24-08-2021

honingopslag of wintervoer bij warmbouw kasten

Bij verschillende kasttypen kun je met ramen in warmbouw in plaats van koudbouw werken. Wat is warmbouw? Plaats je de ramen richting de vliegopening dan is er sprake van koudbouw. De wind heeft "vrij spel" om in de straatjes te waaien. De instroom van koude lucht in de winter is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de vliegopening en de sterkte van de wind en de richting van de wind.  

Bij warmbouw staan de ramen dwars op de vliegopening, de wind ondervindt weerstand van de raten, de ventilatiemogelijkheid voor de bijen is minder. Door in de zomer de vliegopening over de volle breedte open te zetten en in de winter bijna gesloten te houden, vang je dit mogelijke probleem in de zomer op. 

Bij welke kasttypen kun je warmbouw toepassen? 

Dit kan bij de styropor segebergerkasten, bij dadantkasten, bij TBH's en Topkasten. Bij warmbouw slaan de bijen de honing op achter het broednest, mits daar uiteraard ruimte voor is. Houd je de ruimte beperkt met een scheidingsbord, zoals gebruikelijk bij dadantkasten, dan komt de honing gewoon in de eventueel aanwezige honingkamers. Aangezien de honingkamers ontbreken tijdens het inwinteren met suikerwater slaan de bijen alle voorraad op achter het broednest. Het broednest zelf zit in de nazomer en herfst dicht bij de vliegopening. Dit is niet afhankelijk van het kasttype, dit is een basisregel. De voorraad in de achterste raat wordt als eerste weer naar het broednest verplaatst, indien de bijen energie nodig hebben. Dit gebeurt ook met de buitenste ramen van een gewone simplexkast in koudbouw. 

Er zitten veel voordelen aan een "einraumbeute" oftewel een ongedeelde broedkamer of een eenbaks broedkamer. Hierop kom ik in een ander blogbericht nog wel op terug. 

In dit blogbericht wil ik laten zien hoe de bijen de wintervoorraad opslaan in een warmbouwkast. De bijen blijven in een eenbakskast de hele winter zichtbaar mits je folie of plexiglas gebruikt. Zorg nu al voor een goede isolatielaag direct tegen het folie/plexiglas, die voorkomt condensvorming in de winter. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Niki

    25-08-2021 om 08:51

    Goedemorgen Ben,
    Ik ben dus niet de enige die constateert dat het op sommige heide zwak gesteld is met de insecten. Mijn bijen wonen naast de heide en ik zie aan de manier van vliegen duidelijk dat ze naar de heide vliegen. Als ik op sommige delen van die heide loop zie ik nagenoeg geen enkel dier, sprinkhanen uitgezonderd. Straks maar een ander deel van “mijn” heide bewandelen om te zien hoe het daar gesteld is met de insecten.
    Groet Niki

    Ha Niki, ik zag vandaag voor het eerst flink wat honingbijen op ons eigen heideveldje, maar in mijn hk zat niets dus hk eraf en voerbak erop. Je ziet de nieuwe video later wel. Groet, Ben

  • Bert van den Brink

    25-08-2021 om 10:35

    De constatering dat het zwak gesteld is met insecten op sommige heidevelden zou wel eens het gevolg kunnen zijn van afnemende biodiversiteit op heidevelden, die soms voornamelijk bestaan uit struikheide en grassen (als gevolg van o.a. CO2 en stikstof uitstoot). Een monotoon heideveld is voor veel insecten misschien wel een even onaantrekkelijke habitat als een akker mais of een monotoon grasland. Het weren van honingbijen (imkers) op heidevelden zal dat probleem niet oplossen (tenzij het aantal kasten of korven op een perceel de spuigaten uitloopt). De oplossing moet mijns inziens gevonden worden in het bevorderen en herstel van biodiversiteit....dat geldt dus ook voor heidevelden.

  • Gail

    25-08-2021 om 10:46

    Hallo Ben,

    Even een algemene vraag. Wat is de beste tijd voor bijen om in te winteren ? Ik begin meestal media augustus. Ik hoor verschillende verhalen maar zag ik jouw filmpjes dat je na de honingoogst begint. Ik hoor hier ook van oude imkers als de mais is uitgebloeid.

