28-05-2024

Honing voeren of oogsten?

Twee tot drie weken geleden was ik enigszins teleurgesteld over het te natte en te kille voorjaarsweer waardoor er totaal geen voorjaarshoning binnen gekomen was. Nog sterker, er moest bij sommige volken zelfs een pak suikerdeeg gegeven worden om hongersnood af te wenden. Twee dagen na deze controle sloeg het weer om en werd het plotseling bijna een week mooi warm zomerweer met temperaturen tot 27 graden in het oosten van Nederland en laat nou net vanaf dat moment de pseudoacacia in volle pracht in bloei komen te staan. 

Bij de volgende controle een week later lagen de pakken suikerdeeg nauwelijks aangeraakt door de bijen nog steeds op de bodem en waren alle lege cellen in het broednest gevuld met verse nectar. In de honingkamer werd er met prachtige witte wasplaatjes raten gebouwd. Nu 2 weken later heeft ieder volk zo'n anderhalve honingkamer vol gesleept met acaciahoning, een enkel volk zelfs twee. Per locatie zal de samenstelling wel verschillen. Dat kan per 2 kilometer verschil al totaal anders zijn. Er lijkt op sommige standen ook al honingdauwhoning aanwezig te zijn. De donkere kleur laat dit zien. 

Uitsluitend volle hk's worden afgenomen, dus bij 1,5 volle hk blijft er een halfvolle hk achter. Voor de afname van die hk krijgen ze al een vervangende hk vaak met uitsluitend kunstraat. Bij een driekwart gevulde hk wordt er niets geoogst. Er blijft dus altijd volop honing achter voor de bijen. Die honing staat direct bovenop de broedkamer. Dit blijft zo tot het moment van inwinteren. 

Op de thuisstand is alles gericht op de koninginnenteelt. Eind deze week gaan de eerste bevruchtingskastjes naar de bevruchtingstations. Het resultaat blijft altijd weer spannend. Voor de koninginnenteelt moet je goed doorvoede bijen hebben. Stuifmeel en honing moet er continue zijn. Toch puilen de volken niet uit van het stuifmeel, dat was weken geleden een stuk beter. 

In de volgende video ben ik op zoek naar mogelijke zwermcellen en een mooi stuifmeel- en voerraam. Dat stuifmeelraam vond ik pas bij de tweede Topkast. Tot op heden heb ik nog geen belegde zwermcel gevonden in deze kasten. 

Meer info over natuurlijk en eenvoudig imkeren in eenbakskasten vind je terug in mijn imkerboek.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Stefan

    29-05-2024 om 06:05

    Hoi Ben, groot fan van je blog. Ik zie dat jij met Dadant op één broedbak imkert. Binnen mijn vereniging vertellen een aantal collega’s dat ik dat niet moet proberen met Segeberger. Ik heb Carnica bijen, die maken een relatief kleiner broednest vergeleken met Buckfast. Wat adviseer jij?

    Ha Stefan, gewoon doen. In 2 baks kasten ontstaat net zo goed soms zwermdrift. Dat gebeurt in eenbakskasten zeker niet vaker, omdat de invloed van de moer in de beperkte ruimte groter is. Groet, Ben

  • Cees

    29-05-2024 om 07:06

    Hier staan inmiddels de eerste lindebomen in bloei sinds enkele dagen. De bijen vliegen er nog niet massaal op.

    Waar woon je Cees? groet, Ben

  • André

    29-05-2024 om 07:10

    Dag Ben,

    Je schrijft dat je dus een volle HK afneemt en meteen een HK kunstraat terug geeft.

    Zelf doe ik het altijd zo dat ik smiddags rond 2 de volle HKs afneem, slinger en meteen weer geslingerd op de volken zet. Dat is meestal zo'n 3-4 uur later, afhankelijk hoeveel ik te slingeren heb.

    Ook goed toch?

    Grs
    André

    Prima Andre. Zolang je ze direct voor de avond terug geeft. Anders is er overbevolking in de avond/nacht. Groet, Ben

  • Jan j

    29-05-2024 om 07:50

    Dag André

    Dat is geen probleem, overdag zijn de vliegbijen toch van huis dus voor een paar uur kan dat geen kwaad.

    Groeten
    Jan

  • Cees

    29-05-2024 om 09:15

    Dag Ben,

    Ik woon in de kop van Overijssel.
    Er bloeien hier nu meerdere lindes (eerste bloesem zag ik vorige week woensdag)
    Veel bevlogen door hommels

    Mvgr. Cees

  • Sjon

    29-05-2024 om 10:16

    Hoi Ben
    Als je in tijden van voedselschaarste een pak fondant op je volken legt lijkt me sowieso een goed idee.
    Maar wat die je als het weer prima wordt en er ineens volop dracht is, haal je al die aangevreten pakken fondabee/apifonda dan weer van de volken of laat je ze liggen.

