Houd de honingvoorraad in de gaten
Reacties
-
Vanessa Hemrika
08-08-2017 om 13:55Ik heb op 10 juli mijn eerste volk ontvangen en daar ben ik afgelopen weekend alvast begonnen met het geven van wintervoer. Twee liter suikersiroop was vandaag al leeg. Dus kwamen ze duidelijk iets tekort.
-
Marco de Nood
08-08-2017 om 15:07Met welke camera + instelling film je eigenlijk? Dan kan ik dat zelf ook eens proberen...
-
Arnoud
08-08-2017 om 15:15Imker dit jaar voor het eerst met twee volkjes die zich voortvarend ontwikkelen: een kunstzwerm en een broedaflegger. Voer al elke week -vanaf het begin april/mei- enkele liters suikerwater bij per volk 1:1. Omdat er steeds weinig voer werd opgeslagen. Onlangs gestart met verhouding 2:1. Komt nog volop stuifmeel binnen en volop brias aanwezig.
-
Ben de blogger
08-08-2017 om 15:30Marco, ik film met een Nikon Coolpix op de automatische stand en soms film ik met een GoPro camera.
-
Renee
08-08-2017 om 17:03Dank je wel Ben, voor de bevestiging. Ben momenteel aan het bijvoeren om juist die rede die je beschrijft. Had zo mijn twijfels of ik er wel goed aan deed.........
-
Agnita
08-08-2017 om 17:35nav het filmpje ben ik als beginneling het spoor even bijster:
1 enkelvoudige broedkamer heeft ca 14kg voer nodig
2 kasten 20kg voer (waarom geen 28?)
16 latten van de tbh komt overeen met 2 kasten,
maar die hebben 13kg voer nodig, dus geen 28kg, maar ook geen 20kg.
(ik neem aan, dat overal suiker+water wordt bedoeld)?
-
Ben de blogger
09-08-2017 om 22:12Agnita, hoe kleiner het volk destemeer gebruiken de bijen per bij om de wintertros op temperatuur te houden. Andersom werkt ook, naar mate het volk groter wordt gebruiken ze per bij minder brandstof (= voer). Dit heeft te maken met de oppervlakte en inhoud van een bol. Vandaar dat een tweebaks volk niet het dubbele nodig heeft van een eenbaks volk.
Bij de TBH zeg ik: 16 latten komt overeen met 2 bakken spaarkast, dus 20 kg wintervoer. Ik constateer ook dat dit volk al 4 kg voorraad heeft, dus moet er nog 16 kg wintervoer bij komen. Om 16 kg wintervoer te krijgen moet je ongeveer 13 kg suiker kopen bij de supermarkt, want door de 20% procent water wordt die 13 kg droge suiker uiteindelijk na indamping door de bijen 16 kg wintervoer. Wintervoer = suiker plus 19% water, net als honing. -
Agnita
10-08-2017 om 09:28hartelijk dank voor de uitleg.
-
Anneke van Pelt
11-08-2017 om 11:56Ben, is het niet belangrijk hoeveel stuifmeel de bijen opgeslagen hebben?
-
Ben de blogger
11-08-2017 om 13:48Anneke, stuifmeel is zeker belangrijk voor de vodersapklieren van de bijen. Echter de nectardracht is in deze periode zeer matig, terwijl er toch wel voldoende stuifmeel gevende planten zijn. Zowel in de siertuin als langs slootkanten en in de landbouwgebieden.
-
Anoniem
11-08-2017 om 21:01Beste Ben Ik heb vanochtend 2 gelijkwaardige volken gecontroleerd op de voervoorraad. Deze bleek inderdaad nagenoeg niet aanwezig. Allebei kasten bevatten veel brias! De volken waren flink aan het halen. Allerlei kleuren stuifmeel. Vanmiddag allebei de spaarkasten voorzien van een standaard voerbak op de ramen! Gevuld met BsweetHM. Het ene volk ging gewoon door met halen alsof er niets veranderd was.. Het andere volk hangt nu gedeeltelijk op de vliegplank. Terwijl er constant dode bijen worden afgevoerd. Er liggen er ruim 100 of meer bijen onder de vliegplank. Dit proces speelt zich nu al een paar uur af. Er wordt nog wel wat gehaald, maar niet met de intensiteit, als vanochtend. Wat kan dit zijn? vrgr Paul
-
Ben de blogger
11-08-2017 om 21:59Paul, volgens mij is hier gewoon sprake van honger. De bijen zijn uitgeput door voedselgebrek.
