03-04-2021

Honingbakken plaatsen en een nieuwe Topkast

Een nieuwe Topkast

In deze video plaats ik de eerste honingkamers op spaarkastbroedkamers en neem ik mijn nieuwe Topkast 3.0 in gebruik. Afgelopen winter heb ik ook nog een nieuw imkerboekje geschreven over het imkeren in de Topkast. In deze video laat ik het laatste en definitieve model zien van de Topkast 3.0. Een horizontale spaarkast waarbij er dus geen extra broed- en honingkamers geplaatst hoeven te worden. Een handige tuinkast zonder de kwetsbaarheden van de raten van een TBH en eenvoudig converteerbaar vanuit een spaarkast. Een ideale kast om eenvoudig en zonder fratsen te imkeren en geen bakken meer te hoeven tillen. 

Wanneer kun je de eerste honngkamer plaatsen?

Bij mij staat inmiddels op de helft van alle volken een honingkamer. Uiteraard met uitgebouwde ramen, de eerste bak krijgt geen kunstraat. Deze dient namelijk om het broednest asap te vrijwaren van nectar. Dus moeten ze de nectar kunnen indampen en vervolgens kunnen opslaan in de honingkamer. Het uitbouwen van kunstraat gaat beter later in april, wanneer er meer jonge bijen zijn uitgelopen. 

Wanneer een hk plaatsen? Eigenlijk moet er aan de volgende voorwaarden voldaan worden. 

 • het volk moet zodanig sterk zijn dat het toe is aan uitbreiding. Dat kan naar boven en/of naar beneden; Een honingkamer verschaft dus zitruimte aan de bijen en voorkomt overbevolking in het broednest. Zonodig na 7 tot 14 dagen een tweede honingkamer plaatsen. etc.
 • daarnaast moet er natuurlijk dracht zijn 
 • de weersomstandigheden ondersteunen deze dracht. Zonder zon en voldoende warmte is er ook geen sprake van een echte dracht.

Toch is de eerste voorwaarde de belangrijkste. Honingkamers verschaffen ruimte en zorgen ervoor dat er ruimte beschikbaar blijft in het broednest voor het leggen van eitjes. Plaats uiteraard wel direct een moerrooster, tenzij je als beginner niet beschikt over uitgebouwde raat. Met kunstraat geef je een HK zonder moerrooster, echter na een week kun je deze wel weer plaatsen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Coen

  03-04-2021 om 23:10

  Hey Ben,

  Waarom heb je het moerrooster niet geplaatst in de topkast met eventueel extra ramen als honing gedeelte?
  Groet

  Coen, vorige jaren bemerkte ik al dat de bijen maar 1 of 2 ramen gebruikten voor zowel broed als honing. De andere ramen waren vervolgens volledig honing of broed. Broed voorin en honing erachter.

  Deze keurige scheiding komt door de beperkte hoogte van de kast en de ramen. Groet, Ben

 • Philippe

  03-04-2021 om 23:52

  Tijdens de najaarsvoeding (invertsuiker) moest ik twee volken verenigen. Er stonden toen in de winter uiteindelijk drie broedkamers op elkaar. Bij de voorjaarsinspectie heb ik de onderste broedkamer er onderuit gehaald. Toen ik bij nadere inspectie van de andere twee BK’s zag dat het broednest onderin zat en bovenin alleen nog een heleboel wintervoer (honing en suikerwater) heb ik er meteen een moerrooster tussen gestoken.
  Maar nu zit ik dus met een BK met een heleboel raten vol voer! Wat is wijsheid, wat doe ik hiermee? Weggooien? Tot de volgende inwintering bewaren? Is dat zo lang houdbaar?
  Ik wil toch voorkomen dat hier verse honing bijkomt. Maar als ik die hele bak weghaal, zitten ze dan niet opeens zonder voer?

  Ha Philippe, je had direct de twee bk's moeten omwisselen. Broed boven en voer onder. Boven het broed een moerrooster en daarboven een hk met uitgebouwde raat. Aangezien ze de verse nectar boven het broednest op slaan, komt het op deze manier wel in je hk terecht. Groet, Ben

 • Philippe

  04-04-2021 om 03:33

  Ik vergat nog te zeggen dat het afnemen van die bovenste BK (met wintervoer dus) niet eenvoudig is: de hele kast zit tjokvol bijen. Die moet je dan allemaal afslaan?
  Het is dus gelukkig een sterk volk.

  Hoeft dus niet....

