30-03-2023

Honingkamers plaatsen?

Wanneer kun je eigenlijk honingkamers plaatsen? Het plaatsen van honingmakers dient twee verschillende doelen. Het primaire doel is om het bijenvolk te ondersteunen in de behoefte naar de benodigde zit- en werkruimte. Het broednest levert vele duizenden jonge werksters op en deze moeten niet de straatjes tussen de ramen te vol laten lopen, want dan wordt het dringen geblazen. Overbevolking hindert allerlei processen, die in een vitaal volk plaats vinden. De binnenkomende honing en stuifmeel moet niet ten koste gaan van het broednest, dus de opslag moet boven en naast het broednest kunnen plaats vinden. 

Zo lang niet bijna alle ramen in de broedkamer bezet zijn met bijen is er in de broedkamer nog voldoende ruimte om de binnenkomende nectar en stuifmeel op te slaan. Bij een beperkte bezetting van bijvoorbeeld zes of zeven BK-ramen is het volk ook nog niet sterk genoeg om vele kilo's nectar op te halen. 

Het secundaire doel van honingkamers is de opslag van honing en soms wat stuifmeel in een koepel boven het broednest. Uiteraard moet er dan wel zicht zijn op een goede dracht. Voor een goed dracht is tenminste zonnig voorjaarsweer nodig. Iets dat voor de komende tien dagen wel in de planning zit. 

De bloei van de fruitbomen, te beginnen met de zeer goede dracht van de kersenbomen staat voor de deur. De paardenbloemen zullen over tien dagen ook volop staan te bloeien. Dus wanneer de volken sterk genoeg zijn, kunnen komende week de honingkamers geplaatst worden. 

Wanneer de volken niet sterk genoeg zijn, kun je beter wachten, want niet bezette hk's geeft alleen maar warmteverlies. 

De tweede honingkamer plaats ik meestal 1 tot 2 weken later, want als de eerste honingkamer redelijk bezet is met bijen, dan kan de tweede erop. Weer om overbevolking in het broednest tegen te gaan. Op de volgende video zie je de controle van enige eenbaks spaarkasten en een dadantkast.

Ondertussen heb ik alle volken gecontroleerd en komt mijn wintersterfte uit op 11%. Dat is toch het dubbele van de voorgaande drie jaren. Maar rekening houdend met het gegeven dat de varroamijten door mij al jaren niet meer worden behandeld, hebben de bijen toch weer een knappe prestatie geleverd. In veel regio's wordt een gemiddeld verlies van 35% gemeld. Het wachten is op objectief onderzoek naar het werkelijke landelijke percentage. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Joost

    30-03-2023 om 19:54

    Goedenavond Ben,

    Ik ben nog niet zo lang aan het imkeren (2 jaar nu) maar ik hoor van iedereen dat vorigjaar een top jaar was wat honing betreft en dat dit jaar een slechtere start is dan vorigjaar ivm het matige weer in maart.

    1 ding snap ik dan niet helemaal als ik jou filmpje zie. Jij plaats vol goede moed al een HK :). Ik heb 3 volken en 2 daarvan bezetten 10 ramen (volle bovenbak) waarvan 6a7 met broed. Zaterdag 18 maart heb ik een BK met kunstraat onder geplaatst.

    Mijn kasten staan in een peren boomgaard regio goes (bloesem van zeeland genoemd), welke dracht er hier allemaal is zou ik niet precies weten.

    Zou jij mij adviseren om ook al een HK te plaatsen komende week?

    Ha Joost, op die twee volken zou je inderdaad een moerrooster en een hk met uitgebouwde ramen moeten plaatsen. Doe je dat niet, dan wordt de honing in de bovenste bk opgeslagen ten koste van het broednest. Peren geven in de regel bij zonnig weer een goede dracht. Zodra je volop bijen ziet in de 1e hk, dan gerust een 2e hk plaatsen.
    Mijn volken krijgen volgende week allemaal op een enkele uitzonderingen na de 1e hk. Die komen echt wel vol. Groet, Ben

  • Elise

    30-03-2023 om 21:21

    Hallo Ben,
    Een honingkamer plaatsen en tegelijkertijd suikerdeeg, is dat niet tegenstrijdig

