbouw als je wat laat bent met controleren, en als daar dan al broed in zit voel je jezelf knap onhandig. De bakken onder de starterbak zijn eigenlijk altijd leeg, zodat je mooi kunt beoordelen watje gaat doen, succes, Henk

  • Peter

    02-08-2024 om 23:31

    Ik ben een beginend imker. Heb 1 volk op een 6 raams kast wat ik naar een 10 ramer (3 sluitblokken) kan omzetten dit weekend. De andere een koninginne aflegger zit al op een 10 ramer. Ik weet niet of het verstandig is, maar wil er een honingkamer opzetten met koninginnenrooster ter voorbereiding van de inwintering. Ik voer beide kasten met 1 op 1 suikerwater.

    Ha Peter, laat die hk maar in de schuur. Overwinteren op één bk gaat uitstekend. Je moet nu overgaan op het voeren met 3 op 2 suikerwater. Geef de zesramer twee sluitblokken en aan iedere kant van het broednest één raam kunstraat. Groet van Ben

  • Agnita

    04-08-2024 om 09:48

    Hallo Ben,
    Ik heb met de krantenmethode zojuist 2 volken samengevoegd, wat resulteert in
    1 broedkamer met de bijen zonder koningin, daarop 1 broedkamer met een p-moer, daarop een koninginnenrooster en daarop een broedkamer, nagenoeg vol met honing. Kan ik deze kast, als alles goed is gegaan en ik straks het rooster weghaal, zo laten overwinteren? Het is een Segebergerkast.
    Groet, Agnita

    Dag Agnita, je kunt de drie bk's zonder rooster op elkaar laten staan en in het voorjaar de onderste lege bk wegnemen. Het volk zal wel in de middelste bk overwinteren terwijl ze in het vroege voorjaar naar boven schuift. Groet, Ben

  • Hero

    04-08-2024 om 11:34

    Ben dat volk is wel wat onrustig, op de raat, niet echt raamvast, mijn volken vlogen de afgelopen week als de donder, maar wat de drachtbron is? vlak in de buurt heb ik een veld vol met korenbloemen, ook de bloeiende heide word al bevlogen, s,avonds op meters afstand ruik ik de honing, heb trouwens in begin augustus dit nog nooit beleefd dat ze zo vliegen op een dracht, meenstal hangen ze dan wat rond. Groet Hero.

    Ha Hero, dit volk is inmiddels een F2. De dracht bij jou zal wel samenhangen met de hoge grondwaterstand. Groet, Ben

  • Jurn

    08-08-2024 om 11:31

    Hoi Ben, toen ik de eerste HK heb geplaats is de koningin door het rooster gekropen en heeft ze HK belegd. Ik heb daar later een rooster en twee HK's op geplaatst en deze vol honing (zonder broed) kunnen oogsten. De eerste en onderste HK is nu nog voor de helft gevuld met honing en nog wat broed. Deze ga ik natuurlijk niet slingeren. In de BK onder op is volop BRIAS. Is het verstandig om deze eerste HK nu onder de BK te plaatsen en gaan de bijen dan die honing (zo'n 7 kg schat ik) naar boven slepen naar de HK en opslaan als wintervoorraad, en hoef ik dan dus nog maar 7 kg invertsuiker te geven voor inwintering?

    Dag Jurn, bijen slepen die 7 kilo niet naar boven, ze eten er wel van zolang het geen winter is. Je kunt 'm onder zetten, maar dan moet je wel 12 kilo bijvoeren. Je kunt 'm ook boven laten staan en 7 kilo bijvoeren. In het voorjaar verhuis je deze hk tijdelijk naar beneden, dan loopt het broed wel uit en maken ze 'm wel leeg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.