Hebben ze het voer in de voerbak al gevonden? Zo niet dan moet je wat voer druppelem langs je voerbak op de ramen. Maar pas op voor roverij. -
Anoniem
12-08-2017 om 19:43Waarschijnlijk lagen de bijen al dood in de kast! En hadden ze nu de energie om op te ruimen! Ze zijn nu als vanouds in de weer!
-
wdvill
17-08-2017 om 12:20Een extra reden dus voor het jammerlijke gebeuren bij mijn eerste afleggertje: afgelopen twee dagen grote roverij... Voerramen nagenoeg leeg.
Op internet las ik dat het goed is dejam vliegopening erg nauw te maken opdat het kleine volk zich beter kan verdedigen. Aanvullend de kast enkele dagen gesloten houden om de rovers het spoor naar de kleine kast te doen vergeten. Beroofde volk evenwel onderhouden met suikervoer en watervoorraad.
Heb jij hier een visie op, Ben? Tips? Zou het natuurlijk erg jammer vinden hieraan mijn eerste volkje te verliezen.
Groet!
W. -
Ben de blogger
17-08-2017 om 13:12wdvill, indien je de vliegopening verkleint tot de breedte van 1 bij, dan gaat het roven wel over. Tijdens het roven kun je 's avonds de vliegopening sluiten en de volgende morgen tegen tienen de opening weer op 1 bij breedte open zetten. Na een paar uur hebben ze voldoende bot gevangen en komen niet meer terug. Vooral oppassen met voeren!
-
Mathijs
17-08-2017 om 16:01Dag Ben,
Ik kan het niet laten deze tip te plaatsen van Henk Rostohar tegen roverij:
https://buckfastimker.wordpress.com/roverij/
Henk Rostohar heeft er goede ervaringen mee.
Groeten Mathijs. -
wdvill
17-08-2017 om 22:14Dank voor de snelle respons allebei, waardeer ik erg.
@ Ben: uit mijn ervaring van de afgelopenen 3 (!) dagen komen de rovers in groten getale terug als ik de vliegopening van volledig gesloten weer open tot breedte van 1 bij. Alsof de op dat moment weer vrijgelaten roofbijen naar hun maatjes roepen "ja hoor, de doorgang is eeer vrij!".
Op dit moment is de kast al anderhalve dag afgesloten, maar er blijven opdringerige rovers voor de kast hangen...
@ Mathijs: ik zou het durven proberen. Maar zo dom lijken de roofbijen niet: wanneer het vlieggat afgesloten is gaan de rovers evengoed proberen onder aan de gaasbodem. Zelfs toen ik een bijenuitlaatje installeerde (in de gedachte zo de roofbijen die nog in de kast zaten te laten vertrekken) zochten ze massaal dat kleine contactpunt op, evenwel zonder erdoor naar binnen te kunnen. OF ik vergis me en die volhardende stakkers zijn inderdaad precies míjn bijen, die zo slim zijn de alternatieve ingangen op te zoeken.
Groet!
W. -
Ben de blogger
17-08-2017 om 22:33W, je kunt de bron proberen te achterhalen door de vermeende roofbijen te bepoederen met witte poedersuiker. Informeer eens bij je collega imkers.
Je kunt het volkje beter tijdelijk 5 km verplaatsen en later weer terugzetten. Opsluiten lijkt me niet wenselijk.
Weet je overigens zeker dat het volkje gezond en moergoed is? Moerloze of zieke volken laten de bewaking ook vaak verslonzen. Vervang het suikerwater maar door apifonda, dat laatste is reukloos en suikerwater ruiken de speurbijen juist wel. -
Anoniem
18-08-2017 om 00:11Ben,
De koningin zag ik het laatst een week terug, met broed in alle staten. Hopen dat ze ondertussen niet op ongelukkige wijze om het leven is gekomen.
Een ziek volk? Ik weet het niet, alles leek normaal.
Maar het blijft een aflegger en ik blijf een beginner, dus...je weet nooit.
In tussentijd probeer ik apifonda, en tracht ik een tijdelijke verhuis te regelen... Kijken wat de situatie morgen is, als eerste!
Bedankt voor de snelle en opbouwende antwoorden!
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.