28-05-2024

Honing voeren of oogsten?

Twee tot drie weken geleden was ik enigszins teleurgesteld over het te natte en te kille voorjaarsweer waardoor er totaal geen voorjaarshoning binnen gekomen was. Nog sterker, er moest bij sommige volken zelfs een pak suikerdeeg gegeven worden om hongersnood af te wenden. Twee dagen na deze controle sloeg het weer om en werd het plotseling bijna een week mooi warm zomerweer met temperaturen tot 27 graden in het oosten van Nederland en laat nou net vanaf dat moment de pseudoacacia in volle pracht in bloei komen te staan. 

Bij de volgende controle een week later lagen de pakken suikerdeeg nauwelijks aangeraakt door de bijen nog steeds op de bodem en waren alle lege cellen in het broednest gevuld met verse nectar. In de honingkamer werd er met prachtige witte wasplaatjes raten gebouwd. Nu 2 weken later heeft ieder volk zo'n anderhalve honingkamer vol gesleept met acaciahoning, een enkel volk zelfs twee. Per locatie zal de samenstelling wel verschillen. Dat kan per 2 kilometer verschil al totaal anders zijn. Er lijkt op sommige standen ook al honingdauwhoning aanwezig te zijn. De donkere kleur laat dit zien. 

Uitsluitend volle hk's worden afgenomen, dus bij 1,5 volle hk blijft er een halfvolle hk achter. Voor de afname van die hk krijgen ze al een vervangende hk vaak met uitsluitend kunstraat. Bij een driekwart gevulde hk wordt er niets geoogst. Er blijft dus altijd volop honing achter voor de bijen. Die honing staat direct bovenop de broedkamer. Dit blijft zo tot het moment van inwinteren. 

Op de thuisstand is alles gericht op de koninginnenteelt. Eind deze week gaan de eerste bevruchtingskastjes naar de bevruchtingstations. Het resultaat blijft altijd weer spannend. Voor de koninginnenteelt moet je goed doorvoede bijen hebben. Stuifmeel en honing moet er continue zijn. Toch puilen de volken niet uit van het stuifmeel, dat was weken geleden een stuk beter. 

In de volgende video ben ik op zoek naar mogelijke zwermcellen en een mooi stuifmeel- en voerraam. Dat stuifmeelraam vond ik pas bij de tweede Topkast. Tot op heden heb ik nog geen belegde zwermcel gevonden in deze kasten. 

Meer info over natuurlijk en eenvoudig imkeren in eenbakskasten vind je terug in mijn imkerboek.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Stefan

  29-05-2024 om 06:05

  Hoi Ben, groot fan van je blog. Ik zie dat jij met Dadant op één broedbak imkert. Binnen mijn vereniging vertellen een aantal collega’s dat ik dat niet moet proberen met Segeberger. Ik heb Carnica bijen, die maken een relatief kleiner broednest vergeleken met Buckfast. Wat adviseer jij?

  Ha Stefan, gewoon doen. In 2 baks kasten ontstaat net zo goed soms zwermdrift. Dat gebeurt in eenbakskasten zeker niet vaker, omdat de invloed van de moer in de beperkte ruimte groter is. Groet, Ben

 • Cees

  29-05-2024 om 07:06

  Hier staan inmiddels de eerste lindebomen in bloei sinds enkele dagen. De bijen vliegen er nog niet massaal op.

  Waar woon je Cees? groet, Ben

 • André

  29-05-2024 om 07:10

  Dag Ben,

  Je schrijft dat je dus een volle HK afneemt en meteen een HK kunstraat terug geeft.

  Zelf doe ik het altijd zo dat ik smiddags rond 2 de volle HKs afneem, slinger en meteen weer geslingerd op de volken zet. Dat is meestal zo'n 3-4 uur later, afhankelijk hoeveel ik te slingeren heb.

  Ook goed toch?

  Grs
  André

  Prima Andre. Zolang je ze direct voor de avond terug geeft. Anders is er overbevolking in de avond/nacht. Groet, Ben

 • Jan j

  29-05-2024 om 07:50

  Dag André

  Dat is geen probleem, overdag zijn de vliegbijen toch van huis dus voor een paar uur kan dat geen kwaad.

  Groeten
  Jan

 • Cees

  29-05-2024 om 09:15

  Dag Ben,

  Ik woon in de kop van Overijssel.
  Er bloeien hier nu meerdere lindes (eerste bloesem zag ik vorige week woensdag)
  Veel bevlogen door hommels

  Mvgr. Cees

 • Sjon

  29-05-2024 om 10:16

  Hoi Ben
  Als je in tijden van voedselschaarste een pak fondant op je volken legt lijkt me sowieso een goed idee.
  Maar wat die je als het weer prima wordt en er ineens volop dracht is, haal je al die aangevreten pakken fondabee/apifonda dan weer van de volken of laat je ze liggen.

  Ha Sjon, ik laat ze altijd liggen en vaak liggen ze er zes weken later nog steeds met suikerdeeg. Domweg omdat ze tijdens dracht niet naar talen. Groet, Ben

 • Gerben

  29-05-2024 om 21:51

  Hoi Ben,

  Vandaag getuige geweest van een terugkerende koningin van haar bruidsvlucht. Ik had op moederdag een broedaflegger gemaakt en bij mijn schoonvader gestald. Vandaag even voer controleren en ik zie zo voor dat ik begonnen was de nieuwe koningin neerstrijken op de vliegplank, bijzonder toch. Dank voor je interessante berichten.
  Gr. Gerben.

 • Carolyn

  30-05-2024 om 20:02

  Hoi Ben,
  Ik zie dat jij een honingraam in jou topkast hebt gehangen voor het aanmaken van darrenbroed. Is dat beter te doen ipv een hoek uitsnijden van een broedraam?

  Ha Carolyn, ik heb tijdelijk een darrenraam in de topkast gehad om darren op te kweken voor de kunstmatige inseminatie van koninginnen. Dus gewoon vergeten...Groet, Ben

 • Marc

  02-06-2024 om 14:16

  Mijn pleegvolk zit schamel in het voer. Ik heb echter helaas geen volle honingkamerramen te beschikking. Daarom heb ik uit nood een zak apifonda op mijn pleegvolk moeten leggen. Nooit eerder hoeven te doen. Had liever een mooi raam voer uit een andere kast genomen. Is apifonda op een pleegvolk een probleem?

  Ha Marc, suikerdeeg werkt niet voldoende bij pleegvolken. Voer ze dan vooral met invertsuiker, dat werkt wel. Suikerdeeg houdt de bijen in leven, maar het helpt onvoldoende bij de KT. Groet, Ben

 • Jasmin

  04-06-2024 om 14:09

  Wat een rustig volk heeft u! Die van ons zijn een stuk drukker als we de kasten open maken.

  Jasmin, buckfast nemen ;-). Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.