    Ha Sjon, ik laat ze altijd liggen en vaak liggen ze er zes weken later nog steeds met suikerdeeg. Domweg omdat ze tijdens dracht niet naar talen. Groet, Ben

  • Gerben

    29-05-2024 om 21:51

    Hoi Ben,

    Vandaag getuige geweest van een terugkerende koningin van haar bruidsvlucht. Ik had op moederdag een broedaflegger gemaakt en bij mijn schoonvader gestald. Vandaag even voer controleren en ik zie zo voor dat ik begonnen was de nieuwe koningin neerstrijken op de vliegplank, bijzonder toch. Dank voor je interessante berichten.
    Gr. Gerben.

  • Carolyn

    30-05-2024 om 20:02

    Hoi Ben,
    Ik zie dat jij een honingraam in jou topkast hebt gehangen voor het aanmaken van darrenbroed. Is dat beter te doen ipv een hoek uitsnijden van een broedraam?

    Ha Carolyn, ik heb tijdelijk een darrenraam in de topkast gehad om darren op te kweken voor de kunstmatige inseminatie van koninginnen. Dus gewoon vergeten...Groet, Ben

  • Marc

    02-06-2024 om 14:16

    Mijn pleegvolk zit schamel in het voer. Ik heb echter helaas geen volle honingkamerramen te beschikking. Daarom heb ik uit nood een zak apifonda op mijn pleegvolk moeten leggen. Nooit eerder hoeven te doen. Had liever een mooi raam voer uit een andere kast genomen. Is apifonda op een pleegvolk een probleem?

    Ha Marc, suikerdeeg werkt niet voldoende bij pleegvolken. Voer ze dan vooral met invertsuiker, dat werkt wel. Suikerdeeg houdt de bijen in leven, maar het helpt onvoldoende bij de KT. Groet, Ben

  • Jasmin

    04-06-2024 om 14:09

    Wat een rustig volk heeft u! Die van ons zijn een stuk drukker als we de kasten open maken.

    Jasmin, buckfast nemen ;-). Groet, Ben

  • Guy Cordeel

    08-08-2024 om 22:51

    Dag Ben, ik ben een grote fan van jouw Topkast, maar ik kan nergens die kopspijkers van 10mm vinden. Kan je me zeggen waar ik die kan bestellen? Hartelijk dank!

    Ha Guy, die 10 mm kopspijkers kun je uitsluitend gebruiken in combinatie met kleine cellen (4,9 mm). Ze zijn onder anderen te koop bij Holtermann en het Bijenhuis. Groet, Ben

  • Sam vd

    13-08-2024 om 17:32

    Dag ben, ik ben zelf 2 topkasten aan het maken en ben een nieuwe enthousiaste imker, ga volgend jaar pas beginnen met bijen houden. eerst alles in orde maken.

    Mijn vraag als ik met 5,4mm raat ga beginnen welke kopnagels moet in dan gebruiken in mijn topkast?
    Groetjes sam

    Dag Sam, bij 5,4 mm kunstraat kun je beter werken met afstandshouders, die je over de oortjes van de ramen kan schuiven. Daarmee krijg je een raamafstand van 3,5 cm hart-op-hart en dat is de juiste natuurlijke afstand bij deze kunstraatmaat. Pas wanneer je overstapt op 5,1 mm kunstraat kun je kopnagels van 10 mm gebruiken. Groet, Ben

  • Sam vd

    14-08-2024 om 13:21

    Dag ben, bedankt voor je reactie.

    Als ik 2 van mijn simplex ramen naast elkaar hou en dan de van hart-op-hart meet zonder iest van afstandhouders meet ik 25mm.
    Dan kan ik toch kopnagels gebruiken van 10mm dan bekom ik de 35mm die standaard gehanteerd wordt of bekijk ik het fout?
    Groetjes sam

    Dag Sam, mijn simplexramen zijn 12 mm of 12,5 mm breed. Met kopnagels van 10 mm kom ik uit op 3,2 cm hoh. Mogelijk heb jij dus andere bredere simplexramen. Groet, Ben

  • Robert Mastenbroek

    10-11-2024 om 22:34

    Hallo Som,
    Vraagje.
    Ik heb hier in mijn tuin een bijenkast staan...in de zomer zwerm geschept en er in gedaan...
    Deed het hartstikke goed en moest al snel uitbreiden.
    Eind oktober zag ik wel dat aantal bijen iets terug liep maar niet verontrustend. Ik heb een kast met raam dus kan elke dag kijken.
    Van de week kwam ik kijken..alles weg. Hele kast leeg, maar geen dode bij te zien...verdwenen...
    Dacht gelijk aan de zgn "verdwijnziekte"...dus wat gelezen op internet en in de omgeving van de kast rondgekeken
    En vanochtend.......hele kast weer vol. Dit heb ik nog nooit meegemaakt....alsof ze dagje uit zijn geweest....en ze gedragen zich heel normaal.
    Heeft u dit wel eens gehoord?

    M.vr.gr.
    Rob

    Dag Rob, ik veronderstel dat de bijen zich - tijdens een koude dag dat je ze niet meer zag - teruggetrokken hadden op de wintertros tussen de ramen. Dan zijn ze van bovenaf en van de zijkant bekeken niet meer te zien en lijken dus vertrokken. Gezichtsbedrog dus. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.