26-05-2019

Housel Positioning

Negen dagen na het maken van de MiniPlus broedafleggers (in mijn geval was het gisteren acht dagen) moeten ter voorbereiding op de komst van jonge moeren de redcellen uitgebroken worden. Tijdens deze video leg ik gelijk de werking van kleine cellen - 4,9 mm in plaats van de gebruikelijke 5,4 mm cellen kunstraat - uit. Naast kleine cellen bestaat er nog een andere optie om de bijen minder stress te bezorgen, namelijk de Housel Positioning. Hierbij wordt de raat in een bepaalde volgorde in de kast geplaatst. Onder de video zie je foto's van kunstraat. De Y-kant moet vanuit het centrum naar buiten gericht worden en de andere kant naar binnen. 

Ik kan niet bevestigen of de toepassing daadwerkelijk tot rustiger en minder zwermneiging leidt. Mijn Buckfastbijen zijn al rustig en zwermtraag. Misschien moet iemand met bastaardbijen eens een proef doen?

Hierbij wordt de raat in een bepaalde volgorde in de kast geplaatst. Onder de video zie je foto's van kunstraat. De Y-kant moet vanuit het centrum naar buiten gericht worden en de andere kant naar binnen. 

 

 Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Johan

    26-05-2019 om 14:42

    Beste Ben
    Als je nu blanco kunstraat gebruikt, dus zonder voorgedrukte cellen van 4,9 of 5,4 mm cellen. Wat is het effect dan??
    En maken ze dan ook zelf de Housel Positioing??
    PS, je maakt boeiende leerzame imkerfilmpjes, bedankt.

    Johan, waar kun je blanco kunstraat kopen? Grote bijen maken grote cellen, alleen kleine bijen kunnen kleine cellen maken.
    Groet, Ben

  • Douwe

    26-05-2019 om 16:35

    Bedankt voor de heldere uitleg!

    http://www.resistantbees.com/anordnung_n.html
    Deze amerikaanse imker heeft 35.000! ramen omgezet in de Housel-position en beschrijft de effecten.

    Douwe, dat was ook 3 jaar geleden mijn bron van inspiratie om er zelf mee te beginnen. Dit jaar doe ik samen met Arista Bee Research onderzoek naar de effecten van 4,9 tov 5,4 mm cellen inzake het Varroa Sensitieve Hygiënische gedrag van bijen. Groet, Ben

  • Eric

    26-05-2019 om 22:03

    Een aantal jaren geleden heeft er in het bijenblad een artikel over gestaan. Sinds die tijd pas ik de housel methode toe.
    Kost niets en als dit de natuurlijke manier is en bijdraagt tot blije bijen, waarom zou je het dan niet doen.
    Ik heb Carnica bijen en tot op heden (5 jaar). geen last gehad van zwermende volken. Af en toe een speeldop. F1 moer van nu 3 jaar. (Wordt binnenkort vervangen)

  • Ralf Borchert

    26-05-2019 om 22:19

    Hallo Ben.
    Hoe heb jij de overschakeling naar 4.9 mm gedaan??

    Ralf, via de harde methode, dat wil zeggen volkje met moer gehuisvest in een randje MP met uitgebouwde kleine cellen. Randje zat tussen 2 moerroosters in. Na geboorte van de eerste generatie kleine bijen nog een randje gegeven met 5,1 mm kunstraat boven het rooster. Nadat er 2 generaties kleine bijen geboren waren, ben ik verder gaan uitbreiden met 4,9 mm kunstraat en heb ik het volkje af laten vliegen om van de oude grote bijen af te komen. Zo begon ik 3 jaar geleden.
    Inmiddels heb ik 10 grote Dadantvolken op 4,9 mm en zet ik alle volken om. Groet Ben

  • Fulco

    23-06-2019 om 22:28

    dag Ben,

    Waar kun je 4,9 mm kunstraam krijgen?