    Groetjes Gail

    Ha Gail, ergens in de 2e helft in juli na terugkomst van de vakantie neem ik in 2 weken tijd alle hk's af en geef ze bij het plaatsen van de uitlaatborden - indien er beneden minder dan 2 kilo voer zit - 3 liter invertsuiker. Vervolgens begin ik echt in te winteren rond 15 augustus. Vier weken later - 15 september - ben ik dan klaar. Groet, Ben
    PS van een enkel volk laat ik nog een hk staan in de hoop dat er nog iets in komt, maar dit is nooit iets geworden. Ook dit jaar niet ;-)

  • Dora

    25-08-2021 om 11:04

    Hallo Ben, kun je zomaar bijen die in koudbouw staan omzetten naar warmbouw? Of is dit beter na de winter te doen? of in een andere periode?

    Ha Dora, dit kan uitsluitend bij 1 baks kasten. Je kunt het op ieder moment doen.ik heb het vaker gedaan, maar eigenlijk nooit op mijn thuisstand.
    Dus of ze even aanpassingsproblemen hebben, weet ik niet. Groet, Ben

  • Paul de Cock

    25-08-2021 om 11:14

    Dag Ben,

    Ik heb het gebrek aan kunststof voederramen nog anders opgevangen.
    De klassieke rechthoekige voederbak met 2 dekseltjes ( 2 l ? ) heb ik op een paar stevige latjes gezet.
    Met een geurspoor vonden mijn lieverds blijkbaar probleemloos de weg onderaan naar het voer. Geen drenkelingen en gemakkelijk bij te gieten zoals bovenop.
    Groet Paul

  • Lucas

    25-08-2021 om 11:39

    Beste Ben,
    Ik imker op dadant, maar heb geen weet van warmte bouw op dadant. Welke kasten heb je daar dan voor nodig? Of gewoon een speciale bodem?
    Alvast bedankt,
    Lucas

    Ha Lucas, houten 12 raams dadantkasten. Meet ze maar op, ze moeten 51 x 51 cm zijn buitenmaats. Groet, Ben

  • Marjan

    25-08-2021 om 15:05

    Hoi Ben,
    Ik heb een miniplusvolkje op één randje. Kan ik hier nog een rand met kunstraat opzetten en inwinteren (bouwen ze dit nu nog uit? ) Of is het beter om dit volkje te verenigen en aan te bieden aan andere imkers, die met een moerloze situatie zitten.

    Ha Marjan, over dat weggeven, ga ik niet ;-). Ik denk dat je dat bakje nog wel uitgebouwd krijgt, maar dan moet je met een omgekeerde jampot op een dekplank met gat erin 1:1 dagelijks gaan voeren. Hang eerst 2 ramen broed van beneden naar het midden van het 2e randje en 2 kunstraat beneden tegen de raampjes met broed. Met een week checken of ze willen bouwen, indien wel dan doorgaan. Indien niet, dan afbreken.
    Ligt eraan of je voldoende jonge bouwbijen hebt.
    Indien het wel lukt, dan na twee weken overschakelen op 2 x in de week voeren met invertsuiker of 3:2.
    Een 2 rands mp met houten bodem moet ingewinterd ruim 12 kilo wegen. Groet, Ben

  • Marina

    26-08-2021 om 10:32

    Hallo Ben, ik heb in een bijenstal een kunststof kast staan die ik eenvoudig een kwartslag kan draaien om hem in warmbouw te zetten. Is dat aan te raden, ook al staat hij in een bijenstal op t zuiden?

    Ha Marina, nee als dit jou goed bevalt, dan zou ik het zo laten.

    Nog een vraag; ik heb enkele volken op één broedkamer staan. Moet daar een honingkamer bij (op of onder?) om te kunnen inwinteren, want er past toch nooit voldoende voer in de broedkamer?

    Ha Marina, ruim 14 kilo wintervoer past in 7 bk-ramen, dan houd je no 3 volledige ramen met open cellen voor de wintertros. Het minimum is 5 handgrote vlakken lege cellen. Dat haal je makkelijk met 14 kilo wintervoer in 1 BK. Dus je hoeft er echt geen HK aan toe te voegen. Overwinteren op 1 bk gaat heel goed. Groet, Ben

  • Amber

    26-08-2021 om 14:56

    Hoi,

    Ik heb een spaarkast waar nog een honingkamer opstaat waar bijna niks in zit (misschien van 1 raam een paar cm verzegeld). Wat kan ik hier nu het beste mee doen? Want met het inwinteren wil ik ze graag op 1 of 2 (maar net wat mogelijk is) broedkamers overwinteren. En ik wil in de honingkamer geen suiker krijgen, dan kan ik dat volgend jaar ook niet slingeren als het niet op is.
    Wat kan ik het beste doen?
    Erafhalen en op een koude plek bewaren voor volgend voorjaar.
    Laten staan en dat de bijen zelf de honing verslepen naar onderen, dichter bij het broednest?
    Of weer iets anders.