 • PimS

  04-04-2021 om 07:33

  Ik wil komende week oude raat in de stoomwassmelter doen. Wat te doen met veel ramen met overtollig wintervoer? Kan dat er ook in? Of gooi ik dat in de kliko? (Ik heb meer dan genoeg voor afleggers)

  PIM, als je ze echt kwijt wil, kun je ze gewoon in de stoomwassmelter gooien. Het wintervoer vormt een bruine vloeistof onder in de opvang emmer. Gewoon op de composthoop gooien. Groet, Ben

 • matheusen hugo

  04-04-2021 om 08:51

  De overtollige ramen met wintervoer ontzegelen. Leg ze gedurende 2 dagen in een vat met water .Wel een gewicht op plaatsen, anders drijven ze boven. Door het water lost de voeding op. Na het uitnemen van de ramen uit het water deze goed afschudden om het mengsel van water en opgelost eten uit de cellen te verwijderen. Hierna kunnen ze de smelter in.

  Hugo, heel veel werk voor niets, in de stoomwassmelter smelt de was eerder en in de opvangemmer drijft de was boven en blijft de honingvloeistof onderin. Gaat perfect, meerdere keren ervaren. Groet, Ben

 • Rebecca Lombaers

  04-04-2021 om 09:35

  Leuk om te zien weer, Ben! Ik kan volgende week zaterdag mijn Topkast bij Drosinus ophalen en heb ook een nieuw volkje wat erin kan. Ik verheug me erop ermee te gaan werken. Groet, Rebecca

 • Philippe

  04-04-2021 om 10:58

  Dank voor je reactie. Achteraf klinkt het vaak zo logisch.
  Maar wat doe ik nu met de situatie? Alsnog de BK’s omwisselen en zoals je zegt moerrooster eróp met uitgebouwde HK-ramen?

  Ja Philipppe. Zo simpel is het, nu nog doen bij mooier weer. Groet, Ben

 • Jan JANSEN

  04-04-2021 om 11:36

  Vrolijk Paasfeest Ben, en ook voor alle andere blogvolgers,

  Zie ik nu bij de nieuwe hor spaarkast dat je traditionele vliegplank, en draaischijven gebruikt.
  Zo ja wat zit hier achter, is het alle opties openhouden?
  Jan.

  Jan, dit is een warmbouwkast, daarom gebruik ik de bodem vliegspleet en in de zomer zet ik de draaischijf open voor de airco. ;-).. vrolijk Pasen. Hier is het fris. Groet, Ben

 • Gerja

  04-04-2021 om 13:56

  Hoi ben,
  Afgelopen woensdag ook mijn topkast in gebruik genomen. Heb mijn twee volken samengevoegd met de overgebleven koningin die ik in het najaar van jouw mocht ontvangen.
  Mooi opvallend geel gemerkt....was maar goed ook...maakte beginnersfout door vol trots het raam met daarop de moer aan mijn man te laten zien....niet boven de kast. Stom!...Liet de moer zich in één keer vallen ..

 • Henk H.

  04-04-2021 om 14:51

  Dag Ben,

  Klopt het dat ik ergens gelezen heb dat je een nieuw boek uitgebracht hebt over het imkeren met de topkast?
  Zo ja, mag ik daar meer informatie over?

  Ja, klopt. Kun je je privé een mailtje sturen? Anders moet je even ook je achternaam vermelden, dan geef je me daarmee toestemming dat ik jouw mailadres opzoek. Groet, Ben

 • Renee

  04-04-2021 om 14:51

  Hallo Ben. Waar kan ik zo’n prachtige kast kopen waarin ik de spaarkastramen in kan overhangen? Kan het op het net niet vinden.

  Renee, Google maar op Drosinus en TBH.
  Groet, Ben

 • Jo Voer

  04-04-2021 om 16:09

  Hallo Ben, hoe krijg je het voor elkaar om bij 1 broed AK systeem van imkeren de oude ramen door nieuwe te vervangen? Immers, het hele jaar door zitten er bijen, broed, honing en stuifmeel op.

  Jo, jouw vraag heb ik al beantwoord onder je vorige reactie..

 • Gerja

  04-04-2021 om 16:19

  Zie nu dat mijn bericht er maar half op staat..

  Gelukkig kon ik de moer weer na enig zoeken terug vinden in het gras door dat ze goed duidelijk gemerkt was.
  Heb haar daarna gauw weer in laten lopen.
  Binnenkort maar ff kijken of ze het nog goed doet.
  Volk zit nu mooi rustig in de nieuwe topkast.