    Ha Elise, ja klopt. Maar ik weet niet zeker of het vanaf maandag beter weer wordt. Overigens het suikerdeeg wordt niet in een week opgeslagen in de ramen. Mocht het weer komende week zonnig en meer dan tien graden worden dan haal ik de suikerdeeg gewoon weer weg. Groet, Ben

  • Manon de Brabander

    31-03-2023 om 09:32

    Hoi Ben, ik ben een beginnend imker en heb één volk in een spaarkast. Ze zijn de winter goed doorgekomen, ik zie zelfs dat het volk erg groot is en over alle straatjes zit (door plexiglas gekeken). Durf nog niet zonder begeleiding een extra kamer erop te zetten. De bak voelt niet zwaar en voor de zekerheid heb ik ze een kwart pak Apifonda gegeven, op het voergat. Ik vroeg me echter af of er kans bestaat dat bij wat warmer weer en de zon erop of Apifonda kangaan smelten?

    Ha Manon, in het voorjaar gaat het niet smelten, midden in de zomer soms wel. Maar dan voer je meestal niet meer. Een kwart pak is genoeg voor ruim 1 week bij slecht weer, dus in de toekomst gewoon 2,5 kilo erop leggen. Je kunt het bij beter weer en dracht ook gewoon weer wegnemen. De bijen gewoon uit het pak suikerdeeg schudden. Groet, Ben

  • Margriet K.

    31-03-2023 om 10:05

    Dag Ben, wat is de laagste buitentemperatuur waarbij je kasten met broed mag open maken?

    Ha Margriet, die grens is er niet. Advies is om pas boven de vijftien graden te werken in de bijen. Maar ieder verschil van de buitentemperatuur tot de 35 graden binnen temp leidt tot afkoeling. Je moet dus heel snel werken om afkoeling en schade te voorkomen. Groet, Ben

  • Dennis

    31-03-2023 om 10:38

    Dag Ben,
    Ik ben 1 volk verloren en wil van een super sterk volk een broedaflegger maken.
    En nog een verzamel broedaflegger van drie andere volken.
    Wanneer kan ik dat het best doen?
    Er staan nu nog nergens hk’s op. .

    Ha Dennis, vaak wacht ik tot de eerste belegde zwermcellen aanwezig zijn met het maken van een (verzamel)broedaflegger. Dan heb je gelijk toekomstige koninginnen, die beter kunnen zijn dan redcelmoeren. Meestal zal dit in de maand mei zijn. Soms eerder bij hele sterke volken, die in een te krappe kast zitten. Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    31-03-2023 om 11:22

    Beste Ben
    Bij de commentaar van 5/2 vermelde Johan dat hij zijn sterfte ging laten onderzoeken door UGent en het resultaat ging terugkoppelen. Heb jij al iets vernomen?

    Ha Luc, nee niets meer vernomen. Groet, Ben

  • Maarten

    31-03-2023 om 16:52

    Hoe lang duurt het voor dat een volk nieuwe raten van een honingkamer heeft uitgebouwd?

    Ha Maarten, dat hangt vooral van twee factoren af namelijk dracht en volkssterkte. Zijn beiden zeer goed, dan kan een hk in een week tijd uitgebouwd worden. Groet, Ben

  • Miel

    31-03-2023 om 17:44

    Hoi Ben, ik zou dit jaar graag een broedaflegger maken. Wanneer is het de beste tijd om dit te doen?
    Groet,
    Miel

    Ha Miel, zie het antwoord hierboven aan Dennis. Groet, Ben

  • Gert

    31-03-2023 om 19:53

    Goedenavond Ben, afgelopen donderdag dezelfde inspectie gehouden zoals jij laat zien in dit filmpje. Ik heb/had 4 buckfast volkjes, 3 daarvan hadden 4 ramen broed en zaten eigenlijk alle ramen vol met bijen. 1 volk had ruim 6 ramen bijen, ik trof geen eitjes aan, ook bij een snelle inspectie van alle ramen geen moer aangetroffen (zou F1 uit 2022 moeten zijn). Mijn conclusie, geen moer, dus heb ik dit volk verenigd met 1 van de andere drie volken door deze broedkamer in zijn geheel onder een andere broedkamer te plaatsen. Heb ik hier goed aan gedaan? Of was mijn conclusie te snel? Heb ik de goede methode gekozen door deze broedkamer in zijn geheel er onder te plaatsen? Ben benieuwd naar jouw reactie. In ieder geval bedankt voor jouw altijd ondersteunende berichten in je blog!
    Mvg
    Gert

