20-12-2021

Hoofd en voeten van winterse bijenvolken

De afgelopen week was het vrijwel steeds tussen de zeven en elf graden. Helaas hier in de Achterhoek geen zon en dus bleef het vliegen beperkt tot het ruimen van enige dode bijen van de bodem. Zonder de zon komt het niet tot echte reinigingsvluchten. De komende dagen wordt het weer winters.

Velen zullen ondertussen wel geoxaald hebben. Ik ben benieuwd of er al veel sterfte is waargenomen tijdens het druppelen met oxaalzuur. Dit is altijd een goede indicatie voor de hoogte van de wintersterfte in onze volken. Mocht je willen reageren wanneer je dode volken hebt, vermeld dan ook eens de datum waarop je begonnen bent met de zomerbehandeling. Vermeld dan bijvoorbeeld:  3 van de 9 ingewinterde volken dood, zomerbehandeling 2e helft augustus. Vaak zie je een direct verband tussen tijdstip van behandelen en een hogere wintersterfte. 

Hieronder zie je de foto's van drie volken van de afgelopen dagen. Je ziet dat er een behoorlijk verschil te zien is tussen de mulstrepen (voeten van het volk) en het aantal bezette straatjes (het hoofd van het volk). De werkelijke bezetting is duidelijk beter dan je zou verwachten aan de hand van de mulstrepen. Blijkbaar is de voedselopname beperkt tot bepaalde ramen met voer. De volken zijn ook nog steeds niet van plaats veranderd. Dat verschuiven van de winterpopulatie gebeurt pas later in de winter (februari). Op dit moment is het verbruik van wintervoer zeer gering, dat wil zeggen hooguit 1 kilo per maand. 

Op de eerste foto zie je het volk, dat inmiddels al bijna zes jaar niet meer is behandeld. In 2016 heb ik dit volk als eerste overgezet naar 4,9 mm cellen. Het maakt het dus goed, zoals je kunt zien. Er is hier sprake van een evenwicht tussen gastheer en parasiet. Het aantal mijten blijft beperkt en voldoende onder de schadegrens (< 3000 mijten). Er heeft een co-evolutie plaats gevonden tussen dit bijenvolk en de mijtenpopulatie. Blijkbaar hebben deze mijten geen last van ziekmakende DWV- en ABPV-virussen. 

Op de volgende vier foto's zie je het bovenaanzicht van een volk en vervolgens de mulstrepen op de schuifla van hetzelfde volk. In de compacte wintertros wordt er dus slechts van een beperkt aantal ramen wintervoer opgenomen. De bezetting kan dus groter zijn dan dit lijkt op basis van het aantal mulstrepen op de schuifla. 

Vanaf een zonnig plekje in de Achterhoek wens ik jullie gezellige feestdagen toe en een mooi, zonnig en vooral gezond 2022 voor jullie en de bijtjes.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Geinteresseerd in Eenvoudig(er) en duurzaam imkeren in spaar- en topkast?  

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Frank

    20-12-2021 om 18:13

    4 van 28 volken, behandeling gestart 21 juli met apivar life strips. Behandeling duurt met deze strips tussen 6 en maximaal 10 weken.

    Ha Frank, dank je. Keurig op tijd begonnen. Je bedoelt Apivar strips oftewel Armitraz. Kijk wel uit voor resistentie onder de mijten. Groet, Ben

  • Werry Jonker

    20-12-2021 om 18:41

    Hoi Ben, nog geen dode volken. Moet nog oxalen (verdampen)
    Nog een vraag: duidt condens op perspex dekplank en op varroaplank op broed in het volk.
    Heb dikwandige kunststofkasten

    Ha Werry, plaatselijke condens duurt uitsluitend op een koudebrug. Lokaal is de dekplaat kouder en condenseert het vocht uit die ruimte op die specifieke plekken. Het heeft zeker niets met broed te maken. Groet, Ben

  • Albert

    20-12-2021 om 21:59

    Ben,
    Je schrijft, het aantal mijten blijft beperkt en voldoende onder de schadegrens van 3000 mijten.
    Mijn inziens is dat toch behoorlijk veel.
    In de Duitse literatuur lees ik dat de schadegrens niet hoger mag zijn dan 1500 mijten, of zie ik dat verkeerd ?

