01-10-2019

Hou de muizen buiten

De wintervoorraad in de vorm van honing/wintervoer en bijenbrood zit in de kasten. Daarmee is de bijenwoning extra aantrekkelijk geworden voor de overwintering van muizen. Het is 1 oktober geweest, dus gaat de temperatuur dalen en zoeken de muizen plaats voor het inrichten van hun winterverblijfplaats. Zorg ervoor dat de kastopeningen in de hoogte verkleind worden tot 6,3 mm. Hiermee hou je iedere muis buiten. 

 

Er zijn allerlei voorzetverkleinblokken in de handel verkrijgbaar. De breedte van de vliegopening is - nu de periode van roven achter ons ligt - niet belangrijk, de hoogte moet echter beperkt worden tot 6,3 mm. Bij de veel genoemde 7 mm kan nog steeds de bosspitsmuis binnen dringen, deze kan echter geen kwaad. Hij eet wel het borststuk van dode bijen, maar hij maakt geen winternest in de kast. 

Vorige week kwam ik ook nog een uitgelopen wisseldop tegen, de dop was blijkbaar net uitgelopen want het dekseltje hing er nog aan. De oude gemerkte moer zag ik ook nog lopen, tevens was er nog open broed aanwezig. Gewoon met rust laten, we zien het resultaat van de wisseling komend voorjaar wel. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • joops@p

    02-10-2019 om 07:49

    Ik heb metalen strippen met allemaal poortjes voor de vliegopening......in Frankrijk gekocht. Mijn broer heeft ze ook nagemaakt. Ze zijn er ook in kunststof.
    Je moet ook de lege kasten afdichten want die betrekken ze ook.

  • Jochum C ZWERVER

    02-10-2019 om 09:53

    Ik hep een een Rondt gat in de bodem van de kast die is 8 mm en die hep ik half af gesloten met een balkje de andere helft 4 mm daar schuif ik een balkje tegen aan met een uit sparring de bijen kunnen in en uit dan kunnen de MUIS en er niet en de wespen kunnen de in gang niet vinden en de kasten hep ik zo ver naar voren staan dat de MUIS en er niet om heen kunnen loopen

  • Kazan

    03-10-2019 om 08:59

    Hoi Ben is het een probleem als in de winter de voerbakken erop staan? Het valt me namelijk op dat het ene volk meer verbruikt dan het andere en ik wil als experiment in de winter eventueel droge suiker in de voerbakken doen mocht het nodig zijn of zeg ik nu iets heel raars?

    Kazan,
    Bij een juiste inwintering hebben de volken echt genoeg voer tot 1 april. Bij een goede inwintering hoort tevens een controle eind september van het gewicht van de kasten, gewoon door de kast te liften. Mocht er een kast bij zitten, die veel lichter is dan de andere kasten, dan kun je het beste nog enige liters invertsuiker geven, maar zeker geen droge suiker.
    In droge suiker trekt vocht, waardoor het hard wordt. Mocht het droog blijven, dan kunnen de bijen in de winter nauwelijks water halen om de suiker op te lossen. Dus niet doen, gewoon nu nog een kwart of halve can bijvoeren. Groet, Ben

  • Hero

    03-10-2019 om 17:35

    Beste Ben, waarom worden de volken bijterig roverig nu er api far live op staat? De volken haten dit spul volgend jaar alleen varromed in mijn volken! Trouwens de mijtenval valt mee, maar zie veel aangetaste poppen en bijtjes zonder vleugels, dus dat kan ik ook niet verklaren.2 volken half september behandelt met een restant oude hive clean, toen barste het van de varroa! Groet Hero.

    Hero, nu behandelen is eigenlijk te laat bij temperaturen van 15 graden. Bij mijn volken zie ik geen roverig gedrag. Wat versta jij onder bijterig? Bijen reageren er wel op door zich tussen de raten terug te trekken, maar bij mij blijven ze zachtaardig. VarroMed werkt inderdaad nog prettiger en lijkt inderdaad meer bijvriendelijk te zijn. Echter die niet lang houdbare halve liter zijn niet echt handig voor kleinschalige imkers.
    Sommige bijenvolken zijn meer kwetsbaar voor virusinfecties, ook bij een lage mijtenbesmetting zie je al DWV-bijen of verlamde bijen voor de kasten. Vooral niet natelen van deze volken. Groet, Ben

  • Rindert Talsma

    04-10-2019 om 11:05

    Hallo Ben,

    Hoeveel mijten mogen er rond deze tijd nog vallen? En wat kan ik eventueel doen als de mijtenval te hoog is? Ik heb twee weken terug de laatste strip van de Api Life Guard gegeven (totaal 3 x gedaan), maar ik heb het idee dat er nog veel mijten vallen dus ik ga dat nu meten.

    Alvast bedankt voor je antwoord,
    Rindert

    Rindert, Je haalt 2 namen door elkaar ;-) maar ik denk dat je Api Life Var bedoelt en niet Apiguard. De mijtenval mag nu maximaal 5 per dag zijn. Tot 10 mijten per dag zou ik me maar niet ongerust maken. Ik zou ook bij meer > 10 nu niets meer doen, maar wel vervroegd de oxaalbehandeling eind november toepassen. Hou bij je diagnose ook rekening met het feit dat de mijtenval tot wel 5 weken na de laatste behandeling extra verhoogd kan zijn. Groet, Ben

  • Hero

    04-10-2019 om 12:17

    Met bijterig bedoel ik dat bijen van andere volken aan het vechten zijn met andere volken. Is de buitentemperatuur eigenlijk van belang voor de behandeling? Nu ze nog broed hebben is de broednesttemperatuur hoog, dan zou je kunnen aannemen dat de verdamping van de tymol nog constant is en onafhankelijk van de buitentemperatuur , mijn volken zijn meenst f1 buckfast, maar zoals ik al zei, mijn collega's hebben ook een enorme mijtenval dit jaar? Reis niet met de bijen maar in deze omgeving zitten vele heidevelden, mischien heeft de heidedracht iets te maken met de hoge varroa aantallen, groet Hero.

    Hero, het vervliegen is in juli, augustus en september bijzonder sterk aanwezig, vooral bij onze Buckfastvolken. De herbesmetting is extreem in dichtbevolkte (bijenvolken bedoel ik) omgevingen. Die rovende en bedelende bijen kunnen zorgen voor de herbesmetting van jouw volken. De buitentemperatuur is zeer belangrijk voor de effectiviteit van middelen, die behoren te verdampen zoals mierenzuur, Thymovar, Api Life Var en Apiguard. Voor een goede werking is 20 tot 25 graden vereist. Bij VarroMed is dit minder relevant omdat het rechtstreeks op de bijen terecht komt. Het krimpende broednest geeft nu ook al minder warmte af dan in mei/juni bijvoorbeeld. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.