    Ha Gert, gemakshalve zou ik het moerloze volk bovenop geplaatst hebben, maar jouw aanpak is beter want dan heb je het broednest boven en kun je er zo een hk opzetten volgende week. Ik had ook zo'n volk. Ik zet er aanstaande maandag een miniplus bovenop met f1 moer. Vijf dagen later sla ik de mp af en gaat er een hk op. De mp ramen met broed zet ik weer op een andere mp. Opgelost! Groet, Ben

  • Corine

    01-04-2023 om 06:53

    Goede morgen, mijn volk heeft nog veel suikerwater opgeslagen van afgelopen winter, als ik een hk erop zet verslepen ze het'suikerwater dan niet naar boven groet

    Ha Corine, verzegeld wintervoer zal niet verplaatst worden, het zal wel aangesproken worden als er geen vers voer binnenkomt, zoals nu op regenachtige dagen. Zo komt er weer ruimte vrij voor het broednest.
    Je kunt overigens nooit 100% uitsluiten dat er moleculen glucose of fructose door de bijen gemaakt uit geraffineerde suiker in de honing terecht komt. In honing zit namelijk ook fructose en glucose.
    Groet, Ben

  • Herman

    01-04-2023 om 11:44

    Hallo Ben, Neem je een belegde zwermcel mee met het maken van een (verzamel)broedaflegger. Deze vraag na je antwoord op Dennis.

    Ha Herman, broedafleggers maak ik uitsluitend wanneer er belegde zwermcelen gevonden worden. Dan neem ik die mee ik in de broedaflegger, omdat deze larfjes het beste gevoerd zijn vanaf het moment van geboorte. Veel beter dan redcellen en het geeft je vele dagen voorsprong op redcellen. Groet, Ben

  • Hero

    01-04-2023 om 14:00

    Toen ik eens een broedaflegger maakte van een volk in zwermstemming , de zwermdoppen met vele broedramen in de broedaflegger, vervolgens ging het sterk gereduceerde volk toch nog zwermen. Als er een maal zwerm drift in een volk zit ben je volgens mij al te laat. Maak broedafleggers als de volken nog geen zwermrdrift vertonen! !!! Groet buckfastHero.

    Ha Hero, je moet de broedaflegger niet maken met gesloten doppen. Dan ben je gewoon te laat. Die kun je dus beter wegbreken en uitsluitend werken met 2 of 3 open doppen met larven. Maak ze ook met 2 ramen gesloten broed en 1 voerraam, dat is sterk genoeg.
    Een volk zonder zwermdrift moet je eigenlijk met rust laten en daarvan zeker geen afleggers maken. Volken zonder zwermdrift zijn de beste volken en de beste halers. Zonde om die te verzwakken. Groet, Ben

  • Ton Boolman

    01-04-2023 om 16:03

    Hallo Ben,
    Ik wil een volk in een miniplus over zetten naar een zesramer spaarkast. Kan ik de miniplus daarbij op het voergat in de dekplank van de zesramer zetten, of is dat gat te klein en moet ik een gat maken ongeveer ter grootte van de miniplus?
    En een tweede vraag, ik was van plan om in de zesramer een paar ramen met voer en stuifmeel, een paar uitgebouwde ramen, een raam kunstraat en een raam gesloten broed uit een andere kast met opzittende bijen te hangen. Dit om het volk een boost te geven voor een snelle opbouw.
    Klinkt dit als een goed plan, of kan het beter anders?

    Ha Ton, het gat moet inderdaad groter zijn overeenkomstig de miniplus. Voerramen meegeven aangevuld met kunstraat is prima. Gesloten broed geven zou ik pas doen als ze doorgegroeid zijn in de zesramer, want anders koelt het af in de beginfase en gaat het dood. Groet, Ben

  • Jurn

    01-04-2023 om 18:02

    Dag Ben, in het filmpje laat je in de eerste 2 kasten zien dat er gesloten darrenboed was, had je dat niet moeten wegsnijden?