    Ha Albert, je zult het wel goed gelezen hebben. Er bestaan vaak meerdere inzichten en meningen. Er bestaat veel gedocumenteerd onderzoek van al decennia onbehandelde overlevende volken, zoals op Gotland, Avignon, Puerto Rico. Deze volken laten een gereduceerde mijtenontwikkeling zien, waarbij slechts 15% in het winterseizoen overblijft van de mijtenpopulatie. In het drachtseizoen loopt de besmetting weer langzaam op tot 2 a 3000 mijten.
    De afgelopen 5 jaar heb ik de 4,9 volken niet meer behandeld en sinds 2 jaar zijn vrijwel alle volken omgezet en niet meer behandeld. Ik tel iedere winter sinds 2017 de mijtenval van ongeveer 20 volken. Ik zie dat volken met zelfs hogere besmettingen dan de genoemde 3000 mijten blijven leven, mits gezond en voldoende sterk ingewinterd.
    Waarschijnlijk omdat ze geen of zeer weinig virussen met zich meedragen. De mijtenschadedrempel ligt dus zeker veel hoger, in ieder geval bij mijn bijen. Groet, Ben

  • Yorben

    21-12-2021 om 07:56

    Bedankt voor weer een jaar vol advies en verhalen!

    Jij (en iedereen) ook de allerfijnste feestdagen toegewenst en een gezond en gelukkig Nieuwjaar!

    Yorben

  • Robert

    21-12-2021 om 08:48

    Bedankt voor al je interessante en boeiende berichten.
    Mooie feestdagen.

  • Marinus

    21-12-2021 om 10:04

    Al mijn 14 volken doen het prima. 12 Augustus met mierenzuur behandelt, daarna veel (tot 1000+) Varroa mijten zien vallen. Op 14 Dezember de oxaalzuur behandeling gedaan. In de 48 uur daarna vielen 40-200 Varroa mijten per Volk.

  • Gerrit

    21-12-2021 om 10:24

    Ben bedankt voor boeiende berichten, weer veel van opgestoken. Jij en "de jouen" ook fijne feestdagen ga morgen of overmorgen druppelen. Vooralsnog geen volk dood. Gisteren scheen hier de zon en vlogen de volken voor de kasten.

  • Jan Luesink

    21-12-2021 om 11:04

    Frank benoemt dat hij Apivar Life strips gebruikt. Dit is geen Amitraz maar Thymol gebaseerd product. Zeer verwarrende naamgeving omdat de Apivar strips inderdaad Amitraz gebaseerd zijn.

    Thymol gebaseerde behandelingen lijken dit jaar minder goed te werken. Ik heb al bij een aantal imkers veel dode volken geconstateerd. Soms meer dan 75% van de volken die nu al weg zijn.

    Hier nog geen uitval gelukkig, maar de winter is nog lang.

    Ha Jan, op grond van de behandelperiode van 6 tot 10 weken is het middel toch Apivar. Alleen het woordje Life was overbodig.
    Ik zou graag willen weten op welk moment de getroffen imkers hun Thymovar/Apiguard behandeling hebben toegepast. Ik hoop dat ze reageren. Groet, Ben

  • Erik Hogelucht

    21-12-2021 om 11:25

    Ik heb ‘helaas’ geen zomer behandeling gedaan, kom nu tot conclusie dat het geen verstandige keus is geweest. 2 van de drie volken zijn dood gegaan of verdwenen. Ik heb over een periode van 8 dagen (12 t/m 18 nov.) de mijten geteld op de plank en vond zelf de aantallen nog wel meevallen. Gemiddeld 6 á 7 mijten per volk. Nu wel de oxaal behandeling gedaan bij het volk wat ik nog over heb. Vielen er 20 mijten op de plank. Nu hopen dat ze de winter overleven. Allen fijne feestdagen en een gezond en imkerrijke 2022.

    Ha Erik, de drempelwaarde voor november is 1 mijt per dag. Dus 6 a 7 mijten is een zware besmetting. Ik adviseer je om altijd de mijtbesmetting eerst te bepalen via de schudmethode voor je beslist om de zomerbehandeling over te slaan. Fijne feestdagen en een mooi bijenjaar! Groet, Ben

  • IesKorp

    21-12-2021 om 16:54

    0 van de twee volken. 25-7 eenmalig met thymovar behandeld. Vandaag oxaal gedruppeld.
    Bedankt voor je, zeker voor mij als beginneling, inspirerende blogs en fijne feestdagen.

    Mooi op tijd begonnen met de Thymovar-behandeling. tot volgend jaar! Groet, Ben

  • Bert Harberink

    21-12-2021 om 19:27

    Dank voor je waardevolle berichten in het afgelopen jaar ! Ik wens jou met je gezin plezierige kerstdagen en straks een gezonde jaarwisseling.

  • Sybrand

    22-12-2021 om 09:54

    Ik heb helaas 2 volkjes die zijn gestorven eind september nog behandeld met apiguard..

    Klein vraagje

    Nu heb ik vandaag mijn overige 2 volkjes voor het eerst behandeld met de varrox verdamper. Deze volkjes zitten in een segeberger simplex kast. Ik vond dat er nogal veel damp uit de bodem kwam.... is dit erg ? Ik had hem wel goed afgedekt met handdoeken.

