Honing afschuimen
Reacties
-
Jan Schuurman Hess
10-09-2015 om 16:37Een goede tip,ik vind het altijd een naar karwijtje.
-
Jan van cadsand
10-09-2015 om 16:44Als ik het goed begrijp wordt de honing na het slingeren, tot het potten niet meer geroerd ?
-
Ben SdC
10-09-2015 om 16:51Roeren doe ik met name bij voorjaarshoning, maar deze zomerhoning lijkt vooralsnog goed vloeibaar te blijven.
-
Anoniem
10-09-2015 om 16:52Waar kan je deze folie kopen?
-
Lineke
10-09-2015 om 18:15Bedankt voor de tip. Ik schepte het er altijd met een lepel af, maar dan gaat er ook veel honing mee... nou at ik dat gewoon zelf lekker op hoor... want er is niets mis mee, het staat alleen niet zo mooi in een potje... maar dit ziet er heel handig uit!
-
Anoniem
10-09-2015 om 21:09De afschephoning is rijk aan plaatselijk stuifmeel, en is beter voor eiwit allergieën.
-
Piet
10-09-2015 om 21:35Kun je het na gebruik weer opnieuw gebruiken?
-
sikkie
10-09-2015 om 22:16OEPS!!! In mijn potjes zitten toch wat wasdeeltjes (heel klein, en een lichte troebele zweem
Dit is voor mij de eerste keer en ben al heel trots op mijn bijen dat ze dit kunnen missen van hun voorraad, heb 4 br ramen geslingerd en na een nachtje staan via de 2 zeven, in een emmer afgetapt heb t na een aantal dagen in fraaie potjes verdeeld mooi heldere licht gele honing met een heel klein beetje stuifmeel en miniscule was deeljes, niks ergs aan vind ik ik consumeer zelf raat honing -
Ben SdC
10-09-2015 om 23:37De folie kun je kopen bij een locale kaaswinkel, de kosten per vel zijn 1 tot 3 eurocent. Hergebruik is dus niet nodig.
Stuifmeel zit in alle honingsoorten en is gelijk verdeeld. Onderin de emmer zit net zo veel stuifmeel als in de bovenlagen. Overigens is stuifmeel NIET te zien met het blote oog.
Komt de genoemde heldere licht gele honing misschien van de springbalsemien? -
Femke
11-09-2015 om 21:02Wow! Goede tip zeg. Vraagje. Ik heb ook zulke donkere honing. Op welke bloemen zullen ze gevlogen hebben?
-
Ben SdC
12-09-2015 om 17:22De donkere honing wordt veroorzaakt door honingdauw oftewel de bijen hebben secretie van de bladluis verzameld, die vaak op eiken- en lindebomen te vinden is. Dit jaar was dat aanzienlijk meer aanwezig in de bloemenhoning dan andere jaren.
Het betreft hier dus ook plantensap, dat echter op een andere manier (via de bladeren) en via een ander insect (de luis met zijn eigen enzymen) tot de bijen komt. -
Femke
16-09-2015 om 12:59Bedankt Ben! Ik vermoedde al zoiets maar wist het niet zeker.
-
Rikkie
06-01-2016 om 22:32Hoi Ben, de tip is al eerder gegeven door Lea uit Bussum ;-)
-
Auke
05-06-2021 om 15:27Hallo,
Ik las in het AD in een artikel over huis tuin en keukenmiddeltjes dat schuim van pas geslingerde honing helpt om hooikoorts klachten te verhelpen. Nu lees ik dat jullie dit eigenlijk als afvalproduct zien. Is het mogelijk om het schuim van jullie te krijgen? Ik zou het namelijk graag aan mijn dochter van 11 geven om te proberen haar hooikoorts op natuurlijke wijze te genezen! Hoor het graag! Privébericht kan naar akappa78@hotmail.com. Groeten Auke
Ha Auke, vermeld even je woonplaats, dan kunnen lokale imkers reageren. Ivm spam is het niet handig je emailadres hier te vermelden. Groet, Ben -
Ben de blogger
07-06-2021 om 21:35Auke, er zit in Zoetermeer een collega bijenteeltleraar Suzanne Ramselaar. Zij heeft een website bij haar imkerij de Honingpot. Ik zou bij haar informeren. Dan heb je tevens een lokaal product met pollen uit jullie omgeving. Groet,Ben
-
John
14-09-2021 om 09:01Hoi Auke,
Ik heb zelf net honing geoogst en sta op het punt deze in potjes te doen.
Belangrijker, ik woon ook in Zoetermeer en heb dus wel wat van die honing voor je.
Even contacten?
Groeten John -
Azieb Rezene
19-04-2022 om 17:13Ik wil graag Honing 5 kilo
Kan jij ver kopen
Ha Azieb, nee helaas. Even in je eigen omgeving vragen. Groet, Ben -
Paul Smeets
02-06-2022 om 14:14Een soort van vertwijfelde reactie. Ik lees veel. Ik lees veel meningen van imkers over honing. Meningen over dat je honing het beste kunt bewaren (opslaan) onder de 10 graden. Of tussen de 10 en 12 graden. Of op kamertemperatuur. Of of of... En over dat schuim en kristalliseren: je moet het schuim er helemaal af halen. Of niet helemaal want er mag best wat schuim op zitten. Witte slierten in de honing maakt niks uit, want ik verkoop het gewoon en leg mijn klanten uit wat er gebeurd met honing in een potje. Ik verkoop het niet want het ziet er niet uit. Je moet het au bain marie verwarmen. Je hoeft het niet au bain marie te verwarmen want het is gewoon puur natuur zoals het is, behalve als het keihard geworden is. Meningen meningen.
Eerlijk gezegd weet ik het niet meer. Ik krijg het niet voor de volle 100% klaar om alle schuim eraf te halen. Ik heb ook wel eens witte slierten in de honing of dat de honing wat troebelig is. Maar hij komt WEL rechtstreeks uit de kast en ik doe er verder niks mee. Niet verwarmen, niks. Wat moet ik nou doen? Alle meningen maken me alleen nog maar meer onzeker... Terwijl: de honing, met wat slierten of met wat schuim....smaakt uitstekend! Gr Paul
Ha Paul, er zijn vele wegen, die naar Rome leiden en over smaak valt blijkbaar wel te twisten. Er is een Nederlandse standaard voor honingkeuringen met verschillende klassen voor honing, zoals vloeibare honing, kristalliserende honing, crèmehoning etc.
In het boek Honingbesluit kun je er meer over lezen.
Maar je eigen smaak en de wensen van je wel of niet betalende afnemers is natuurlijk het belangrijkste. Doe wat je vooral zelf het lekkerste vindt. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.