    Ha Jurn, vanwege mijn vsh-bijen en kleine cellen behandel ik mijn bijen al jaren niet meer. De mijtenpopulatie houden de bijen zelf beperkt. Dus darrenraat mag blijven zitten bij mij. Groet, Ben

  • Marijn Oostland (sneek)

    02-04-2023 om 07:40

    Hey Ben
    11% is goed. heb imkers in de buurt(sneek zit best vol met imkers en bijenkasten) die 50% tot 3 kwart van hun volkjes kwijt zijn deze winter. Zelf kom ik met alle 4 de ingewinterde kasten de winter uit. Bij 2 kasten heb ik een hk er op gezet en het voer er uit gehaald op 1 raam na die haal ik er als het warmer word er uit. De andere 2 moeten nog die staan op een andere locatie. Maar dat is een kwestie van mooi weer.

    Ha Marijn, je moet altijd wel 2 voerramen in de bk laten zitten voor slecht weer perioden. Groet, Ben

  • Pim S

    02-04-2023 om 14:06

    Het zijn geen dovenetels die je zag maar hondsdraf. Hommels zijn er dol op

    Dank je Pim! Inderdaad hondsdraf. Zou dit gezaaid kunnen zijn? Groet, Ben

  • Robbert Mouwen

    02-04-2023 om 16:47

    Beste Ben

    Doe jij uitgebouwde ramen ook wel eens vervangen als ze oud zijn? Of ga je van het zelf reinigend vermogen uit?

    Ha Robbert, meestal neem ik voor het inwinteren een paar oude ramen weg en vervang ze door kunstraat, daarnaast bouw ik ook broedafleggers, die veel kunstraat krijgen. Groet, Ben

  • Hans

    02-04-2023 om 20:00

    Hallo Ben, Allereerst bedankt voor je geduldige en duidelijke uitleg.
    Ik heb echter nog wel een opmerking; vaak noem je dat het erg stressvol voor de bijen is en veel energie kost als de kast wordt geopend met name bij koud weer. In bovenstaand filmpje is te zien en te horen dat het behoorlijk waait. Ik zie je echter nooit kast doeken gebruiken, het zou goed zijn om dat wel te doen, al is het alleen maar om het goede voorbeeld te geven, groet Hans.

    Ha Hans, goede tip. Ik zal het wel zeggen de volgende keer. Vaak laat ik het folie deels erop liggen. Juist vanwege het filmen wil ik juist de bijen laten zien in plaats van een theedoek. Mijn eigen controles zijn vaak zeer kort en zeker niet wekelijks. Groet, Ben

  • Joost

    02-04-2023 om 20:41

    Ha Ben,

    ik zie dat komende week een zonnige week wordt maar snacht wel rond het vriespunt kan zijn. De week er na geven ze ook nog steeds mooi weer af maar dan met temperaturen van een graad of 6 a 7 snacht. Is het dan niet verstandiger om een weekje te wachten met het plaatsen van een HK ivm het te veel afkoelen van het broednest? Of maakt dit niks uit, want dan ben ik van plan om woensdag een HK te plaatsen.

    Ha Joost, de volken, die inmiddels een volle bk bezetten, mogen best een halfhoge uitgebouwde hk krijgen. Er is in de middag al best veel dracht, dat moet niet het broednest verstoppen. Groet, Ben

  • Joost

    05-04-2023 om 14:33

    Bedankt Ben voor de info de HK's zijn geplaatst.

    Nog 1 klein vraagje ik wilde ook meteen een bouwraam plaatsen met 1 volk ging dat prima want die had 7 ramen broed maar het ander volk had er al 9, in de onderste BK waren ze vanuit het midden het kunstraat aan het uitbouwen maar er was nog geen broednest.

    Hoe plaats ik nu het bouwraam? Zelf dacht ik om nog een weekje te wachten met de hoop dat het broednest aan het uitbreiden is naar de onderbak en dan positie 9 bovenbak naar pos 4 onderbak te verplaatsen, zodat ik in pos 9 bovenvak een bouwraam kan plaatsen.

    Ik hoor graag je advies.