    Gr. Amber

    Ha Amber, als jij er niet tegenop ziet om de broedkamers eraf te tillen, dan kun je die HK het beste onderop zetten. Dan kun je 'm er volgend jaar februari er weer leeg onderuit halen.
    Tijdens het aftillen van de bk's kun je gelijk kijken of de onderste BK nog volop bezet is. Zo niet dan kun je die wegnemen. Zitten er nog veel bijen in, dan laat je 'm lekker staan. Groet,Ben

  • Marjan

    26-08-2021 om 17:33

    Hoi Ben,

    Toen ik het kastje op ging halen, bleek het een apidea-kastje te zijn. Gaat dat nog lukken? om dat om te zetten naar miniplus en in te winteren?

    Helaas Marjan, dat lukt niet meer. Je kunt de moer uiteraard wel invoeren in andere volken. Dat gaat nu juist goed.

    Groet, Ben

  • Wim Verhoeven

    26-08-2021 om 20:52

    Beste Ben,

    Mijn bijenvolken staan op 2 broedkamers.. Moet ik bij de behandeling met VarroMed dan de bezette ramen van beide bakken druppelen of alleen van de bovenste broedkamer.

    Groet,
    Wim

    Ha Wim, eigenlijk had je een maand eerder moeten beginnen met behandelen. Het is nu minder effectief. Maar beter laat dan nooit. Ik neem aan dat je de bijen volop in de straatjes ziet zitten in de bovenste bk. Daar moet je ze dus behandelen.
    Groet, Ben

  • claria

    27-08-2021 om 09:53

    Hi Ben,
    Bij een spaarkast kunt je mijten tellen in de varroa-lade (de plank onder de bodem). Hoe kijk je in een topkast hoe het met de mijt besmetting gesteld is gezien het feit dat daar een vaste bodem in zit?
    grt, Claria"

    Ha Claria, door een beter warmtebehoud heb ik sterk de indruk dat de mijtenreproductie vertraagd wordt in de Topkast. Mocht je echt de mijtbesmetting willen meten dan zou je kunnen overwegen om de schudmethode met alcohol of poedersuiker uit te voeren. Groet, Ben

  • Coen

    28-08-2021 om 11:06

    Dag Claria,

    Lukt het niet om van achter een stevig wit vel papier over de bodem te schuiven. Dan moet je wel het sluitbord even wegnemen.

  • Philip v/d Elshout

    28-08-2021 om 21:55

    Beste Ben,
    Sinds twee jaar nu fan van de Dadant Blatt vierkant model. ...maar mijn ramen staan nu, al de gehele zomer in koudbouw.
    Is het nu zo dat ik de kast nu een kwartslag moet draaien om de ramen in warmbouw te draaien voor de komende winter ? Of is het nu te laat ervoor ? Ik ben nu klaar met inwinteren en de mierenzuur behandeling ga ik volgende week doen. Dank voor je reactie !

    Ha Philip, daar moet je nu zeker niets aan veranderen omdat je al ingewinterd heb. Kun je beter uitstellen tot het voorjaar. Is dit je 1e varroabehandeling? Bijen@wur adviseert om deze al eind juli uit te voeren. Daar zijn ook goede redenen voor. Groet, Ben

  • Imkertoon

    30-08-2021 om 08:04

    Mooie film- nog betere uitleg

  • Dirk uit België

    18-10-2021 om 12:28

    Hoi Ben, bedankt voor je interessante blogs, ondanks dat ik al een aantal jaren meedraai lees ik ze met veel plezier.

    Ik heb vraagje ivm inwinteren. Ik heb 1 kast die nogal licht aanvoelt en ik vrees dat ik ga moeten bijvoederen. Doe ik dit best met deeg of kan ik alsnog invertsuiker bijvoeren ondanks we mid oktober zijn? Bedankt voor je snelle reactie!!

    Ha Dirk, suikerdeeg heeft geen zin, dat duurt veel te lang,. Dus kun je invertsuiker geven, het liefst zo dicht mogelijk tegen de bijen aan. Dus met een interne voerbak in de kast gaat dit echt het beste. Zo niet dan het voergat in de dekplank direct boven de bijen en invertsuiker geven. Goed afdekken ivm de kou.
    Ik hoop dat ze het snel opnemen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.