  Gr gerja

 • Kees Veer Van Der

  04-04-2021 om 16:46

  Hallo Ben,

  Ik zou ook graag het boekje over de topkast van je willen kopen.

  Hoor graag even van je hoe we dit kunnen regelen.

  Mvrgr, Kees

 • Frauke Siert

  04-04-2021 om 17:22

  Ook ik heb net een topkast 3.0 besteld: goed voorbeeld doet volgen...
  Zou je mij ook een handleiding toe willen sturen?
  Bij voorbaat dank, Ben.
  Groeten, Frauke

  Fraukje, ik heb er een boekje over geschreven. Ik zal je mailen. Groet, Ben

 • Therese

  04-04-2021 om 18:58

  Dag Ben, hoe komt het dat er onderaan de ramen zo’n brede strook raat zit. Heeft de topkast zoveel ruimte onder de ramen en waarom is dit?

  Therese, in de video leg ik uit dat de oude kast een prototype was, de nieuwe versie heeft minder ruimte onderin. Groet,
  Ben

 • Therese

  04-04-2021 om 19:07

  En kun je in de topkast afstandrepen plaatsen zodat je “gewone” ramen kunt gebruiken om de ramen op afstand te houden?

  Uiteraard kun je de lijsten vervangen. Kun je ook vragen aan de producent. Dit voorkomt het pletten van bijen. Groet, Ben

 • Romano

  04-04-2021 om 20:21

  Ben, nu zie ik inmiddels de 3.0 versie voorbij komen met nog altijd een rechte bodem uitlopende op een rechte vliegplank met als gevolg dat regenwater zo onder de vlieglat naar binnen kan lopen. Nu bouw ik zelf ook vergelijkbare kasten uit massief Douglas in Dadant en spaarkast formaat maar dan met schuin aflopende dwars geplaatste vlieglatten waarbij er geen regen meer in de kast loopt. Wat is jouw ervaring met betrekking tot vocht in de kasten als gevolg van regen?
  Groeten Romano

  Ha Romano, mijn huidige topkast heeft al 3 jaar in weer en wind buiten gestaan en de bodem is kurkdroog. De nieuwe versie heeft wel degelijk een schuin aflopende vliegplank dus er komt zeker geen water naar binnen. Groet, Ben

 • Jan kn.

  04-04-2021 om 20:27

  Ben. Ik ben ook echt nieuwsgierig naar je boekje. Ik ben inmiddels twee jaar bezig met spaarkasten. doch ik vind een topkast wel heel leuk. Ik wil hier ook graag meer over weten en lezen. Mag ik ook het boekje van jouw ontvangen,. Mijn mail adres is jcaknaap@gmail.com. Alvast bedankt en nog bedankt voor al je leerzame momenten. Groet. Jan,

 • Bert Haver

  04-04-2021 om 22:26

  Hallo Ben,
  Altijd weer leerzaam, en dat gratis!
  Maar nu mijn vraag: Hoe zit het bij de topkast met de ventilatie?
  Is twee gaten van wat is het 25mm(?) genoeg?
  Heb zelf spaarkasten staan met bodemroosters die praktisch het hele jaar open staan. Ben altijd (te bang?) voor warmlopen...
  Alvast dank voor je reactie!

  Ha Bert, de vliegopening op de bodem kun je over de hele breedte open laten staan. De gaten boven zijn 45 mm doorsnee. Bij mijn kasten zitten alle schuifladen er altijd in om de mijtenval te monitoren. Dus al mijn kasten blijven dicht vwb de bodem. Warm lopen doen de bijen bijna uitsluitend tijdens het vervoer. Groet, Ben

 • Ange

  04-04-2021 om 23:31

  Hi Ben. Ik mag over een week mij Topkast ophalen. Ik wil een volk van een spaarkast overgangen, dus moet wel op een makkelijk maneer afstandblikjes willen opzetten. Ik zie rvs afstandblikjes of kunstof. Heb je wel ervaring mee and heb je een idee welke beter is?
  Warme groeten, Ange

  Ha Ange, die plastic schuif je er iets makkelijker over de oortjes. Naar eigen keuze eerst de bijen afslaan of iets afschudden in de topkast en dan afstandsblikjes erover schuiven. Groet, Ben

 • Bouke

  05-04-2021 om 09:10

  Dag Ben
  Ik begrijp dat je kopspijkers/tapijtnagels gebruikt als afstandshouders. Wat voor maat gebruik je daarvoor? Om bij spaarkastramen (23mm) tot een afstand van 35mm te komen op je 12mm nodig. In de handel kom ik die nergens tegen. De grootste maat is 10mm. Hoe los jij dat op?
  Alvast bedankt voor je reactie.