    Ha Joost, dit plan is goed. Je had ook 1 raam broed over kunnen hangen naar het andere volk, dan had je ook ruimte voor je bouwraam en hoef je ze niet meer te storen. Groet, Ben

  • Lineke

    06-04-2023 om 14:36

    Hoi Ben, ik woon nu in Portugal en hou ook daar weer bijen (vorig jaar kwam een zwerm op eigen initiatief bij ons wonen). Hier loopt de natuur wat voor op Nederland en ik heb vandaag de eerste zwerm gehad. Geschept en in een nieuwe kast naast het volk van herkomst gezet. Nu wil ik nazwermen voorkomen. Moet ik dan nu in het volk waar de zwerm vanaf is gekomen alle doppen breken? Mocht het toch misgaan dan kan je een nazwerm toch ook weer verenigen met het hoofdvolk? Ik heb namelijk niet meer kasten om nog een zwerm te huisvesten… Groet, Lineke

    Ha Lineke, wij lijden nog onder de nachtvorst ;-). Wanneer de voorzwerm vertrekt, zitten er al gesloten zwermcellen in de kast. Neem deze nu op één mooie gesloten dop na, weg. Daaruit wordt dan de nieuwe moer geboren. Over 4,5 week controleren of ze aan de leg is.
    Je kunt ze verenigen later. Maar misschien beter om ze beiden te overwinteren. Groet, Ben

  • Imker Tim

    07-04-2023 om 11:49

    Hoi Ben,

    Lees ik het nu goed, dat jij al jaren geen varroa behandeling meer doet?
    Wat doe jij dan om de varroa te bestrijden/onder controle te houden?

    Groetjes, Tim

    Ha Tim, klopt. In 2016 ben ik bij alle volken, die op kleine cellen zijn overgezet, gestopt met behandelen en in 2019 op alle volken. Dat doe ik wel met op VSH-en algemene hygienische eigenschappen geselecteerde moeren. Tevens werk ik volgens de Darwiniaanse principes. Groet, Ben

  • Mark

    07-04-2023 om 18:02

    Hallo Ben, is het devies rond deze tijd van het jaar de schuifla eronder of juist niet? Is dit nog afhankelijk van volkssterkte (bv een klein volk het makkelijker maken snachts warm te blijven) of maakt dat niet uit?
    Dank en fijne Pasen

    Ha Mark, ik laat de schuifladen er altijd in zitten. De regel is om zeker vanaf het ontstaan van het broednest de schuifla terug te plaatsen. Dus vanaf medio januari. Groet en fijne Pasen. Ben

  • Lineke

    07-04-2023 om 18:26

    Hoi Ben, ik heb vandaag alle doppen op 1 mooie grote gesloten dop na, weggenomen. Sommigen waren trouwens nog open. En allen waren nog larven, wit. Dat klopt? En er zat natuurlijk nog jong broed in van de vertrokken Q. Loop ik niet het risico dat ze nog redcellen gaan aanzetten? Dank weer voor je advies! Groet, Lineke

    Ha Lineke, aangezien de larven inmiddels te oud zijn, zullen ze geen redcellen meer optrekken. De nieuwe moer zal over 3 weken aan de leg zijn. Beter is om 4 weken na nu te controleren. Groet, Ben

  • Jennifer

    09-04-2023 om 18:34

    Hallo Ben,

    Dank voor je blogbericht! Gisteren heb ik hier bij de sterkste volken al de tweede honingkamer kunnen plaatsen. Wat is voor jou het moment om de 3e te plaatsen? En kies je dan voor uitgebouwde ramen of kunstraat?

    Alvast bedankt voor je antwoord!

    Ha Jennifer, in het voorjaar ga ik niet verder dan twee hk's, tenzij ik zou zien dat de 2e hk ook al aardig volloopt met honing dan komt er een 3e. Meestal is die 3e nodig tijdens de zomerdracht. Ik plaats altijd eerst mijn uitgebouwde ramen en pas daarna de kunstraat ramen. Groet, Ben

  • Henk

    14-04-2023 om 15:56

    Ik ben beginnend imker met 3, goed uit winter gekomen, volkjes. Ik ga honingkamers plaatsen maar heb alleen dus nog maar kunstraat en geen uitgebouwd raat. Is dat een probleem?

