28-09-2016

Hoornaar...terrorwesp?

You Tube staat niet toe om een leesteken in titels te vermelden, want hier had moeten staan "Hoornaar.....terrorwesp? Vrijwel iedere dag zie ik een hoornaar voor de bijenkasten rond vliegen op zoek naar een makkelijke prooi. Op deze video betrapte ik haar gisteren in het verschalken van een bij. Ik meen dat ze het lichaam van de bij ontdoet van enige onderdelen en de rest mee neemt naar de jongen in haar broednest. De bij dient blijkbaar wel een goed doel.

 

Brengt ze schade toe aan onze bijen? Stel ze komt iedere tien minuten een bij halen, dan zijn dat er 6 per uur en 60 per dag. Dat zijn er weer 420 per week en ongeveer 1800 bijen per maand. Houden we er echter rekening mee, dat het niet altijd mooi weer genoeg is om te vliegen en dat ze ook wel elders fourageren, dan wordt het al minder schadelijk. Bovendien staan er op de stand meerdere kasten, bij mij staan in dat hoekje van de tuin 7 volken. Dat zijn per kast per maand dus 250 vliegbijen. 

Aangezien het meestal vliegbijen zijn, die terugkerend van hun voedselzoektocht, slachtoffer worden van de hoornaar, heeft het eetgedrag van de hoornaar dus veel minder invloed op de nieuwe generatie huisbijen, die uiteindelijk winterbijen worden. 

Conclusie: het valt allemaal wel mee. In Frankrijk waren ze al tientallen jaren gewend aan dit verschijnsel, het wachten is nu op de volgende soort hoornaars. Die schijnen nog moordlusteriger te zijn. Weet echter dat met name de zwakke volken slachtoffer worden. Weer een reden om uitsluitend sterke volken in te winteren. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Harry

    28-09-2016 om 14:56

    Hoi Ben,

    Bij mij vliegt er ook wel eens eentje rond. Mij viel het op dat ze graag de enkele bij die op de grond rond struint pakt. Lijkt me prima, want dat zijn vaak de al verzwakte bijen.

  • Fred en fred

    01-10-2016 om 09:49

    Ha Ben : we hebben even een vraag . We hebben ongeveer de helft van onze volken op de hei laten vliegen (prima oogst ) maar nu nemen deze volken weinig suiker op voor het inwinteren . Integenstelling tot de andere kasten . Weet jij evt waarom ?
    Groet fred

  • Ben de blogger

    01-10-2016 om 18:38

    F & F, met name een ernstige mijtenbesmetting zorgt ervoor dat volken hun wintervoer niet vlotjes opnemen. Kijk vooral eens naar de bezetting met bijen en voeg slecht bezette volken samen (ondanks de misschien nog grote broednesten t.g.v. compensatiegedrag van de K. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze alles beneden al vol gestouwd hebben met heidehoning, dat was bij mij het geval.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.