  Ha Bouke, ik gebruik die 10 mm nagels. Gaat prima zoals je ziet. Je kunt ook afstandsblikjes gebruiken dan zit je wel op 35 mm. Ik zit op 33 mm.
  Ik gebruik ook vaak natuurraat in deze ramen. Groet,
  Ben

 • Henk H.

  05-04-2021 om 10:21

  Dag Ben,

  De info over het nieuwe boekje over de topkast ontvang ik great op: henk.......................

  Alvast dank en groet

 • Patrick Lemmens

  05-04-2021 om 15:03

  Hallo Ben,

  Zou die eerdere diepere versie van de TOP kast niet juist prima werken met DuHoKa ramen?

  Die zijn 29 cm hoog.
  Groeten, Patrick

  Ha Patrick, geen idee. Ik zal de kast eens voor je nameten.
  Groet, Ben

 • Agnita Jaasma

  05-04-2021 om 15:23

  hallo Ben,
  vorig jaar in een topkast begonnen en heb ook veel belangstelling voor je boek daarover.
  vrgr
  Agnita

  Ha Agnita, je bent blijkbaar geen blogabonnee. Dan kan je emailadres dus niet vinden. Groet, Ben

 • Gerja

  06-04-2021 om 09:00

  Bestaat er voor de topkast ook een bijenuitlaat zodat je de honingramen er enigszins bijvrij uit kunt halen?

  Nee, die is er nog niet. Maar een je kunt het sluitbord namaken van triplex of multiplux en daarin een rond gat zagen, waarin een bijenuitlaat past. Groet, Ben

  PS Met 1 topkast kun je net zo makkelijk de bijen verwijderen met een vegertje

 • Bert Schieving

  06-04-2021 om 13:39

  Ha Ben
  Allereerst bedankt voor je interessante bijdrage. Erg leerzaam. Wat zijn de verbeteringen van deze versie t.o.v. De eerste?

  Ha Bert, dat zou je eigenlijk aan de producent Drosinus moeten vragen, maar volgens mij zijn de volgende zaken verbeterd:
  - de tussenruimte onder de ramen is verkleind
  - schuin aflopende vliegopening
  - muizenrooster
  - douglas planken zijn 25 mm douglasmeubelplaten geworden
  - aan de achterkant een ronde opening met rvs-draaischijf

  Groet, Ben

 • Remco

  12-04-2021 om 20:50

  Goedenavond Ben, ik heb ook belangstelling in je boek over de topkast.

  Groet Remco

  Remco,
  Wat is je achternaam, want er zijn vast meerdere volgers die Remco heten. Groet, Ben

 • Remco

  12-04-2021 om 22:41

  Hoi Ben,

  Remco Weustman

 • J Dekkers

  20-04-2021 om 12:46

  Hoi Ben. We kennen elkaar van de koninginnen kweek cursus in Zutphen.
  Via deze oneigenlijke weg wil ik je vragen of ik een foto van je mag gebruiken voor een folder over wespen die we maken met de imkervereniging Brummen.
  Het gaat over de foto van een wespen koningin op de rode bes bloesem.
  Ik stuur je graag een foto van de folder op.
  Mijn mail adres is ikmailjoostdekkers@gmail.com
  Ik hoor graag van je.
  Groeten Joost Dekkers

 • Korneel

  13-05-2021 om 14:23

  Dag Ben,

  Sommige van mn kasten hebben al bijna 2 volle honingkamers. Ik vroeg me af: kan je daar nu nóg 1 op zetten? Of stoppen ze op den duur met honing halen?

  Ha Korneel, natuurlijk kun je en moet je een 3e hk plaatsen indien de onderliggende bezet zijn met bijen. Uiteraard stoppen de bijen met halen wanneer de dracht over is. Maar je moet overbevolking voorkomen. Groet, Ben

 • Claudio

  31-05-2021 om 21:37

  Beste Ben,
  Welke manier pas jij straks toe voor het inwinteren van de bijen in de topkast (Interne voerbak ?)

  Gr.