    Ha Henk, geen probleem, het duurt alleen iets langer voor ze de raten kunnen gebruiken. Plaats vooral de hk's de eerste week zonder moerrooster. Zodra ze in de hk begonnen zijn met het uitbouwen, moet je wel een rooster plaatsen. Groet, Ben

  • Jeroen

    18-04-2023 om 09:01

    Hoi Ben,

    Zoals de meeste vragenstellers ben ik ook een beginnend imker :-). Ik heb 2 volken op 8 ramers zitten(2 broedkamers), Bij de aankoop kreeg ik er ook 2 koniginnenroosters bij en honing kamers. Nu gaf de Imker aan die miij begeleid aan dat hij van mening was dat alleen op 10 ramers honingkamers geplaast worden. Aangezien ik dus ook bij mijn 8 ramers de spullen heb gekegen ben ik nu een beetje verward en zou ik graag jouw inzicht hierover horen. Kan dit? Zo nee duidelijk zo ja gelden dezelfde algemene regels dan?

    Alvast dank

    Mvg,

    Jeroen

    Ha Jeroen, over de hele wereld worden er tientallen verschillende kasten gebruikt waarbij ook het aantal ramen van de bakken varieert van 6 tot 12.
    Je kunt dus goed met 8 raams bk's en 8 raams hk's werken. Je hebt zeker in de zomer wel 2 tot 3 hk's nodig per volk. Groet, Ben

  • Claudio

    18-04-2023 om 22:00

    Hi Ben,

    Vandaag heb ik de 2e HK op 3 volken gezet. De bijen hebben wat stuifmeel opgeslagen in de 1e HK.
    Is het aannemelijk dat de bijen dit stuifmeel weer gaan gebruiken ? Vorig jaar waren er een aantal volken die dit gewoon hadden laten zitten. Stuifmeel in de ramen met verzegelde honing.

    Groetjes

    Ha Claudio, gewoon laten zitten. Indien het raam verzegeld is met honing dan slingeren en teruggeven, want het stuifmeel blijft zitten. Op termijn wordt de voedingswaarde wel minder. Na het slingeren van de zomerhoning verzamel ik de hk ramen met veel stuifmeel en plaats ze in een hk onder het volk. In het voorjaar zijn ze dan weer leeg. Groet, Ben

  • Kasper

    18-04-2023 om 22:10

    Hoi Ben,

    Allereerst dank voor al je filmpjes en uitgebreide antwoorden, erg leerzaam.
    Als de dracht bij het eenbaks imkeren nou zo goed is dat je door je voorraad honingkamers heen bent is het dan ook een optie om een aantal volle ramen om te wisselen door kunstraat? Of helpt dit onvoldoende en kun je beter een extra HK kopen? Ik heb nu 2 HK's die ik kan gebruiken waarvan 1 op DN HK formaat (15,9cm hoog) en 1 op BK formaat dus al wel iets meer ruimte dan normale simplex honingkamers.

    Ha Kasper, bk formaat Is bijna een dubbele hk, dus dat is wel voldoende. Maar volle ramen omruilen voor lege is natuurlijk ook goed. Laat wel 2 kilo reserve achter. Dus nooit kaal slingeren. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    20-04-2023 om 11:33

    dag Ben,
    Wat is de gedachte om de 2HK op de 1ste HK te plaatsen. (heb geleerd dit precies anderom te doen)
    Groet,
    Gerrit

    Ha Gerrit, bij koude nachten trekken de bijen terug naar het broednest in de bk en laten ze de hk waaronder jij je 2e hk met kunstraat geplaatst hebt, in de steek. Je ontzegt ze daarmee de directe toegang tot de honing, bovendien neemt de open honing dan in de nacht vocht op.
    Als je bk en 1e hk bij elkaar houdt, komt de verse honing vanzelf erboven te zitten. Ze stapelen gewoon. Groet, Ben

  • Gerrit Bijvank

    20-04-2023 om 19:45

    Ben duidelijk dank je

  • Claudio

    25-04-2023 om 15:18

    Ha Ben,
    Het primaire doel is om het bijenvolk te ondersteunen in de behoefte in zit ruimte zoals jij dat vermeld.

    Nu heb ik 3 volken die hebben de 2e Hk gehad. Het echte weer om te halen laat nog even op zich wachten. Maar wat is nu het moment voor de 3e HK. Is dit afhankelijk van de dracht en hoeveel er al gevuld is in de HKS ?
    De 2e HK is nog leeg maar zit wel vol met bijen, min 8 ramen bezet.