    Alvast bedankt

    Ha Sybrand, het ontsnappen van witte damp bij de bodem is gebruikelijk bij het sublimeren.
    PS sublimeren hoor je te doen bij temperaturen tussen de + 5 en + 10 graden, zodat de damp goed bij alle bijen kan komen. Dit in dus echt anders dan bij druppelen. Groet, Ben

  • Wim Meijer

    22-12-2021 om 14:06

    Dag Ben, Hartelijk dank voor de vele Blogs. Veel van geleerd. Fijne feestdagen met je gezin en familie.

  • Henny

    23-12-2021 om 17:44

    Hoi Ben,

    3 van de 8 volken bleken verleden week dood. Helaas.
    Op 8 augustus behandeld met Apiguard. Vorige jaren behandeld met Thymovar, toen hebben alle volken overwinterd.
    Ik wens jou en de mede lezers fijne dagen en een gezond en goed bijenjaar.

  • Tomer

    23-12-2021 om 19:47

    Alle 23 ingewinterde volken goed in leven. Ik heb bij de meeste volken gezorgd voor een broedloze periode in juli/augustus (veger, vlieger, broedafleggers) en dan met oxaalzuur gesproeid. Bij een aantal volken gewerkt met vangramen en niet behandeld.
    10 dagen geleden bij 8°C oxaalzuur gesublimeerd. Overal zijn nu enkele honderden mijten gevallen op 10 dagen tijd, bij enkele meer dan 1000, maar ze doen het allemaal goed. Vorige week was er een reinigingsvlucht bij 10°C en zon.

    Ha Tomer, zet die volken met meer dan 1000 mijten eens op een genetisch zijspoor. Vroeg komend jaar moeren vervangen en geen darren laten produceren. Het zal de andere volken ten goede komen. Groet, Ben

  • Mark

    23-12-2021 om 22:36

    1 van de 2 volken dood. Zomerbehandeling met mierenzuur 2e helft augustus.
    Mooie feestdagen en dank voor je blogberichten Ben!

    Ha Mark, probeer komend jaar de bestrijding eens eind juli al te beginnen, dat levert meer langlevende winterbijen op. Fijne feestdagen! Groet, Ben

  • Henk

    24-12-2021 om 10:16

    3 Volken zaten er bij oxaalbehandeling goed bij. 1 Volk erg groot en had weinig varroa in september, ander minder groot volk had heel erg veel varroa in september (goed in de gaten houden). 3e Volkje is uit schudzwerm en zit nog in 6-ramer.
    Ik heb nog een vraag: is het beter om de varroalade er de hele winter in te laten zitten of niet? Ik heb tot nu toe er geen lade in (behalve als ik de mijtval wil checken). Ik denk namelijk dat dat beter is voor de ventilatie en ter voorkoming van condens.

    Bedankt voor je informatieve blogs afgelopen jaar weer. Fijn feestdagen en een voorspoedig 2022!

    Ha Henk, de meningen over de schuifla lopen sterk uiteen, ook van ervaringsdeskundigen. Mijn mening: ik laat ze er altijd in. In het 4e kwartaal is er geen broed, dan zal de schuifla eruit inderdaad een betere ventilatie geven (of dat nodig is, betwijfel ik). In het 1e kwartaal ontstaat er weer wel broed, dan zou ik de schuifla zeker begin januari weer terug plaatsen. Fijne feestdagen! Groet, Ben

  • Sjoerd

    25-12-2021 om 11:26

    Met mijn (eerste en enige) volk zomerbehandeling met Thymovar gedaan op 3 en 26 augustus. Daarvoor weinig mijtenval, periode erna wel behoorlijk (maar logisch denk ik). Vervolgens niet veel mijten gezien. Helaas bij oxalen gebleken dat het volk is verdwenen. Schudmethode geeft forse varroabesmetting aan, 20%. Triest gezicht. Misschien toch vroeger zomerbehandeling moeten doen?

    Ha Sjoerd, genetisch bestaan er grote verschillen tussen volken. In sommige volken reproduceren de mijten/virussen zich explosief en in anderen veel minder. Om de besmetting voor de geboorte van de langlevende winterbijen tegen te gaan, kun je inderdaad beter medio juli na afname van de zomeroogst beginnen. Toch was je nog redelijk op tijd, niet te laat. Dus moet het volk initieel al veel last gehad hebben van virussen en mijten. Soms speelt er ook nog een koninginnenprobleem. Groet, Ben

  • Herold

    03-01-2022 om 14:18

    mijn beide volken zien er nog goed uit. op 4 en 14 augustus behandeld met apiguard en op 22 dec oxaalzuurbehandeling.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.