  Claudio

  Ha Claudio, je een interne voerbak, die je gewoon als "raam" in kunt hangen. Maar lege pakken melk of petflessen zonder "kop"zijn ook goed. Groet, Ben

 • Claudio

  11-06-2021 om 11:11

  Hi Ben,
  Met de topkast bij hoeveel bezetten ramen plaat je het moerrooster er tussen. Met andere woorden bij hoeveel ramen is het volk sterk genoeg om te gaan vullen.
  Gr

  Ha Claudio, het plaatsen van het moerrooster doe je vooral vlak voor de lindedracht. Het volk moet dan wel sterk genoeg zijn. Ik zou zeggen ze moeten minimaal 11 ramen bezetten. Plaats het moerrooster zodanig dat 1 raam broed aan de honingkant komt te zitten. Dat zorgt ervoor dat de bijen snel ook aan de honingkant gaan doorwerken. Groet, Ben

 • Claudio

  04-07-2021 om 16:06

  Hi Ben,

  Ik wil voor de winter nog en aflegger maken aan de achterkant van de topkast.
  Wat kan ik het beste doen met de ruimte die overblijft na het plaatsen van de ramen van de afleger. (Vanaf het sluitbord van het volk wat er nu inzit verder sluitborden plaatsen tot de ruimte helemaal opgevuld is.)

  Ha Claudio, gewoon open laten. Geen enkel probleem met goede sluitborden. Ieder volk wordt dus afgesloten met 1 sluitbord. Groet, Ben

 • Claria beerepoot

  27-07-2021 om 18:20

  Ik wil graag het oekje over topkast 3.0 bestellen. Grt, Claria

  Ik zal je mailen. Groet, Ben

 • Claudio

  17-09-2021 om 07:59

  Hi,

  Ik heb gebruik gemaakt van de andere kant van de topkast voor een broedaflegger. Deze zit nu op ruim 8 ramen en zullen goed de winter doorkomen. Ook zullen ze de warmte kunnen gebruiken van het hoofdvolk in de zelfde kast. Groot voordeel lijkt mij.

  Mijn vraag :
  Welke periode volgend jaar kan ik het beste de aflegger overzetten naar een andere kast. En uiteraad gelijk verplaatsen naar een andere plek buiten de 6 km.

  Ha Claudio,
  Vanaf eind maart kun je op een avond het volk overhangen naar een nieuwe kast en gelijk verplaatsen. Wanneer je het sluitbord tijdelijk wegneemt, kunnen de nog terugkerende bijen zich voegen bij het volk voorin. Daarna achterkant afsluiten. Groet, Ben

 • Cock Hoogeduin

  21-11-2021 om 13:53

  Beste Ben, ik heb ook belangstelling in je boek over de topkast.
  Nog een vraag hoeveel honing oogst je in een topkast bij een normaal jaar.
  Ga met 2 Topkasten imkeren en vraag me af voor de ramen afstand 7 of 10 mm
  werk nu met elf raams kasten (35 mm)

  Ha Cock, in principe kun je in een normaal 10 tot 15 kilo honing verwachten. Je kunt meer binnenhalen door tijdig (een a twee weken voor de lindedracht) het moerrooster te gebruiken voor het beperken van het broednest. Hebben ze weinig open broed dan krijg je meer honing.

  Bij 5,4 mm kunstraat moet je werken met afstandsblikjes, die tegenwoordig van plastic zijn (geeft 3,5 cm afstand hoh). Werk je met natuurbouw of 5,1 mm raat dan kun je werken met 10 mm kopnagels (bij raampjes van 22 mm breedte). Kun je me een mailtje sturen voor het boek? Google even op www.de vlinder en go.nl.
  Groet, Ben

 • Dieter

  21-01-2023 om 09:30

  Bert,

  Ik overweeg komend seizoen ook met topkast te werken.
  Ik weet dat jij bijna geen varroa behandelingen meer (moet) uitvoeren, maar zou mierenzuur behandeling met liebich verdamper in deze kast lukken?

  Je zet ze dan achter het broednest op de bodem? Of dmv constructie achter broednest hangend?
  Op de ramen zoals normaal lukt immers niet.

  Mvg

  Ha Dieter, ik behandel niet meer dankzij kleine cellen en geselecteerde hygienische bijen. In de Topkast kun je het beste werken met VarroMed. Mierenzuur gaat niet werken vanwege een slechte verdamping. Je kunt ook nog 2 x een half plaatje thymovar aan weerskanten van het broednest leggen. Zeker niet meer want de damp kan niet goed weg. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.