    Groetjes

    Ha Claudio, werk je met één bk? Want dat kan ik niet van iedereen onthouden;-). De 3e hk hoef je pas te plaatsen, wanneer de bezetting echt nagenoeg 10 ramen is of als deze 2e hk voor 50% gevuld is met honing. Bij 8 ramen bezet kun je nog een weekje wachten. Groet, Ben

  • Maarten

    03-05-2023 om 18:08

    Hey Ben.
    Bij 1 van mijn kasten, (1 baks imkeren), wordt er niets in de hk opgeslagen. Bk zit tjokvol bijen , broed , en voer. Kast staat in het fruit, dus ook dracht genoeg. Waarom slaan ze niets op in hk ?

    Ha Maarten, de focus ligt vaak eerst op groei en veel open broed vergt veel voer. Dus blijkbaar moet je nog even geduld hebben. Heb je uitgebouwde hk ramen? Groet, Ben

  • Claudio

    08-05-2023 om 20:52

    Hai Ben,

    Een vraag eerder had ik het over wanneer plaats je de 3e hk als je 1 BK gebruikt.
    30 april had ik bij 3 volken de 3e HK erop gezet met kunstraat.
    Bij 2 volken is de 3e HK bezet op 10 ramen en alles is uitgebouwd, 2 ramen zijn met nectar gevuld. Wat me opviel wat uiteraad bekend is, de kans met stuifmeel boven het broednest in de 1e hk.
    Hk 2 is meer gevuld met nectar dat de 1e ivm opslag stuifmeel.
    Plaats je nog 4e hk?

    (Vandaag trouwens bij deze 2 volken 1 belegde zwermdop weggebroken).

    Groetjes

    Ha Claudio, nee in het voorjaar plaats ik geen vierde hk. Ze verspreiden het te veel waardoor cellen niet 100% gevuld zijn en niet worden verzegeld. Dus 3 is max. In de zomer soms 4 maar dat is meestal te veel. Groet, Ben

  • Claudio

    19-05-2023 om 20:37

    Hai Ben,

    Wil toch nog even terug komen op mijn vorige vraag.
    Vandaag 3 volken bekeken. 2 volken zitten echt ram en ram vol met bijen en nectar. Staan 3 hks op. Alle Hks zitten vol en wat mij opviel is dat de bijen de nectar nu aan het opslaan zijn in het broednest.

    Ik wil er dan toch een 4e hk opzetten. Op welke positie kan ik dat het beste doen. 1 hk is gevuld met nectar en de krans stuifmeel boven het broednest.

    Ik zelf overweeg om de 4e hk op de 1e hk te zetten en de rest daar dan weer boven op. Ook om het feit dat ik over een week of 2 de HKs die vol zijn, 2e en 3e Hk eraf wil halen om te gaan slingeren. 1e hk wil ik op de volken laten staan ivm stuifmeel.

    Groetjes

    ha Claudio, ik zou de stootproef doen en alle ramen, die niet spetteren, slingeren en leeg teruggeven.
    Je zou ook een 4e hk kunnen plaatsen (niet mijn voorkeur) maar dan bovenop. Groet, Ben
    .

  • Feike Jan

    29-03-2024 om 18:34

    Hoi Ben,

    Ik wilde mijn met ijsazijn opgeslagen honingkamers gaan luchten om te kunnen plaatsen. Tot mijn verbazing zag ik toch een enkele wasmot (deze ramen smelt ik om). Vreemd toch? Verder was ik me niet bewust dat ik er ramen tussen heb laten zitten die einde zomer nog niet verzegeld waren. Loop ik niet het risico, als ik deze ramen op de kasten plaats, de honing naar azijn smaakt? Wat zou jij doen?

    Ha Feike Jan, twee dagen laten luchten, zou voldoende moeten zijn. Azijnzuur is een middel tegen nosema sporen, niet tegen wasmotten. Alhoewel de wasmotten het niet lekker vinden. Dus deels helpt het wel. Wat bedoel je met ramen, die niet verzegeld zijn? Zaten die ramen nog vol honing? Honing neemt geuren makkelijk op, dus ook het azijnzuur.
    Ik zou ze vol honing met azijnzuur niet terugplaatsen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.