    Fulco, informeer eens bij Imkerij onder de Linde in Sint-Oedenrode. Groet, Ben

  • Mathijs

    24-06-2019 om 16:12

    Dag Ben,
    Dit is voor mij iets van baat het niet dan schaadt het niet. Maar in natuurbouw zie ik van alles. Zelfs het vlakke naar onderen en dus de Y schuin. Ook op 1 enkel raam zie je dat de ene bouwgroep de Y naar boven bouwt en de ander naar beneden.
    Nu kun je ook zeggen dat in ons geval de bijen al jaren niet meer gewend zijn om natuurbouw toe te passen en dat ook ramen gebusseld worden en dat dat de oorzaak is dat "ze maar wat doen", wat bijen sowieso doen.
    Ik heb vanaf het begin dat ik imker al mijn bijen op de Housel methode en nu zeker nu ik kleine cellen heb. Zwermen doen ze nog steeds ;-), dat is toch een machtig iets van de bijen!
    Mathijs.

    Mathijs, alle kleine beetjes helpen. Maar je hebt gelijk, ik zie dat de zustergroepen of bouwgroepen gewoon hun eigen zin doen. Het lijkt mij ook dat het zwermen min of meer in de genen zit. Maar vreemd genoeg zie je ook verschillen in zwermdrift tussen zusterkoninginnen. Maar ja, de invloed van de darren telt ook voor 50%. Groet, Ben

  • Gerrit

    05-02-2020 om 11:50

    Hallo Ben,
    Als.je de housel position toepast, hoe doe je dat dan zodra je volken gaat kleiner zetten.
    Dit zit een volk neem ik aan ook niet altijd in het midden maar soms ook aan de zijkant.
    Laat je het broednest dan zoals het is of ga je het dan in de goede positie draaien?

    Gerrit, bij het 'einengen'kun je wel vaak aan beide kanten van het broednest overtollige voerramen wegnemen. Zit het niet in het midden, dan draai ik 1 of 2 ramen met broed om of ik verwissel ze, zodanig dat alle ramen weer goed zitten. Soms vergeet ik het ook wel eens als ik het te druk heb ;-).
    Groet, Ben

  • Peter

    12-01-2021 om 19:48

    Dag Ben. Hoe zorg je voor een correcte afstand in de miniplus met kleine cellen? Gebruik je hier ook afstandsspijkers van 0,7mm?
    Mvg Peter

    Ha Peter, meestal verdeel ik de ruimte tussen de raampjes op het oog. Met miniplusraampjes met rechte zijkanten hou ik 7 raampjes per randje aan. Dan hou je iets van 5 a 6 mm ruimte tussen de toplatjes. Het is heel eenvoudig te zien.
    Er zijn wel kopspijkers te koop, ik heb ze ook wel. Maar ik gebruik zoveel raampjes miniplus, dat ik me de tijd bespaar van het spijkeren ;-) . Groet, Ben

  • Anton vV

    15-07-2021 om 17:37

    Hoi Ben, klopt het dat de Housel-positionering niet van belang is in de honingkamers, of toch wel?

    Ha Anton, hk's zijn van tijdelijke aard (april tot en met juni) en worden ook nog vaak gewisseld. De ramen staan ook verder verder uit elkaar dan in de bk. Die hk ramen hebben geen invloed op het gedrag van het bijenvolk vanwege de richting waarin ze geplaatst worden. Groet, Ben

  • JanA

    14-11-2022 om 21:45

    Dag Ben: bij mijn kunstraat staat de Y aan beide kanten gelijk, als ik hem over de kop draai staan de beide Y,s op de kop , dus de housel-positioning zou of heel goed werken of helemaal niet de ramen staan bij mij allemaal als normale y,s in de kast ,merk geen vreemd gedrag aan de bijen, tevens zit dezelfde raat in de honing ramen. groet ,Jan

    Ha Jan, je moet de ramen niet "over de kop" draaien, maar de cellen aan beide kanten tegen het licht in bekijken, waarbij beide keren de toplat aan de bovenkant blijft. Dan zie je dat de Y'tjes wel degelijk verschillend staan. Op de website van resistantbee.com wordt beweerd (ik ben er niet 100% van overtuigd, maar baat het niet, het schaadt ook niet) dat volken minder zwermlustig en rustiger zijn. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.