14-10-2016

Houd muizen buiten

Houd muizen buiten

Gisteren heb ik de muizenroosters geplaatst voor de TBH-openingen. Het wordt kouder en de muizen zijn op zoek naar goede overwinteringsplaatsen. Bijenkasten zijn uitermate geschikt voor ze, want wintervoer is al aanwezig (dode bijen, honing en bijenbrood). Mijn andere bijenkasten zijn al voorzien van houten verkleinblokjes. Denk eraan dat vooral de verkleining van de hoogte relevant is. 7 mm is echt de maximale hoogte, de breedte is minder belangrijk. Vooral spitsmuizen kunnen zich plat maken en door lage openingen toch naar binnen komen. Een andere goede afsluiting kun je maken met volieregaas, maar gebruik dan wel het gaas met de 6,3 mm openingen. Het zogenaamde dubbeltjesgaas is veel te groot.

Gisteren kwam ik op een schuiflade vele losse vleugeltjes tegen op de schuiflade, dit is het werk van wespen, die de kast binnen dringen en alle uitstekende onderdelen van de bij afknagen. Kom je vele bijenhoofdjes tegen op je schuiflade, dan is er toch een spitsmuis binnen geweest.  Mocht je veel afgeknaagde donkere mul in een hoek van de schuiflade tegenkomen, dan is er waarschijnlijk een muis bezig zich te settlen met een nest in de raten. Toch maar even de broedkamer(s) voorzichtig van de bodem kiepen en de muis de deur uitzetten. Verder vooral de kasten met rust laten, via de schuiflade en de folie dekplaat kun je wekelijks je bijenvolk blijven volgen. De kast moet vooral dicht blijven tot de oxaalzuurbehandeling in december.  

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Willem W

    14-10-2016 om 11:47

    Ben bedankt voor je informatieve blog.
    Ik heb de schuiflade er alleen onder zitten tijdens de varoabehandelingen. Is het toch verstandig om de lade er in de wintertijd steeds onder te hebben?

  • Ben de blogger

    14-10-2016 om 12:17

    Willem, wel of geen schuifladen is echt een persoonlijke keuze. Als je ze weg laat, zou ik ze wel, zoals jij doet, plaatsen tijdens en tot 2 weken na een varroabehandeling. Tevens zou ik ze in het vroege voorjaar (medio februari tot 1 mei) tegen optrekkende kou i.v.m. het aanwezige broednest weer plaatsen. Maar velen laten de lade dan ook achterwege. Ik hou ze er onder om met name de mijtenval te monitoren.

  • Jacko

    14-10-2016 om 14:15

    Hallo Ben,

    Hoe groot zijn de gaatjes in het rooster op de foto?
    Groter dan de 6,3 mm (volieregaas) die je noemt zo te zien...
    klopt het dat de diameter ervan 9 mm is? dat heb ik ergens gelezen. Ik wil namelijk zelf een paar van deze strippen fabriceren... Dank je!

  • Ben de blogger

    14-10-2016 om 16:27

    Jacko, net nagemeten, maar de ronde gaatjes zijn inderdaad 9 mm doorsnede. Dat kan geen kwaad, omdat de gaten rond zijn. De spitsmuis kan hier niet doorheen, omdat hij zich niet plat kan maken.

  • Teake

    14-10-2016 om 19:47

    Hallo Ben, kunnen de bijen tijdens het opruimen de evt. dode bijen wel afvoeren door een gaatje van 9 mm?
    Het lijkt me dat een sleuf opening van bijv. 20 x 7 mm gemakkelijker te nemen is voor dat soort opruim werkzaamheden.

  • Ben de blogger

    14-10-2016 om 21:53

    Teake, het afvoeren gaat inderdaad minder makkelijk dan bij een brede opening. Ik haal ze daarom eind februari weer weg. Deze gaatjesroosters gebruik ik uitsluitend bij de TBH's.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.