29-11-2015

Honing voeren

Honing voeren

Bij het afvullen van de honingpotten met zomerhoning (pseudoacaciahoning met veel honingdauwhoning, vandaar de donkere kleur) hield ik deze week nog zo'n 300 gram honing over op de bodem van de emmer. Deze heb ik vervolgens in een bakje gedaan en afgedekt met het plastic dat ik ook gebruik om de honing in de emmers mee af te dekken (voor de aanhechting van wasdeeltjes en luchtbelletjes). Dit plastic folie komt van het verpakkingspapier van kaas en is zo ultradun dat de bijen er direct gaatjes in bijten. Deze zomerse honing heb ik in de namiddag bij circa 5 graden Celcius in een bakje tegen en onder de wintertros geplaatst van een TBH-volk (zie bovenste foto). Het was voor mij puur een proef om te zien of de bijen bij deze lage temperatuur nog steeds de weg zouden vinden naar de onverdunde honing.

De volgende ochtend heb ik het resultaat gefotografeerd (zie onderste foto). De bijen hadden een soort brug vanuit de wintertros naar de bodem van het bakje gebouwd en hadden in 16 uur tijd alle honing verplaatst naar de raten. Het bakje en het plastic was schoon leeg. In de raat links boven de tros kun je de donkere honing zien zitten. 

Hieruit blijkt dat het dus goed mogelijk is - ook bij lagere temperaturen, zoals die bijvoorbeeld in februari en maart veelvuldig voorkomt - om bijen bij te voeren, door onder of naast de wintertros voer te plaatsen. Het voer moet wel bijna in direct contact met de bijen geplaats worden.

Overigens weet ik uit eigen ervaring dat dit ook goed verloopt met een pak apifonda (suikerdeeg), dat onder of tegen de wintertros gelegd wordt.

In Segebergers met een hoge bodem, een Frankenbeute, een Dadantkast en een TBH heb je voldoende ruimte om hierin een voerschaal of pak suikerdeeg te plaatsen. Helaas biedt de standaard houten spaarkast hiervoor onvoldoende ruimte.  In Duitsland hanteert men daarom vaak andere verbeterde hoge bodems.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    29-11-2015 om 13:32

    Spaarkast. Ik heb t.b.v. de liebig mieren zuur verdamper randen gemaakt voor op de honingkamer, om het verdamp papier altijd minimaal 6 cm van het broed te kunnen plaatsen, de h.k. is dan 4 cm. hoger. Deze randen zijn ook te gebruiken om de bodem te verhogen, voor eventueel voeren in het voorjaar.

  • peter eidhof

    29-11-2015 om 13:32

    prachtige foto en informatief.

  • wim mulder

    30-11-2015 om 11:57

    kijk dit geeft de imker (zeker de beginnende imker) wat rust. Ik vind het altijd spannend om zeker te zijn of ze genoeg hebben

  • ewntrs

    30-11-2015 om 19:01

    komt al dat plastic niet in de raat/honing terecht?

  • Ben SdC

    01-12-2015 om 09:04

    Het is ook beter om lavakorrels of een hand gras te gebruiken om het verdrinken of verkleven van bijen in de voerbak te voorkomen. Bijen kunnen inderdaad microdeeltjes afbijten van het plastic. Goed punt!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.